Θ.ΒοήθειαςΘ.Βοήθειας   ΑναζήτησηΑναζήτηση   Εγγεγραμμένα μέληΕγγεγραμμένα μέλη   Ομάδες ΧρηστώνΟμάδες Χρηστών  ΕγγραφήΕγγραφή  ΠροφίλΠροφίλ 
Συνδεθείτε, για να ελέγξετε την αλληλογραφία σαςΣυνδεθείτε, για να ελέγξετε την αλληλογραφία σας   ΣύνδεσηΣύνδεση 

Μπαντιού, Πλάτωνας και Χόλιγουντ

 
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    www.filosofia.gr Αρχική σελίδα -> Θέματα Επικαιρότητας
Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας :: Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας  
Συγγραφέας Μήνυμα
troian
Πρύτανης


Εγγραφή: 05 Ιαν 2011
Δημοσιεύσεις: 2267
Τόπος: ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Παρ Οκτ 18, 2013 12:19 am    Θέμα δημοσίευσης: Μπαντιού, Πλάτωνας και Χόλιγουντ Απάντηση με Συμπερίληψη

Ο Πλάτωνας «εισβάλλει» στο Χόλιγουντ



Ο Αλέν Μπαντιού θέλει «να φέρει τον Πλάτωνα, την εμβληματική φυσιογνωμία της αρχαίας ελληνικής σοφίας, στον σύγχρονο ναό της εμπορικής εικόνας, τη μηχανή προπαγάνδας του αμερικανικού τρόπου ζωής, την πρωτεύουσα της καπιταλιστικής διαφθοράς»

→Τελευταίος επιζών της περίφημης γαλλικής μαρξιστικής σχολής της δεκαετίας του 1960 εξακολουθεί να κρατά ψηλά το λάβαρο του μαρξισμού, αλλά και να ενδιαφέρεται σοβαρά για τις εξελίξεις στην Ελλάδα

Του Μιχάλη Ψύλου




Απίστευτο, αλλά αληθινό: o Αλέν Μπαντιού εισβάλλει στο Χόλιγουντ. Ο διάσημος Γάλλος μαρξιστής φιλόσοφος γράφει το σενάριο της ταινίας «Η ζωή του Πλάτωνα», στην οποία πρωταγωνιστούν ο Μπραντ Πιτ (Πλάτωνας), ο Σον Κόνερι (Σωκράτης) και η Μέριλ Στριπ. Ο Μπαντιού θέλει, όπως είπε, «να φέρει τον Πλάτωνα, την εμβληματική φυσιογνωμία της αρχαίας ελληνικής σοφίας, στο Χόλιγουντ, τον σύγχρονο ναό της εμπορικής εικόνας, τη μηχανή προπαγάνδας του αμερικανικού τρόπου ζωής, την πρωτεύουσα της καπιταλιστικής διαφθοράς».



Ο Γάλλος φιλόσοφος και συγγραφέας δίδαξε επί τριάντα χρόνια στο Πανεπιστήμιο Paris VIII (ιδρύθηκε αμέσως μετά τον Mάη του ’6Cool και είναι διευθυντής του Τμήματος Φιλοσοφίας στην περίφημη Ecole Normale Superieure. Πριν από τέσσερα χρόνια χρόνια είχε συναντηθεί με τον Μπραντ Πιτ στο Παρίσι και είχαν συζητήσει για την ταινία αναφορικά με τον Πλάτωνα.

Υπερπαραγωγή

Στις αρχές Ιουνίου ο Μπαντιού είχε επαφές με τους παραγωγούς της ταινίας στο Χόλιγουντ και επήλθε η τελική συμφωνία. Η ταινία θα έχει τα χαρακτηριστικά υπερπαραγωγής, όπως γράφει το περιοδικό «Vanity Fair» στη γαλλική του έκδοση.

Τελευταίος επιζών της περίφημης γαλλικής μαρξιστικής σχολής της δεκαετίας του ’60 του Αλτουσέρ και του Πουλαντζά, ο 76χρονος σήμερα Μπαντιού εξακολουθεί να κρατά ψηλά το λάβαρο του μαρξισμού, αλλά και να ενδιαφέρεται σοβαρά για τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Εκτός των άλλων, είναι άριστος γνώστης των αρχαίων ελληνικών.

Σε άρθρο του με τίτλο «Ελληνικό σύμπτωμα: χρέος, κρίση και κρίση της Αριστεράς», που δημοσιεύεται στο τεύχος Οκτωβρίου του βρετανικού περιοδικού «Radical Philosophy» o Mπαντιού αναφέρεται διεξοδικά στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη χώρα μας. «Η Ελλάδα είναι μια χώρα με πολύ μεγάλη Ιστορία, με οικουμενική εμβέλεια» γράφει. «Είναι μια χώρα της οποίας η αντίσταση σε διαδοχικά καταπιεστικά καθεστώτα ήταν συνεχής. Είναι μια χώρα όπου το κομμουνιστικό κίνημα, με τη μορφή και του ένοπλου αγώνα, ήταν πολύ ισχυρό.

»Μια χώρα όπου, ακόμη και σήμερα, η νεολαία δίνει το παράδειγμα με τη μαζική και επίμονη εξέγερση. Μια χώρα όπου, χωρίς αμφιβολία, οι κλασικές αντιδραστικές δυνάμεις είναι πολύ καλά οργανωμένες, αλλά όπου υπάρχει και η θαρραλέα και άφθονη πηγή των μεγάλων λαϊκών κινημάτων. Μια χώρα όπου υπάρχει μια ισχυρή φασιστική οργάνωση, αλλά μια χώρα με ένα αριστερό κόμμα (ΣΥΡΙΖΑ) με σταθερή και μαχητική εκλογική βάση».

Για τον Γάλλο φιλόσοφο το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί στη χώρα μας φαίνεται «τίποτα να μην μπορεί να σταματήσει την απόλυτη κυριαρχία του καπιταλισμού»… «Αυτό που είναι εντυπωσιακό στην Ελλάδα, αλλά και αλλού -λέει ο Μπαντιού- είναι η εμφανής αδυναμία των προοδευτικών δυνάμεων να υποχρεώσουν τις κυρίαρχες οικονομικές και πολιτικές δυνάμεις ακόμα και στην παραμικρή ουσιαστική υποχώρηση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που εφαρμόζουν».

Κλειδί για την επιτυχία η δύναμη της εξέγερσης

Διανοούμενος που μετείχε ενεργά στον Μάη του ’68, ο Μπαντιού θεωρεί ότι «πολιτική ήταν, και είναι, η εξισορρόπηση ανάμεσα στην πειθαρχία των ιδεών και την έκπληξη των περιστάσεων. Είναι μια άμεση δύναμη, αλλά και ένας θεσμός που έχει διάρκεια»

Κατά τον Γάλλο φιλόσοφο «το κλειδί για την πολιτική επιτυχία των προοδευτικών δυνάμεων βρίσκεται στη δύναμη της εξέγερσης, τους στόχους και το θάρρος της. Αλλά και στην πειθαρχία και στην προβολή του θετικού στρατηγικού μέλλοντος, ενός οράματος που πρέπει να παραμένει ισχυρό εν μέσω της εχθρικής προπαγάνδας. Το κίνημα αντίστασης δεν πρέπει να περιορίζεται στην άρνηση και στο “κάτω εκείνο, κάτω το άλλο” -“κάτω ο καπιταλισμός”, “κάτω η τρόικα”-, αλλά να αποτελεί τον κομιστή μιας πραγματικής εναλλακτικής πολιτικής». Ο Μπαντιού εκτιμά ότι η σημερινή κατάσταση που βιώνει ο κόσμος θυμίζει έντονα την περίοδο 1840-1950.

«Τότε, επίσης, μετά τη Γαλλική Επανάσταση του 1792-94, όπως και σήμερα μετά τις μεγάλες εξεγέρσεις, τις επαναστάσεις και τους νικηφόρους λαϊκούς πολέμους του 1960 και του ’70, είμαστε αντιμέτωποι με μια μακρά αντεπαναστατική περίοδο. Τότε, τα χρόνια μεταξύ του 1847 και του 1849, υπήρξε στην Ευρώπη κάτι σαν “Λαϊκή Ανοιξη”, για να αναφερθώ στον όρο “αραβική άνοιξη”. Τότε επίσης βλέπουμε στην πλευρά των επαναστατών να υπάρχει μια γλώσσα ενθουσιώδης, δημοκρατική και επαναστατική, αλλά ταυτόχρονα φτωχή και χωρίς ενότητα. Σήμερα πρέπει η γλώσσα του μαρξισμού να γίνει ηγεμονική στην πράξη, όχι μόνο σε ολόκληρο το εργατικό κίνημα, αλλά και στις αγροτικές μάζες. Η δημιουργία μιας τέτοιας γλώσσας είναι κρίσιμη, επιτακτική ανάγκη. Θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε και να ανασυνθέσουμε λέξεις όπως “κομμουνισμός”, μια λέξη για την οποία οι εχθροί μας απεχθάνονται και εκφράζουν πεισματικά την αντίθεσή τους».
_________________
μακεδονίτικα πουλιὰ λαλοῦν μακεδονίτικα
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
rakis
Πρύτανης


Εγγραφή: 22 Ιαν 2008
Δημοσιεύσεις: 2857

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Παρ Οκτ 18, 2013 9:01 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Έστω κι έτσι, καλό είναι

Laughing
_________________
Truth springs from argument amongst friends

http://rakis1.wordpress.com/
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα
troian
Πρύτανης


Εγγραφή: 05 Ιαν 2011
Δημοσιεύσεις: 2267
Τόπος: ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Παρ Οκτ 18, 2013 5:59 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Γενικότερα οι ταινίες και μάλιστα χολιγουντιανές δεν γίνονται ούτε για ιστορία, ούτε για θρησκείες, ούτε για φιλοσοφία αλλά για λεφτά.
_________________
μακεδονίτικα πουλιὰ λαλοῦν μακεδονίτικα
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
Δάκης Μαυροφρείδης
Πρύτανης


Εγγραφή: 22 Ιαν 2007
Δημοσιεύσεις: 2627
Τόπος: Αθήνα

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Παρ Οκτ 18, 2013 11:56 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

rakis έγραψε:
Έστω κι έτσι, καλό είναι

Laughing


like
_________________
Δεν υπάρχει τίποτα πιο θαυμαστό και αξιόλογο από την ανάδειξη του ωραίου. Αρκεί, ο σκοπός της ίδιας της πράξης να μην αναλώνεται μέσα σε μια ανερμάτιστη και φλύαρη ματαιοδοξία

Δ.Μ.

http://d-mavrofrides.simplesite.com
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Αποστολή email
Pflegeleicht
Πρύτανης


Εγγραφή: 01 Σεπ 2013
Δημοσιεύσεις: 1399

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Σαβ Οκτ 19, 2013 8:47 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

rakis έγραψε:
Έστω κι έτσι, καλό είναι

Laughing


dislike

διαφωνώ με την συγκεκριμένη φράση διότι έτσι παραδινόμαστε στην επαίσχυντη επανεγγραφή της Ιστορίας από τους Αμερικανούς.
Ενώ στα προϊόντα τεχνολογίας Αμερικανικής προέλευσης τα disclaimers πέφτουν σαν το χαλάζι (ταινία σταθμός της ΥΕΝΕΔ .. Razz ) και βγάζουν μάτι με την περίοπτη θέση τους εντούτοις σε καμία ιστορική ταινία δεν υπάρχει αντίστοιχο disclaimer για τυχόν "βιασμό" της ιστορίας ενός έθνους λόγω .. εμπορικών αναγκών. Να λείπουν τα βύσσινα της αμερικανικής κιτσαρίας.
_________________
Ο ρομαντισμός δεν βρίσκεται ούτε στην επιλογή του θέματος ούτε στην ακριβή αλήθεια, αλλά περισσότερο σε έναν τρόπο να αισθάνεσαι τον κόσμο [Charles Baudelaire]

Truth springs from argument amongst friends
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
Επισκόπηση όλων των Δημοσιεύσεων που έγιναν πριν από:   
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    www.filosofia.gr Αρχική σελίδα -> Θέματα Επικαιρότητας Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες
Σελίδα 1 από 1

 
Μετάβαση στη:  
Δεν μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης





Μηχανισμός forum: PHPBB

© filosofia.gr - Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του.

Υλοποίηση, Φιλοξενία: Hyper Center