Φιλοσοφία, ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ, Επιστήμη, ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Θέματα Φιλοσοφίας Φιλόσοφοι Φιλοσοφικές και ευρύτερες συζητήσεις

  παλιό site      σκοποί      ελεύθερη εγγραφή/συμμετοχή     επικοινωνία

.

  Η Φιλοσοφική Ματιά στον κόσμο:
.

Οι γραβάτες και τα νεάντερταλ

Μπες κι εσύ στο παιχνίδι. Έμμουσος νεάντερταλ ή άμουσος γραβατοφόρος; Δύο επιλογές. Βολικό και εύκολο. Όλοι αυτό θέλουν. Μπορείς!

 

Όποιον, μα όποιον και να ρωτήσεις αυτές τις μέρες ακούς την ίδια απάντηση καρμπόν "Όλοι έχουν βγει στους δρόμους". Από δημοσιογράφους, πολιτικούς, απλούς πολίτες. Έχουν βγει, είτε ειρηνικά, είτε μη ειρηνικά. Το γεγονός όμως το αδιαμφισβήτητο είναι ότι "έχει ξεσηκωθεί όλη η Ελλάδα". Και αν όχι "όλη η Ελλάδα", "όλη η νεολαία" σίγουρα. Και νάσου οι αβανταδόροι κατεστημένοι επαναστάτες στα τελεβίζια να δράττονται της ευκαιρίας και προσωρινά ξεχνώντας τα ρουσφέτια, τις μίζες και το νταβατζιλίκι στα οποία έχουν συμμετάσχει ενεργητικά και παθητικά, φωνάζουν το θρυλικό "αέρα". Όχι για τους σιχαμένους εαυτούς τους βέβαια, αλλά εκ του ασφαλούς. Αέρα για τους άλλους, για την "αγνή, αθώα νεολαία" που ξεχύθηκε στους δρόμους από όλη την Ελλάδα. Σκέφτεστε σε ένα πόλεμο άλλοι να φωνάζουν αέρα και άλλοι να πολεμάνε; Οι δημοσιογράφοι και οι πολιτικοί να κρατάνε τα φλάμπουρα και να σφετερίζονται τον κόπο των μαχομένων; Γελοίο ακούγεται, πόσο μάλλον φαίνεται.

Κάθομαι λοιπόν και παρακολουθώ κατά τον ελεύθερο χρόνο μου δυο τραγελαφικές καταστάσεις. Από τη μια είναι τα τραγοπόδαρα έμμουσα (με μούσια δηλαδή) πλάσματα νεάντερνταλ που συνδικαλίζονται στα πανεπιστήμια μας. Το λεξιλόγιό τους είναι πλούσιο: "συνέλευση, διαδήλωση, αγώνας, νίκη, δικαίωση, μεθοδεύσεις" και άντε 5-10 λέξεις ακόμα που τους έχει μάθει ο από πάνω τους που δεν είναι πια μαζί τους γιατί μετά από 25 χρόνια πήρε επιτέλους το πτυχίο του. Από την άλλη είναι οι γραβατοφόροι άμουσοι (χωρίς μούσια δηλαδή) αξιόλογοι επιτυχημένοι επαγγελματίες (πολιτικοί ή επιχειρηματίες ή επιχειρηματίες-δημοσιογράφοι) οι οποίοι, αφού κουρέψουν το γκαζόν της αυλής τους, θυμούνται ότι χάριν της επαγγελματικής τους ιδιότητας πρέπει είτε να αναθεματίσουν τις εξεγέρσεις των τραγοπόδαρων είτε να τις ενισχύσουν.

Μπροστά οι έμμουσοι τραγοπόδαροι νεάντερταλ, από πίσω ένα τσούρμο που κάτι του φταίει και επιτέλους ανακάλυψε τι ήταν αυτό, αφού το ανακάλυψε και αυτός που καθόταν στο διπλανό θρανίο (χωρίς να εξετάζουμε τι είναι αυτό που τελικά ανακάλυψε, το γεγονός ότι φαίνεται πως ανακάλυψε κάτι που του φταίει, φτάνει από μόνο του). Και σφήνες κάτι ξεκάρφωτοι με τις κουκούλες που μάθανε ότι κάπου γαμιούνται και πλακώσανε να την πούνε στο μπάτσο γιατί έτσι πρέπει να γίνεται. Ο μπάτσος υπάρχει επειδή υπάρχει ο κουκούλας, και το αντίθετο. Φανταστείτε να μην είχαν λόγο ύπαρξης. Να έπαιζαν shoot'em up όλη μέρα; Η πραγματικότητα πάντα έχει καλύτερα γραφικά και δεν πληρώνεις και για κάρτα γραφικών. Επιπλέον αν δεν υπήρχαν οι κουκούλες θα έπρεπε να τις ανακαλύπταμε γιατί οι ροπαλόμπατσοι θα έβγαιναν στην εποχιακή ημιαπασχόληση όπως και οι πυροσβέστες. Τον μισό χρόνο μόνο θα απασχολούνταν που θα κουβάλαγαν τα ψώνια στις γυναίκες των βουλευτών.

Λοιπόν, όλοι βγήκαν στους δρόμους. Ωραιότατα. Και αν όχι όλοι, η νεολαία σύσσωμη. Εκλογές πότε γίνανε αλήθεια; Εκλογές δεν είναι αυτό το πράγμα που σε δημοκρατικά πολιτεύματα έχεις τη δυνατότητα είτε να εκλέξεις είτε να εκλεγείς; Πριν κάποιους μήνες δεν ήταν που η σύσσωμη η δεξιά, η ημι-δεξιά και τα παρακλάδια της πήραν γύρω στο 85%; Και όχι μόνο στις προηγούμενες εκλογές, αλλά σε κάθε εκλογές της μεταπολίτευσης. Το ιδιο θα γίνει και στις επόμενες εκλογές σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, αν γίνει η κατανομή των "δεν ξέρω, δεν απαντώ". Αυτά τα αγνά αθώα παλληκάρια των 18-19 ετών και οι φοιτητές, οι οικογένειές τους και οι μεγαλύτερες ηλικίες κατά πλειοψηφία δεν επέλεξαν αυτό που σήμερα δείχνουν να πολεμούν εναντίον του;

Τι είδους ιδιότυπη εξέγερση είναι αυτή; Εξέγερση ενάντια στον εαυτό μας; Δηλαδή οι εκλογές δεν είναι τίποτα άλλο από ένα ποδοσφαιρικό ματς και μια πίτσα πριν τα exit poll; Τόση ενότητα που επιδεικνύεται στους δρόμους δεν θα μπορούσε να είχε επιδειχθεί σε ένα νέο πολιτικό γραφείο με τη σύνθεση κάποιας νέας νομοθεσίας, κάποιου νέου εθνικού σχεδίου ανάπτυξης και αντιπρότασης; Δηλαδή αν εξεγειρόμαστε εναντίον της δημοκρατίας τι άλλο περιμένουμε να έρθει, ποια είναι η πρότασή μας; Η αταξική κοινωνία του Κομμουνιστικού μανιφέστου; Ο θρίαμβος του προλεταριάτου; Η τσουγγράνα του αγρότη και το παλαμάρι του βαρκάρη; Εμπρός για μια νέα Βόρεια Κορέα σταλινικά μου στρατιωτάκια.

Εσύ έμμουσε τραγοπόδαρε συνελευσιάρχη των πανεπιστημίων και του 15μελούς των λυκείων, έστω ότι ξέρεις τι σου φταίει (που πολύ αμφιβάλλω), γιατί δεν εκλέγεις σωστά τις κυβερνήσεις σου; Και ακόμα και αν πιστεύεις ότι δεν υπάρχει κάποιος που να σε αντιπροσωπεύει, γιατί δεν δοκιμάζεις να εκλεχθείς; Τόσους έχεις στο πλευρό σου, αφού είναι "σύσσωμη η νεολαία στους δρόμους". Το γιατί είναι απλούστατο. Πού να κάθεσαι να σκέφτεσαι τώρα προτάσεις και να εκπονείς πολιτικό σχεδιασμό. Αυτό είναι κωλοδουλειά, ας το αφήσουμε για κάποιους άλλους. Αυτούς τους άλλους θα ψηφίζουμε, αυτοί οι άλλοι σε αντάλλαγμα θα μας βολεύουνε, και αυτοί οι άλλοι για αντάλλαγμα θα παίζουν οι μισοί το rusfetopoly και οι άλλοι μισοί το mizadopoly για να ρεφάρουνε, εξαργυρώνοντας την αλυσίδα της "χάρης" που πάει κι έρχεται κουμπάρε. Σε τι ποσοστό εσύ που βγαίνεις σήμερα στους δρόμους αύριο θα είσαι καταχωρημένος στο λογισμικό πελατολογίου κάποιου πολιτικού γραφείου; Αλλά τι λέω, μαλακίες είναι αυτά, δεν συμβαίνουν. 'Ακου λογισμικό πελατολογίου σε πολιτικά γραφεία! Σενάρια επιστημονικής φαντασίας.

Ξέρετε γιατί πλακώνεστε μεταξύ σας γελοία υποκείμενα, έμμουσοι και άμουσοι; Επειδή αν δεν πλακωνόσασταν θα έπρεπε ή να προτείνατε κάτι ή να εργαζόσασταν. Τώρα έχετε τη δικαιολογία του "δεν πάει άλλο". Τι τώρα δηλαδή, τα τελευταία 30 χρόνια της κοινό-βολευτικής τηλεοπτικής δημοκρατίας. Μπορείτε να έχετε δικαιολογίες, μπορείτε να αισθάνεστε αποκλεισμένοι, μπορείτε να αισθάνεστε προσωρινά άβολα. Αλλά ένα και μόνο πράγμα αποδείξατε όλοι σας ότι δεν μπορείτε να κάνετε: μια γαμημένη πρόταση, σε όποιον τομέα θέλετε. Μια πρόταση που θα ανοίξει διάπλατα το δρόμο για την ίδρυση βαριάς βιομηχανίας, μια πρόταση που θα προσελκύσει ξένες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, μια πρόταση που θα παιδεύσει ελεύθερα και αδιάκριτα τις ερχόμενες γενιές έξω από το σκήπτρο του παππά και τις δοξασίες των ψυχανώμαλων "παιδαγωγών".

Δεν μου φταίνε σε τίποτα τα ανήλικα. Μου φταίνε όμως οι οικογένειές τους. Και τα ίδια τα ανήλικα όμως θα μου φταίνε σε 3-4 χρόνια, όταν και αυτά θα ψηφίσουν κατά βόλεμα και παράδοση. Αυτό γινόταν πάντα, αυτό θα γίνει και τώρα, δεν υπάρχει τίποτα που να μου λέει ότι θα ξεφορτωθούμε τους ανίκανους κωστάκηδες, αλεξάκηδες, γιωργάκηδες κ.ο.κ.

Γιατί αυτοί είναι που συμβολίζουν τον δικό σας κόσμο: έχουμε και λέμε: εμείς θα σας βολέψουμε, θα κάνουμε τα γραφειοκρατικά, θα δώσουμε τα εφάπαξ. Εσείς θα μας αφήνετε να παίρνουμε καμια μίζα, και επειδή έχουμε και κάτι ρέστα για εσάς, δεχόμαστε ανά δεκαετία και καμια ντουζίνα μολότοφ να πατσίσουμε εντελώς. Μπες κι εσύ στο παιχνίδι. Έμμουσος νεάντερταλ ή άμουσος γραβατοφόρος; Δύο επιλογές. Βολικό και εύκολο. Όλοι αυτό θέλουν. Μπορείς!

 
  επιστροφή στη Φιλοσοφική Ματιά      πείτε τη γνώμη σας στο forum      επικοινωνία
         Φιλοσοφικά άρθρα 
.
Τι είναι Φιλοσοφία;
Immanuel Kant (1724 -1804)
Η Γενική Βούληση και η βούληση όλων στον Rousseau
Περί Ψυχής
Η Κοινωνική Οικολογία και ο Κομμουναλισμός του Murray Bookchin
Ο Μεταμοντερνισμός στη Φιλοσοφία και ο Gianni Vattimo
Ελεύθερο Λογισμικό
Τεχνολογία και Οικολογία
Η έννοια της αιώνιας ειρήνης κατά τον Καντ
Βαθιά Οικολογία και Βιώσιμη Ανάπτυξη
Απόψεις περί της ουσίας, της αξίας και του δικαίου του Πολέμου
Η Ευθανασία ως ηθικό πρόβλημα
.

                             περισσότερα 

 
         Φιλοσοφικές απόψεις 
.
Τι χρειάζεται η φιλοσοφία σήμερα;
Οι απόγονοι του Σωκράτη
Αφορισμοί
Είμαι ελεύθερος;
Προσκλητήριο δόμησης ή αναδόμησης
Για το θάνατο του Σωκράτη
Υπόδειγμα Ομηρικής Διδασκαλίας
Παιδαγωγοί και Βέβηλοι
.

                             περισσότερα 

 
         Πρόσωπα [ημεδαποί] 
.

Warning: uksort() [function.uksort]: Array was modified by the user comparison function in /home/filosofia/public_html/enter/inc/shows.inc.php on line 623
Σωκράτης
Πλωτίνος
Πλάτων
Λιαντίνης Δ.
Θαλής
Αριστοτέλης
Αναξίμανδρος
.

                             περισσότερα 

 
         Πρόσωπα [αλλοδαποί] 
.

Warning: uksort() [function.uksort]: Array was modified by the user comparison function in /home/filosofia/public_html/enter/inc/shows.inc.php on line 623
Voltaire
Ryle Gilbert
Russell Bertrand
Rousseau J.J.
Nietzsche Friedrich
Marx Karl
Lukasiewicz Jan
Jaspers Karl
Engels Friedrich
Descartes Rene
.

                             περισσότερα 

 
         Θέματα Επιστημών 
.
Για το Βιβλίο Ιστορίας της Στ΄τάξης του Δημοτικού Σχολείου
Οι σημερινές «Σταυροφορίες» των Η.Π.Α., και τα ιστορικά τους Πρότυπα
Αίγυπτος, Ελλάς, Ρώμη: Προσέγγιση και Απώθηση
Η ψυχική ταραχή του Φρόιντ στο λόφο της Ακροπόλεως
Οσμές, αναθυμιάσεις και αρώματα της αρχαιότητας
Παιδαγωγική: Εκπαίδευση και πειθαρχία
.

                             περισσότερα 

 
         Απόπειρες Τέχνης 
.
Χρονοκράτωρ
ΕΑΥΤΟΣ
Υπόψη Ζωής
Τελική Πρόταση
Αρχιτεκτονική ονείρου
Τραγικό πρόσωπο
Η υποταγή του Δία
Το φάντασμα της Αλογόμυγας
.

                             περισσότερα 

 

(c) Filosofia.gr - Όροι και σκοποί χρήσης
σχεδιασμός, υποστήριξη: Hyper Center