Θ.ΒοήθειαςΘ.Βοήθειας   ΑναζήτησηΑναζήτηση   Εγγεγραμμένα μέληΕγγεγραμμένα μέλη   Ομάδες ΧρηστώνΟμάδες Χρηστών  ΕγγραφήΕγγραφή  ΠροφίλΠροφίλ 
Συνδεθείτε, για να ελέγξετε την αλληλογραφία σαςΣυνδεθείτε, για να ελέγξετε την αλληλογραφία σας   ΣύνδεσηΣύνδεση 

Βρέθηκαν τα λεφτά πoυ γι' αυτά είναι ισόβια ο Παπαγεωργόπουλ

 
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    www.filosofia.gr Αρχική σελίδα -> Συζητήσεις για Θέματα
Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας :: Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας  
Συγγραφέας Μήνυμα
Tanysipteros
Πρύτανης


Εγγραφή: 10 Φεβ 2013
Δημοσιεύσεις: 706

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Δευ Μάρ 25, 2013 1:13 am    Θέμα δημοσίευσης: Βρέθηκαν τα λεφτά πoυ γι' αυτά είναι ισόβια ο Παπαγεωργόπουλ Απάντηση με Συμπερίληψη

Βρέθηκαν τα λεφτά πoυ γι' αυτά είναι ισόβια ο Παπαγεωργόπουλος;

Η υπάλληλος ελέγχθηκε για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, παρότι απηλλάγη για την υπόθεση της υπεξαίρεσης, και μόλις πριν μία εβδομάδα ο οικονομικός εισαγγελέας ενημερώθηκε για τις συναλλαγές-μαμούθ.

Η σχετική έκθεση στάλθηκε από την οικονομική επιθεωρήτρια Αναστασία Τσεμπερά στον οικονομικό εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη, καθώς διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν δυσκολίες ως προς τον νομικό χαρακτηρισμό της πράξης της ελεγχόμενης υπαλλήλου. Τα προβλήματα δημιουργήθηκαν καθώς με την απόφασή του το τριμελές εφετείο κακουργημάτων Θεσσαλονίκης προσδιόρισε την υπεξαίρεση στο ποσό των 17,9 εκατομμυρίων ευρώ, επομένως ένα ποσό των 12 εκατομμυρίων, που σύμφωνα με την έρευνα βρέθηκε να έχει διακινηθεί από τη συγκεκριμένη υπάλληλο του δήμου, δεν μπορεί να «χωρέσει» στα χρήματα που εξαφανίστηκαν από την υπεξαίρεση.

Η οικονομική επιθεωρήτρια, ενεργοποιώντας την παραγγελία του πρώην οικονομικού εισαγγελέα Θεσσαλονίκης Λάμπρου Τσόγκα, πραγματοποίησε έρευνα σε όλες τις οικονομικές συναλλαγές των 24 εμπλεκομένων για την υπόθεση της υπεξαίρεσης στον δήμο, ακόμη και αυτών οι οποίοι τόσο με την πρόταση του αντεισαγγελέα εφετών Αχιλλέα Ζήση όσο και με το βούλευμα του συμβουλίου εφετών Θεσσαλονίκης απηλλάγησαν και δεν παραπέμφθηκαν στη δίκη της υπεξαίρεσης

. Βάσει των πορισμάτων στα οποία μέχρι τώρα έχει καταλήξει η επιθεωρήτρια, ήδη έχει δικαστεί για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος ο πρώην ταμίας Παναγιώτης Σαξώνης, έχουν παραπεμφθεί ο πρώην γενικός γραμματέας Μιχάλης Λεμούσιας και ο πρώην διευθυντής της ταμειακής Γιώργος Γκαϊδατζής, οι οποίοι καταδικάστηκαν για την υπόθεση της υπεξαίρεσης, ενώ σε δίκη παραπέμφθηκε και ο αδερφός του Π. Σαξώνη. Ακόμη εκκρεμούν στα χέρια εισαγγελέων οι δικογραφίες για τον πρώην δήμαρχο Βασίλη Παπαγεωργόπουλο και τη σύζυγό του και για τον πρώην αντιδήμαρχο Μιχάλη Ζορπίδη.

ΤΗΝ ΠΡΟΔΩΣΕ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Η συγκεκριμένη υπάλληλος θήτευσε ως προϊσταμένη σε τμήμα των οικονομικών υπηρεσιών του δήμου Θεσσαλονίκης. Αντιμετώπισε την κατηγορία της απλής συνέργειας στην υπεξαίρεση και στην πλαστογραφία και απολογήθηκε στον ανακριτή για το οικονομικό σκάνδαλο. Σύμφωνα με την κρίση του συμβουλίου εφετών, δεν προέκυψαν ενδείξεις ενοχής της και γι’ αυτό δεν παραπέμφθηκε στη δίκη.

Παράλληλα όμως η έρευνα της οικονομικής επιθεωρήτριας στα οικονομικά της στοιχεία ήταν σε εξέλιξη, και μόλις πριν λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε το σχετικό πόρισμα. Έγκυρες πληροφορίες της «ΜτΚ» αναφέρουν πως στο διάστημα 2003 έως 2007 παρουσίασε χρηματιστηριακές συναλλαγές ύψους 12 εκατομμυρίων ευρώ. Ασφαλής πηγή διαβεβαίωνε πως ο υπολογισμός αυτός των χρημάτων δεν είναι σωρευτικός (δηλαδή πρόσθεση αγορών, πωλήσεων και επαναγορών μετοχών με κέρδη), αλλά αφορά τα «καθαρά» χρήματα που δαπανήθηκαν. Επομένως προκύπτει εύλογα το ερώτημα ποια ήταν η πηγή τόσων χρημάτων που μπορεί να είχε μια υπάλληλος του δήμου Θεσσαλονίκης, το οποίο αποτελεί και αντικείμενο της έρευνας.

Ένα ακόμη σημαντικό εύρημα που περιλαμβάνεται στο πόρισμα της οικονομικής επιθεωρήτριας είναι ότι αυτή τη στιγμή οι τραπεζικοί λογαριασμοί της υπαλλήλου, μέσω των οποίων έγιναν οι χρηματιστηριακές συναλλαγές, είναι κενοί!Η απόφαση του δικαστηρίου για την υπεξαίρεση στον δήμο και το γεγονός ότι το ποσό περιορίστηκε σε 17,9 εκατομμύρια ευρώ, από 51,4 που προσδιορίστηκαν από την επιθεωρήτρια και το δικαστικό συμβούλιο, δημιουργεί ζητήματα στην εξέλιξη της υπόθεσης σχετικά με τις συναλλαγές της υπαλλήλου, γι’ αυτό και η δικογραφία στάλθηκε στον οικονομικό εισαγγελέα Γρ. Πεπόνη, προκειμένου να αποφασιστούν οι περαιτέρω κινήσεις.

Το ενδεχόμενο που εξετάζεται ως ισχυρότερο είναι να διερευνηθεί πλέον η ευθύνη της συγκεκριμένη υπαλλήλου για φοροδιαφυγή από «μη αδιαφανείς πηγές». Όπως έλεγε στη «ΜτΚ» έγκυρη δικαστική πηγή, «τα χρήματα αυτά είναι πλέον ξεκρέμαστα και δεν μπορούν να δικαιολογηθούν ως ξέπλυμα που είναι προϊόν της υπεξαίρεσης στον δήμο».

Η αναβάθμιση και η παραπομπή

Στα στοιχεία που περιλαμβάνονται στη δικογραφία γίνεται αναφορά σε αναβάθμιση της συγκεκριμένης υπαλλήλου στη θέση που κατέλαβε στην οικονομική υπηρεσία του δήμου. Η υπάλληλος μπορεί να μην παραπέμφθηκε για την υπεξαίρεση, αλλά αντιμετωπίζει τη δίκη για το σκάνδαλο της παγίας προκαταβολής, αφού είναι μία εκ των κατηγορουμένων υπαλλήλων στους οποίους το συμβούλιο εφετών απέδωσε ευθύνες.

Στο πόρισμα για τον λογαριασμό-μαμούθ επισημαίνεται ότι στα δηλωθέντα εισοδήματά της, όπως προκύπτει από την έρευνα των δηλώσεων, δεν περιλήφθηκε ποτέ το συνολικό ποσό των 12 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θεωρείται από την επιθεωρήτρια προϊόν αδιαφανών πηγών.

Ο συγκεκριμένος λογαριασμός ήδη έχει προκαλέσει θόρυβο σε όσους έχουν ασχοληθεί με την υπόθεση της υπεξαίρεσης, καθώς είναι ο πρώτος λογαριασμός τέτοιου μεγέθους που αποκαλύπτεται από την έρευνα. Ύστερα απ’ αυτό αναδείχτηκαν για μία ακόμη φορά οι εγγενείς αδυναμίες στη διερεύνησης της υπόθεσης του οικονομικού σκανδάλου στον δήμο, καθώς από την αρχή είχε τονιστεί πως έπρεπε να κινηθεί παράλληλα η διαδικασία εντοπισμού χρηματικών ποσών σε λογαριασμούς και χρηματιστηριακές συναλλαγές, με την απόδοση ευθυνών για την ουσία της υπόθεσης. Το μόνο που επιτεύχθηκε στον τομέα αυτό ήταν η παράλληλη διερεύνηση υπόθεσης και νομιμοποίησης για τον πρώην ταμία Π. Σαξώνη, ο οποίος καταδικάστηκε και για τα δύο αδικήματα σε ισόβια και 9 χρόνια κάθειρξη.

Ένα άλλο στοιχείο είναι πως σε κανέναν άλλο εμπλεκόμενο δεν έχουν αποκαλυφθεί τόσα χρήματα. Πάντως η επιθεωρήτρια βρίσκεται σε διαδικασία σύνταξης
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
opyrgos
Αποκλεισμένο μέλος


Εγγραφή: 30 Νοέ 2007
Δημοσιεύσεις: 13248

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Δευ Μάρ 25, 2013 9:32 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

ΤΟΝ Π*ΥΛΟ ΡΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ!!!!!
_________________
"Mόνην τε ὀρθὴν πολιτείαν εἶναι τὴν ἐν κόσμῳ."
― Διογένης
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
Επισκόπηση όλων των Δημοσιεύσεων που έγιναν πριν από:   
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    www.filosofia.gr Αρχική σελίδα -> Συζητήσεις για Θέματα Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες
Σελίδα 1 από 1

 
Μετάβαση στη:  
Δεν μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης

Μηχανισμός forum: PHPBB

© filosofia.gr - Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του.

Υλοποίηση, Φιλοξενία: Hyper Center