Θ.ΒοήθειαςΘ.Βοήθειας   ΑναζήτησηΑναζήτηση   Εγγεγραμμένα μέληΕγγεγραμμένα μέλη   Ομάδες ΧρηστώνΟμάδες Χρηστών  ΕγγραφήΕγγραφή  ΠροφίλΠροφίλ 
Συνδεθείτε, για να ελέγξετε την αλληλογραφία σαςΣυνδεθείτε, για να ελέγξετε την αλληλογραφία σας   ΣύνδεσηΣύνδεση 

Η μεγάλη κρίση Δύσης-Ανατολής

 
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    www.filosofia.gr Αρχική σελίδα -> Φιλοσοφικοί Προβληματισμοί
Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας :: Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας  
Συγγραφέας Μήνυμα
georgemaus
Πρύτανης


Εγγραφή: 26 Μάρ 2004
Δημοσιεύσεις: 712

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Κυρ Ιούλ 18, 2004 12:18 pm    Θέμα δημοσίευσης: Η μεγάλη κρίση Δύσης-Ανατολής Απάντηση με Συμπερίληψη

Τελευταία, όλο και περισσότερο διαφαίνεται μιά όλο και μεγαλύτερη κρίση Δύσης και Ανατολής. Δεδομένων των τεράστιων φιλοσοφικών, θρησκευτικών, οικονομικών και κοινωνικών διαφορών των δύο πολιτισμών, είναι πιθανή στο εγγύς μέλλον μία γενική σύραξη;
Και τι κατά τη γνώμη μας, θα πρέπει να συμβεί, για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο;
Θεωρώ σαν τα δύο περισσότερο ανησυχητικά αίτια, τα οικονομικά συμφέροντα ορισμένων δυτικών χωρών στην Ανατολή από τη μιά και απ'την άλλη, τον επικίνδυνο ανατολικό φονταμεταλισμό, που σε συνδυασμό με την επίγνωση της αδικίας που τους γίνεται, μπορεί να πάρει απρόοπτες διαστάσεις...
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Αποστολή email
Medousa
Πρύτανης


Εγγραφή: 07 Ιούλ 2004
Δημοσιεύσεις: 343

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Κυρ Ιούλ 18, 2004 1:24 pm    Θέμα δημοσίευσης: Re: Η μεγάλη κρίση Δύσης-Ανατολής Απάντηση με Συμπερίληψη

Po,Po po!!Proi proi thema.
Einai poromenoi oi anthropoi tis Anatolis.Dinoun oloi tous tin psihi sta pistevo tous kai sta idanika tous.To thema einai pos den xeroume pote tha gialisei to mati tous ,gia poion tha gialisei kai giati.
Fovame aftous pou den exoun tipota na xasoun vre paidia kai omos polemane gia ta panta.
_________________
Θέληση είναι εκείνο που σε υποχρεώνει να νικάς,όταν το λογικό σου ,σου λέει οτι έχασες.
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Αποστολή email
iason
Πρύτανης


Εγγραφή: 01 Ιούν 2003
Δημοσιεύσεις: 4108
Τόπος: (Γ)Ελλάς

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Κυρ Ιούλ 18, 2004 6:58 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Ωραίο θέμα για ξεβόλεμα!
Μια από τα ίδια: όπως με την κρίση αντιπαλότητας 'βορρά" - "νότου".
Μια παροιμία λέει: "στη ζωή υπάρχουν δυο ειδών άνθρωποι, αυτοί που θρέφουν το κοτόπουλο κι αυτοί που το τρώνε". Προσωπικά, πιστεύω ότι ο άνθρωπος πρέπει να κάνει και τα δυο, και να το θρέφει και να το τρώει. Αν τπ θρέφει τότε δικαιούται να φάει.
Το πρόβλημα είναι βαθιά πολιτικό και έχει να κάνει με την εκμετάλλευση του ανθρώπου από τον άνθρωπο. Η κρίση πάντα υπήρχε, απλά παίρνει κατά περίπτωση διάφορες μορφές. Και όλο και πιο έντονες, από τη στιγμή που ο οικονομικός παραλογισμός όσο πάει γίνεται και χειρότερος.
Αυτό ότι τάχα είναι έτοιμοι να την πέσουν σε όποιον γιαλίσει το μάτι τους είμαι μύθος. Στην ανατολή υπάρχει ας πούμε μια καταπληκτική κοινωνική αλληλεγγύη που εμείς οι δυτικοί δεν την πιστεύουμε καν, υπάρχουν π.χ. τράπεζες που δανείζουν χωρίς τόκο. Πράγματα που εμείς θαυμάζουμε αυτοί τα έχουν κατακτήσει. Ας είμαστε λίγο συγκρατημένοι, και να μάθουμε να σεβόμαστε και να δεχόμαστε αυτό που δεν ξέρουμε ή δεν καταλαβαίνουμε. Άλλη λύση δεν υπάρχει.
Σε τελική ανάλυση, και ο πλούτος των δυτικών χωρών μύθος δεν είναι; Η "νέα φτώχεια" θερίζει. Όλο και μεγαλύτερο ποσοστό της κοινωνίας ψωμολυσσάει. Γνώμη μου, ότι στο συλλογικό επίπεδο δεν υπάρχει δυνατότητα ανατροπής της κατάστασης, υπάρχει όμως στο προσωπικό επίπεδο. Και ευτυχώς υπάρχει ακόμα! Και μάλλον θα υπάρχει για πολύ ακόμα...
_________________
-Κάθε λόγος μπορεί να έχει αντίλογο. Κάθε αντίλογος πρέπει να έχει λόγο.
-Εγέμισεν ο ουρανός πετούμενους γαϊδάρους.
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
Medousa
Πρύτανης


Εγγραφή: 07 Ιούλ 2004
Δημοσιεύσεις: 343

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Κυρ Ιούλ 18, 2004 7:05 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Afou einai mithos mporeis na mou exigiseis to logo pou oloi tremoun sti idea mias tromokratikis epithesis?Pernoun drakontia metra asfaleias?Kati aplo na simbei simenei sinargesmos se olo ton komo?
Isos giati fovountai ton mitho..E?
_________________
Θέληση είναι εκείνο που σε υποχρεώνει να νικάς,όταν το λογικό σου ,σου λέει οτι έχασες.
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Αποστολή email
georgemaus
Πρύτανης


Εγγραφή: 26 Μάρ 2004
Δημοσιεύσεις: 712

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Κυρ Ιούλ 18, 2004 7:46 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

O Iάσονας είναι από κείνους -όπως και γω- που πιστεύουν οτι πρέπει να δούμε αυτά που μας ενώνουν και όχι αυτά που μας χωρίζουν. Και πράγματι είναι πολλά αυτά. Να και κάτι ενδιαφέρον που δεν ήξερα. Δανείζουν οι τράπεζες χωρίς τόκο. Ε, κάτι θα παίρνουν, αλλά όχι κι αυτή η αισχροκέρδεια και το νταβατζιλίκι που υπάρχει εδώ.
Αλλά από την άλλη υπάρχει ένα σκοτεινό και πονηρό στοιχείο στο Κοράνι. Πας μη μουσουλμάνος, άπιστος. Και όχι μόνο αυτό. Κάπου ουσιαστικά τους φορτώνει με το χρέος να εξισλαμίσουν, με οποιοδήποτε τρόπο την οικουμένη. Αυτό είναι το πρόσταγμα του θεού. Ενώ στην Δύση η ανεξιθρησκεία είναι αναφαίρετο δικαίωμα, εκεί ουσιαστικά δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Γι'αυτούς ο κύκλος θα ολοκληρωθεί, αν εξισλαμιστεί όλη η γη...
Η διαφορά βορρά-νότου είναι μια θεωρία που παίχτηκε πολύ στις περασμένες δεκαετίες. Είναι απόροια της Μαρξιστικής θεωρίας περι εκμετάλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Εγώ προσωπικά τελευταία, έχω μεγάλες αντιθέσεις με τη θεωρία αυτή και θα ήθελα να την επανεξετάσω.
Εκείνο που μένει τώρα να δούμε είναι αν υπάρχουν εκείνες οι γέφυρες που θα βοηθήσουν την αλληλοκατανόηση των δύο πολιτισμών. Η Ελλάδα λόγω θέσης, αλλά και παράδοσης, μπορεί ευκολώτερα να καταλάβει την Ανατολή. Οι άλλοι όμως;
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Αποστολή email
iason
Πρύτανης


Εγγραφή: 01 Ιούν 2003
Δημοσιεύσεις: 4108
Τόπος: (Γ)Ελλάς

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Κυρ Ιούλ 18, 2004 11:51 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Αυτό περί εξισλαμισμού... άλλος μύθος. Όχι βέβαια, ότι δεν υπάρχει στις χαμηλότερες τάξεις, στο πόπολο, αλλά υπάρχει και σε μας το ανάλογο! Εδώ απλά είναι πιο πονηρό, γιατί από μπροστά λένε ότι ο προσυλητισμός απαγορεύεται και από πίσω παίρνει και δίνει, με έμμεσες μεθόδους. Παντού υπάρχουν αυτά. Το θέμα είναι να μη νομίζουμε ότι τα καλά τα έχουμε εμείς και τα κακά οι άλλοι. Αυτό λέω.
Το ότι οι Έλληνες μπορούμε ευκολότερα να καταλάβουμε την ανατολή, δεν θα το έλεγα αβασάνιστα. Για κάποιους ισχύει, για άλλους καθόλου. Και βέβαια τα προβλήματα δεν τα δημιουργούν οι πολλοί αλλά οι λίγοι και φανατισμένοι.
Όσο για το μύθο της τρομοκρατίας, αγαπητή μου Μέδουσα, δεν τσιμπάω. Η "τρομοκρατία" επιδέχεται πολλές ερμηνείες, εκδοχές, ορισμούς. Όταν ένας Χριστόδουλος χρησιμοποεί τον όρο "κίνδυνος του Ισλάμ" είναι πιο ύπουλος και επικίνδυνος τρομοκράτης από τους αδαείς εξαθλιωμένους που περιμένουν να σκοτώσουν έναν άπιστο για να πάνε στον παράδεισο με τον Αλλάχ.
_________________
-Κάθε λόγος μπορεί να έχει αντίλογο. Κάθε αντίλογος πρέπει να έχει λόγο.
-Εγέμισεν ο ουρανός πετούμενους γαϊδάρους.
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
Vaggos
Πρύτανης


Εγγραφή: 16 Φεβ 2004
Δημοσιεύσεις: 481
Τόπος: Νάξος

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τρι Ιούλ 20, 2004 2:42 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Around around everybody, in the middle Manolis,
Hands legs in the courtyard, and all seat in the ground

Γύρω γύρω όλοι, στη μέση ο Μανόλης,
Χέρια πόδια στην αυλή, κι όλοι κάθονται στη γη.

Sala sala yala, mayea chartan Manol,
Isha osboe sa airtour, yala aman fourtou.

Αν η Δύση είναι η Αμερική, η Ανατολή η Κίνα τότε η Ελλάδα είναι στη Δύση; Και να καταλάβουμε όλο τον κόσμο, δεν αλλάζει τίποτα όταν δεν μπει η παιδεία στα σπίτια όλων. Το ΕΝ ΟΙΔΑ ΟΤΙ ΟΥΔΕΝ ΟΙΔΑ.

Το πιο τραγικό είναι ότι το Μεγάλο Ξέσπασμα δεν θα γίνει λόγω θρησκειών και ιδεολογιών, έμμεσα, αλλά λόγω του ότι κάποιοι είναι διεστραμμένοι και ενώ γνωρίσουν ότι σε ένα κρεβάτι κοιμούνται και 2 πιάτα τρώνε τη μέρα, θέλουν να έχουν και το φαγητό των άλλων.

Θένε να πεθάνουν όλοι στο χώμα, χωρίς φαΐ. Μαζί και τα παιδιά τους.
_________________
Η βιομηχανία σκοτώνει τη μουσική. Αυτός που αγαπά, και να ελπίζει ξέρει, όλη τη νύχτα πολεμά ξημέρωμα να φέρει.

Παραδοσιακή Μουσική | Ελλάδα
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
Bugman
Πρύτανης


Εγγραφή: 03 Ιούλ 2003
Δημοσιεύσεις: 13585
Τόπος: Καλλιθέα

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τρι Ιούλ 20, 2004 12:44 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Η ανατολή έχει φθάσει εκεί που προσπαθεί να φθάσει η δύση. Η δύση προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την τεχνολογία της για να διατηρήσει ένα επίπεδο ζωής. Η συνοχή της είναι αποτέλεσμα των οικονομικών δραστηριοτήτων. Σε αντίθεση η συνοχή της ανατολής είναι αποτέλεσμα πολιτισμού. Με θρησκευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις δίνουν την αξία που αναζητεί ο ανατολικός.
Πιο εύκολα ανατρέπονται οι οικονομίες παρά τα ήθη και έθιμα ενός πολιτισμού. Γι΄αυτό η Δύση έχει το άγχος και η Ανατολή την ηρεμία.
Υπάρχει ένα άνοιγμα μεταξύ Δύσης και Ανατολής. Το οποίο όμως προς το παρόν γίνεται με όρους Δύσης. Δηλαδή σε επίπεδο οικονομίας. Αυτό δείχνει σαν να έχει προβάδισμα η Δύση. Αυτό εξηγείται από το άγχος της Δύσης να συγκρατήσει την οικονομία της, το συνδετικό της κρίκο. Από την άλλη πλευρά η Ανατολή δέχεται στα σημεία επαφής επιρροές πολιτισμικές, για την αναγκαιότητα της επικοινωνίας, παράδειγμα ο ευρωπαϊκός τρόπος περιβολής.
Πότε θα έχουμε κρίση σχέσων μεταξύ Δύσης και Ανατολής; Όταν προσπαθήσουν οι Δυτικοί να σπάσουν την πολιτιστική συνοχή της Ανατολής, ή όταν οι Ανατολικοί διαλύσουν την οικονομία της Δύσης. Προς το παρόν ούτε η Δύση ούτε η Ανατολή έχουν αυτές τις δυνατότητες, οπότε δεν υπάρχει καμιά ανησυχία.
_________________
Σκορπίστε γνώση, μαζέψτε χαρά!

Η γνώση δεν μπορεί να πουληθεί: Γιατί ενώ κάθε εμπόρευμα μπορεί να επιστραφεί, η γνώση δεν μπορεί να επιστραφεί!
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα
Medousa
Πρύτανης


Εγγραφή: 07 Ιούλ 2004
Δημοσιεύσεις: 343

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τετ Ιούλ 21, 2004 3:02 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Ok!Στους κύκλους εργάσιας μου ακούγεται και το εξής,όσο αφορα την τρομοκρατία.Κάποια τρομοκρατικά χτυπήματα έίναι ένεργειες αυτών που την πολεμάνε φανερά. Ετσι για άλλοθι του ιμπεριαλίσμου τους,των άδικων εγκλημάτων που διέπραξαν κ.τ.λ(Βλέπε Αμερικάνοι).

Δυστυχώς δεν ξέρουμε και ούτε μπορούμε να φανταστουμε τι συμφώνιες κλείνουν κάτω απ'τα τραπέζια αυτοί που δημόσια δήλωνουν εχθροί.Αυτοί που στέλνουν τα παιδιά μας να σκοτώνονται.

Οι διαμάχες ,οι διαφόρες μεταξύ Δύσης και Ανατολής δεν θα λυθούν ποτέ.Γιατί εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα.Ο κόσμος έχει στράμμενο το ενδιαφέρον του εκεί και οι άλλοι δουλεύουν ανενόχλητοι.

Ο Απλος λαός όμως είναι το΄θύμα και περισσότερο θύμα είναι γιατί πιστεύει πως τον βάζουν να θυσιαστεί για τα ιδανικά του.

Σημερα έτυχε να γνωρίσω έναν Άγγλο αξιωματικό εν αποστρατεία.Στην ερώτηση μου αν έχει εμπειρια πολέμου,μου απάντησε "Νο,something more worse than that.I used to be a peace keeper.And this is were you don't know your enemy.During war you know and that makes it more easier!You know who to fight!

Πιστεύω πως όλοι σ''αυτην τη γη αυτο βιώνουμε.Μια κακή ειρήνη.

Κούρε για σένα το έκανα παιδί μου!
_________________
Θέληση είναι εκείνο που σε υποχρεώνει να νικάς,όταν το λογικό σου ,σου λέει οτι έχασες.
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Αποστολή email
Επισκόπηση όλων των Δημοσιεύσεων που έγιναν πριν από:   
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    www.filosofia.gr Αρχική σελίδα -> Φιλοσοφικοί Προβληματισμοί Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες
Σελίδα 1 από 1

 
Μετάβαση στη:  
Δεν μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης





Μηχανισμός forum: PHPBB

© filosofia.gr - Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του.

Υλοποίηση, Φιλοξενία: Hyper Center