Θ.ΒοήθειαςΘ.Βοήθειας   ΑναζήτησηΑναζήτηση   Εγγεγραμμένα μέληΕγγεγραμμένα μέλη   Ομάδες ΧρηστώνΟμάδες Χρηστών  ΕγγραφήΕγγραφή  ΠροφίλΠροφίλ 
Συνδεθείτε, για να ελέγξετε την αλληλογραφία σαςΣυνδεθείτε, για να ελέγξετε την αλληλογραφία σας   ΣύνδεσηΣύνδεση 

Σύμπαν Μηδέν Διαστάσεων

 
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    www.filosofia.gr Αρχική σελίδα -> Φιλοσοφικοί Προβληματισμοί
Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας :: Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας  
Συγγραφέας Μήνυμα
Tesla
Πρύτανης


Εγγραφή: 28 Μάϊ 2009
Δημοσιεύσεις: 1703

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Σαβ Φεβ 21, 2015 2:31 pm    Θέμα δημοσίευσης: Σύμπαν Μηδέν Διαστάσεων Απάντηση με Συμπερίληψη

3.14159265358979323846264338327950288419716939937510582... έγραψε:
Στα ψηφία του αριθμού π, υπάρχει μια σειρά από αριθμούς την οποία αν διαβάσετε με έναν υπολογιστή, θα σας δείξει μια φωτογραφία με εσάς να κάνετε bungee jumping τρώγοντας ένα παγωτό... Αλλά έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί να ισχύει κάτι τέτοιο;

Είναι επειδή ένας μαθηματικός υπολογισμός, μπορεί να παράγει μια άπειρη στο χρόνο σειρά. Κάτι που πρέπει να έχετε στο μυαλό σας για να κατανοήσετε καλύτερα το παρακάτω κείμενο.




Έστω ότι υπάρχει μόνο ένα σημείο στον κόσμο, το οποίο μπορεί να είναι ή 0 ή 1 ή και τα δύο ταυτόχρονα, αλλά να παίρνει την τιμή 0 ή 1 τυχαία. Ή μπορείς να πεις ότι υπάρχει "κάτι" το οποίο υπάρχει και δεν υπάρχει ταυτόχρονα, δηλαδή ικανοποιεί την σχέση true = false.

Όταν παίρνει την τιμή 0, μετά από μηδενικό χρονικό διάστημα παίρνει την τιμή 1.

Αν μπορούσες να βάλεις σε έναν πίνακα 1xN όλες τις τιμές που θα πάρει, το Ν θα ισούται με άπειρο, που σημαίνει ότι θα υπάρχουν όλοι οι δυνατοί συνδυασμοί σειρών 00110101001...
Αν ο χρόνος για τον οποίον το 0 γινόταν 1 και το 1 γινόταν 0 ήταν απειροελάχιστος, τότε το Ν θα έτεινε στο άπειρο. Οπότε έτσι έχουμε μια διάσταση του χρόνου.

*Αλλά αυτό μπορείς να το παρουσιάσεις και με έναν άλλο τρόπο. Να φτιάξεις ένα πίνακα 1xN και μέσα σε κάθε κελί να βάλεις ένα τέτοιο σημείο που θα είναι 0 και 1 ταυτόχρονα. Στην ουσία δεν αλλάζει κάτι, γιατί από την στιγμή που έχουμε ένα άπειρο διάνυσμα, θα υπάρχουν απειρίες σειρών 000101110100....

Όμως μπορείς να εφαρμόσεις την ίδια ιδέα για τον πίνακα 1xN, και να τον κάνεις NxN, όπου N τείνει στο άπειρο. Αν το κάνεις ακόμα μια φορά φτάνεις σε έναν 3D πίνακα NxNxN. Δηλαδή σε κάθε κουτάκι που προσθέτεις μπορείς να προσθέσεις μια άπειρη σειρά, κ.ο.κ . Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι υπάρχουν διαστάσεις, είναι μια νοητική αναπαράσταση. Στην πραγματικότητα το μόνο που υπάρχει είναι ένα σημείο.

Αναπτύσσοντας αυτή τη λογική, φτάνουμε σε έναν πίνακα Ν διαστάσεων, δηλαδή άπειρων διαστάσεων.

Οπότε έχεις φτάσει σε ένα σημείο να έχεις δημιουργήσει ένα πλέγμα Ν διαστάσεων το οποίο παίρνει τιμές 0/1 σε κάθε του στοιχείο.

Αυτό σημαίνει ότι μέσα σε αυτόν τον πίνακα, θα υπάρχουν άπειροι συνδυασμοί 0/1. Και ένας από αυτούς τους συνδυασμούς, είναι αυτός ο οποίος θα έχει καταφέρει να δώσει τα ορίσματα και τις μεταβλητές ώστε να ορίσει την λειτουργικότητα των quarks, των ηλεκτρονίων και όλων των άλλων σωματιδίων τα οποία για συγκεκριμένες και μόνο τιμές έχουν φτιάξει το σύμπαν που βλέπουμε, ώστε να φτάσεις σε σημείο να έχεις συνείδηση και να μπορέσεις να το παρατηρήσεις.

Δηλαδή υπάρχουν άπειροι άλλοι συνδυασμοί που μπορεί να πάρει αυτός ο πίνακας αλλά για σένα δεν έχουν νόημα, επειδή ο μόνος συνδυασμός που σε νοιάζει είναι αυτός στον οποίο υπάρχεις.



* Πρόσθεση σχετικά με αυτή τη παράγραφο

Έστω ότι έχουμε μια απειροσειρά που παράγεται από το μηδενικών διαστάσεων σημείο:

Παράθεση:
[-άπειρο <- ....1, 0, 0 , 1, 0 , 1, 1 ......... ->άπειρο]


Όπως είπαμε έστω ότι χρειάζεται μηδενικός χρόνος για να αλλάξει το σημείο από το 0 στο 1, ή από την ύπαρξη στην ανυπαρξία.
Αυτό σημαίνει ότι παράγει πίνακες όπως ο παραπάνω, οι οποίοι όχι μόνο είναι άπειροι σε ποσότητα αν μετρήσεις τα κελιά, αλλά είναι άπειροι και σε συνδυασμούς των σειρών.

Αν τώρα βάλουμε τον απειροελάχιστο χρόνο που χρειάζεται για να πάει από το 0 στο 1 ή από το 1 στο 0 , μπορούμε να πούμε ότι μετά από απειροελάχιστο χρόνο ο παραπάνω πίνακας θα γίνει:

Παράθεση:
[-άπειρο <- ....0, 0, 0 , 1, 0 , 1, 1 ......... ->άπειρο]


Δηλαδή θα αλλάζει με τυχαίο τρόπο σε κάθε απειροελάχιστο χρονικό βήμα.

Αν τώρα μαζέψουμε όλους αυτούς τους άπειρους πίνακες και τους βάλουμε τον ένα πίσω από τον άλλο, έτσι ώστε τα κελιά να συμπέσουν, παρατηρούμε ότι μέσα σε κάθε κελί, υπάρχει μια απειροσειρά από πίσω του. Η οποία απειροσειρά μπορεί να αναπαρασταθεί με το μηδενικών διαστάσεων σημείο.


Πειράματα της κβαντικής μηχανικής έχουν δείξει ότι στοιχειώδη σωματίδια όπως το ηλεκτρόνιο, βρίσκονται σε κατάσταση υπέρθεσης (super-position). Δηλαδή έχουν κάποια χαρακτηριστικά όπως το spin, το οποίο μπορεί να είναι πάνω, μπορεί να είναι κάτω ή μπορεί να είναι πάνω και κάτω. Ή διαφορετικά 0 ή 1 ή 0 και 1.
Όταν παρατηρούμε το ηλεκτρόνιο τότε γίνεται 0 ή 1, αλλά ίσως δεν βλέπουμε όλη την αλήθεια, γιατί από πίσω του με την παραπάνω λογική κρύβεται μια απειροσειρά.
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Αποστολή email MSN Messenger
Tesla
Πρύτανης


Εγγραφή: 28 Μάϊ 2009
Δημοσιεύσεις: 1703

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Πεμ Φεβ 26, 2015 2:02 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Η ομορφιά της παραπάνω θεωρίας δεν είναι μόνο στην κατανόησή της, αλλά και στις εφαρμογές της.

Η πιο ενδιαφέρουσα εφαρμογή κατά την άποψή μου είναι ότι δίνει τη δυνατότητα να μην πεθαίνουμε, όσο αυτό είναι δυνατό σύμφωνα με το σύνολο των φυσικών νόμων για το οποίο μπορούμε να υπάρχουμε. Θα εξηγήσω τι εννοώ με το παρακάτω παράδειγμα.

Έστω ότι έρχεται κάποιος με ένα όπλο και σε πυροβολεί. Όπως ξέρουμε από την κβαντομηχανική, τα σωματίδια δεν είναι σε μια συγκεκριμένη θέση στο χώρο αλλά η θέση τους εκφράζεται με πιθανότητα. Επομένως, από τη στιγμή που η μόνη πραγματικότητα στην οποία μπορούμε να υπάρχουμε, είναι αυτή στην οποία έχουμε συνείδηση τα άτομα της σφαίρας θα μεταφερθούν σε μια άλλη θέση στην οποία δεν θα μας πετύχει η σφαίρα. Είναι κάτι αντίστοιχο με την κβαντική αυτοκτονία. Στην χρονοσειρά που υπήρχαμε θα έχουμε πεθάνει.
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Αποστολή email MSN Messenger
Bugman
Πρύτανης


Εγγραφή: 03 Ιούλ 2003
Δημοσιεύσεις: 13585
Τόπος: Καλλιθέα

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Πεμ Φεβ 26, 2015 1:50 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Ωραία τοποθέτηση. Το σύμπαν σου δείχνει έναν τρόπο κατασκευής..άλογο μεν αλλά με ουσία...όταν υπάρχουν οι επιπλέον διαστάσεις. Τα 0 και 1 τα δέχομαι ως απειροελάχιστες τιμές της μιας βασικής "αλλαγής". Η υπόθεση του βέλους του χρόνου αν και γράφεται δεν περιγράφεται το γιατί όχι, γιατί δεν έχουμε παλινδρόμηση...κατά μια έννοια.
Θέλω να προσθέσω μια άλλη ιδέα. Δεν προκύπτει από τα αναφερόμενα η έννοια της αντιγραφής. Υπάρχει η υπόθεση γέννησης άπειρης σειρά αλλαγών, κατά το σκεπτικό του π.
Η αλήθεια με το π είναι ότι δηλώνει την αναλογία περιφέρειας προς διάμετρο και αυτή είναι σταθερή, όσο μεγάλος ή μικρός είναι ο κύκλος. Τα πολλά ψηφία προκύπτουν υπολογιστικά. Ουσιαστικά για καθορισμένο κύκλο, η διάμετρος και η περιφέρεια μπορούν να μετρηθούν με ακρίβεια, άσχετη από το π.
Ποια είναι όμως η έννοια της αντιγραφής;
Στη φυσική η αντιγραφή έχει την θέση της επίδρασης. Επιπλέον στη φυσική για υπολογιστικούς λόγους υπάρχει η έννοια του πεδίου. Μια δύναμη ασκείται σε ένα σώμα ή φορτίο ανάλογα με τη θέση του στο πεδίο βαρύτητας ή το ηλεκτρικό αντίστοιχα. Το πεδίο δηλαδή μας κάνει να λαμβάνουμε υπόψιν την θέση στο χώρο. Όμως το πεδίο δεν μένει σταθερό αν οι μάζες ή τα φορτία δεν έχουν τεράστια διαφορά ή τεράστια απόσταση. Ουσιαστικά έχουμε πάντα αλληλεπίδραση, οι μάζες τραβάνε η μία την άλλη, τα φορτία τραβούν ή απωθούν το ένα το άλλο. Το τι είναι δύναμη η φυσική δεν το γνωρίζει. Αυτό που γνωρίζει είναι τα περί μέτρου τηε και το τι αλλαγές επιφέρει, αλλά όχι πως δημιουργείται. Δεν ξέρουμε δηλαδή γιατί δυο μάζες έλκονται, ή γιατί δυο φορτία απωθούνται ή έλκονται. Σε κάθε περίπτωση τα φαινόμενα αιτιολογούν την άποψη ότι οι μάζες έλκονται, και το ίδιο για τα φορτία και πως αυτά μπορεί να είναι αρνητικά ή θετικά. Ουσιαστικά μιλάμε για επιδράσεις, για τα φαινόμενα των δυνάμεων. Η υπόθεσή μου είναι ότι η επίδραση λειτουργεί με βάση ενός κανόνα αντιγραφής, ότι καθετί αντιγράφεται, σε ένα χώρο που ευνοεί την αντιγραφή. Ο βαθμός αντιγραφής, και η σύγκρουση των μεταξύ τους "αντιγραφόμενων" δυνάμεων, διαμορφώνει αυτό που βλέπουμε σήμερα ως σύμπαν. Μπορούμε να δεχτούμε ότι ο χώρος υπάρχει όχι ως εμπόδιο στις επιδράσεις αλλά ως αποτέλεσμα σύγκρουσης. Όσο η σύγκρουση αδυνατίζει τόσο περισσότερο χώρος στοιβάζεται, ενώ όσο μεγαλώνει...τόσο μάζα στοιβάζεται. Για κάθε Χ γεγονός υπάρχει αντιγραφή προς κάθε άλλο αντίγραφο...ανάλογα με το πόσο αυτό συγκρούεται στο γεγονός. Αυτά δηλαδή που λέμε ότι βρίσκονται μακριά, χρονικά ή τοπικά ή και τα δύο, έχουν την μικρότερη αλληλεπίδραση, την μικρότερη σύγκρουση, την μικρότερη αντιγραφή. Η θερμότητα είναι και αυτή μια αντιγραφή κατάστασης, όπου ένα θερμό γεγονός Χ στέλνει θερμότητα (ενέργεια) σε άλλα λιγότερα θερμά γεγονότα...(αντιγράφοντας κατά ένα τρόπο την παρουσία του).
Από αυτή την αντιγραφή παρουσίας, που όπως εννόησα παραπάνω δημιουργεί όλο το σύμπαν, δεν ξεφεύγει και το ανθρώπινο μυαλό, το οποίο στοιβάζει στο δικό του χώρο τα συμβάντα που με πολλαπλές αντιγραφές, πολλαπλά φαινόμενα...εισέρχονται σε αυτό. Μιλάμε για αισθήσεις και παραβλέπουμε ότι για παράδειγμα τη ζέστη που νιώθουμε στο χέρι μας, δεν έρχεται στο μυαλό μας ως ζέστη αλλά ως ένα "ισοδύναμο" σήμα ζέστης. Είναι η ζέστη όντως "Ζεστή"; Μάλλον πρόκειται για κάτι που δεν έχει αξία, να είναι κάτι αλλά απλά να υπάρχει όπως το 0 και 1 στο συλλογισμό του Tesla παραπάνω. Δεν έχει σημασία αν το 0 είναι όντως 0 αλλά ότι δεν είναι 1.
Στη ιδέα της αντιγραφής υπάρχει και η μη αντιγραφή. Όμως η ιδέα της μη αντιγραφής μπορεί να υπάρξει σε ένα χώρο μόνο αντιγραφής εφόσον μια αντιγραφή...σχεδόν μηδενίζεται όταν παρεμβάλλεται κάτι άλλο που παίρνει τη αντιγραφή (επίδραση) για εκείνο, ή με την παρουσία τεράστιου χώρου. (Στη θεωρία των ροών..που είχα εκφράσει παλαιότερα, ο χρόνος δεν υπήρχε στο χώρο των αντιγράφων αλλά "εκφράζονταν" από τα "διατυπωμένα" αντίγραφα, ήταν δηλαδή συνέπεια αυτών, όπως όταν μια ταινία παίζει δείχνει σε εικόνες να έχουν ζωή....ενώ παραμένουν εικόνες)
Και έρχομαι λοιπόν στο θέμα του θανάτου. Εδώ οι επιδράσεις δεν παράγουν αντιδράσεις συνείδησης. Οι απουσία συγκρούσεων αντιγράφων...φέρνει την μεγιστοποίηση του χώρου, με τη διάλυση του σώματος.
Το αξιοπερίεργο δεν είναι ο θάνατος αλλά η γέννηση και ο πολλαπλασιασμός γενικότερα του ανθρώπινου γένους (αλλά και κάθε άλλου). Η ζωή αντίθετα από το θάνατο, εμφανίζει εξάπλωση μάζας, καταλαμβάνει και αλλάζει το χώρο γύρω της. Αν το δούμε με 0 και 1 όπως ο Tesla, τότε το ένα θα μπορούσε να συμβολίζει τη ζωή και το 0 το χώρο της διάλυσης...Στην ιδέα της αντιγραφής η μη αντιγραφή είναι η "άλλη αντιγραφή" ή επέκταση του κενού μεταξύ των αντιγράφων. Ο θάνατος δηλαδή μπορεί να είναι η ζωή του άλλου, και εντέλει στη φυσική ιστορία βλέπουμε να λειτουργεί αυτό το πράγμα, στη λεγόμενη τροφική αλυσίδα.
Δείτε ότι τα μεγαλύτερα αρπακτικά "θέλουν" χώρο για να λειτουργήσουν. Λιγότερος χώρος θα συντόμευε το έργο τους, και την εξαφάνισή τους, περισσότερος χώρος θα τους έδινε χρόνο για επέκταση, πολλαπλασιασμό. Και ενώ για τα ζώα βλέπουμε το περιβάλλον τους σταθερό, ουσιαστικά αυτό συμβαίνει γιατί βλέπουμε για ένα μικρό χρονικό διάστημα χωρίς να μετράμε αλλαγές που γίνονται αργά επειδή οι επιδράσεις τους έχουν να κάνουν με τεράστιους "συμπαντικούς" χώρους. Έτσι έρχονται αλλαγές που κάνουν την ποιότητα του περιβάλλοντος διαφορετική, μειώνοντας ή μεγαλώνοντας τον χώρο, που προκαλεί εξαφάνιση ή βελτίωση των ειδών.
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα
Tesla
Πρύτανης


Εγγραφή: 28 Μάϊ 2009
Δημοσιεύσεις: 1703

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Παρ Φεβ 27, 2015 3:37 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Bugman έγραψε:
Το τι είναι δύναμη η φυσική δεν το γνωρίζει. Αυτό που γνωρίζει είναι τα περί μέτρου τηε και το τι αλλαγές επιφέρει, αλλά όχι πως δημιουργείται. Δεν ξέρουμε δηλαδή γιατί δυο μάζες έλκονται, ή γιατί δυο φορτία απωθούνται ή έλκονται.


Η μόνη δύναμη για την οποία δεν γνωρίζουμε πως λειτουργεί ακόμα, είναι η βαρύτητα.

Για την ηλεκτρομαγνητική, την ασθενή και ισχυρή πυρηνική γνωρίζουμε πως λειτουργούν.

Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν είναι με την ανταλλαγή σωματιδίων. Όσο πιο πολλά σωματίδια ανταλλάσσουν δύο σωματίδια στη μονάδα του χρόνου, τόσο πιο δυνατή είναι η δύναμη που ασκείται μεταξύ τους. Ο φορέας δύναμης της ηλεκτρομαγνητικής δύναμης είναι τα φωτόνια, της ασθενής πυρηνικής είναι τα Z και W μποζόνια και της ισχυρής πυρηνικής είναι τα γλουόνια.
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Αποστολή email MSN Messenger
ΝΕΟΦΩΤΙΣΤΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Πρύτανης


Εγγραφή: 12 Μάρ 2004
Δημοσιεύσεις: 18523

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Παρ Φεβ 27, 2015 11:09 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Να δεχτώ ότι αφού η μόνη πραγματικότητά μου είναι η συνείδηση,θα είμαι πάντα αθάνατος.Γιατί,όμως,βλέπω πάντα τους άλλους να πεθαίνουν;

Θα μου πεις ,μάλλον,ότι είναι μόνο μια πιθανότητα ενός κόσμου όπου εγώ είμαι αθάνατος ενώ όλοι οι άλλοι πεθαίνουν. Και γιατί δε θυμάμαι τίποτα πριν τη γέννησή μου; Αφού η μόνη πραγματικότητά μου είναι η συνείδηση, γιατί αυτή σταματά σ' ένα σημείο στο παρελθόν;
_________________
Έτσι να στέκω, θάλασσα, παντοτεινέ έρωτά μου
με μάτια να σε χαίρομαι θολά
και να ναι τα μελλούμενα στην άπλα σου μπροστά μου,
πίσω κι' αλάργα βάσανα πολλά.
(Κώστας Βάρναλης)
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
Tesla
Πρύτανης


Εγγραφή: 28 Μάϊ 2009
Δημοσιεύσεις: 1703

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Παρ Φεβ 27, 2015 5:09 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Έγραψα ότι δεν μπορούμε να πεθάνουμε όσο αυτό το επιτρέπουν οι φυσικοί νόμοι για τους οποίους μπορούμε να υπάρχουμε, όχι ότι είμαστε αθάνατοι. Για να απαντήσω στην ερώτησή σου, χρειάζεται να σκεφτώ ανάποδα αυτό το συλλογισμό. Υπάρχει ένα σημείο στο παρελθόν στο οποίο δεν υπήρχα επειδή οι φυσικοί νόμοι δεν επέτρεπαν να υπάρχω.

Ένας άλλος τρόπος για να το σκεφτείς είναι αν αναλογιστείς τον χρόνο ως ένα συνεχές μέσο. Αν ο χρόνος δεν είναι κβαντισμένος, τότε χρειάζεσαι άπειρο χρόνο για να πας στο σημείο στο οποίο απέκτησες συνείδηση. Οπότε μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουμε από πάντα.

Μπορούμε να περιγράψουμε όλα τα χαρακτηριστικά ενός σώματος σε 3 διαστάσεις, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε το ίδιο για την συνείδηση, επειδή η συνείδηση είναι τετραδιάστατη σε αντίθεση με το τρισδιάστατο σώμα μας.
Δηλαδή αν μπορούσες να βγάλεις μια τρισδιάστατη φωτογραφία, θα μπορούσες να φωτογραφίσεις το σώμα. Η συνείδηση όμως δεν θα υπήρχε πουθενά σε αυτή τη φωτογραφία. Θα έπρεπε να βγάλεις μια τετραδιάστατη φωτογραφία για να δεις αυτό το αντικείμενο που ονομάζουμε συνείδηση.

Τώρα ποια είναι τα όρια αυτού του αντικειμένου είναι ένα σοβαρό θέμα προς συζήτηση. Μπορεί να είναι ένα σύνολο κλειστό από τα αριστερά και ανοιχτό από τα δεξιά, όπως είναι και τα δεκαδικά ψηφία του αριθμού π. Μπορεί όμως να είναι και ένα πεπερασμένο τετραδιάστατο σύνολο με κλειστά όρια και από τις δύο πλευρές.
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Αποστολή email MSN Messenger
ΝΕΟΦΩΤΙΣΤΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Πρύτανης


Εγγραφή: 12 Μάρ 2004
Δημοσιεύσεις: 18523

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Παρ Φεβ 27, 2015 7:36 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Tesla έγραψε:
Έγραψα ότι δεν μπορούμε να πεθάνουμε όσο αυτό το επιτρέπουν οι φυσικοί νόμοι για τους οποίους μπορούμε να υπάρχουμε, όχι ότι είμαστε αθάνατοι. Για να απαντήσω στην ερώτησή σου, χρειάζεται να σκεφτώ ανάποδα αυτό το συλλογισμό. Υπάρχει ένα σημείο στο παρελθόν στο οποίο δεν υπήρχα επειδή οι φυσικοί νόμοι δεν επέτρεπαν να υπάρχω.

...
Τώρα ποια είναι τα όρια αυτού του αντικειμένου είναι ένα σοβαρό θέμα προς συζήτηση. Μπορεί να είναι ένα σύνολο κλειστό από τα αριστερά και ανοιχτό από τα δεξιά, όπως είναι και τα δεκαδικά ψηφία του αριθμού π. Μπορεί όμως να είναι και ένα πεπερασμένο τετραδιάστατο σύνολο με κλειστά όρια και από τις δύο πλευρές.


Αφού είναι άπειρα τα σύμπαντα κάποιο από αυτά δε θα περιέχει τους φυσικούς νόμους που θα με κάνουν να είμαι αθάνατος ως σύνολο ανοιχτό δεξιά κι αριστερά;

Έστω ότι αυτό το σύμπαν είναι αυτό εδώ που ζούμε.Δε θα έπρεπε να θυμάμαι όσο πίσω θέλω;

Όμως,η ανάμνηση δεν είναι αποτέλεσμα της εντροπίας; Επομένως, θα είναι λογικά αδύνατη μια αθάνατη συνείδηση με αναμνήσεις,εφόσον αυτή αποτελεί ένα μακροσκοπικό σύστημα ,στο οποίο το βέλος του χρόνου δεν είναι αντιστρεπτό. Ίσως είναι μια συνείδηση alzheimer . Confused

Αν η συνείδηση ,αντίθετα,είναι κβαντομηχανικό σύστημα ,τότε δε θα υπήρχε διάκριση χρονικών διαστάσεων.Αυτό μου ακούγεται σαν σχιζοφρένεια! Confused

Καλά,δεν υπάρχει μια επιστημονική θεωρία που να μου εγγυάται να είμαι αθάνατος και υγιής; Cool
_________________
Έτσι να στέκω, θάλασσα, παντοτεινέ έρωτά μου
με μάτια να σε χαίρομαι θολά
και να ναι τα μελλούμενα στην άπλα σου μπροστά μου,
πίσω κι' αλάργα βάσανα πολλά.
(Κώστας Βάρναλης)
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
Tesla
Πρύτανης


Εγγραφή: 28 Μάϊ 2009
Δημοσιεύσεις: 1703

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Σαβ Φεβ 28, 2015 2:43 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Laughing

Το ότι είναι είναι άπειρα τα σύμπαντα ή οι πραγματικότητες αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει απειρία δυνατοτήτων. Ένα παράδειγμα είναι ότι αν η πιθανότητα να έχουμε 0 ή 1 είναι 50% και 50% αντίστοιχα, η πιθανότητα να έχεις άπειρα 0 στη σειρά είναι μηδέν.

Οπότε συγγνώμη αν σε απογοητεύει η θεωρία μου, αλλά ίσως να μην είμαστε αθάνατοι. :/
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Αποστολή email MSN Messenger
ΝΕΟΦΩΤΙΣΤΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Πρύτανης


Εγγραφή: 12 Μάρ 2004
Δημοσιεύσεις: 18523

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Σαβ Φεβ 28, 2015 6:48 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Ευτυχώς,μάλλον ! Wink
_________________
Έτσι να στέκω, θάλασσα, παντοτεινέ έρωτά μου
με μάτια να σε χαίρομαι θολά
και να ναι τα μελλούμενα στην άπλα σου μπροστά μου,
πίσω κι' αλάργα βάσανα πολλά.
(Κώστας Βάρναλης)
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
Tesla
Πρύτανης


Εγγραφή: 28 Μάϊ 2009
Δημοσιεύσεις: 1703

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Παρ Μάρ 06, 2015 5:25 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Μια ακόμα εφαρμογή αυτής της θεωρίας γίνεται μέσω της συσχέτισης της με την έννοια της εντροπίας.

Στο παρόν κείμενο η εντροπία θα αναλυθεί σύμφωνα με την θεωρία της πληροφορίας και όχι μέσω των θερμοδυναμικών νόμων (τουλάχιστον για τώρα).

Η εντροπία είναι μια πιθανοκρατική θεωρία και δίνει ένα μέτρο το οποίο δηλώνει την αταξία που έχει ένα κλειστό σύστημα. Επίσης αυτό το μέτρο ορίζει πόση πληροφορία υπάρχει σε ένα σύστημα. Όταν έχουμε μικρή εντροπία, έχουμε λίγη πληροφορία και όταν έχουμε μεγάλη εντροπία έχουμε πολύ πληροφορία. Ένα κλειστό σύστημα μπορεί να ξεκινήσει με μηδέν εντροπία αλλά όσο περνάει ο χρόνος η εντροπία μπορεί μόνο να αυξάνεται, όχι να μειώνεται.
Θα προσπαθήσω να γίνω πιο κατανοητός με το παρακάτω παράδειγμα.

Έστω ότι έχουμε την παρακάτω εικόνα:



Η συγκεκριμένη εικόνα, όπως και όλες οι εικόνες αποτελούνται από εικονοστοιχεία, δηλαδή μιικρά κουτάκια στα οποία έχουμε ένα συγκεκριμένο χρώμα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε μόνο άσπρο και μαύρο, οπότε θα πούμε ότι το εικονοστοιχείο που έχει μαύρο χρώμα παίρνει την τιμή 0 και αυτό που έχει άσπρο την τιμή 1.
(αν ανοίξετε μια ασπρόμαυρη φωτογραφία με έναν text editor, το 0 θα αντιπροσωπεύει το μαύρο εικονοστοιχείο και το 255 το άσπρο εικονοστοιχείο)

Οπότε μπορούμε να εκφράσουμε την παραπάνω εικόνα με έναν πίνακα 2 διαστάσεων ως εξής:

| 00001111 |
| 00001111 |
| 00001111 |
| 00001111 |

Οπότε η παραπάνω εικόνα περιέχει την πληροφορία ότι όλα τα μαύρα είναι μαζεμένα στα αριστερά, οπότε η εντροπία της δεν είναι μηδέν. Για να ήταν μηδέν, θα έπρεπε η εικόνα να ήταν τελείως μαύρη ή τελείως άσπρη. Δηλαδή:

| 00000000 |
| 00000000 |
| 00000000 |
| 00000000 |


ή

| 11111111 |
| 11111111 |
| 11111111 |
| 11111111 |



Καλά όλα αυτά, αλλά πως σχετίζεται η θεωρία που έχω γράψει με την εντροπία;

Από τη θερμοδυναμική γνωρίζουμε ότι το σύμπαν μας έχει ξεκινήσει από μια ομοιόμορφη κατάσταση με ελάχιστη εντροπία, ίσως μηδενική.
Ας θεωρήσουμε, για καλύτερη κατανόηση, ότι ο κόσμος μας έχει δύο χωρικές διαστάσεις και μια χρονική. Αυτό σημαίνει ότι αν μπορούσαμε να φωτογραφίσουμε το σύμπαν τη στιγμή της μεγάλης έκρηξης, και ανοίγαμε αυτή τη φωτογραφία με έναν υπολογιστή θα βλέπαμε αυτό:

00000000000000000000000000000....
00000000000000000000000000000....
00000000000000000000000000000....
.
.
.

(αν θα είναι 0 ή αν θα είναι 1 δεν έχει σημασία, αυτό που έχει σημασία είναι ότι θα είναι μια σειρά με το ίδιο ψηφίο)

Η θεωρία που έχω αναφέρει προβλέπει αυτή τη συμπεριφορά. Η πρόβλεψη γίνεται λόγω ενός φυσικού περιορισμού:

Παράθεση:
lim (1/2^x) = 0
x→∞


Που σημαίνει ότι, αν η πιθανότητα να έχουμε 1 ή 0 είναι 1/2 και 1/2 αντίστοιχα, τότε η πιθανότητα να έχουμε άπειρα 0 ή άπειρα 1 στη σειρά είναι μηδενική, όσο το x τείνει στο άπειρο. Που σημαίνει ότι αυτή η κατάσταση είναι η πιο απίθανη.

Αν ρίξουμε κάτω ένα ποτήρι, θα σπάσει σε χιλιάδες κομμάτια. Η πιθανότητα αυτά τα κομμάτια να επιστρέψουν και να γίνουν ξανά ποτήρι υπάρχει γιατί το επιτρέπουν οι φυσικοί νόμοι, αλλά αυτή η πιθανότητα είναι απειροελάχιστη. Αυτό μας δείχνει ότι οι φυσικοί νόμοι μας πάνε από το λιγότερο πιθανό, στο πιο πιθανό. Επομένως το πιο απίθανο σενάριο στο οποίο θα μπορούσαμε να επιστρέψουμε, είναι ο πίνακας με τα μηδενικά που τείνουν στο άπειρο.
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Αποστολή email MSN Messenger
TΡΙΟΜΗΔΗΣ
Πρύτανης


Εγγραφή: 03 Απρ 2005
Δημοσιεύσεις: 2071
Τόπος: ΚΟΣΜΟΣ

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τετ Ιούν 17, 2015 5:39 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

https://www.youtube.com/watch?v=z5rRZdiu1UE
_________________
Η ΖΩΗ ΜΟΥ;OΛΗ Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ...

Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Αποστολή email MSN Messenger
shaman
Πρύτανης


Εγγραφή: 29 Δεκ 2006
Δημοσιεύσεις: 790
Τόπος: ΑΘΗΝΑΙ

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Πεμ Ιούν 18, 2015 8:43 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

μισό λεπτό, διότι εδώ έχουμε μπερδέματα θεματογράφε μου (άν είσαι εδώ κι ακούς φυσικά) :
ΕΚΦΡΆΖΟΥΜΕ αυτό που ΖΟΎΜΕ, και ΔΈΝ ΖΟΥΜΕ αυτό που ΕΚΦΡΆΖΟΥΜΕ.

πολύ φοβάμαι ότι έχεις κάνει έναν αχταρμά σχετικότητος, κβαντομηχανικής και κλασικής θεώρησης, και προσπαθείς να ερμηνεύσεις τη ζωή σάν συνέπεια της ερμηνευτικής σου, κι όχι την ερμηνευτική σου σάν συνέπεια της ζωής.

για το ότι θά πεθάνουμε, δέν υπάρχει αμφιβολία ΄ το πώς θα εκφράσουμε την πιθανότητα του να έχουμε την ίδια ακριβώς ηλικία ένα δευτερόλεπτο πρίν, άν δηλαδή θα είναι κώνος επειδή μάς βόλεψε η εφαπτομένη ή τραπέζιο, αυτό έχει να κάνει μόνο με την πεπερασμένη μας αντιληπτικότητα - κι άρα, και φαντασία.
_________________
κόγξ όμ πάξ κι απάνω τούρλα !
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
TΡΙΟΜΗΔΗΣ
Πρύτανης


Εγγραφή: 03 Απρ 2005
Δημοσιεύσεις: 2071
Τόπος: ΚΟΣΜΟΣ

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τρι Ιούν 30, 2015 2:12 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

https://www.youtube.com/watch?v=xnL3NbHCADM
_________________
Η ΖΩΗ ΜΟΥ;OΛΗ Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ...

Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Αποστολή email MSN Messenger
TΡΙΟΜΗΔΗΣ
Πρύτανης


Εγγραφή: 03 Απρ 2005
Δημοσιεύσεις: 2071
Τόπος: ΚΟΣΜΟΣ

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τρι Ιούν 30, 2015 7:27 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη



https://www.youtube.com/watch?v=Pr0S2xG1NDY

Y.Γ

ΤΑ ΛΕΓΑΜΕ ΘΝΗΤΟΙ

ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΕΡΧΕΤΕ

ΟΧΙ ΒΡΟΧΗ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ 8ΕΡΙΣΤΗ ΙΟΥΝΗ

ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΑΛΩΝΑΡΗ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙ 8Α ΠΑ8ΕΤΕ

ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ

ΒΡΕΕΕΕΕ ΑΕΙ ΤΩΡΑ


ΤΡΙΟΜΗΔΕΥΣ
_________________
Η ΖΩΗ ΜΟΥ;OΛΗ Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ...

Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Αποστολή email MSN Messenger
Επισκόπηση όλων των Δημοσιεύσεων που έγιναν πριν από:   
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    www.filosofia.gr Αρχική σελίδα -> Φιλοσοφικοί Προβληματισμοί Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες
Σελίδα 1 από 1

 
Μετάβαση στη:  
Δεν μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης





Μηχανισμός forum: PHPBB

© filosofia.gr - Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του.

Υλοποίηση, Φιλοξενία: Hyper Center