Θ.ΒοήθειαςΘ.Βοήθειας   ΑναζήτησηΑναζήτηση   Εγγεγραμμένα μέληΕγγεγραμμένα μέλη   Ομάδες ΧρηστώνΟμάδες Χρηστών  ΕγγραφήΕγγραφή  ΠροφίλΠροφίλ 
Συνδεθείτε, για να ελέγξετε την αλληλογραφία σαςΣυνδεθείτε, για να ελέγξετε την αλληλογραφία σας   ΣύνδεσηΣύνδεση 

Νευροθεολογία : Ο θεός και ο εγκέφαλος
Μετάβαση στη σελίδα 1, 2  Επόμενο
 
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    www.filosofia.gr Αρχική σελίδα -> Συζητήσεις για Θέματα
Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας :: Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας  
Συγγραφέας Μήνυμα
ahso
Πρύτανης


Εγγραφή: 30 Αύγ 2006
Δημοσιεύσεις: 359

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Σαβ Ιαν 06, 2007 12:55 am    Θέμα δημοσίευσης: Νευροθεολογία : Ο θεός και ο εγκέφαλος Απάντηση με Συμπερίληψη

Όλοι μας λίγο ως πολύ θέλουμε να (και νομίζουμε ότι) φιλοσοφούμε - γι αυτό άλλωστε διαβάζουμε -και γράφουμε σε- αυτή την ιστοσελίδα.

Μια από τις βασικές ενασχολήσεις-προβληματισμούς μας εκφράζεται από το εξής :

<<αναρωτιέμαι και στοχάζομαι πάνω σε κάθε τι που υπάρχει (ή μπορεί να υπάρχει) και που βιώνω, ψάχνοντας να βρω γι αυτά το "γιατί" και το "πώς" με τελικό σκοπό να δω κάτι απ΄ την αλήθεια>>

Για να έχουμε όμως κάποια μικρή πιθανότητα να προσεγγίσουμε την αλήθεια, πρέπει να είμαστε πληροφορημένοι για τα συμπεράσματα μελετών που διεξάγονται πάνω σε κάποια τμήματά της από τους κατ΄εξοχήν ειδικούς - δηλαδή τους επιστήμονες.

Στην πληροφόρησή σας στοχεύει το παρακάτω δημοσίευμα, που είχα στείλει σε άλλη ιστοσελίδα πριν περίπου ένα χρόνο και με την επιφύλαξη ότι (λόγω της παλαιότητας) κάποιες από τις παραπομπές μπορεί να μην ισχύουν πια, τα δεδομένα να είναι πολύ πλουσιότερα τώρα, ή (βέβαια) και να έχουν ανατραπεί από καινούρια!

Θα σας παρακαλούσα μόνο να γράψετε αν οι πληροφορίες που θα διαβάσετε στο κείμενο που ακολουθεί προκάλεσαν αλλαγή στη σχετική οπτική σας!

Ευχαριστώ!

Παράθεση:
Τα τελευταία 20-30 χρόνια έχουν γίνει σειρές μελετών του εγκεφάλου πιστών διαφόρων θρησκειών την ώρα που προσεύχονταν ή την ώρα που διαλογίζονταν ή κατά τη διάρκεια μιας θρησκευτικής ή μυστικιστικής εμπειρίας.
Τα αποτελέσματα έχουν δείξει ότι υπάρχουν συγκεκριμένες περιοχές του εγεφάλου που δραστηριοποιούνται και άλλες που υπολειτουργούν κατά τη διάρκεια τέτοιων εμπειριών. Οι ειδικοί που ερευνούν αυτά τα φαινόμενα έδωσαν το όνομα "Νευροθεολογία" στη μελέτη της σχέσης μεταξύ εγκεφαλικής λειτουργίας και θρησκευτικών ή μυστικιστικών τάσεων και εμπειριών.

Με βάση τα πορίσματα της Νευροθεολογίας ο Καθηγητής Ψυχολογίας και επικεφαλής του Neuroscience Research Group του Laurentian University στο Sudbury του Καναδά Michael Persinger (ο οποίος μελετά γενικά τις ψευδείς ερμηνείες φαινομένων από την ανθρώπινη συνείδηση) κατασκεύασε ένα κράνος που διεγείρει με ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία συγκεκριμένες εγκεφαλικές περιοχές. Τουλάχιστον 80% από το άτομα που φόρεσαν το κράνος κατά τη διάρκεια των πειραμάτων ανέφεραν ότι είχαν την αίσθηση μιας παρουσίας στο δωμάτιο, ή -αν έκλιναν προς την αθεΐα- μια αίσθηση ότι "είναι ένα" με το σύμπαν. Μ΄άλλα λόγια η θρησκευτική και η μυστικιστική εμπειρία μπορούν να προκληθούν κατά βούληση από τεχνητή διέγερση περιοχών του εγκεφάλου.

Τα πορίσματα και άλλων ερευνητών του εγκεφάλου παρέχουν ισχυρές ενδείξεις για το ότι οι θρησκευτικές πεποιθήσεις είναι αποτέλεσμα της κατασκευής του εγκεφάλου. Άλλοι εγκέφαλοι είναι κατασκευασμένοι έτσι, ώστε να είναι πιο δεκτικοί σε θρησκευτικές πεποιθήσεις, άλλοι λιγότερο.

Κάποιοι εντοπίζουν τα κέντρα που σχετίζονται με πίστη σε εξωγήινους ή σε φαντάσματα στα ίδια κέντρα που σχετίζονται με την πίστη στο θεό και μιλούν για έμφυτη τάση του ανθρώπου για μυθοπλασία.

Ο Dr Andrew Newberg του University of Pennsylvania στις ΗΠΑ εκφράζει την άποψη ότι "ο θεός δεν θα φύγει" (δηλαδή η πίστη σε θεό δεν θα σταματήσει να υπάρχει) για πάρα πολλές γενιές ακόμα, εκτός αν γίνει μια δραματική αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου, γιατί ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι τέτοιος, ώστε ο θεός και η θρησκεία να αποτελούν τα ισχυρότερα εργαλεία του για την πραγματοποίηση ενεργειών που υπαγορεύονται από βιολογικές επιταγές όπως η αυτοσυντήρηση και η αυτοϋπέρβαση.

Πηγές
http://laurentian.ca/neurosci/index.htm
http://laurentian.ca/neurosci/_people/Persinger.htm
http://www.br-online.de/wissen-bildung/artikel/0309/06_neurotheologie/index.xml
http://www.wordspy.com/words/Godhelmet.asp
http://www.bbc.co.uk/science/horizon/2003/godonbrain.shtml
http://www.andrewnewberg.com/qna.asp
http://www.wissenschaft-online.de/artikel/588085
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
sofkour
Πρύτανης


Εγγραφή: 29 Νοέ 2006
Δημοσιεύσεις: 204
Τόπος: ΕΔΕΣΣΑ

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Κυρ Ιαν 07, 2007 10:45 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Παράθεση:
Όλοι μας λίγο ως πολύ θέλουμε να (και νομίζουμε ότι) φιλοσοφούμε - γι αυτό άλλωστε διαβάζουμε -και γράφουμε σε- αυτή την ιστοσελίδα.

Μια από τις βασικές ενασχολήσεις-προβληματισμούς μας εκφράζεται από το εξής :

<<αναρωτιέμαι και στοχάζομαι πάνω σε κάθε τι που υπάρχει (ή μπορεί να υπάρχει) και που βιώνω, ψάχνοντας να βρω γι αυτά το "γιατί" και το "πώς" με τελικό σκοπό να δω κάτι απ΄ την αλήθεια>>

Για να έχουμε όμως κάποια μικρή πιθανότητα να προσεγγίσουμε την αλήθεια, πρέπει να είμαστε πληροφορημένοι για τα συμπεράσματα μελετών που διεξάγονται πάνω σε κάποια τμήματά της από τους κατ΄εξοχήν ειδικούς - δηλαδή τους επιστήμονες.


Φίλε ahso,
συμφωνώ απολύτως με τη θέση σου αυτή!
Ευχαριστώ και για το δημοσίευμα που παρέθεσες προς πληροφόρησή μας.

Γράφω, παρ' ότι δεν άλλαξε τίποτε στο πως βλέπω το θέμα, απλώς, για να εκφράσω τους προβληματισμούς μου και να γίνει συζήτηση.

Η νευροθεολογία μπορεί να εξηγήσει τη βιολογική βάση του θρησκευτικού αισθήματος.

Όταν με κάποιο μέσο ("κράνος", ουσίες με ενδοφλέβιες ενέσεις, τεχνικές βαθιάς χαλάρωσης, κ.λ.π.) ο εγκέφαλος οδηγείται σε απενεργοποίηση κάποιου τμήματός του ή (και) υπερδιέγερση κάποιου άλλου, μπορούν να προκληθούν διάφορες "εμπειρίες".
Τί γίνεται, όμως, όταν αυτές υπάρχουν χωρίς τέτοια μέσα; Τί τις προκαλεί; Από πού προέρχεται το "σήμα"; Από έναν ελαττωματικό εγκέφαλο ή κάτι άλλο;
Και γιατί & από τί ή ποιόν είναι έτσι κατασκευασμένος ο εγκέφαλος;
Και πόσα άλλα δεν γνωρίζουμε γι' αυτόν; (όχι εμείς οι κοινοί θνητοί αλλά οι ειδικοί επιστήμονες);

Πολλοί άνθρωποι, διαφόρων ηλικιών, νοιώθουν ανεξήγητα πράγματα και αναλόγως του τί πιστεύουν τ αποδίδουν' σε θεούς, αγίους, αγγέλους, πνεύματα νεκρών, εξωγήϊνα όντα, υποχθόνια όντα, δυνάμεις της φύσης, κ.λ.π.
Ό,τι ο άνθρωπος δεν μπορεί να συλλάβει και να ερμηνεύσει το θεοποιεί.

Όσοι, όμως, δεν πιστεύουν σε κάτι πώς τα εξηγούν;
Παραδεχόμενοι την αδυναμία του ανθρώπου, την υστέρηση της επιστήμης (προς το παρόν) και με την ελπίδα ότι, κάποτε, αυτή θα μπορέσει να μας διαφωτίσει;

Και, μήπως, αυτή η στάση οδηγεί πάλι σε θεοποίηση, της επιστήμης αυτή τη φορά;
Και, μήπως, όντως "ο θεός δεν πρόκειται να φύγει" όπως λέει ο δρ. Νιούμπεργκ;
...-
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα
ahso
Πρύτανης


Εγγραφή: 30 Αύγ 2006
Δημοσιεύσεις: 359

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Κυρ Ιαν 07, 2007 5:03 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Ευχαριστώ για την απάντηση, sofkour. Smile
Έχω κάποιες απαντήσεις για κάποια από τα θέματα που θέτεις, αλλά προτιμώ να απαντήσει κανένας άλλος πρώτα.
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
nikm
Νεοφώτιστος


Εγγραφή: 09 Ιαν 2007
Δημοσιεύσεις: 4

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τρι Ιαν 09, 2007 7:24 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Είναι η πρώτη φορά που γράφω και ζητώ την επιείκειά σας.

Φαντάζομαι ότι η κλίση του ανθρώπινου είδους ή μάλλον ακριβέστερα του ανθρώπινου εγκεφάλου προς την οποιαδήποτε μυστικιστική εμπειρία (της θρησκείας συμπεριλαμβανομένης), αποτελεί φυσικό χαρακτηριστικό της εξελικτικής διαδικασίας μας. Ο εγκέφαλος δεν είναι κατασκευασμένος – είναι προϊόν της εξέλιξης.

Είναι κατά την γνώμη μου κατάλοιπο του Φόβου που βιώσαμε σαν θηλαστικά για μεγάλο χρονικό διάστημα και έχουν εγχαραχτεί πολύ έντονα στον ανθρώπινο εγκέφαλο γιατί έντονος ήταν και ο φόβος.
Όπως η επιθετικότητα, ο εγωισμός έτσι και ο Φόβος ήταν κάποτε εξελικτικά πλεονεκτήματα σε δύσκολους καιρούς για τα θηλαστικά
Αλλά στην σύγχρονη εποχή αποτελούν ισχυρά μειονεκτήματα.

Βέβαια ο Φόβος του θανάτου ήταν και παραμένει ο ισχυρότερος όλων, σχεδόν αναλλοίωτος μέχρι σήμερα, ίσως και πιο ισχυρός. Αυτός -σε συνδυασμό με τον εγωισμό (η ψυχούλα ΜΟΥ)- κάνει τον απεγκλωβισμό μας από μυστικιστικές εμπειρίες σχεδόν αδύνατο.
Ίσως σε κάμποσες γενιές από σήμερα.

Καλή χρονιά σε όλους
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
Candide
Καθηγητής


Εγγραφή: 04 Νοέ 2006
Δημοσιεύσεις: 64
Τόπος: Πειραιάς

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τρι Ιαν 09, 2007 7:50 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Διαφωτιστική μελέτη, αν και το πόρισμα ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενο: Η κατάνυξη, το αίσθημα δηλαδή που απορρέει απο την αίσθηση οτι υπάρχει κάτι ''εκεί έξω'' που μας υπερβαίνει είτε αυτό λέγεται Θεός είτε εξωγήινοι κ.ο.κ, σχετίζεται με συγκεκριμένες εγκεφαλικές δραστηριότητες. Το ίδιο ισχύει και με όλα τα άλλα (συν)αισθήματα.
Το αίσθημα της κατάνυξης ανάγεται στην ανθρώπινη ανάγκη να ''υπάρχει'' κάτι που μας υπερβαίνει, μια ανάγκη που ανάγεται κι αυτή με τη σειρά της στο φόβο του αγνώστου και, τελικά, στο φόβο του θανάτου και στο ένστικτο της αυτοσυντήρησης.
Χωρίς το θάνατο, μάλλον δε θα υπήρχε και Θεός!
Ωστόσο, η σύνδεση αυτή μεταξύ κατάνυξης και εγκεφάλου δεν αποδεικνύει σε καμία περίπτωση οτι δεν υπάρχει και Θεός. Διότι, απλούστατα, το ερώτημα του ΠΟΙΟΣ ή ΤΙ προγραμμάτισε τον εγκέφαλο να εξελιχθεί έτσι όπως εξελίχθηκε και να αισθάνεται τα όσα αισθάνεται, δε θα απαντηθεί ποτέ. Όπως δε θα απαντηθεί ποτέ και το (συναφές) ερώτημα του πώς και γιατί εκείνα τα αμινοξέα, πριν 3,8 δισεκατομμύρια χρόνια, μετεξελίχθηκαν σε ζωή.

Κλείνοντας, θέλω να επισημάνω το εξής: Συνήθως αντιλαμβανόμαστε τον όρο ''υπάρχω'' με όρους αισθητηριακής επαλήθευσης. Θεωρούμε δηλαδή οτι υπάρχει κάτι αν μπορούμε να το αντιληφθούμε με τις αισθήσεις, είτε άμεσα είτε έμμεσα (βασιζόμενοι στο νου, που κι αυτός τελικά ανάγεται στις αισθήσεις).
Στην πραγματικότητα, όμως, ύπαρξη σημαίνει επιρροή ή επίδραση. Το ''υπάρχω'' προέρχεται απο τις λέξεις υπο+άρχω, αλλά άρχω σημαίνει εξουσιάζω, κυβερνώ, άρα και επηρεάζω, ασκώ επιρροή... Γι' αυτό λέμε οτι όταν κάτι είναι αληθές, ΙΣΧΥΕΙ (έχει ισχύ, άρχει...)
Όταν κάτι ασκεί επιρροή, ακόμα και στον τελευταίο νευρώνα του πιο ταπεινού ανθρώπου επι Γης, υπάρχει!
Επομένως, υπάρχουν και εξωγήινοι και φαντάσματα και φυσικά...ο Θεός.

Ζητώ συγγνώμη απο τον φίλτατο Ahso αν πλατείασα... Smile
_________________
''Πρέπει να καλλιεργήσουμε τον κήπο μας''
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
ahso
Πρύτανης


Εγγραφή: 30 Αύγ 2006
Δημοσιεύσεις: 359

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τετ Ιαν 10, 2007 12:41 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

nikm έγραψε:
Είναι η πρώτη φορά που γράφω και ζητώ την επιείκειά σας.

Καλώς τον nikm! Χαίρομαι που απαντάς σε δικά μου ερωτήματα (ή θέσεις) Smile (γιατί επιείκεια; Πολύ καλά γράφεις!) Smile

Παράθεση:
Ο εγκέφαλος δεν είναι κατασκευασμένος – είναι προϊόν της εξέλιξης.

Συμφωνώ απόλυτα!

Παράθεση:
Όπως η επιθετικότητα, ο εγωισμός έτσι και ο Φόβος ήταν κάποτε εξελικτικά πλεονεκτήματα σε δύσκολους καιρούς για τα θηλαστικά
Αλλά στην σύγχρονη εποχή αποτελούν ισχυρά μειονεκτήματα.

Δεν θα έλεγα ότι είναι απαραίτητα μειονεκτήματα! Αυτά δραστηριοποιούν κάποιους έτσι, ώστε να έχουν "πλεονέκτημα" στην εποχή μας (προσωπικά απεχθάνομαι τουν ανθρώπους που έχουν τέτοια "πλεονεκτήματα", αλλά τι είμαι εγώ;; )

Παράθεση:
Βέβαια ο Φόβος του θανάτου ήταν και παραμένει ο ισχυρότερος όλων, σχεδόν αναλλοίωτος μέχρι σήμερα, ίσως και πιο ισχυρός. Αυτός -σε συνδυασμό με τον εγωισμό (η ψυχούλα ΜΟΥ)- κάνει τον απεγκλωβισμό μας από μυστικιστικές εμπειρίες σχεδόν αδύνατο.
Ίσως σε κάμποσες γενιές από σήμερα.

Αυτός πιστεύω κι εγώ ότι είναι ο ισχυρότερος φόβος του ανθρώπου. Το πού θα βγάλει... θα δούμε! Smile

Και πάλι καλώς ήρθες και (επίσης) καλή χρονιά!
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
ahso
Πρύτανης


Εγγραφή: 30 Αύγ 2006
Δημοσιεύσεις: 359

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τετ Ιαν 10, 2007 1:02 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Καλώς τον Candide τον παλιόφιλο! Very Happy

Candide έγραψε:
Χωρίς το θάνατο, μάλλον δε θα υπήρχε και Θεός!

Συμφωνώ ... κάργα! Very Happy

Παράθεση:
Ωστόσο, η σύνδεση αυτή μεταξύ κατάνυξης και εγκεφάλου δεν αποδεικνύει σε καμία περίπτωση οτι δεν υπάρχει και Θεός.

Πάλι συμφωνώ (αν και ... απρόθυμα Sad ) Razz

Παράθεση:
Διότι, απλούστατα, το ερώτημα του ΠΟΙΟΣ ή ΤΙ προγραμμάτισε τον εγκέφαλο να εξελιχθεί έτσι όπως εξελίχθηκε και να αισθάνεται τα όσα αισθάνεται, δε θα απαντηθεί ποτέ.

Έχω μια απάντηση, αλλά μάλλον δε σ΄αρέσει : κανένας και τίποτα δεν προγραμμάτισε τον εγκέφαλο - απλώς ΕΤΥΧΕ να εξελιχτεί έτσι.

Παράθεση:
Κλείνοντας, θέλω να επισημάνω το εξής: Συνήθως αντιλαμβανόμαστε τον όρο ''υπάρχω'' με όρους αισθητηριακής επαλήθευσης. Θεωρούμε δηλαδή οτι υπάρχει κάτι αν μπορούμε να το αντιληφθούμε με τις αισθήσεις, είτε άμεσα είτε έμμεσα (βασιζόμενοι στο νου, που κι αυτός τελικά ανάγεται στις αισθήσεις).
Στην πραγματικότητα, όμως, ύπαρξη σημαίνει επιρροή ή επίδραση. Το ''υπάρχω'' προέρχεται απο τις λέξεις υπο+άρχω, αλλά άρχω σημαίνει εξουσιάζω, κυβερνώ, άρα και επηρεάζω, ασκώ επιρροή... Γι' αυτό λέμε οτι όταν κάτι είναι αληθές, ΙΣΧΥΕΙ (έχει ισχύ, άρχει...)
Όταν κάτι ασκεί επιρροή, ακόμα και στον τελευταίο νευρώνα του πιο ταπεινού ανθρώπου επι Γης, υπάρχει!
Επομένως, υπάρχουν και εξωγήινοι και φαντάσματα και φυσικά...ο Θεός.

Πολύ ενδιαφέρουσα άποψη! Κάτι που υπάρχει στο μυαλό μας, ασκεί εξουσία, δηλαδή μας αλλάζει τη σκέψη, άρα τελικά "υπάρχει", είτε η ύπαρξή του είναι αντικειμενική είτε όχι! (ελπίζω να μη μας διαβάζει ο Σακαφλιάς! Very Happy)

Παράθεση:
Ζητώ συγγνώμη απο τον φίλτατο Ahso αν πλατείασα... Smile

"ο φίλτατος ahso" χαίρεται πολύ που απάντησες, αγαπητέ candide!
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
nikm
Νεοφώτιστος


Εγγραφή: 09 Ιαν 2007
Δημοσιεύσεις: 4

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Πεμ Ιαν 11, 2007 2:33 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Σε ευχαριστώ για το καλωσόρισμα.

Να διευκρινίσω κάτι σε παρακαλώ.
Συμφωνώ ότι η Επιθετικότητα, ο Φόβος και ο Εγωισμός σίγουρα μπορεί να αποτελούν πλεονεκτήματα (με εισαγωγικά ή χωρίς) για κάποιους ανθρώπους σήμερα με όποιο τρόπο κι αν συμβαίνει.

Για το ανθρώπινο είδος συνολικά, αυτή ακριβώς η εκμετάλλευση από κάποιους, των φυσικών χαρακτηριστικών της εξελικτικής διαδικασίας του εγκεφάλου πιστεύω ότι είναι καταστροφική (πόλεμος, θρησκείες, πόλεμος για τις θρησκείες, σύνορα κτλ).
Γι’ αυτό και τα αναφέρω σαν εξελικτικά μειονεκτήματα της σύγχρονης εποχής.

Κάποτε μας βοήθησαν να επιβιώσουμε τώρα μας κρατούν στάσιμους.

Για να μην μείνω και εγώ στάσιμος πρέπει να σταματήσω εδώ και να δουλέψω.

Καλό μεσημέρι
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
ahso
Πρύτανης


Εγγραφή: 30 Αύγ 2006
Δημοσιεύσεις: 359

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Παρ Ιαν 12, 2007 2:20 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

nikm έγραψε:

Να διευκρινίσω κάτι σε παρακαλώ.
Βεβαιότατα, και χωρίς να με παρακαλείς Very Happy

Παράθεση:
Συμφωνώ ότι η Επιθετικότητα, ο Φόβος και ο Εγωισμός σίγουρα μπορεί να αποτελούν πλεονεκτήματα (με εισαγωγικά ή χωρίς) για κάποιους ανθρώπους σήμερα με όποιο τρόπο κι αν συμβαίνει.
Για το ανθρώπινο είδος συνολικά, αυτή ακριβώς η εκμετάλλευση από κάποιους, των φυσικών χαρακτηριστικών της εξελικτικής διαδικασίας του εγκεφάλου πιστεύω ότι είναι καταστροφική (πόλεμος, θρησκείες, πόλεμος για τις θρησκείες, σύνορα κτλ).
Γι’ αυτό και τα αναφέρω σαν εξελικτικά μειονεκτήματα της σύγχρονης εποχής.

Ναι! Σίγουρα! Μα φοβάμαι ότι δεν είναι μόνο η εκμετάλλευση αυτών των στοιχείων που φέρνει όλα τα κακά και στραβά, αλλά αυτή η ίδια η ύπαρξή τους. Αλλά ... τι να κάνουμε; Η εξέλιξη του εγκεφάλου είναι εξαιρετικά αργή! (Να ελπίσουμε ότι κάποια "μαστουρίτσα" θα προκύψει σε κάποιο εργαστήριο για να την επιταχύνουμε; Very Happy Χωρίς πλάκα, πολύ θα τό ΄θελα!)

Παράθεση:
Για να μην μείνω και εγώ στάσιμος πρέπει να σταματήσω εδώ και να δουλέψω.

Καλό! Μη μείνεις στάσιμος! Δούλεψε! Very Happy
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
Krisnna
Αναπληρωτής


Εγγραφή: 28 Νοέ 2006
Δημοσιεύσεις: 57

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Παρ Ιαν 12, 2007 1:58 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

nikm έγραψε:
Για να μην μείνω και εγώ στάσιμος πρέπει να σταματήσω εδώ και να δουλέψω.


Αυτό δέν σημαίνει οτι μέχρι προχθές που πίστευες σε μιά θρησκεία ήσουνα στάσιμος, ενώ απο δώ και πέρα θα πηγαίνεις συνέχεια μπροστά γιατί την απέρριψες. Χρειάζεται πολύ προσπάθεια, υπομονή και χρόνος για να αποκαταστήσεις τις διαλυμένες ισορροπίες και προπαντώς ζητάς επειγόντως να βρεθεί κάτι που να καλύψει το κενό που σου άφησε η απόρριψη.
Δυστυχώς και εγώ τα ίδια παθαίνω όταν αισθάνομαι οτι έχω απορρίψει τον χριστιανισμό Crying or Very sad
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Αποστολή email
Candide
Καθηγητής


Εγγραφή: 04 Νοέ 2006
Δημοσιεύσεις: 64
Τόπος: Πειραιάς

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Παρ Ιαν 12, 2007 9:19 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Η χαρά αγαπητέ Ahso είναι δική μου... Very Happy

Μια τελευταία παρατήρηση: Η πίστη σε κάτι ανώτερο, που μας υπερβαίνει, αποτελεί μια 100% φυσική ανάγκη η οποία εφόσον δεν υπερβαίνει το μέτρο, είναι ωφέλιμη - υπο την έννοια οτι προσφέρει ψυχική γαλήνη και συναισθηματική σταθερότητα.

Αυτό καλό είναι να το θυμόμαστε όταν μιλάμε για τις θρησκείες και τα έκτροπα (ακόμα και τις φρικαλεότητες) που έχουν, κατά καιρούς, διαπράξει ή και διαπράττουν.

Άλλο ο θεσμός και άλλο η δυσλειτουργία του θεσμού.


Αν η κούνια σκούριασε, να την πετάξουμε... μόνο να μην πετάξουμε και το μωρό μαζί! Wink
_________________
''Πρέπει να καλλιεργήσουμε τον κήπο μας''
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
ARISTOVOULOS
Καθηγητής


Εγγραφή: 12 Ιαν 2007
Δημοσιεύσεις: 64

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Σαβ Ιαν 13, 2007 2:51 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Candide έγραψε:
Μια τελευταία παρατήρηση: Η πίστη σε κάτι ανώτερο, που μας υπερβαίνει, αποτελεί μια 100% φυσική ανάγκη Wink


Η πιστη σε κατι ανωτερο σε καμια περιπτωση δεν ειναι φυσικη αναγκη. Αμεταβλητη ανθρωπινη φυση δεν υπαρχει και ειναι παραλογο να προσδιδουμε τετοιουσ χαρακτηρισμους στον ανθρωπο. Η συνειδηση του ανθρωπου ειναι προιον της ιστοριας, της εξελιξης. Οι πεπιθοισεις των ανθρωπων καθοριζονται απο τις συνθηκες ζωης τους. Επειδη καποτε ή και τωρα ο ανθρωπος εμαθε να νιωθει την αναγκη να πιστευει αυτο δεν σημαινει οτι θα την νιωθει για παντα.
Κατα τη δικη μου γνωμη η πιστη του ανθρωπου σε κατι ανωτερο ( που φυσικα δεν υπαρχει) ειναι κατι κατωτερο. Ειναι μια αναγκη που ειχε δημιουργηθει στους προγονους μας γιατι την απαιτουσε η εποχη τους ωστε ο ανθρωπος να επιβιωσει και να καθυσηχασει καπωσ τους φοβους και τισ ανυσηχιες του. Καποια στιγμη η αναγκη αυτη θα παψει να υφιστατε.
Εγω δεν προκειται να κατηγορησω την οποιαδηποτε θρησκεια για τα τυχον εγκληματα που διεπραξε στο παρελθον. Ισως στο ιστορικο παρελθον η θρησκεια να ηταν αναγκαια... Εγω θα κατηγορησω τη θρησκεια πως σημερα περισσοτερο απο ποτε αλλοτε ( γιατι παλιοτερα ισωσ να επαιξε εναν αναγκαιο ιστορικο ρολο) υποδουλωνει το μυαλο του ανθρωπου σε ανυπαρτκα φαντασματα. Τον γεμιζει ενοχες και φοβιες για υποτιθεμενς αμαρτιες, κολαση, τιμωρια κλπ.
Καμια φορα βεβαια κανω το λαθος να κατηγορω τους ανθρωπους που ειναι θρησκευομενοι και οδηγουμε στο να πω: Γιατι να κατηγορεις τη θρησκεια οτι καταδυναστευη το ανθρωπινο πνευμα; Ο καθε ανθρωπος που επελεξε αυτη την αυτοθυματοποιηση ευθηνεται. Αυτο ομως ειναι λαθος γιατι κανενας μας δεν ειναι απολυτα ελεθερος να επιλεξει τις πεποιθησεις του. Η κοινωνια στην οποια ζουμε μας φορτωνει με τις καταβολες της. " Τα παθοι και οι φοβιες του ανθρωπου ειναι προιον του πολιτισμου του" ελεγε ο φρουντ.
Θεωρω λοιπον οτι η πιστη προβαλονταν σαν κατι ανγκαιο στο παρελθον και στο σημερινο πολιτισμο αλλα αυτο αλλαζει και ηδη γινεται ορατη η δημιουργια της "αναγκης" που καποιοι φιλοσοφοι αποκαλεσαν " θρησκευτικη αυταπαρνηση".
_________________
ΟΙ ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΜΑΣ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΣΑΝ ΝΑ ΕΞΗΓΗΣΟΥΝ ΤΟ ΚΟΣΜΟ, ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ !
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
Candide
Καθηγητής


Εγγραφή: 04 Νοέ 2006
Δημοσιεύσεις: 64
Τόπος: Πειραιάς

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Σαβ Ιαν 13, 2007 2:28 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Φίλε Αριστόβουλε,

Η πίστη σε κάτι ανώτερο είναι φυσική ανάγκη... Είτε αυτό το ''ανώτερο'' το λέμε Θεό, είτε ιδέα, είτε όραμα κ.ο.κ, ο άνθρωπος θα νοιώθει πάντα την ανάγκη να αισθάνεται οτι υπάρχει ''κάτι'' στο οποίο έχει αφιερώσει τη ζωή του, στο οποίο ''ανήκει'' και που του δίνει κατεύθυνση και προσανατολισμό.
Και είναι φυσική ανάγκη διότι ανάγεται στο πανάρχαιο ένστικτο της αυτοσυντήρησης. Το ''ανήκειν'' ήταν για τους μακρινούς μας προγόνους όρος επιβίωσης. Εκείνες τις μακρινές εποχές, η μοναξιά (δηλαδή το μη ανήκειν σε μια ομάδα) δε σήμαινε λίγες ώρες πάνω απο την τηλεόραση ή τον υπολογιστή...σήμαινε έκθεση σε διαρκείς κινδύνους και ΘΑΝΑΤΟ!

Με την εξέλιξη και την ανάπτυξη της γνώσης (του εγκεφαλικού νεοφλοιού), το ''ανήκειν'' προσέλαβε διάφορες μορφές, χωρίς όμως να χάσει την αρχική του δυναμική. Απο εκεί που, αρχικώς, σήμαινε αποκλειστικά και μόνο συμμετοχή σε μια ομάδα ημιτριχωτών πρωτόγονων με σκοπό το κυνήγι και την τροφοσυλλογή, κατέληξε να περιλαμβάνει και τη συμμετοχή σε αναρίθμητες ομάδες, με ακόμα πιο αναρίθμητους σκοπούς: Απο τον εξωραΐσμό ενός χωριού και την ήττα της αντίπαλης ποδοσφαιρικής ομάδας μέχρι τη διάδοση του ''αληθινού θεού'' και την εδραίωση μιας ιδανικής κοινωνίας!

Όλα αυτά ανάγονται στο αρχέγονο ένστικτο της αυτοσυντήρησης που, συν τω χρόνω, εκλεπτύστηκε και μεταμορφώθηκε προσλαμβάνοντας ''άπειρες'' μορφές.

Η άποψή σου, αγαπητέ φίλε, οτι η ανάγκη της πίστης σε κάτι ανώτερο θα πάψει κάποια στιγμή να υφίσταται, είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Για να ακριβολογώ, είναι προκλητικά ενδιαφέρουσα! Ειλικρινά, θα' θελα πολύ να συμμεριστώ την αισιοδοξία που φαίνεται πως έχεις για το μέλλον του ανθρώπου.

Πρώτα όμως πρέπει να δω πώς τεκμηριώνεις αυτή την αισιοδοξία...
Τι σε κάνει να πιστεύει οτι κάποτε ο άνθρωπος θα ζει χωρίς φόβους και ανησυχίες - άρα και χωρίς την ανάγκη του ανήκειν και της θρησκείας;

Τελώ εν αναμονή Wink
_________________
''Πρέπει να καλλιεργήσουμε τον κήπο μας''
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
nikm
Νεοφώτιστος


Εγγραφή: 09 Ιαν 2007
Δημοσιεύσεις: 4

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Σαβ Ιαν 13, 2007 4:41 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Ας τα πάρουμε τα πράγματα με την σειρά

Αγαπητέ ahso, συμφωνώ απόλυτα μαζί σου,
Πιστεύεις ότι τουλάχιστον μειώνονται?
Είσαι αισιόδοξος για την πορεία του homo sapiens?
Υπάρχουν άλλα εξελικτικά «πλεονεκτήματα» πέρα από εγωισμό, φόβο και επιθετικότητα?
-και αν ακούσεις πουθενά για αυτή την «μαστουρίτσα» δηλώνω εθελοντής-δοκιμαστής! Very Happy
Και κάτι άλλο σχετικό-άσχετο.
Πιστεύεις ότι όλοι οι μεγάλοι φιλόσοφοι του παρελθόντος, όλα τα μεγάλα πνεύματα θα είχαν τις ίδιες απόψεις αν γνώριζαν τις μελέτες της σύγχρονης επιστήμης σαν αυτή που παραθέτεις στην αρχή? Και αν όχι, γιατί αφήνουμε τις απόψεις τους να επηρεάζουν τόσο πολύ τις σκέψεις μας και την θεώρησή μας για τον κόσμο?
Γιατί δεν κοιτάμε προς το μέλλον?
Αμάν, πολλές ερωτήσεις!! Smile


Πραγματικά λυπάμαι αγαπητέ Krisnna για το κενό που νιώθεις και που δημιουργείται αν κατάλαβα καλά από την απόρριψη του χριστιανισμού. Δυστυχώς εγώ δεν μπορώ να σε βοηθήσω γιατί δεν αισθάνομαι κάποιο κενό και πιστεύω ότι υπάρχει αρκετή ισορροπία στην ζωή μου. Μάλλον δεν πρόλαβε να δημιουργηθεί (το κενό) γιατί η περιοχή του εγκεφάλου μου που συνδέεται με την πίστη δεν λειτουργεί σωστά από πολύ μικρή ηλικία.

Aristovoule περίμένω και εγώ την απάντησή σου.
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
ARISTOVOULOS
Καθηγητής


Εγγραφή: 12 Ιαν 2007
Δημοσιεύσεις: 64

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Σαβ Ιαν 13, 2007 8:54 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Candide έγραψε:
Η πίστη σε κάτι ανώτερο είναι φυσική ανάγκη... Είτε αυτό το ''ανώτερο'' το λέμε Θεό, είτε ιδέα, είτε όραμα κ.ο.κ, ο άνθρωπος θα νοιώθει πάντα την ανάγκη να αισθάνεται οτι υπάρχει ''κάτι'' στο οποίο έχει αφιερώσει τη ζωή του, στο οποίο ''ανήκει'' και που του δίνει κατεύθυνση και προσανατολισμό. Και είναι φυσική ανάγκη διότι ανάγεται στο πανάρχαιο ένστικτο της αυτοσυντήρησης. :


" Αυτο που ονομαζεται ανθρωπο δεν υπαρχει ! Ειναι μοναχα ενα προιον της ιστορικης εξελιξης! "....
Η πιστη σε καποια θεοτητα παταει σ εντελως διαφορετικο εδαφος θεωρω απο το συνηδεισιακο εδαφος οπου ριζωνουν οι πιστη σε ιδανικα και αξιες ( ηα αναζητηση για νοημα και σκοπο).
Ο Μαξιμ Γκορκυ ειχε πει οτι " Μοναχα οποιος δεν παιρνει σοβαρα τα υπαρξιακα ζητηματα μπορει να οδηγηθει στο να αποδεχτει μια θρησκεια".
και ειναι αληθεια πως δεν μας δειχνει ο πολιτισμος μας συχνα το δρομο και τα εφοδια ( εκπαιδευση - προκαταληψεις - κοινωνικες πεποιθησεις) για να ασχοληθουμε σοβαρα με τα " υπαρξιακα ζητηματα".
Πολλοι αναφερονται στην πιστη σε καποια θεοτητα και στην πιστη σε καποιο ιδανικο η αξια λες και ειναι τατυοσημα πραγματα. Η αποδοχη ομως καποιας θρησκευτικης αληθειας σημαινει παραιτηση απο την αναζητηση του νοηματος και του σκοπου ζωης των ανθρωπων. Σημαινει αυθαιρετη αποδοχη καποιας απολυτης αληθειας (που οπως ξερουμε δεν υπαρχει) με σκοπο την απαλλαγη των ανυσηχιων που μας εκαναν ανθρωπους. Οπως ελεγε και ο Νιτσε " οποιος αποδεχεται μια θρησκεια αποσκοπει μοναχα στο να διωξει απο το μυαλο του τις ανυσηχιτικες σκεψεις".
"Δεν ειμαι ενα ερμεο, ενα μετεωρο πλασμα στο κοσμο ετουτο. Βρισκομαι εδω επειδη με σειρανε τα βηματα χιλιαδων νεκρων και επειδη ακουω τα αγκομαχητα των αγενητων" Καζαντζακης. (δεν ειχα προστα μου το βιλβλιο και το εγραψα οπως το θυμομουν μπορει να απεχει λιγακι απο τα γνησια λογια του Ν.Κ.).
Αυτο για μενα σημαινει οτι σε καθε εποχη ο ανθρωπος εχει ενα συγκεκριμενο ιστορικο ρολο, μπορει να δωσει νοημα και σκοπο στη ζωη του. Να δωσει αυτος γιατι η ζωη γενικα μπορει να μην εχει!
Δεν χριαζομαστε μια δευτερη ζωη για να αποκτησει νοημα η πρωτη! Δεν εχουμε το δικαιωμα να δηλητιριαζουμε την πραγματικοτητα με μυθοπλασιες.
Το ενστικτο τις αυτοσυντηρης μπορει να επιβαλει πολλες συμπεριφορες. Μια εκφραση του μπορει να ηταν η πιστη σε κατι ανωτερο που χαριζει στη πλαση νοημα και δικαιοσυνη. Ισως καποτε να μην μπορουσαμε να σταθουμε στα τρεμαμενα ποδια μας χωρις την αυθαιρετη αυτη παραδοχη αλλα τωρα μπορουμε. Αλλωστε οσο πιο πολυ ο ανθρωπος χρησιμοποιει και βασιζεται στη σκεψη του τοσο η επιδραση των ενστικτων στη συνειδηση του εκμηδενιζεται. Η σκεψη ειναι ανωτερη απο το συναισθημα η τα ενστικτα και μπορει να κατευθηνη με αυτη ο ανθρωπος τη ζωη του.
Η αναζητηση νοηματος, η υπερασπισει καποιων αξιων και ιδανικων ανηκουν στη σφαιρα της νοησης και οχι των εντστικτων... Very Happy
_________________
ΟΙ ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΜΑΣ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΣΑΝ ΝΑ ΕΞΗΓΗΣΟΥΝ ΤΟ ΚΟΣΜΟ, ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ !
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
Επισκόπηση όλων των Δημοσιεύσεων που έγιναν πριν από:   
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    www.filosofia.gr Αρχική σελίδα -> Συζητήσεις για Θέματα Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες
Μετάβαση στη σελίδα 1, 2  Επόμενο
Σελίδα 1 από 2

 
Μετάβαση στη:  
Δεν μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης





Μηχανισμός forum: PHPBB

© filosofia.gr - Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του.

Υλοποίηση, Φιλοξενία: Hyper Center