Φιλοσοφία, ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ, Επιστήμη, ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Θέματα Φιλοσοφίας Φιλόσοφοι Φιλοσοφικές και ευρύτερες συζητήσεις

  παλιό site      σκοποί      ελεύθερη εγγραφή/συμμετοχή     επικοινωνία

.

  Όροι και σκοποί χρήσης
 
Καταρχάς το filosofia.gr αποτελεί την προσπάθεια ενός μεταπτυχιακού πλέον φοιτητή φιλοσοφίας να προσφέρει ελεύθερα και εντελώς δωρεάν στο ελληνικό διαδίκτυο και τον απλό χρήστη τις βασικές αρχές του Φιλοσοφείν μέσα από επιστημονικά άρθρα, ανοιχτές συζητήσεις και ποικίλους προβληματισμούς.

Δυστυχώς το Πανεπιστήμιο Αθηνών -και πιο συγκεκριμένα η Φιλοσοφική σχολή- ως θεσμός δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μας σχετικά με την εκλαΐκευση και προώθηση των θεωρητικών επιστημών στην ευρύτερη κοινωνία. Δυστυχώς λειτουργεί για μια συγκεκριμένη κάστα "αριστοκρατίας της γνώσης" που παράγει και προάγει είτε προσωπικές φιλοδοξίες και ματαιοδοξίες, είτε χρησιμοθηρικές βλέψεις σε όλες τις βαθμίδες: Από τον απλό φοιτητή που οραματίζεται το χαρτί που θα του προσφέρει μια θέση στο δημόσιο, μέχρι τον πανίσχυρο καθηγητή που απολαμβάνει όλα τα προνόμια της φήμης και του χρήματος όντας τις περισσότερες φορές επιστημονικά στάσιμος και εκτός εποχής.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, σαφώς υπάρχουν οι εξαιρέσεις σε όλες τις βαθμίδες και αυτό ακριβώς είναι που επιτείνει την τραγικότητα της κατάστασης. Οι μονάδες και οι ατομικές προσπάθειες συνήθως δεν αναγνωρίζονται, δεν τυγχάνουν της δέουσας προσοχής. Οι εργασίες σε ερευνητικό επίπεδο (εκ μέρους του θεσμού του Πανεπιστημίου) είναι μηδαμινές. Πολλές φορές κατά τη διάρκεια της προπτυχιακής μου φοίτησης διαπίστωσα με οδύνη ότι οι φοιτητές κάνουν ότι παρακολουθούν τα μαθήματα, οι καθηγητές κάνουν ότι τα διδάσκουν, και το πτυχίο υποτίθεται ότι πιστοποιεί τις γνώσεις του μελλοντικού καθηγητή σε Γυμνάσια και Λύκεια. Σαν συνέπεια όλου αυτού του κλίματος είναι πολλοί απόφοιτοι να μη γνωρίζουν ούτε τις βασικές αρχές της Φιλοσοφίας, ούτε τους κυριότερους εκπροσώπους κάποιου γνωστού φιλοσοφικού ρεύματος.

Στο παρελθόν η παρούσα ιστοσελίδα δημοσίευσε ονόματα και συγκεκριμένες καταστάσεις διαφθοράς και σήψης με απτές αποδείξεις. Δυστυχώς αφενός δεν υπήρξε αντίδραση με σκοπό την κάθαρση από οποιαδήποτε κατεύθυνση (μολονότι τα δημοσιεύματα έγιναν ευρέως γνωστά στην Πανεπιστημιακή κοινότητα και σε υψηλά ιστάμενα πρόσωπα) και αφετέρου ο χρόνος μου για δημοσιογραφική έρευνα είναι περιορισμένος. Εξάλλου για φιλοσοφικές σπουδές ξεκίνησα και όχι για δημοσιογραφικές. Το καθήκον μου απέναντι στη δημοσιογραφία αυτού του είδους πιστεύω το εκπλήρωσα στο μέτρο του δυνατού. Αν κάποιοι φοιτητές έκαναν παρόμοιες προσπάθειες σίγουρα το μέλλον της Ακαδημαϊκής κοινότητας να ήταν καλύτερο. Αν κάποιοι φοιτητές, αντί να γίνονται έρμαια και κοπάδια σε κομματικούς δογματισμούς, ενδιαφέρονταν πραγματικά για ένα υγιές Πανεπιστήμιο, σίγουρα το Πανεπιστήμιο αυτό θα ήταν υγιές.

Σχετικά με το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού τόπου, επιτρέπεται η αναπαραγωγή και αναδημοσίευση του υλικού, μόνο εφόσον διατηρηθεί η πηγή προέλευσης. Η εμπορική εκμετάλλευση κάθε είδους αποκλείεται. Προσοχή: Τα άρθρα και τα κείμενα όπου αναφέρεται ρητά ο συγγραφέας δεν παραχωρούνται προς αναδημοσίευση. Αυτό είναι ευνόητο καθώς ο εκάστοτε συγγραφέας μας τα παρέδωσε για αποκλειστική δημοσίευση στο filosofia.gr. Παρόλαυτά, αν ενδιαφέρεστε για κάτι συγκεκριμένο, παρακαλώ να έλθετε σε επικοινωνία μαζί μου ώστε να ενημερώσω τον συγγραφέα και να αποκομιστεί η άδεια.

Η ιστοσελίδα αφιερώνεται στους σκεπτόμενους και τους επισκεπτόμενους.

Εις το επανιδείν,
William Afham
[το γνωστό σας παρωνύμιο]


 

(c) Filosofia.gr - Όροι και σκοποί χρήσης
σχεδιασμός, υποστήριξη: Hyper Center