Θ.ΒοήθειαςΘ.Βοήθειας   ΑναζήτησηΑναζήτηση   Εγγεγραμμένα μέληΕγγεγραμμένα μέλη   Ομάδες ΧρηστώνΟμάδες Χρηστών  ΕγγραφήΕγγραφή  ΠροφίλΠροφίλ 
Συνδεθείτε, για να ελέγξετε την αλληλογραφία σαςΣυνδεθείτε, για να ελέγξετε την αλληλογραφία σας   ΣύνδεσηΣύνδεση 

Φιλελεύθερη Αριστερά

 
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    www.filosofia.gr Αρχική σελίδα -> Θέματα Επικαιρότητας
Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας :: Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας  
Συγγραφέας Μήνυμα
Iosif Iakovatos
Πρύτανης


Εγγραφή: 14 Αύγ 2007
Δημοσιεύσεις: 216
Τόπος: Lefkada

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Πεμ Αύγ 07, 2008 10:47 am    Θέμα δημοσίευσης: Φιλελεύθερη Αριστερά Απάντηση με Συμπερίληψη

Είναι γεγονός πως για αρκετούς μέσα στο ΠΑΣΟΚ ο όρος ΄΄φιλελεύθερος σοσιαλισμός΄΄, είναι δυσκολοχώνευτος.

Κατά μία άποψη οι όροι ΑΡΙΣΤΕΡΑ και ΔΕΞΙΑ προέκυψαν από την θέση που κάθονταν οι άγγλοι βουλευτές στη βουλή των Λόρδων.

Κομμουνισμός, Σοσιαλισμός, Φιλελευθερισμός, Καπιταλισμός, Αριστερά, Δεξιά, Κέντρο, Σοσιαλδημοκρατία, Κεντροδεξιά κλπ… Τίποτα παραπάνω από λέξεις που σχηματίζονται από τα γράμματα του Ελληνικού Αλβάβητου. Το περιεχόμενο των λέξεων αυτών δεν είναι συγκεκριμένο. Δεν υπάρχουν δηλαδή αξιωματικοί ορισμοί που να αποδίδουν στις λέξεις αυτές συγκεκριμένο εννοιολογικό διαχρονικό περιεχόμενο.

Οι άνθρωπος εξελίσσεται, οι κοινωνίες προοδεύουν, αλλάζουν, διαμορφώνονται συνεχώς, είναι ξεκάθαρο πως πρόκειται για δυναμικά συστήματα. Αναγκαστικά, το περιεχόμενο των λέξεων που θέλουν να περιγράψουν τη μορφή της κοινωνικής οργάνωσης στη κάθε εποχή (όταν για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούνται σε μόνιμη βάση οι ίδιες λέξεις) είναι διαφορετικό, δεδομένου πως κάθε εποχή είναι διαφορετική. Συνεπώς δεν πρέπει να ασχολούμαστε με τις λέξεις άλλά με το περιεχόμενό τους.

Προσωπικά, πιστεύω πως για να αλλάξουν τα πράγματα και να ξαναποκτήσει η πολιτική το κύρος και την αξιοπιστία της, πρέπει να αλλάξει άρδην η πολιτική ορολογία καθώς ανεξάρτητα από το περιεχόμενο των λέξεων που αυτές λαμβάνουν σε δεδομένη χρονική στιγμή, οι συγκεκριμένες λέξεις έχουν εντελώς απαξιωθεί στη συνείδηση του κόσμου με αποτέλεσμα να επικρατεί μόνιμη σύγχυση ως προς το περιεχόμενο.

Σε αυτό βοήθησαν όλα τα κόμματα με τη συμπεριφορά και τη δράση τους. Το ΚΚΕ απαξίωσε τη λέξη κομμουνισμός, το ΚΚΕ, ο ΣΥΝ και το ΠΑΣΟΚ απαξίωσαν τη λέξη ΑΡΙΣΤΕΡΑ, το ΠΑΣΟΚ απαξίωσε τη λέξη σοσιαλισμός, η ΝΔ απαξίωσε τις λέξεις φιλελεύθερος και δημοκρατία.

Θα σταθώ μόνο στις λέξεις φιλελεύθερος, δημοκρατία, σοσιαλισμός και αριστερά. Η ΝΔ απαξίωσε τη λέξη φιλελεύθερος διότι ασχολήθηκε μόνο με την οικονομική διάσταση του όρου και μάλιστα με πρωτοφανή αποτυχία αφού σήμερα αντί για ελεύθερη αγορά έχουμε αγορά των κρατικών και ιδιωτικών μονοπωλίων.

Το ΠΑΣΟΚ απαξίωσε τη λέξη σοσιαλισμός διότι αν εξαιρέσεις τους μακαρίτες (τυχαίοWink Γεννηματά, Τρίτση, Μελίνα και τον Ανδρέα (από το ΄74 έως το ΄85), δεν ευτύχησε να γνωρίσει άλλους σοσιαλιστές στις τάξεις του, ενώ η πολιτική του βαθμιαία απέκτησε διαχειριστικό και συντηρητικό χαρακτήρα, με όλο και λιγότερο κοινωνικά χαρακτηριστικά.
Η ΝΔ απαξίωσε τη λέξη δημοκρατία, διότι δεν αφήνει κανένα περιθώριο μετεξέλιξης του πολιτικού μας συστήματος προς μια αμεσότερη δημοκρατία, αλλά συνεχώς οι πρωτοβουλίες της στοχεύουν στην όλο και μεγαλύτερη ενίσχυση του συγκεντρωτισμού της εξουσίας (εκλογικός νόμος, διοικητική μεταρρύθμιση). Στο θέμα αυτό ευθύνη έχει τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και ο ΣΥΝ διότι όταν τους δόθηκε η ευκαιρία να εφαρμόσουν την απλή αναλογική ως μόνιμο εκλογικό σύστημα, το απέφυγαν.
Το ΚΚΕ, ο ΣΥΝ και το ΠΑΣΟΚ απαξίωσαν τη λέξη ΑΡΙΣΤΕΡΑ, διότι η συμπεριφορά μεγάλου μέρους του στελεχιακού δυναμικού τους δεν συνάδει με το περιεχόμενο της λέξης.

Σήμερα η κρίση του συστήματος είναι τέτοια που είναι επιτακτική πλέον η ανάγκη του ιδεολογικού επαναπροσδιορισμού όλων των πολιτικών φορέων.

Σε ότι με αφορά, θα συμφωνήσω πως ο όρος Φιλελεύθερος Σοσιαλισμός είναι δύσπεπτος και δυσνόητος τόσο ως προς το περιεχόμενο όσο και ως προς τα επικοινωνιακά του χαρακτηριστικά.

Θα αντιπροτείνω λοιπόν τον όρο Φιλελεύθερη Αριστερά όπου:

1. Φιλελεύθερος καλείται ο φίλος της Ελευθερίας σε όλα τα επίπεδα.

2. Αριστερός καλείται ο πολίτης που παλεύει για μια κοινωνία αλληλεγγύης, μια ανοικτή κοινωνία, μια Ισχυρή Δημοκρατική Κοινωνία των Πολιτών με επίκεντρο τον άνθρωπο.

Υ.Γ. Για την έννοια και το περιεχόμενο του όρου ¨Φιλελέυθερος Σοσιαλισμός¨ μπορείται να έχετε μια εικόνα από το σχετικό topik που υπάρχει στη θεματική ενότητα του filosofia.gr ¨ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ¨.
_________________
Volentem ducunt fata, nolentem trahunt.
http://www.esperida.wordpress.com
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Αποστολή email Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα MSN Messenger
Επισκόπηση όλων των Δημοσιεύσεων που έγιναν πριν από:   
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    www.filosofia.gr Αρχική σελίδα -> Θέματα Επικαιρότητας Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες
Σελίδα 1 από 1

 
Μετάβαση στη:  
Δεν μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης





Μηχανισμός forum: PHPBB

© filosofia.gr - Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του.

Υλοποίηση, Φιλοξενία: Hyper Center