Θ.ΒοήθειαςΘ.Βοήθειας   ΑναζήτησηΑναζήτηση   Εγγεγραμμένα μέληΕγγεγραμμένα μέλη   Ομάδες ΧρηστώνΟμάδες Χρηστών  ΕγγραφήΕγγραφή  ΠροφίλΠροφίλ 
Συνδεθείτε, για να ελέγξετε την αλληλογραφία σαςΣυνδεθείτε, για να ελέγξετε την αλληλογραφία σας   ΣύνδεσηΣύνδεση 

1984

 
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    www.filosofia.gr Αρχική σελίδα -> Φιλοσοφικοί Προβληματισμοί
Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας :: Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας  
Συγγραφέας Μήνυμα
KOSTAS GIAVASOGLOU
Πρύτανης


Εγγραφή: 19 Ιούν 2011
Δημοσιεύσεις: 186

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τετ Απρ 29, 2020 9:03 pm    Θέμα δημοσίευσης: 1984 Απάντηση με Συμπερίληψη

1984
Σε ένα όχι πολύ απώτερο μέλλον, σε μια φανταστική εποχή, όχι στο απώτερο, όχι σε εποχή με διαστημόπλοια, όπως το βλέπει κανείς ούτε πολύ μακριά, ούτε πολύ κοντά.
Μετά από μια μεγάλη καταστροφή, ίσως επανάσταση, ίσως επανάσταση που προκάλεσε κάποιος παγκόσμιος πόλεμος, είχε αλλάξει η γεωγραφική κατανομή των κρατών.
Έτσι λοιπόν δημιουργείται μια πολιτεία η οποία ελέγχεται από τον Μεγάλο Αδελφό. Ο Μεγάλος Αδελφός είναι ο ηγέτης που φροντίζει για όλα. Η Πολιτεία αισθάνεται απόλυτη ασφάλεια με τον Μεγάλο Αδελφό. Παρακολουθεί τα πάντα μέσω ενός ματιού που υπάρχει σε κάθε σπίτι και όποιος γυρνά στο σπίτι του είναι υποχρεωμένος να δίνει αναφορά στο μάτι αυτό και να αδειάζει τις τσέπες του και τον χαρτοφύλακα να βγάζει το σακάκι και τα ρούχα για να ελέγχεται ότι δεν μεταφέρει, δεν εισάγει και δεν εξάγει τίποτα ύποπτο.
Για την πλήρη και αποτελεσματική διοίκηση της Πολιτείας μέσα από τον έλεγχο του Μεγάλου Αδελφού υπάρχουν τέσσερα βασικά υπουργεία ως βασικές δομές της πολιτείας.
1 Το Υπουργείο της Σκέψης που ελέγχει μέσω της αστυνομίας της σκέψης την σκέψη των πολιτών ώστε να μη εκτρέπεται η σκέψη σε επικίνδυνα μονοπάτια.
2 Το Υπουργείο της Αλήθειας το οποίο παρακολουθεί την είδηση ώστε να φτάνει κατάλληλη ως πληροφορία στους πολίτες. Στελεχώνεται από δημοσιογράφους μέλη του κόμματος του Μεγάλου Αδελφού. Εκεί μετουσιώνονται τα γεγονότα σε τροφή κατάλληλη για πληροφόρηση του λαού με κάποιες τροποποιήσεις. Σε πολλές περιπτώσεις αν χρειαστεί κατασκευάζεται η είδηση.
3 Το Υπουργείο της Αγάπης έχει ως αποστολή το να μεταβιβάζει όλη την Αγάπη του Μεγάλου Αδελφού προς εκείνους τους δύστυχους οι οποίοι παρεκτράπησαν του ορθού δρόμου. Φροντίζουν να τους απαλλάξουν από την δυστυχία που προκαλεί η περιπλάνηση σε λάθος μονοπάτια η οποία σκοτίζει το μυαλό. Αυτό γίνεται μέσω ένος συστήματος σκληρής διαπαιδαγώγησης με το οποίο επιτυγχάνεται ο φωτισμός του πνεύματος. Αυτή η διαπαιδαγώγηση περνά μέσα από διάφορα στάδια ανάλογα με τον βαθμό παρεκτροπής. Το πρώτο στάδιο είναι αυτό του συνεχούς έντονου φωτός και της αυπνίας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό φέρνει την ακανανίκητη ανάγκη για διαρκή ύπνο ακόμη και αιώνιο. Το επόμενο είναι ηλεκτροσόκ στον εγκέφαλο ελεγχόμενης διαβάθμισης. Το επόμενο είναι να τους φέρουν μπροστά στους μεγαλύτερους φόβους τους θανάτου. Εκεί παραδίνουν την ψυχή τους στον μεγάλο αδελφό και αδειάζουν εσωτερικά και γεμίζουν μόνο από αγάπη για τον Μεγάλο Αδελφό. Τους αφήνουν ελεύθερους και μεταβάλλονται στους πιο ένθερμους υποστηρικτές αυτού.
Υπάρχει και τέταρτο υπουργείο αυτό της ειρήνης το οποίο φροντίζει για να υπάρχει διαρκής ειρήνη μέσω του διαρκούς πολέμου. Σε αυτό το υπουργείο υπάγονται οι ένοπλες δυνάμεις οι οποίες ευρίσκονται σε διαρκή πόλεμο έναντι των πάντων εξωτερικών και εσωτερικών κινδύνων οι οποίοι επιβουλεύονται την ειρήνη την τάξη την ασφάλεια την δικαιοσύνη που βασιλεύει στην πολιτεία αυτή.
Βασική αρχή διοίκησης είναι το να ελέγχουμε το παρελθόν για να μπορούμε να ελέγξουμε το μέλλον ελέγχοντας το παρόν.
Για τον λόγο αυτόν απαγορεύεται η τήρηση ημερολογίου από τον κάθε πολίτη όπως και η τήρηση αρχείων. Τα μόνα αρχεία είναι τα κρατικά του φακελώματος των πάντων.
Οι αρετές της Αλήθειας της Αγάπης της Ειρήνης βασιλεύουν στην πολιτεία είναι αλληλένδετες και αλληλοσυμπληρώνονται και ενισχύει η μία την άλλη.
Υπάρχει βέβαια και η Αντίσταση η οποία απαρτίζεται από προδότες που συνεργάζονται με τους εχθρούς. Τώρα αν υπάρχει αυτή και αν υπάρχουν και οι εχθροί δεν έχει και τόσο μεγάλη σημασία. Σημασία έχει να εφευρίσκονται όλα αυτά εν ανάγκει για να ασκείται αποτελεσματικότερα ο έλεγχος των πολιτών και για να παραδειγματίζονται από την τύχη των προδοτών και των εχθρών.
Η χώρα ευρίσκεται σε διαρκή κίνδυνο από τους εξωτερικούς και από τους εσωτερικούς εχθρούς οι οποίοι θέλουν να καταλύσουν την εξουσία του Μεγάλου Αδελφού και την Αγάπη του προς τους πολίτες.
Για να κρατηθεί λοιπόν υπό έλεγχο η συνοχή της πολιτείας, για να εξακολουθεί να υπάρχει η αγάπη του Μεγάλου Αδελφού η Ειρήνη και το αίσθημα της ασφάλειας, καθίσταται αναγκαίο να εφευρεθούν και να δημιουργηθούν κάποιοι προδότες.
Η διαρκής παρακολούθηση από την αστυνομία της σκέψης έχει απομονώσει κάποια άτομα που θα μπορούσαν να είναι ευεπίφορα στην προδοσία. Αυτοί κάνουν μικροπαρεκτροπές δεν συλλαμβάνονται όμως, αφήνονται να τα κάνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα παρακολουθούμενοι συνεχώς. ‘Όταν κριθεί ώριμη η στιγμή δελεάζονται από κάποια ανώτατα στελέχη του κόμματος τα οποία εμφανίζονται ως αρχηγοί στης αντίστασης ώστε να εισέλθουν στους κόλπους αυτής. Παρασύρονται σε δηλώσεις και ενέργειες κατά του καθεστώτος θεωρώντας ότι ευρίσκονται σε προστατευόμενο περιβάλλον.
Την κατάλληλη στιγμή συλλαμβάνονται ως προδότες και στέλνονται στο Υπουργείο της Αγάπης για να περάσουν τα στάδια της διόρθωσης με αυτά τα συστήματα που προαναφέραμε. Άπαντες εξ’ αυτών διορθώνονται και σε κάποιος απονέμεται χάρη και προσλαμβάνονται ως στελέχη να δουλέψουν για την αλήθεια την αγάπη και την ειρήνη. Αυτό γίνεται μέχρι του σημείου να τους συλλάβει και πάλι η αστυνομία της σκέψης ως προδότες για δεύτερη φορά. Δικάζονται και πριν την εκτέλεση ομολογούν τα πάντα στον λαό και μετανοούν.
Οι πάντες ομολογούν και μετανοούν προς της εκτέλεσης και ζητούν συγχώρεση η οποία πάντα τους δίδεται ως έκφραση μεγαλοψυχίας του Μεγάλου Αδελφού. Έτσι έχουν μια ανώδυνη εκτέλεση και γλυτώνουν το μείζον το να υποστούν και πάλι τα στάδια της αγάπης και να τους κλείσουν στο δωμάτιο με τους πιο μεγάλους φόβους τους και να τους βγει η ψυχή εκεί και να μεταβληθούν σε άδεια κελύφη διαρκούς παραφροσύνης.
Απόσπασμα από την παρεκτροπή σε ημαρτημένα πολιτεύματα από δημοκρατία σε τυραννία της Πολιτείας του Πλάτων όπως θα μπορούσε να είναι τότε. Στην πραγματικότητα το 1984 του ORWELL που γράφτηκε το 1959 .
Για τον λόγο αυτό πρέπει να διαφυλάξουμε την δημοκρατία ως κόρη οφθαλμού.
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
mars
Πρύτανης


Εγγραφή: 09 Μάϊ 2007
Δημοσιεύσεις: 218

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Παρ Νοέ 06, 2020 10:40 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Ποία δημοκρατία θα διαφυλάξετε;
Η δημοκρατία ως πολίτευμα τελειοποιήθηκε με την νομοθεσία
του Σόλωνος.
Εφαρμόστηκε στην Αθήνα για 40 περίπου χρόνια και καταργήθηκε
από τον τύραννο Πεισίστρατο.
Ο δε Σόλων υποχρεώθηκε σε αυτοεξορία.
Έκτοτε δεν εφαρμόστηκε ποτέ ξανά …ούτε στην χώρα που την γέννησε.
Οι σοφοί της γης είπαν πως η δημοκρατία είναι το τελειότερο
πολιτικό σύστημα όλων των εποχών στην γη.
Όλα τα πολιτεύματα που ακολούθησαν φέρουν απλώς την ενδυμασία της.
Τραγικοί αυτοί που κραυγάζουν περί δημοκρατίας.

Η ουτοπία, η ημιμάθεια και η άγνοια, δεν είναι επιστήμες.
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
Επισκόπηση όλων των Δημοσιεύσεων που έγιναν πριν από:   
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    www.filosofia.gr Αρχική σελίδα -> Φιλοσοφικοί Προβληματισμοί Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες
Σελίδα 1 από 1

 
Μετάβαση στη:  
Δεν μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης





Μηχανισμός forum: PHPBB

© filosofia.gr - Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του.

Υλοποίηση, Φιλοξενία: Hyper Center