Θ.ΒοήθειαςΘ.Βοήθειας   ΑναζήτησηΑναζήτηση   Εγγεγραμμένα μέληΕγγεγραμμένα μέλη   Ομάδες ΧρηστώνΟμάδες Χρηστών  ΕγγραφήΕγγραφή  ΠροφίλΠροφίλ 
Συνδεθείτε, για να ελέγξετε την αλληλογραφία σαςΣυνδεθείτε, για να ελέγξετε την αλληλογραφία σας   ΣύνδεσηΣύνδεση 

Αρχαία Ελληνική Θρησκεία
Μετάβαση στη σελίδα 1, 2, 3 ... 47, 48, 49  Επόμενο
 
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    www.filosofia.gr Αρχική σελίδα -> Φιλοσοφικοί Προβληματισμοί
Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας :: Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας  

Επαναφορά της αρχαίας θρησκείας;
ΝΑΙ
42%
 42%  [ 26 ]
ΟΧΙ
37%
 37%  [ 23 ]
ΑΔΙΑΦΟΡΩ
19%
 19%  [ 12 ]
Σύνολο Ψήφων : 61

Συγγραφέας Μήνυμα
pol
Πρύτανης


Εγγραφή: 28 Αύγ 2004
Δημοσιεύσεις: 1504

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Κυρ Ιούλ 13, 2008 5:49 pm    Θέμα δημοσίευσης: Αρχαία Ελληνική Θρησκεία Απάντηση με Συμπερίληψη

Αρχαία Ελληνική Θρησκεία



Ως γνωστόν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι πίστευαν στην ύπαρξη δώδεκα κυρίων θεών, τους οποίους ονόμαζαν Ολύμπιους ως κατοικούντες επί του Ολύμπου. Οί θεοί αυτοί ήσαν έξη άρρενες, οι Ζεύς, Ποσειδών, Απόλλων, Άρης, Ερμής, Ήφαιστος και έξη θήλειες οι Ήρα, Αθηνά, Άρτεμις, Αφροδίτη, Δήμητρα, Εστία. Κυρίαρχος των θεών ήταν ο Ζευς. Υπήρχαν επίσης μια μεγάλη ομάδα κατωτέρων θεών όπως ο Διόνυσος ( ο οποίος ενίοτε μετέχει στο δωδεκάθεο στην θέση της Εστίας), ο Παν, η Ειλείθυια, η Εκάτη, η Λητώ κλπ. και θαλασσίων θεοτήτων όπως ο Πρωτεύς, ο Νηρεύς, η Θέτις, η Λευκοθέα κλπ. Ακόμη έχουμε κορυφαίους ημιθέους και ήρωες όπως ο Προμηθεύς, ο Ηρακλής, η Περσεφόνη κλπ. Σημειωτέον ότι οι θεοί αυτοί είναι η τρίτη ομάδα θεών που κυριαρχούν. Προηγήθηκαν ο Ουρανός και η Γαία, έπειτα ο Κρόνος και η Ρέα και τώρα οι Ολύμπιοι. Η εναλλαγή στην κυριαρχία των θεών έγινε κατόπιν επαναστάσεως. Η ιστορία αυτή μας δίνει το δικαίωμα να υποθέσουμε ότι αν δεν είχε επικρατήσει η Χριστιανική Πίστη, θα είχαμε και άλλες εναλλαγές θεών. Πιθανόν τώρα να κυριαρχούσε μια άλλη ομάδα θεών, ίσως επτασέγγονα του Διός.

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι μετά την νίκη του Διός κατά του Κρόνου, ο Κόσμος διεμοιράσθη κατά τον εξής τρόπο: Ο Ζεύς πήρε την εξουσία της γής, ο Ποσειδών έλαβε την εξουσία της θαλάσσης και ο Πλούτων πήρε την εξουσία του Άδη. Οι τρείς αυτοί θεοί ήταν ισότιμοι, αλλά ο Ζεύς έγινε μονοκράτωρ, παραγκωνίζοντας τους άλλους δύο. Έτσι ο Ποσειδών αναγκάζεται συνεχώς να του υπενθυμίζει την ισοτιμία τους όπως φαίνεται στην Ιλιάδα.

Χαρακτηριστικά της Θρησκευτικής πίστεως των Ελλήνων είναι ότι δεν πιστεύουν σε Δημιουργό Θεό, οι θεοί τους δεν έχουν συγκεκριμένη ηθική υπόσταση αλλά συμπεριφέρονται ανάλογα με τις ενστικτώδεις παρορμήσεις τους, γονιμοποιούν με ανθρώπους και γενικά έχουν τόσες παραξενιές που ήταν φοβερά δύσκολο στους καημένους τους πιστούς τους να καταλάβουν τις προθέσεις τους και να τους εξευμενίσουν.

Ένα από τα αποτελεσματικότερα επιχειρήματα του Χριστιανισμού κατά της ειδωλολατρείας ήταν η φοβερή ανηθικότητα των θεών, η τρομερή ζηλοτυπία και εκδικητικότητα τους, καθώς και η άτιμη ανατροπή της εξουσίας του Κρόνου από τον Δία. Οι αχαλίνωτοι έρωτες των θεών δεν μπορούσαν να αποτελέσουν παράδειγμα ευσεβείας για τους σκεπτομένους ανθρώπους που πέρα από την έννοια της αυτοσυγκρατήσεως πίστευαν στο ΄΄ Παν μέτρον άριστον΄΄.

Οι θεοί δραστηριοποιούνται σε πλήθος ανόμων πράξεων όπως κλοπές, μοιχείες, απάτες, απαγωγές, βιασμούς, τρομερές εκδικήσεις ( πχ. η Άρτεμις απαιτεί για τον φόνο ενός ελαφιού την θυσία της Ιφιγένειας ). Έτσι κατανοούμε ότι η αρχαία κοινωνία ζούσε σε μια τρομακτική αντίφαση. Από την μία πλευρά απαιτείτο δίκαιος και ευσεβής τρόπος ζωής, από την άλλη όμως οι θεοί που πίστευαν ήταν ακραία ανήθικοι. Ο Όμηρος στην Οδύσσεια διασαλπίζει ότι ΄΄ Οι μακάριοι θεοί δεν αγαπούν τις αδικίες, αλλά τιμούν το δίκαιο και τις σωστές πράξεις των ανθρώπων΄΄ ( Οδύσ. ξ 83 ). Πώς γίνεται λοιπόν ο ανήθικος και ο βίαιος θεός να τιμά το δίκαιο και το σωστό κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει.

Η κοινωνιολογική και εθνογραφική ερμηνεία αυτού του φαινομένου μπορεί να εξηγηθεί ως εξής. Στην Μυκηναϊκή περίοδο και στην εποχή της καθόδου των Δωριέων η κοινωνία ήταν οργανωμένη στρατοκρατικά. Η ισχύς και το κύρος ενός αρχηγού εξαρτάτο από την βία που μπορούσε να εξασκήσει και από την αρπαγή των γυναικών. Επίσης η κλοπή και η αρπαγή αγαθών ήταν τιμητικές πράξεις. Αυτή η νοοτροπία συνέχισε να υπάρχει κυρίως στην Σπάρτη. Έτσι λοιπόν ήταν φυσικό επόμενο να πλάσουν ανύπαρκτους θεούς με τις ιδιότητες που θαύμαζαν. Οί θεοί ήταν αντανάκλαση ενός ιδιαίτερου ψυχισμού που στηρίζεται στην δύναμη και δεν επιτρέπει στον αδύναμο να επιβιώσει.



ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΘΕΪΚΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ και ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΦΙΛΟΣΟΦΩΝ

Η θρησκευτική πίστη των αρχαίων Ελλήνων δεν περιλαμβάνει κάποιο Ιερό Βιβλίο όπως οι άλλες πίστεις. Είναι μία σύνοψις λατρειών, τελετουργιών, μύθων και πεποιθήσεων οι οποίες ήσαν αποδεκτές από τον λαό. Έγιναν βέβαια δριμύτατες κριτικές από τους μεγάλους φιλοσόφους που δεν μπορούσαν να δεχθούν σαν αλήθειες τους μύθους που εδέχετο ο λαός, και αυτό γιατί αντίκειντο στην κοινή λογική, αλλά κανείς δεν είχε το σθένος να απορρίψει φανερά την πίστη στους Ολυμπίους. Τρανά παραδείγματα ο Σωκράτης ο οποίος καταδικάσθηκε εις θάνατον γιατί εισήγαγε ΄΄ καινά δαιμόνια ΄΄, ο Ξενοφάνης ο οποίος ομίλησε περί ενός Θεού, και για να προβληματίσει τους συγκαιρινούς του είπε ότι ο Όμηρος και ο Ησίοδος φόρτωσαν στους θεούς ότι για τους ανθρώπους είναι όνειδος και κατηγορία, ο Ευριπίδης που σε μια κρίση αμφιβολίας είπε ότι ΄΄ ει θεοί τι δρώσιν αισχρόν, ουκ εισίν θεοί΄΄, ο Λουκιανός που ειρωνεύεται τις θρησκευτικές πεποιθήσεις των Ελλήνων στο έργο του ΄΄ Θεών Διάλογοι΄΄ κλπ.
Η πίστη των Ελλήνων ήταν ουσιαστικά η πίστη των ποιητών, οι οποίοι αρέσκοντο στους μύθους. Έτσι σαν ουσιαστικότερα βιβλία που φανερώνουν τι πίστευαν οι πρόγονοι μας έχουμε την ΘΕΟΓΟΝΙΑ του Ησιόδου και την ΙΛΙΑΔΑ του Ομήρου. Και αυτό γιατι η μεν Θεογονία μας καταδεικνύει τι πίστευαν οι Έλληνες, η δε Ιλιάς, μας καταδεικνύει το πως έβλεπαν οι πρόγονοι μας την επέμβαση των Θεών στην καθημερινή ζωή.
Η Θεογονία είναι ένα ωραιότατο ποιητικό κείμενο, αλλά όσον αφορά τις θρησκευτικές πεποιθήσεις που προβάλλει, μπορούμε να πούμε ότι θα πρέπει να ήταν κάποιος πολύ μωρός για να πιστεύσει σαν αληθινά αυτά που περιγράφονται. Θεοί που γεννούν τέρατα με εκατό χέρια ( Εκατόγχειρες), απίθανα όντα, τρομαχτικά στην όψη και φοβερά στην δράση, Θεοί που εξαπατούσαν άλλους Θεούς, και μύρια άλλα που θα τα πίστευε μόνο ένα παιδάκι.
Το ίδιο και η Ιλιάς. Υπέροχο έπος, η ηρωϊκή εποχή των Ελλήνων αλλά η άποψη της για τους Θεούς το λιγότερο τραγική. Ο Ζεύς σε απίστευτες εκρήξεις οργής, η Ήρα δολοπλόκος και μουρμούρα, ο Ήφαιστος φοβισμένος μη ξαναϋποστεί την εκτόξευση στην Λήμνο που του επέφερε μια μόνιμη αναπηρία στο πόδι, ο Άρης που ενώ ήταν ο φοβερός Θεός του Πολέμου δεν κατάφερε να ξεφύγει από την οργή του Διομήδη, και δεν πρόλαβε να γίνει αόρατος. Με αποτέλεσμα ο Διομήδης να τον τραυματίσει στο πόδι και ο Άρης να πετάξει κλαψουρίζοντας στον Όλυμπο και να βρεί τον Δία για να του κάνει τα παραπονάκια του. Καί ο Δίας, εγωϊστής και άπονος αντί να του συμπαρασταθεί, του είπε γελώντας ΄΄ Είδες τι τραβάμε εμείς οι αθάνατοι από τους θνητούς; ΄΄ Το χειρότερο όμως είναι η εξαπάτηση ανθρώπων από Θεούς στους οποίους πίστευαν. Η αισχρότερη εξαπάτηση έγινε στον Έκτορα, ο οποίος απατηθείς από την Θεά Αθηνά εξήλθε από τα τείχη και βρήκε οδυνηρό θάνατο.

Άλλες φρικτές πράξεις των θεών ήταν η δολοφονία των τέκνων της Νιόβης από τον Απόλλωνα και την Άρτεμι κατ΄εντολήν της Λητούς, η απαγωγή και ο βιασμός του Γανυμήδη από τον Δία, η τραγική μοίρα του Ηρακλέους που προήλθε από μικρόψυχη ζηλοτυπία της Ήρας, ο τραγικός θάνατος του Ακταίωνος επειδή είδε κατά λάθος γυμνή την Άρτεμι. Ειδικά για την Ήρα ο Ευριπίδης αναφέρει ΄΄ ποιός θα προσευχόταν σε μια τέτοια θεά;΄΄ ( Ηρακλ. Μ 1307 ). Όποια γυναίκα είχε την ατυχία να την βάλει στο μάτι κανένας θεός, υφίστατο τραγική μοίρα όπως η Δάφνη, η Ιώ κλπ.

Ο κατάλογος των αποτρόπαιων πράξεων των θεών είναι τόσο μακρύς που θα χρειαζόμασταν τόμους για να τις καταγράψουμε. Όπως επίσης και η ανοησία τους, παρ΄ότι ήταν υποτίθεται σοφοί και παντοδύναμοι. Ο Προμηθεύς εξαπάτησε τον θεό των θεών τον Δία και του έκλεψε το πύρ, χωρίς ο καημένος ο Δίας να το αντιληφθεί.

Είναι ολοφάνερο ότι η ειδωλολατρεία των προγόνων μας είναι τελείως απαράδεκτη σε κάθε λογικό ον, και ότι οι φιλόσοφοι προσπάθησαν να αμφισβητήσουν αυτην την ψευδή πίστη. Όμως δεν είχαν γνώση της ΑΛΗΘΕΙΑΣ. Διότι η ΑΛΗΘΕΙΑ δεν ανευρίσκεται με διανοητική προσπάθεια, αλλά αποκαλύπτεται από ΑΥΤΟΝ που δημιούργησε τον Κόσμο και τον Ανθρωπο. Αυτός ο ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΘΕΟΣ, ο ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ μας απεκάλυψε σε έναν αρχαίο λαό, τον Εβραϊκό την ύπαρξη Του και τον νόμο Του, με σκοπό να προετοιμάσει την ανθρωπότητα να τον δεχθεί οικειοθελώς όταν θα ερχόταν το πλήρωμα του χρόνου. Δηλαδή όταν θα ερχόταν ο Μεσσίας, ο ΕΝΣΑΡΚΩΜΕΝΟΣ ΥΙΟΣ του ΘΕΟΥ, ο ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ για να φέρει την Λύτρωση. Με τον ερχομό του ΄΄ Ο ΛΑΟΣ Ο ΚΑΘΗΜΕΝΟΣ ΕΝ ΣΚΟΤΕΙ ΕΙΔΕΝ ΦΩΣ ΜΕΓΑ΄΄

Συνοψίζοντας έχουμε να πούμε ότι η άποψη που είχαν για τους θεούς τους οι Έλληνες, διαφαίνεται στην ρήση του Σόλωνος στον Κροίσο ότι οι Θεοί είναι ζηλότυποι και μισούν τους ανθρώπους.( Ηρόδοτος βιβλίον 1ον).



ΠΗΓΗ: ΣΠΕΡΜΑΤΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ
_________________

Αλήθεια είναι η κατά Θεόν αίσθησις
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Αποστολή email Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα
ΝΕΟΦΩΤΙΣΤΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Πρύτανης


Εγγραφή: 12 Μάρ 2004
Δημοσιεύσεις: 18523

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Κυρ Ιούλ 13, 2008 6:00 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Βλέπω πως όταν πρόκειται για ελληνικούς μύθους,η ποιητική σου ευαισθησία πάει περίπατο,ενώ για την "Αγία Γραφή" είναι κάτι παραπάνω από δεδομένη.ΑΝΤΙΦΑΣΚΕΙΣ ΑΣΥΣΤΟΛΑ!
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
pol
Πρύτανης


Εγγραφή: 28 Αύγ 2004
Δημοσιεύσεις: 1504

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Κυρ Ιούλ 13, 2008 6:11 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Λάθος κάνεις. Άφησε την προκατάληψη και δες τα πράγματα ελεύθερα, το ίδιο και εμένα... Wink
_________________

Αλήθεια είναι η κατά Θεόν αίσθησις
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Αποστολή email Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα
ΝΕΟΦΩΤΙΣΤΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Πρύτανης


Εγγραφή: 12 Μάρ 2004
Δημοσιεύσεις: 18523

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Κυρ Ιούλ 13, 2008 6:14 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Τότε θα έχεις και ποιητικές ερμηνείες για την ελληνική μυθολογία,έτσι;
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
pol
Πρύτανης


Εγγραφή: 28 Αύγ 2004
Δημοσιεύσεις: 1504

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Κυρ Ιούλ 13, 2008 6:34 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Φυσικά. Very Happy

Πάρε μία πρόχειρη. Οι θεοί του Ολύμπου είναι 12 θεμελιώδεις αιτίες που δραστηριοποιούνται στον Κόσμο (εσωτερικό του ανθρώπου) και οι απόγονοί τους είναι η δημιουργία άλλων πρωταρχικών αιτιών ως αποτέλεσμα της δραστηριότητας των θεμελιωδών αιτιών. Wink
_________________

Αλήθεια είναι η κατά Θεόν αίσθησις
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Αποστολή email Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα
ΝΕΟΦΩΤΙΣΤΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Πρύτανης


Εγγραφή: 12 Μάρ 2004
Δημοσιεύσεις: 18523

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Κυρ Ιούλ 13, 2008 6:49 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Μάλιστα! Αυτές οι 12 νεώτερες αιτίες θα είναι οι 12 απόστολοι,φαντάζομαι!
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
pol
Πρύτανης


Εγγραφή: 28 Αύγ 2004
Δημοσιεύσεις: 1504

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Κυρ Ιούλ 13, 2008 7:00 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Όχι βέβαια. Η χριστιανική θεολογία έχει άλλες βάσεις απ' ότι η αρχαία προχριστιανική θρησκεία.
_________________

Αλήθεια είναι η κατά Θεόν αίσθησις
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Αποστολή email Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα
mirage
Πρύτανης


Εγγραφή: 11 Δεκ 2005
Δημοσιεύσεις: 592

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Κυρ Ιούλ 13, 2008 7:00 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Ούτε έτσι ούτε γιουβέτσι. Πράγματι η ανάλυση του POL περιέχει αλήθειες, ο τρόπος όμως της σύγκρισης με τον "ηθικό" χριστιανισμό είναι αστείος.

Οι βασιλείς τόσο στην αρχαία Ελλάδα όσο και στον σύγχρονο χριστιανισμό παρέμειναν "γαλαζο-αίμματοι", έχοντες δηλαδή θεϊκή καταγωγή. Προφανώς τόσο οι δώδεκα ανθρωπόμορφοι θεοί όσο και ο αφηρημένος θεός με τα Χερουβίμ και το "Βασίλειο" του Θεού ήταν το αναγκαίο "κακό" για την ΠΟΛΙΤΙΚΗ ενοποίηση διάφορων φυλλών κάτω απο την εξουσία της ισχυρής τάξης των "γαλαζο-αίμματων" ...

Δείγμα εδω -> http://www.windsorjewels.com/crownjewels.htm (ένα από τα στέματα της Βασίλισσας της Αγγλίας ως ΚΕΦΑΛΗ της Αγγλικανικής χριστιανικής εκκλησίας)
_________________
Σταματήστε να πιστεύετε ... αρχίστε να σκέφτεστε!
http://philosophical-mirage.blogspot.com/
http://notes-mirage.blogspot.com/
http://bio-mirage.blogspot.com/
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Αποστολή email
ΝΕΟΦΩΤΙΣΤΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Πρύτανης


Εγγραφή: 12 Μάρ 2004
Δημοσιεύσεις: 18523

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Κυρ Ιούλ 13, 2008 7:17 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Δεν αμφιβάλλω ότι το 12θεο μπορούσε να χρησιμοποιηθεί με εξουσιαστική χροιά,για να μεταμφιέσει την αριστοκρατία με δημοκρατικό μανδύα,αφού οι 12 θεοί αφαιρούν το μονοπώλιο της απόλυτης αλήθειας από τον Ένα και Παντοκράτορα.Γι' αυτό και τελικά η αριστοκρατία πουλήθηκε στο χριστιανισμό.
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
pol
Πρύτανης


Εγγραφή: 28 Αύγ 2004
Δημοσιεύσεις: 1504

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Κυρ Ιούλ 13, 2008 7:46 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ και ΣΠΕΡΜΑΤΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ


Οι Έλληνες πρώτοι κατόρθωσαν να ενεργοποιήσουν την Νόηση για να ερμηνεύσουν την Ζωή και τον Κόσμο. Απέρριψαν την Μυθική ερμηνεία του Κόσμου και προσπάθησαν να δόσουν λογικές εξηγήσεις στα προβλήματα της Σκέψεως. Ξεκινώντας από τους Προσωκρατικούς Φιλοσόφους, συνεχίζοντας με τον Σωκράτη και τους Σοφιστές, κατόπιν με τον Πλάτωνα, τον Αριστοτέλη, τους Επικουρείους, τους Στωϊκούς και τέλος με τους Νεοπλατωνικούς η Ελληνική Σκέψις διεξήγαγε μια κολοσσιαία πορεία στην Φιλοσοφία και έθεσε τις βάσεις του Στοχασμού, και του Σκέπτεσθαι. Η προσφορά των Ελλήνων είναι ανεκτίμητη, και η συμβολή τους στον Παγκόσμιο Πολιτισμό θα παραμείνει εσσαεί θεμελιώδης. Μέσα από τα διασωθέντα κείμενα των φιλοσόφων ευρίσκουμε σημαντικές προσεγγίσεις στα βασικά ζητήματα που απασχολούν τον Άνθρωπο ( Ηθική, Μεταφυσική, Κοινωνία, Οντολογία, Τέχνη κλπ).

Η πορεία της Ελληνικής Φιλοσοφίας ομοιάζει με την πορεία ανθρώπου σε άγνωστη γή. Πορεύεται και παρατηρεί, καταγράφει και ταξινομεί ότι νέο αντικείμενο ή κατάσταση αντιλαμβάνεται. Είναι μια πορεία που προσπαθεί να ρίξει φώς στα σκοτάδια της άγνοιας που επικρατούν, και φιλοδοξεί να διαλευκάνει τα θεμελιώδη ερωτήματα του Ανθρώπου. Η πορεία αυτή συνοψίζεται καίρια στην ρήση του Σωκράτους ΄΄ Εν οίδα ότι ουδέν οίδα΄΄. δηλαδή ΄΄ Ένα γνωρίζω, ότι τίποτα δεν γνωρίζω΄΄. Η τοποθέτηση αυτή μας οδηγεί στο να αντιληφθούμε ότι στην κορύφωση του στοχασμού του, ο Άνθρωπος συνειδητοποιεί την πνευματική του αδυναμία και την άγνοια του. Και εκεί έρχεται η Αποκάλυψις του Θεού. Ο Θεός αποκαλύπτει τον εαυτό Του, και την ουσία της Ζωής και των Όντων με τον Λόγο Του. Ο Θεός - Λόγος Ενσαρκώνεται, Διδάσκει, Θαυματουργεί ( δηλαδή Αγαθοποιεί θεραπεύοντας τους πονεμένους του κόσμου και επιβάλλεται στην φύση ως Δημιουργός της), Πάσχει δια την Σωτηρία του Κόσμου, και Ανασταίνεται συντρίβοντας τον Έσχατο εχθρό του ανθρώπου τον Θάνατο. Ο Ιησούς Χριστός- τέλειος Θεός και τέλειος Άνθρωπος- εισβάλλει δυναμικά στην Ιστορία και την Σκέψη και φέρνει την Μοναδική Αποκάλυψη της Αληθείας και υποδεικνύει τον τρόπο που μπορεί να βιωθεί η Αλήθεια.

Όμως ο Θεός δεν άφησε τον Εαυτόν Του αμάρτυρο στην πρό Χριστού ανθρωπότητα. Πέρα από την Αποκάλυψη Του στον λαό Ισραήλ μέσω του Μωϋσέως και των Προφητών, προετοίμασε και την υπόλοιπη ανθρωπότητα για να δεχθεί τον Ενσαρκωμένο Θεό-Λόγο μέσω του Σπερματικού Λόγου.

Ο ΣΠΕΡΜΑΤΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ είναι η Θεία μερική αποκάλυψις μέσω φιλοσόφων, μέσω ηθικών διαδασκαλιών και μέσω προφητειών στον ειδωλολατρικό κόσμο για την προπαρασκευή των ανθρώπων στο να δεχθούν την απόλυτη Αποκάλυψη του Θεού όταν καθίστατο ορατή εν χρόνω.

Στον τομέα αυτό η συμβολή των Ελλήνων είναι κολοσιαία. Θα έλεγε κανείς, ότι οι Έλληνες ήταν ο εκλεκτός λαός του Θεού, διότι όλη η τιτάνια πνευματική τους προσπάθεια προετοίμασε τον κόσμο να δεχθεί την ύψιστη Αλήθεια του Χριστιανισμού, πρόσφερε την Ελληνική Γλώσσα για την μετάδοση της Πίστεως και οι φιλοσοφικοί του όροι χρησιμοποιήθηκαν για την ακριβή διατύπωση των Δογμάτων της Χριστιανικής Θρησκείας.


ΠΗΓΗ: ΣΠΕΡΜΑΤΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ
_________________

Αλήθεια είναι η κατά Θεόν αίσθησις
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Αποστολή email Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα
ΝΕΟΦΩΤΙΣΤΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Πρύτανης


Εγγραφή: 12 Μάρ 2004
Δημοσιεύσεις: 18523

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Δευ Ιούλ 14, 2008 2:14 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Το ότι ο Πυθαγορισμός,Ορφισμός,Πλατωνισμός ετοίμασαν το έδαφος στο χριστιανισμό είναι αναμφισβήτητο.Οϋτε,όμως,οι Ίωνες ούτε οι σοφιστές ούτε οι Επικούρειοι έπραξαν κάτι τέτοιο.Γι' αυτό και σώθηκαν λίγα αποσπάσμτα μόνο των έργων τους από τους χριστιανούς,που τόσο αγαπούν το ελληνικό πνεύμα! Laughing
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
pol
Πρύτανης


Εγγραφή: 28 Αύγ 2004
Δημοσιεύσεις: 1504

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Δευ Ιούλ 14, 2008 11:49 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Όχι μόνο ετοίμασαν το έδαφος μα οι ίδιοι κάτω από κωδικοποιημένα ονόματα εργάστηκαν την εισαγωγή και εξάπλωση του Χριστιανισμού στην Ελλάδα. Ήταν οι Ο' λεγόμενοι μεταφρασταί της Π. Διαθήκης.

Αυτό για όσους έχουν την ικανότητα να βλέπουν πίσω από τα πράγματα. Wink
_________________

Αλήθεια είναι η κατά Θεόν αίσθησις
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Αποστολή email Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα
ΝΕΟΦΩΤΙΣΤΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Πρύτανης


Εγγραφή: 12 Μάρ 2004
Δημοσιεύσεις: 18523

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Δευ Ιούλ 14, 2008 6:13 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Οι "εβδομήκοντα" ήταν Εβραίοι,αν δεν το ξέρεις.Σε ποιους θα εμπιστευόταν το ιερατείο των Ιουδαίων τη μετάφραση της Παλαιάς Διαθήκης;Στους Έλληνες,που τους μισούσαν;
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
pol
Πρύτανης


Εγγραφή: 28 Αύγ 2004
Δημοσιεύσεις: 1504

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Δευ Ιούλ 14, 2008 6:14 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Σφάλλεις, μα δεν έχει καμία σημασία... Wink
_________________

Αλήθεια είναι η κατά Θεόν αίσθησις
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Αποστολή email Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα
ΝΕΟΦΩΤΙΣΤΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Πρύτανης


Εγγραφή: 12 Μάρ 2004
Δημοσιεύσεις: 18523

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Δευ Ιούλ 14, 2008 6:50 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Και η Βικιπαίδεια σφάλλει;


http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%B5%CF%84%CE%AC%CF%86%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%B7_%CF%84%CF%89%CE%BD_%CE%95%CE%B2%CE%B4%CE%BF%CE%BC%CE%AE%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
Επισκόπηση όλων των Δημοσιεύσεων που έγιναν πριν από:   
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    www.filosofia.gr Αρχική σελίδα -> Φιλοσοφικοί Προβληματισμοί Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες
Μετάβαση στη σελίδα 1, 2, 3 ... 47, 48, 49  Επόμενο
Σελίδα 1 από 49

 
Μετάβαση στη:  
Δεν μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης





Μηχανισμός forum: PHPBB

© filosofia.gr - Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του.

Υλοποίηση, Φιλοξενία: Hyper Center