Θ.ΒοήθειαςΘ.Βοήθειας   ΑναζήτησηΑναζήτηση   Εγγεγραμμένα μέληΕγγεγραμμένα μέλη   Ομάδες ΧρηστώνΟμάδες Χρηστών  ΕγγραφήΕγγραφή  ΠροφίλΠροφίλ 
Συνδεθείτε, για να ελέγξετε την αλληλογραφία σαςΣυνδεθείτε, για να ελέγξετε την αλληλογραφία σας   ΣύνδεσηΣύνδεση 

Φιλοσοφία του Νου

 
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    www.filosofia.gr Αρχική σελίδα -> Φιλοσοφικοί Προβληματισμοί
Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας :: Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας  
Συγγραφέας Μήνυμα
sakaflias71
Πρύτανης


Εγγραφή: 07 Σεπ 2006
Δημοσιεύσεις: 813
Τόπος: ΑΘΗΝΑ

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Παρ Αύγ 07, 2020 7:14 pm    Θέμα δημοσίευσης: Φιλοσοφία του Νου Απάντηση με Συμπερίληψη

κύρια ρεύματα στην φιλοσοφία του νου

ΜΟΝΙΣΜΟΣ: Ο νους και το σώμα αποτελούνται από μία ενιαία ουσία.
ΙΔΕΑΛΙΣΜΟΣ: Η ουσία του κόσμου είναι νοητική. Η πραγματικότητα αποτελείται μονάχα από νόες, η φυσική πραγματικότητα είναι μία ψευδαίσθηση ή / και παράγωγη του νου.
ΟΥΔΕΤΕΡΟΣ ΜΟΝΙΣΜΟΣ: Η ουσία του κόσμου δεν είναι ούτε νοητική, ούτε φυσική. Ο νους και το σώμα δεν αποτελούν δύο θεμελιωδώς διαφορετικά πράγματα, αλλά από μία, ουδέτερη ουσία.
ΦΥΣΙΚΑΛΙΣΜΟΣ: Η ουσία του κόσμου είναι φυσική. Όλα τα νοητικά φαινόμενα είναι ουσιαστικά φυσικά φαινόμενα. Αντικατέστησε τον υλισμό όταν αυτός καταρρίφθηκε ως ουσιοκρατική θεωρία.
Εξαλειπτικός φυσικαλισμός: Ορισμένες κατηγορίες νοητικών οντοτήτων που θεωρούνται δεδομένο από το ευρύ κοινό ότι υπάρχουν, στην ουσία δεν υπάρχουν, όπως παράδειγμα οι επιθυμίες, οι πεποιθήσεις και τα κουάλια. Η ιδέα που έχει ο περισσότερος κόσμος για τον νου είναι θεμελιωδώς λανθασμένη, η συμπεριφορά και η εμπειρία μπορούν να εξηγηθούν επαρκώς από την βιολογία.
Αναγωγικός φυσικαλισμός: Οι νοητικές καταστάσεις ανάγονται απαραίτητα σε πιο θεμελιώδεις φυσικές καταστάσεις. Οι σκέψεις, εμπειρίες, αισθήσεις κλπ. ανάγονται αποκλειστικά σε βιοχημικές διαδικασίες.
Συμπεριφορισμός: Ο νους μπορεί να εξηγηθεί επαρκώς από την παρατηρίσιμη, εξωτερικευμένη συμπεριφορά του. Κάθε αναφορά σε νοητικά φαινόμενα είναι ταυτόσιμη με συμπεριφορικά φαινόμενα.
Θεωρία ταυτότητας νου-σώματος: Οι νοοητικές καταστάσεις είναι πανομοιότυπες με τις εγκεφαλικές καταστάσεις ή τουλάχιστον κάποιες από αυτές. Η αίσθηση του πόνου, η φαντασία ενός τοπίου, το άκουσμα ενός ήχου, κλπ. δεν είναι απλώς συσχετιζόμενα με εγκεφαλικές διαδικασίες αλλά είναι καθεαυτές εγκεφαλικές διαδικασίες.
Μη-αναγωγικός φυσικαλισμός: Οι νοητικές καταστάσεις είναι μεν φυσικές, αλλά δεν μπορούν να αναχθούν σε πιο θεμελιώδεις φυσικές καταστάσεις και επομένως δεν μπορούν να ερμηνευθούν αποκλειστικά εντός βιοχημικών πλαισίων.
Επιγενετικός φυσικαλισμός: Σε οποιονδήποτε πιθανό κόσμο εκδηλώνονται οι ίδιες φυσικές ιδιότητες και νόμοι με τον πραγματικό, τότε εκδηλώνονται απαραίτητα και οι μη-φυσικές του πραγματικού κόσμου, όπως για παράδειγμα οι ψυχολογικές και οι κοινωνιολογικές γιατί αυτές ανακύπτουν «αυτόματα» από τις φυσικές ιδιότητες και νόμους.
Πραγματοποιητικός φυσικαλισμός: Οι διαφορές του με τον επιγενετικό φυσικαλισμό είναι λεπτές και τεχνικές, συγκεκριμένα ο πραγματοποιητικός φυσικαλισμός υποστηρίζει πως κάθε ιδιότητα που μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιονδήποτε πιθανό κόσμο είναι είτε φυσική είτε δευτέρου βαθμού ιδιότητα μιας φυσικής ιδιότητας (δευτέρου βαθμού σημαίνει πως είναι ιδιότητα μίας άλλης, θεμελιώδους, ιδιότητας).
Λειτουργισμός: Οι νοητικές καταστάσεις ορίζονται από την λειτουργία τους και όχι από την δομική τους σύσταση, δηλαδή από τις αιτιακές τους σχέσεις με τις αισθητηριακές διεγέρσεις, με τις άλλες νοητικές καταστάσεις και την συμπεριφορά.

ΔΥΪΣΜΟΣ: Τα νοητικά και τα φυσικά φαινόμενα είναι θεμελιωδώς διαφορετικά και διαχωρίσιμα, δεν ανάγονται τα μεν στα δε.
ΟΥΣΙΑΚΟΣ Ή ΚΑΡΤΕΣΙΑΝΟΣ ΔΥΪΣΜΟΣ: Ο κόσμος αποτελείται από δύο διαφορετικές μεταφυσικές ουσίες, την νοητική και την φυσική. Ο νους και το σώμα είναι θεμελιωδώς διαφορετικά μεταξύ τους.
ΔΥΪΣΜΟΣ ΙΔΙΟΤΗΤΩΝ: Ο κόσμος αποτελείται μονάχα από μία ουσία, αλλά αυτή η ουσία έχει δύο κατηγορίες ιδιοτήτων· τις φυσικές και τις νοητικές. Η μία κατηγορία δεν μπορεί να αναχθεί στην άλλη. Αυτή η θεωρία είναι οντολογικά μονιστική.
Επιφαινομεναλισμός: Τα νοητικά γεγονότα προκύπτουν από φυσικά γεγονότα αλλά δεν μπορούν να επηρεάσουν τα φυσικά γεγονότα. Η εντύπωση πως νοητικές καταστάσεις, όπως π.χ. οι επιθυμίες, επηρεάζουν φυσικά γεγονότα είναι ψευδαισθήση.
Ανώμαλος μονισμός: Όλες οι αιτιακές σχέσεις στηρίζονται στους φυσικούς νόμους αλλά παρόλο που ο νους και το σώμα δεν αποτελούν διαφορετικές μεταφυσικές ουσίες και παρόλο που τα νοητικά φαινόμενα προκαλούν φυσικά φαινόμενα, οι αιτιακές σχέσεις μεταξύ νοητικών και φυσικών φαινομένων δεν μπορούν να εξηγηθούν από τους νόμους της φύσης, οπότε χρειάζονται ένα διαφορετικό ερμηνευτικό πλαίσιο. Η ψυχολογία δεν μπορεί να αναχθεί στην βιοχημεία και την φυσική, αλλά παρΆ όλΆ αυτά βασίζονται στην ίδια φυσική οντολογία.
ΜΕΤΑΘΕΩΡΙΕΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΤΟΥ ΝΟΥ: Θεωρίες που παρέχουν θεωρητικά πλαίσια για τις θεωρίες του νου.
ΠΑΜΨΥΧΙΣΜΟΣ: Όλες οι οντότητες διαθέτουν νου ή έστω κάποια νοητική ποιότητα. Η έννοια του νου είναι ευρύτερη και ο ανθρώπινος νους απλώς είναι μία εξαιρετικά εκλεπτυσμένη και ιδιαίτερη περίπτωσή της.
ΥΛΟΜΟΡΦΙΣΜΟΣ: Κάθε οντότητα αποτελείται από δύο εγγενείς αρχές: μία δυνάμει κατάσταση που εκφράζεται ως άμορφη ουσία και μία ενεργεία κατάσταση που μορφοποιεί την ουσία, παρέχοντας της ένα συγκεκριμένο είδος και δίνοντας έτσι ύπαρξη στο εν λόγω ον.
ΕΡΓΑΛΕΙΟΚΡΑΤΙΑ: Οι θεωρίες μας δεν πρέπει να αξιολογούνται με βάση του αν και κατά πόσο αντιστοιχούν στην πραγματικότητα, αλλά με βάση του πόσο χρήσιμες αποδεικνύονται, δηλαδή εάν οι προβλέψεις τους επαληθεύονται εμπειρικά και εάν λύνουν εννοιολογικά προβλήματα.
ΠΕΣΣΙΜΙΣΜΟΣ ΝΟΥ-ΣΩΜΑΤΟΣ: Το πρόβλημα νου-σώματος θα παραμείνει άλυτο μόνο και μόνο επειδή οι ανθρώπινες γνωστικές ικανότητες είναι περιορισμένες αρκετά ώστε να μην μπορέσουμε ποτέ να καταλάβουμε πως τα νοητικά φαινόμενα σχετίζονται με τα φυσικά.

ΛΕΞΙΚΟ

Ανώμαλος μονισμός = anomalous monism
Αναγωγικός φυσικαλισμός = reductive physicalism
Δυϊσμός = dualism
Δυϊσμός ιδιοτήτων = property dualism
Επιγενετικός φυσικαλισμός = supervenience physicalism
Επιφαινομεναλισμός = epiphenomenalism
Εργαλειοκρατία = instrumentalism
Εξαλειπτικός φυσικαλισμός = eliminative physicalism
Θεωρία ταυτότητος (νου-σώματος) = (mind-body) identity theory
Λειτουργισμός = functionalism
Μη-αναγωγικός φυσικαλισμός = non-reductive physicalism
Μονισμός = monism
Ουδέτερος μονισμός = neutral monism
Ουσιακός δυϊσμός = substance dualism
Παμψυχισμός = panpsychism
Πεσσιμισμός νου-σώματος = mind-body pessimism
Πραγματοποιητικός φυσικαλισμός = realization physicalism
Συμπεριφορισμός = behaviourism
Υλομορφισμός = hylomorphism
Φυσικαλισμός = physicalism

πηγή:

https://www.facebook.com/groups/404296377017573/permalink/458397424940801
_________________
Αυτό που περιφρονείς, γιαυτό θα σε θυμούνται.
FRANK HERBERT
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
Επισκόπηση όλων των Δημοσιεύσεων που έγιναν πριν από:   
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    www.filosofia.gr Αρχική σελίδα -> Φιλοσοφικοί Προβληματισμοί Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες
Σελίδα 1 από 1

 
Μετάβαση στη:  
Δεν μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης





Μηχανισμός forum: PHPBB

© filosofia.gr - Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του.

Υλοποίηση, Φιλοξενία: Hyper Center