Φιλοσοφικό καφενείο. Κύκλος συζητήσεων 2010-2011


Φιλοσοφικό καφενείο. Κύκλος συζητήσεων 2010-2011

Φιλοσοφικό καφενείο 2010 -2011

Τόπος διεξαγωγής: Σολωμού 12 - Πλατεία Εξαρχείων. Τηλ.: 210.3841857

13/10     στις 7.30 μ.μ. Εναρκτήρια Συνάντηση. Πρόγραμμα 2010-2011.

20/10     στις 7.00 μ.μ.  Διάλογος περί Κεντρικών Ηθικών Ερωτημάτων
Ο καθηγητής Άρης Κουτούγκος με αφορμή την έκδοση του νέου του βιβλίου, θα πραγματοποιήσει έναν «ζωντανό» διάλογο με τους «θαμώνες» του Dasein για κεντρικά ηθικά ερωτήματα.


3/11
      στις 7.00 μ.μ. Φιλοσοφικό Βήμα: Η Ηθική της Αυτοχειρίας.
Ο Παναγιώτης Πέρρος, υποψήφιος διδάκτωρ φιλοσοφίας και διαχειριστής του www.filosofia.gr εισηγείται το θέμα: Αυτοθέλητη έξοδος: Η ηθική της αυτοχειρίας: Μια φιλοσοφική προσέγγιση της αυτοκτονίας ως προϊόν της καθαρής βουλήσεως.


10/11     στις 7.30 μ.μ.: Philosophy Masterclass: Θεοδόσης Τάσιος.
Ο καθηγητής του ΕΜΠ Θεοδόσης Τάσιος παρουσιάζει το θέμα: "Η γλώσσα των ζώων: Η μελέτη των κοινωνιών και της επικοινωνίας των ζώων και η σημασία της για το ανθρώπινο είδος". Η εκδήλωση οργανώνεται με την συνεργασία της ΠΟΦΥΖΩ. Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις και συζήτηση.


24/11     στις 7.30 μ.μ. Φιλοσοφικό Βήμα: Γλώσσα και Τέχνη
Η Γιούλη Παπαϊωάννου διδάκτωρ φιλοσοφίας και διδάσκουσα στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών εισηγείται το θέμα: «Ψευδαισθήσεις – Μίμηση – Τέχνη».8/12       στις 7.30 μ.μ. Φιλοσοφικό Βήμα: Ανθρώπινα Δικαιώματα
Ο δημοσιογράφος και ακτιβιστής Γρηγόρης Βαλλιανάτος εισηγείται το θέμα και συντονίζει τη συζήτηση για: «Τα καταραμένα δικαιώματα του ανθρώπου»


15/12     στις 7.30 μ.μ. Philosophy Masterclass: Πέτρος Τζελεπίδης.
Ο Καθηγητής Επιστήμης Νοημόνων Συστημάτων, Πέτρος Α. Μ. Τζελεπίδης, PhD, FCybS, θα εισηγηθεί το θέμα: Θρησκεία και Επιστήμη.

22/12       στις 7.30 μ.μ. Philosophy Masterclass: Γιώργος Πολίτης.
Ο Γιώργος Πολίτης, λέκτωρ Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών παρουσιάζει το θέμα: «Περιβαλλοντισμός, αυταξία ή συμπαράμετρος;»


12/1       στις 7.30 μ.μ. Έναρξη Κύκλου Συζητήσεων με θέμα: Τα Πάθη στη Φιλοσοφία.

Παρουσίαση του βιβλίου του καθηγητή Θ. Πελεγρίνη με τίτλο: «Εγχειρίδιο Παθών»

Πρώτη εισήγηση:  Ελένη Λεοντσίνη, Λέκτωρ Φιλοσοφίας (υπό διορισμό) Φιλοσοφική Σχολή, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

19/1       στις 7.30 μ.μ. Δεύτερη Εισήγηση Τα Πάθη στη Φιλοσοφία: Γιάννης Πρελορέντζος, Αναπλ. Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Φιλοσοφίας, Φιλοσοφική Σχολή, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

26/1       στις 7.30 μ.μ. Τρίτη Εισήγηση Τα Πάθη στη Φιλοσοφία: Σπύρος Τέγος, Λέκτωρ Φιλοσοφίας, Φιλοσοφική Σχολή, Πανεπιστήμιο Κρήτης


2/2         στις 7.30 μ.μ. Philosophy Masterclass: Χάρης Βλαβιανός
Ο Χάρης Βλαβιανός, Καθηγητής Ιστορίας των Ιδεών στο Αμερικάνικο Κολέγιο Ελλάδας παρουσιάζει το θέμα: Η πολιτική σημασία της δίκης του Σωκράτη: Είναι υποχρεωμένος ο πολίτης να υπακούει στους νόμους;

9/2         στις 7.30 μ.μ. Ανοιχτό Φιλοσοφικό Βήμα
Ανοιχτό φιλοσοφικό βήμα για τους συμμετέχοντες στο φιλοσοφικό καφενείο. Δηλώστε εγκαίρως συμμετοχή για μια 15 λεπτη παρουσίαση του θέματος που σας ενδιαφέρει…

16/2       στις 7.30 μ.μ. Φιλοσοφικό Βήμα: Σωτήρης Γλυκοφρύδης - Παναγιώτης Πέρρος: «Η Γλώσσα: Από τον Κρατύλο του Πλάτωνα και πίσω ως τον Βιτγκενστάιν και ακόμα παραπέρα». Φιλοσοφικοί και γλωσσολογικοί προβληματισμοί από την αρχαία ελληνική γραμματεία μέχρι την ύστερη δυτική διανόηση.

23/2       στις 7.30 μ.μ Philosophy Masterclass: Αλεξάνδρα Δεληγιώργη.
Η συγγραφέας Αλεξάνδρα Δεληγιώργη (καθηγήτρια φιλοσοφίας στο Α.Π.Θ.) ξεφυλλίζει το βιβλίο της: Σκέψη και Προοπτική από το Quattrocento στο ηλεκτρονικό Novecento, και εισηγείται το θέμα: "Προοπτικισμός και κοινό αίσθημα: οπτικές γωνίες, η δική μου και των άλλων". Θα ακολουθήσει συζήτησηΜάρτιος 2011: Κύκλος Συζητήσεων αφιερωμένος στο θέμα: «Φιλοσοφία και Νευροεπιστήμες».

Διακεκριμένοι φιλόσοφοι, ερευνητές και νευροεπιστήμονες συζητούν για τα φιλοσοφικά (οντολογικά και ηθικά) και επιστημολογικά προβλήματα των νευροεπιστημών. Κάθε Τετάρτη στις 8 μ.μ. από 2-30/3/2011


Απρίλιος – Μάϊος – Ιούνιος 2011,  Εαρινός Κύκλος  Εισηγήσεων: 

Προσκεκλημένοι Ομιλητές: Στάθης Ψύλλος, Θάνος Παπαγεωργίου και Θανάσης Γεωργάς, και πολλοί άλλοι…


Σεμινάρια

Νοέμβριος 2010: 2ο Σεμινάριο από τον Δούκα Καπάνταη

Είναι όλες οι αλήθειες αποδείξιμες; Τι πραγματικά είπε ο Kurt Gödel? Τα Μαθηματικά και η Λογική παραδοσιακά θεωρούνται οι πιο ακριβείς τρόποι έκφρασης του ανθρώπινου πνεύματος. Κι όμως, ελάχιστες αποδείξεις έχουν τόσο παρεξηγηθεί όσο η περίφημη απόδειξη περί μη πληρότητας του Gödel... (10 δίωρα μαθήματα. Κόστος συμμετοχής 100 ευρώ)

 

Νοέμβριος 2010: 2ο Σεμινάριο από τον Νίκο Προγούλη

Οικονομικά για μη Οικονομολόγους μέρος ΙΙ. Θα γίνει μια συνοπτική επανάληψη του πρώτου μέρους (δείτε εδώ  http://www.dasein.gr/content.php?id=966 ) και επέκταση σε νέα ζητήματα που μας ενδιαφέρουν όλους, ειδικά σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που διανύουμε… (Τα θέματα θα αναπτυχθούν σε 6 ενότητες διαφορετικής διάρκειας. Κόστος συμμετοχής 50 ευρώ για ολόκληρο το Σεμινάριο).

 

δείτε περισσότερα στο http://www.dasein.gr/

 

  

© 2002-2013 filosofia.gr - Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του.

Κατασκευη ιστοσελιδων