Θ.ΒοήθειαςΘ.Βοήθειας   ΑναζήτησηΑναζήτηση   Εγγεγραμμένα μέληΕγγεγραμμένα μέλη   Ομάδες ΧρηστώνΟμάδες Χρηστών  ΕγγραφήΕγγραφή  ΠροφίλΠροφίλ 
Συνδεθείτε, για να ελέγξετε την αλληλογραφία σαςΣυνδεθείτε, για να ελέγξετε την αλληλογραφία σας   ΣύνδεσηΣύνδεση 

Η ΒΙΒΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΑ....
Μετάβαση στη σελίδα Προηγούμενο  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Επόμενο
 
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    www.filosofia.gr Αρχική σελίδα -> Φιλοσοφικοί Προβληματισμοί
Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας :: Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας  
Συγγραφέας Μήνυμα
Chaos
Πρύτανης


Εγγραφή: 09 Φεβ 2008
Δημοσιεύσεις: 2132
Τόπος: Αθήναι

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τρι Δεκ 29, 2009 5:31 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Twisted Evil

Αγαπητή ΜΑΧΑΙΡΑ και αγαπητέ ΑΜΠΕΛΟΦΙΛΟΣΟΦΕ, μία μικρή παρέμβαση σε κάποια από τα σημεία του τόσο ενδιαφέροντος διαλόγου σας που μόλις είδα:

ΑΜΠΕΛΟΦΙΛΟΣΟΦΟΣ έγραψε:

Τί εννοείς ως μεγάλη μητέρα/θεά?
Τα παραπάνω αρχέτυπα αφορούν τον άνθρωπο ή την φύση?


ΜΑΧΑΙΡΑ έγραψε:

Η γνώμη μου είναι ότι ισχύουν και τα δύο, δηλαδή δεν υπάρχει διαχωρισμός στο θείο, υπάρχουν όμως οι διάφορες εκφράσεις – εκφάνσεις θεϊκών ιδιοτήτων.


ΜΑΧΑΙΡΑ έγραψε:

Ναι όμως να μην ξεχνάμε ότι ο Διόνυσος είναι ο κυρίαρχος του υπεραισθητού κόσμου και ο δημιουργός του μεταφυσικού ρίγους.


ΑΜΠΕΛΟΦΙΛΟΣΟΦΟΣ έγραψε:

Πώς το λές αυτό? Είχα την εντύπωση ότι ο Διόνυσος είναι κυρίαρχος του αισθητού κόσμου και ο Δίας του υπεραισθητού/νοητού.


ΑΜΠΕΛΟΦΙΛΟΣΟΦΟΣ έγραψε:

Καθαρά σαν προσωπική άποψη, ο Διόνυσος έχει να κάνει περισσότερο με την ζωή, με το βακχικό στοιχείο και είναι ο ίδιος με τον ¶ϊδη όπως λέει ο Ηράκλειτος στο 15ο απόσπασμά του. Είναι το άλλο του μισό.
Ο Δίας έχει να κάνει με κάτι υπερκόσμιο, καθώς τον έραψε μέσα στον μηρό του σύμφωνα με την μυθολογία.


ΜΑΧΑΙΡΑ έγραψε:

Μην ξεχνάς φίλε μου ότι μιλάμε για αρχέτυπα μέσα στο συνειδητό ή ασυνείδητο του ανθρώπου, ας μην τα προσωποποιούμε όλα.
Ο Δίας δεν θα μπορούσε να αυτοανάγει τον εαυτό του, λογικά δεν θα είχε τέτοια ανάγκη αν ήταν ολότητα, έτσι δεν είναι ή κάνω λάθος?



Κατά την ταπεινή μου άποψη, κάθε φιλοσοφική θεώρηση παράγεται από δύο βασικές συνιστώσες' και μερικές δεκάδες άλλες, ήσσονες αλλά με τη σημασία τους...
Πρώτον το πλαίσιο της εποχής μέσα στην οποία παράγονται. Και δεύτερον την κυρίαρχη κατά την εποχή αυτή ερμηνεία, των προηγούμενων ανάλογων θεωρήσεων. Από κει και πέρα υπεισέρχονται οι δευτερογενείς συνιστώσες: Τον πείραξε ο μπαμπάς του τον φιλόσοφο και θέλει να τα βάλει με το κατεστημένο; Ή πάλι τον ταΐζει ο τρέχων βασιλεύς ή τύραννος ή δημοκρατικός ηγέτης και θέλει να το υποστηρίξει; (Αυτά παρακαλώ να εκληφθούν απλώς ως ακραία παραδείγματα τέτοιων συνιστωσών).
Συνήθως όταν γίνεται αναφορά στην Ελληνική Αρχαιότητα, εννοείται η Κλασσική Περίοδος' και με ιδιαίτερο εντοπισμό στους Αθηναϊκούς κύκλους. Και λησμονούμε, ότι όλη η φιλοσοφία αυτής της σύντομης περιόδου είχε ήδη πάψει να είναι παραγωγική και είχε πλέον να κάνει με τον σχολιασμό ιδεών και την καταγραφή, καταλογογράφηση και επεξεργασία πληροφοριών που είχαν προέλθει από όλη την προγενέστερη ιστορία των φυλών που συνέπηξαν το Μέγα; Τούτο; Έθνος;;!!!
Αυτά τα ολίγα, απλώς για να είναι εύνοον το πνεύμα υπό το οποίο εξήχθησαν τα κάπως περισσότερα που ακολουθούν:
Από την αρχέγονη μητριαρχική λατρεία της Μεγάλης Μητέρας, που εν πολλοίς ταυτίζεται με την Γαία, προήλθε η πατριαρχική θρησκεία, που τελικά παγιοποιήθηκε στο Δωδεκάθεο και τα αναγκαία συμπληρώματά του. Το πως έγινε αυτό, γνωστόν. Όταν τα αρσενικά ανακάλυψαν ότι δεν είναι κάποια μυστηριώδης ιδιότητα των θηλυκών η παραγωγή απογόνων και άρα η επιβίωση της φυλής και η διαιώνιση του είδους, χρησιμοποίησαν την ανώτερη μυϊκή δύναμη που είχαν αναπτύξει ως κυνηγοί και εργάτες για να επιβληθούν.
Σε αυτή την μετάβαση επάνω είχαμε και την μετατροπή της απλής απόδοσης σεβασμού και δέους στις φυσικές δυνάμεις και την Γη που φαινόταν να τις περιλαμβάνει όλες, σε μια οργανούμενη σε συγκεκριμένους Τύπους (και κυρίως με συγκεκριμένους Λειτουργούς) προσωποποίηση των δυνάμεων αυτών σε συγκεκριμένες θεότητες. Και στον βαθμό που εξελισσόταν ο πολιτισμός και ανελισσόταν η σκέψη, οι θεότητες αυτές έπαιρναν και περισσότερο συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, τα οποία άφηναν πίσω τις φυσικές δυνάμεις που αρχικά εκπροσωπούσαν και άρχιζαν να εκφράζουν τις κοινωνικές και ηθικές πλέον ανάγκες της Ομάδας, ως παράγοντες επιβίωσής της.
Στην πρώτη φάση λοιπόν, δικαίως ταυτίζει η ΜΑΧΑΙΡΑ τον Δία με τον κύριο και τον διαμορφωτή του Υλικού κόσμου. Αυτός ο κόσμος ήταν απτός, αυτός ο κόσμος ήταν αισθητός, αυτός ο κόσμος ήταν αντιληπτός όταν σχηματίστηκε το αρχέτυπό του. Και αυτός του αποδόθηκε.
Σε επόμενη φάση ανάπτυξης της σκέψης, άρχισε ο άνθρωπος του χώρου που αργότερα ονομάστηκε ελληνικός, να έχει συναίσθηση των ίδιων των γνωστικών λειτουργιών του. Κατέφυγε λοιπόν στο απόθεμα των θρύλων του, στις αρχαίες γυναίκες που φρόντιζαν τη φωτιά και ετοίμαζαν τα ρούχα και έφραζαν την είσοδο της σπηλιάς' και επινόησε μέσα από όλα αυτά την Αθηνά για να εκφράσει αυτή τη δυνατότητα Γνώσης που τη ονόμασε Σοφία.
Σε ακόμη πιο προχωρημένη εποχή και ανέλιξη, ανακάλυψε την Αφαίρεση και την Σύνθεση. Τη δυνατότητά του δηλαδή να αφαιρεί τα πλεονάζοντα στοιχεία από υλικά και από ιδέες και να κατασκευάζει με αυτά τα καθαρά πλέον υλικά περισσότερο σύνθετα και λειτουργικά αντικείμενα' και με τις κάπως ξεκαθαρισμένες ιδέες περισσότερο σύνθετες επινοήσεις. Όλο αυτό, τον ικανοποιούσε αισθητικά και του έδινε την εντύπωση ότι υπάρχουν ακόμα μεγαλύτεροι ορίζοντες για να χαθεί μέσα τους.
Έτσι έμαθε την Αρμονία, και την ταύτισε με το Φως και έψαξε στους δικούς του αρχαίους θεούς και την ανέθεσε στον Απόλλωνα.
Κατόπιν, ανακαλύφθηκαν - ή ίσως καλύτερα συνειδητοποιήθηκαν - οι ιδιότητες του αλκοόλ και των υπόλοιπων διαθέσιμων φυσικών ψυχοτρόπων. Η τελετουργική χρήση των ανωτέρω, άνοιξε νέες συνάψεις στον εγκέφαλο, νέες δυνατότητες, νέες προκλήσεις. Οδήγησε το πνεύμα στην αναζήτηση πραγμάτων πέρα από το απτό και το υλικό, τόσο προς το Έξω, όσο και προς το Μέσα.
Και ήρθε ο Βάκχος, ο Διόνυσος, ο Ζαγρεύς, να εκφράσει αυτό, που όταν γίνεται με μέτρο ανοίγει την αντίληψη και ευφραίνει τις αισθήσεις και καταστέλλει τους φραγμούς' και που όταν το μέτρο του ξεπεραστεί καταστρέφει τους φραγμούς και νεκρώνει τις αισθήσεις και συσκοτίζει τη σκέψη. Ο διπλός και τριπλός και πολλαπλός θεός, εκείνος που η εύνοια και η συμφορά εμπεριέχονται αμφότερες στο κάθε του δώρο.
Και σε όλες αυτές τις έννοιες, όπως και τις άλλες, της Οικογένειας ή του Γένους, του Πολέμου ή της Καλλιέργειας, της Κατασκευής ή της Απόλαυσης χρειαζόταν ένας διάμεσος. Κάποιος που θα μετέφερε τα μηνύματα όλων αυτών των Ατομικών αλλά και Κοινωνικών και Πολιτικών πλέον λειτουργιών, ώστε να μην συγκρούονται και αλληλοαναιρούνται.
Αγαπητέ μου Ερμή, χάρηκα για τη γνωριμία!
Να μην ξεχνιόμαστε όμως: Πατέρας και δημιουργός όλων, ήταν εκείνος στον οποίο η Μητέρα παραχώρησε την Δύναμή της. Ο Κύριος της Ύλης, από την οποία όλα προήλθαν.
Ο Ζευς.

Twisted Evil

Υ.Γ.
Λυπούμαι για το "σεντόνι". Έπρεπε όμως όσα είχα να πω, να ειπωθούν εφ' άπαξ. Επ' ευκαιρία, ρίξτε και σε αυτό το σχετικό μια ματιά. Ίσως το βρείτε ενδιαφέρον.

http://www.filosofia.gr/forum/viewtopic.php?p=48574#48574:

...
_ Θεοί καθίστανται κάποια από τα Όντα, (Διότι και Δια), προκειμένου τα υπόλοιπα να αισθάνονται ότι μπορούν να έχουν Βοήθεια, Σκοπό ή Αντίπαλο, όταν θεωρούν ότι χρειάζονται κάτι τέτοιο.
...

Rolling Eyes
http://www.youtube.com/watch?v=eNGzltK_tlc

Twisted Evil
_________________
Ψάχτης, Ξερόλας, Ανακατωσούρας, Καλότροπος, Κακόψυχος...
http://chaos-excavations.blogspot.com/
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Αποστολή email Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα MSN Messenger
ΜΑΧΑΙΡΑ
Αναπληρωτής


Εγγραφή: 18 Δεκ 2009
Δημοσιεύσεις: 57
Τόπος: Athens

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Πεμ Δεκ 31, 2009 11:54 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

ΧΙΓΙΩΡΓΗΣ έγραψε:

Σχετικά με το πρώτο μέρος
ΝΑΙ ΚΑΛΗ ΜΟΥ και ο Δίας όντας ζηλόφθονος επέλεξε την κακία ως μέρος την ψυχής του το οποίο θέλει να εξωτερικεύει και άρχισε να δοκιμάζει την υπομονή του Δημιουργού ο οποίος ΟΝΤΑΣ ΠΑΝΤΟΔΥΝΑΜΟΣ ουδέποτε εμπόδισε την ελευθεροβουλία του όπως και του εωσφόρου.


Ο Δίας ζηλόφθονος επέλεξε την κακία? Γιατί δεν σε κατανοώ αγαπητέ? Γιατί μου φαίνεται η εκδοχή σου μια πρόχειρη θεώρηση των πραγμάτων με γνώμονα τον δογματισμό? Υπάρχουν πολλά κενά μέσα στην «απλή» (αλλά και ανυπόσταστη κατ’ εμέ πάντα) εξήγηση σου. Το παιδί (Δίας) δοκιμάζει την υπομονή του δημιουργού του.
Αυτό και αν είναι μπέρδεμα και μπλέξιμο, από πού και ως που ο Δημιουργός καθώς λες κι εσύ, έχει υπομονή η οποία δοκιμάζεται κι’ ολας? Βοήθησε με να καταλάβω το σκεπτικό σου.

ΧΙΓΙΩΡΓΗΣ έγραψε:

Σχετικά με το δεύτερο
Τα πράγματα δεν έχουν έτσι ακριβώς. Αν μιλούσαμε για αρχέτυπα τότε θα θεωρούσαμε την κατάσταση ως μη αναστρέψιμη κάτι που δεν συμβαίνει.

Η Μετάνοια ορίζει την παύση των πρότερων λαθών και το αρχέτυπο που θα ήταν υπεύθυνο σε αυτήν την περίπτωση πάει περίπατο καθώς γίνεται φανερό ότι είναι ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ.


Θεωρώ πως πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι εννοούμε με την λέξη αρχέτυπο, εγώ εννοώ τα πρότυπα συμπεριφοράς (και όχι μόνο, απλά σαν μια γενική ιδέα για να συνεχίσουμε). Οπότε κάτι που βλέπουμε ως πρότυπο δεν το καθιστούμε υπεύθυνο για τις λανθασμένες επιλογές μας, εκτός αν εννοείς την εξέλιξη των επιλογών αυτών – εμβάθυνση στο αρχέτυπο, αλλά και στην αποτύπωση του μέσα στην ψυχή (οπότε μιλάμε για μετατόπιση του νου, ως μετάνοια και όχι το γοερό κλάμα και τα παρακαλετά προς άφεση αμαρτιών).

ΧΙΓΙΩΡΓΗΣ έγραψε:
Θα θεωρούσα συνετό να μην χαθούμε ανάμεσα στο συνειδητό και το ασεινήδητο. Δεν αρμόζει μία τέτοια πορεία σε ανθρώπους που θέλουν να φιλοσοφούν αλλά ΜΟΝΟ σε σοφιστές και είδα ότι δεν συγκαταλέγεστε σε αυτούς από την μέχρι στιγμής ανάγνωση των γραφών σας κυρία μου


Δεν ξέρω γιατί το λες αυτό, απλά εκφράζομαι όπως νοιώθω. Έννοιες όπως συνειδητό ή ασυνείδητο δεν με τρομάζουν να τις χρησιμοποιώ.

Υ.Γ Καλή χρονιά σε όλους!
_________________
"Ο θάνατος μόνο από τον θάνατο μπορεί να σώσει"
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα MSN Messenger
ΜΑΧΑΙΡΑ
Αναπληρωτής


Εγγραφή: 18 Δεκ 2009
Δημοσιεύσεις: 57
Τόπος: Athens

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Πεμ Δεκ 31, 2009 12:10 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Chaos έγραψε:
Λυπούμαι για το "σεντόνι". Έπρεπε όμως όσα είχα να πω, να ειπωθούν εφ' άπαξ.


Το συγκεκριμένο "σεντόνι" εγώ προσωπικά το ευχαριστήθηκα... Very Happy . Θα μελετήσω το κείμενο σου Chaos και θα επανέλθω δρυμήτερη...
_________________
"Ο θάνατος μόνο από τον θάνατο μπορεί να σώσει"
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα MSN Messenger
ΧΙΓΙΩΡΓΗΣ
Πρύτανης


Εγγραφή: 04 Μάϊ 2008
Δημοσιεύσεις: 1477
Τόπος: Δράμα

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Πεμ Δεκ 31, 2009 4:55 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Καλή μου Μάχαιρα περί του δογματικού ΚΑΝΕΙΣ ΛΑΘΟΣ. Η θυσία της Ιφιγένειας ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ και αφού είναι πολλοί από τους αρχαίους ιστορικούς την αναφέρουν ως ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ και όχι ως μυθολογία. Αυτή έγινε για να ικανοποιηθεί ο Δίας και ο Ποσειδώνας και για να ξεκινήσει το ταξίδι που ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΩΡΑΙΑ ΕΛΕΝΗ, αλλά για να πολεμηθεί η Τροία η οποία εμπόδιζε το εμπόριο με τους υπόλοιπους ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟΥΣ λαούς του Εύξεινου Πόντου. Στην κολχίδα ως γνωστόν είχε φτάσει πρώτος ο Πηλέας, ο τρίτος από τους τέσσερις γιους του Πελασγέα ο οποίος την κατοίκησε και έχτισε την πρώτη πόλη με μια ομάδα οικογενειών που τον ακολούθησε. Αυτό έγινε περίπου το 10. 100 με 10200 π.Χ. σύμφωνα με κάποια βιβλίο που είχα διαβάσει στην απλή καθαρεύουσα πριν απο μερικά χρόνια το οποίο με λύπη είδα να έχει ξεσκιστεί από τον δαίμονα τον αποθηκών, τα ποντίκια και όπου ήταν αποθηκευμένο.

Περί αρχέτυπου.

Μερικοί ως αρχέτυπα θεωρούν τα γονίδια τα οποία θεωρούν υπέυθυνα των προτύπων συμπεριφοράς ΑΛΛΑ...

Αν τα πρότυπα συμπεριφοράς είναι ανεξέλεγκτα τότε μιλάμε για αυθόρμητες και ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΕΣ συμπεριφορές δηλαδή ο άνθρωπος δεν θα είχε ΚΑΜΙΑ ελευθεροβουλία και η επιλογή σκέψης ΠΟΤΕ δεν θα όριζε τις συμπεριφορές.

Γνωρίζοντας το σημείο αναφοράς σου θα ήθελα να προσδιορίσω την έννοια έτσι ώστε να μην επηρεαστεί από τα Αμερικανάκια και τα Αγγλάκια που ενώ φοιτούν σε πανεπιστήμιο παρουσιάζουν εργασίες τις οποίες στην Ελλάδα ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕ ΚΑΝΕΙΣ ακόμη και μαθητής Δευτέρας Λυκείου και αφού η γεννετική που διδάχθηκε την εποχή μου και φαντάζομαι και σήμερα, ορίζει τα επίκτητα από τα κληρονομικά χαρακτηριστικά.

Τώρα και μετά από τις διευκρινήσεις που δώσαμε παράλληλα οι δυο μας μπορούμε να επεκταθούμε και αν το επιθυμείς προς όποια κατεύθυνση εσύ ορίζεις. Αυτά βέβαια για να έχουμε την ίδια αναφορά στο λόγο και να μην εννοεί ο καθένας διαφορετικά την έννοια αρχέτυπο καθώς αρχέτυπα είναι ουσιαστικά τα γονίδια και όχι τα πρότυπα συμπεριφοράς που τα Αμερικανάκια τα όρισαν υπέυθυνα για συμπεριφορές οι οποίες είναι ΕΠΙΚΤΗΤΕΣ και μάλιστα ΑΠΟΛΥΤΑ τεκμηριωμένα.
_________________
Ο μέγιστος καρπός της αυτάρκειας είναι η ελευθερία(Επίκουρος)

ΔΕΝ ΠΡΟΣΔΟΚΩ ΤΙΠΟΤΑ. ΔΕΝ ΜΙΣΩ ΤΙΠΟΤΑ. ΕΙΜΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ.

http://xigiorge2.blogspot.com/ (Οι πραγματείες μου)
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
Vaggos
Πρύτανης


Εγγραφή: 16 Φεβ 2004
Δημοσιεύσεις: 481
Τόπος: Νάξος

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Πεμ Δεκ 31, 2009 7:47 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Εγώ απλά θα αναφέρω ότι η ορθοδοξία τοποθετεί την γυναίκα Μαρία - μητέρα του Ιησού Χριστού πάνω από όλο το ανθρώπινο είδος, μοναδική σκάλα προς τον ουρανό και πιο άγιο άνθρωπο που υπήρξε ποτέ.

Από εκεί και πέρα, δεν μπορώ να καταλάβω τι ψάχνετε. Και ένας βουδιστής θα γελούσε με αυτά που λέτε. Αφού ο σημαντικότερος άνθρωπος που έφερε τον Θεό στον κόσμο είναι γυναίκα (σύμφωνα με την ορθόδοξη πίστη), τότε εσείς πως αναφέρετε συνεχώς ότι την υποβιβάζει;

Rolling Eyes
_________________
Η βιομηχανία σκοτώνει τη μουσική. Αυτός που αγαπά, και να ελπίζει ξέρει, όλη τη νύχτα πολεμά ξημέρωμα να φέρει.

Παραδοσιακή Μουσική | Ελλάδα
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
ΑΜΠΕΛΟΦΙΛΟΣΟΦΟΣ
Πρύτανης


Εγγραφή: 14 Δεκ 2009
Δημοσιεύσεις: 128
Τόπος: Μέσα σου...

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Παρ Ιαν 01, 2010 4:37 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Chaos, πολύ ενδιαφέρον το κείμενό σου! Είναι δύσκολο όμως και θέλει μελέτη. Συμφωνώ σε όσα ανέφερες.

Να ρωτήσω όμως:
1.Τί εννοούμε ώς αρχύτυπο?

2.Όταν αναφέρεις ότι ο Ζεύς είναι ο κύριος της ύλης, τί εννοείς?
_________________
ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ, ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ.
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
Chaos
Πρύτανης


Εγγραφή: 09 Φεβ 2008
Δημοσιεύσεις: 2132
Τόπος: Αθήναι

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Σαβ Ιαν 02, 2010 1:38 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

ΑΜΠΕΛΟΦΙΛΟΣΟΦΟΣ έγραψε:
Chaos, πολύ ενδιαφέρον το κείμενό σου! Είναι δύσκολο όμως και θέλει μελέτη. Συμφωνώ σε όσα ανέφερες.
Να ρωτήσω όμως:
1.Τί εννοούμε ώς αρχύτυπο?
2.Όταν αναφέρεις ότι ο Ζεύς είναι ο κύριος της ύλης, τί εννοείς?

Twisted Evil

Σε ότι αφορά την έννοια του "αρχέτυπου", για τις περισσότερες ψυχαναλυτικές σχολές είναι κάτι σαν τις ιερές αγελάδες για τους Ινδούς. Μπορεί να πεθαίνουν από την πείνα για ανάλυση, αλλά δεν τολμούν ούτε στην σκιά του να περπατήσουν μήπως θίξουν την Μοναδικότητα που θεωρούν ότι κατέχει.
Για την δική μου αντίληψη, τα πράγματα είναι αρκετά απλούστερα.
Θεωρώ ως "Αρχέτυπο" μία έννοια που έχει τόσο εντυπωθεί στην φυλετική μνήμη και τις ατομικές συνειδήσεις, ώστε δεν υπάρχει ούτε καν σαν σκέψη η εκδοχή του να αμφισβητηθεί, έστω και αν - ίσως - θα έπρεπε.
Το πως και από ποιόν αρχικά εκφράστηκε, το πως διαμορφώθηκε και το πως πραγματοποιήθηκε η Εντύπωσις, είναι αδιάφορο.
Σημασία έχει ότι υπάρχει και αποτελεί σημείο αναφοράς σε κάθε περαιτέρω συζήτηση.
Πάντα όμως κατά την ταπεινή μου άποψη, δεν υπάρχουν Αιώνιες αξίες. Έρχεται λοιπόν η στιγμή, που το κάθε Αρχέτυπο τελικά αμφισβητείται' και τότε πρέπει να αποδείξει καθεαυτό τις αντοχές του και την επιβιωσημότητά του.
Για το δεύτερο ερώτημα τώρα. Είδα σε άλλο θέμα την ανάλυσή σου για την σχέση ύλης και ενέργειας. Αναγνωρίζω την επιστημονική της επάρκεια και συμφωνώ σε κάθε σημείο με τα λεγόμενά σου.
Θα πρέπει όμως να γίνει κατανοητό, ότι όταν σχηματοποιήθηκε η έννοια του κυρίαρχου θεού, δεν υπήρχαν ούτε ηλεκτρονικά μικροσκόπια ούτε κυκλοτρόνια.
Οι άνθρωποι προσελάμβαναν το απτό, το δια της αφής και των υπολοίπων αισθήσεων αντιληπτό.
Και αυτό απέδωσαν στον κυρίαρχο θεό ως επικράτεια και προνομιακό χώρο δράσης του. Ακόμη και η καθαρή ενέργεια του κεραυνού, ήταν κάποιο είδος Ύλης στη συνείδησή τους.
Και είναι πραγματικά άξιο απορίας, πως χωρίς όργανα και εργαστήρια στη διάθεσή τους, κατέληξαν με την απλή προσεγγιστική σκέψη σε τόσο αξιόλογα συμπεράσματα για την φύση του Κόσμου ώστε και σήμερα ακόμη να επιβεβαιώνονται πειραματικά τα συμπεράσματά τους το ένα κατόπιν του άλλου.
Εκτός βεβαίως εκείνων που έκαναν τη Σκέψη ιδεολόγημα και την Επιστήμη πολιτικαντισμό και την Τραγωδία θέατρο.
Μπορεί να απολαμβάνουμε την αισθητική τους, αλλά λυπούμαι για την απώλεια πολιτιστικής εξέλιξης στην οποία συνέβαλλαν.

Twisted Evil
_________________
Ψάχτης, Ξερόλας, Ανακατωσούρας, Καλότροπος, Κακόψυχος...
http://chaos-excavations.blogspot.com/
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Αποστολή email Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα MSN Messenger
ΧΙΓΙΩΡΓΗΣ
Πρύτανης


Εγγραφή: 04 Μάϊ 2008
Δημοσιεύσεις: 1477
Τόπος: Δράμα

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Σαβ Ιαν 02, 2010 3:32 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Chaos έγραψε:


Θεωρώ ως "Αρχέτυπο" μία έννοια που έχει τόσο εντυπωθεί στην φυλετική μνήμη και τις ατομικές συνειδήσεις, ώστε δεν υπάρχει ούτε καν σαν σκέψη η εκδοχή του να αμφισβητηθεί, έστω και αν - ίσως - θα έπρεπε.


Αλήθεια πότε θα σταματήσει ο παραλογισμός του λόγου;;;
Πότε θα σταματήσετε να μιλάτε αλληλλοαναιρρούμενα;;;;

Αρχέτυπο λέει ο αγαπητός φίλος μας μια έννοια η οποία έχει εντυπωθεί στις μνήμες αλλά δεν υπάρχει ούτε σαν σκέψη...

ΚΑΙ ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΥΤΟ αγαπητέ μου;;;
Πως γίνεται να αποτυπωθεί μια μνήμη η οποία δεν είναι σκέψη;;;
Πως αυτή η μνήμη θα μετατραπεί σέ λόγο αν δεν υπάρχει ως σκέψη;;;;


Στους κύκλους των φιλοσόφων αυτές οι ασάφειες θεωρούνται ΑΡΛΟΥΜΠΟΛΟΓΙΕΣ.

Είναι σεβαστή κάθε άποψη των συνομιλητών αλλά ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΕΒΑΣΤΟ το γεγονός να μας περνάνε για βόδια και να θέλουν να ακούμε ή να διαβάζουμε λόγους αυτής της μορφής.

Πως λοιπόν θα φτάσετε στην γνώση όταν χρησιμοποιείτε την αρλουμπολογία ως μέσο επικοινωνίας με τους συνανθρώπους;;;

Αρχέτυπο στην Γεννετική ορίζεται ΤΟ ΓΟΝΙΔΙΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ.

Αν κάποιος θέλει να δώσει μία διαφορετική ερμηνεία στην έννοια θα πρέπει να προσδιορίσει το αντικείμενο στο οποίο εισάγει την έννοια για να αποκτήσουν υπόσταση οι ορισμοί του.

Έτσι ως αρχέτυπο θα μπορούσα να δεχθώ τον προσδιορισμό που δόθθηκε από την αγαπητή Μάχαιρα γιατί έχει υπόσταση ο λόγος της αλλά ΠΟΤΕ την αρλουμπολογία της υπάρχουσας μνήμης που ορίζει την ανύπαρκτη σκέψη να προκύπτει από το τίποτα και να παραγει καρπούς του τίποτα στα χέρια του χρήση του πληκρολογίου που έγραψε τα σχετικά.
_________________
Ο μέγιστος καρπός της αυτάρκειας είναι η ελευθερία(Επίκουρος)

ΔΕΝ ΠΡΟΣΔΟΚΩ ΤΙΠΟΤΑ. ΔΕΝ ΜΙΣΩ ΤΙΠΟΤΑ. ΕΙΜΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ.

http://xigiorge2.blogspot.com/ (Οι πραγματείες μου)
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
ΝΕΟΦΩΤΙΣΤΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Πρύτανης


Εγγραφή: 12 Μάρ 2004
Δημοσιεύσεις: 18523

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Σαβ Ιαν 02, 2010 4:16 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Vaggos έγραψε:
Εγώ απλά θα αναφέρω ότι η ορθοδοξία τοποθετεί την γυναίκα Μαρία - μητέρα του Ιησού Χριστού πάνω από όλο το ανθρώπινο είδος, μοναδική σκάλα προς τον ουρανό και πιο άγιο άνθρωπο που υπήρξε ποτέ.

Από εκεί και πέρα, δεν μπορώ να καταλάβω τι ψάχνετε. Και ένας βουδιστής θα γελούσε με αυτά που λέτε. Αφού ο σημαντικότερος άνθρωπος που έφερε τον Θεό στον κόσμο είναι γυναίκα (σύμφωνα με την ορθόδοξη πίστη), τότε εσείς πως αναφέρετε συνεχώς ότι την υποβιβάζει;

Rolling Eyes



Ένας τέτοιος θεός δε δίνει αξία στον άνθρωπο που τον γέννησε.Το αντίθετο.
_________________
Έτσι να στέκω, θάλασσα, παντοτεινέ έρωτά μου
με μάτια να σε χαίρομαι θολά
και να ναι τα μελλούμενα στην άπλα σου μπροστά μου,
πίσω κι' αλάργα βάσανα πολλά.
(Κώστας Βάρναλης)
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
ΝΕΟΦΩΤΙΣΤΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Πρύτανης


Εγγραφή: 12 Μάρ 2004
Δημοσιεύσεις: 18523

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Σαβ Ιαν 02, 2010 4:19 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

MARIA έγραψε:
Γιάννη,

αν αυτό σε κάνει να αισθάνεσαι καλυτερα, θα σου πω εκ των προτέρων ότι έχεις πάντα δίκιο.
Αλλωστε, σε καθε σου παράθεση αυτό φωνάζεις "ΕΧΩ ΠΑΝΤΑ ΔΙΚΙΟ"...εε λοιπόν χρονιάρες μέρες, πάρτο ρε φίλε το δίκιο σου...

όσο για την ομοφυλοφιλία, εσυ την ανέφερες Γιάννη μου (να σου θυμήσω), οπότε σου ζητώ μιας και το επιθυμείς να μιλησεις για αυτή εδώ ή αλλού. Είπα άλλωστε ότι ελαχιστα γνωρίζω για αυτή....και για να είμαι ειλικρινής, δεν θελω να μπω και σε φοβερή λεπτομέρεια.
Αλλά εφόσον εσύ επιθυμείς, θα σωπάσω και θα μάθω ότι μπορώ...



Ίσα ίσα,αυτό που είπα είναι ότι μακάρι ν' αποδείκνυες ότι έχω άδικο.Εσύ,όμως,αναλώνεσαι σε ειρωνικούς χαρακτηρισμούς κι εκτός θέματος σχόλια για ν' αποφύγεις το θέμα που συζητάμε.
_________________
Έτσι να στέκω, θάλασσα, παντοτεινέ έρωτά μου
με μάτια να σε χαίρομαι θολά
και να ναι τα μελλούμενα στην άπλα σου μπροστά μου,
πίσω κι' αλάργα βάσανα πολλά.
(Κώστας Βάρναλης)
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
Chaos
Πρύτανης


Εγγραφή: 09 Φεβ 2008
Δημοσιεύσεις: 2132
Τόπος: Αθήναι

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Σαβ Ιαν 02, 2010 5:27 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Twisted Evil

Τελικά αγαπητέ ΑΜΠΕΛΟΦΙΛΟΣΟΦΕ, η λαϊκή σοφία είναι αξεπέραστη.
Έχεις ακούσει την έκφραση "όπου γάμος και χαρά η Βασίλω πρώτη";
Έτσι και κάτι gexragγμένες λούγκρες με παραλλαγμένα ονόματα, επιμένουν να πετάγονται σαν τις παροιμιώδεις τσουτσούνες όπου βρουν ευκαιρία, ελπίζοντας ότι κάποιος θα δώσει σημασία στις απίθανες φλυαρίες που θεωρούν ως μεγαλειώδη φιλοσοφικά επιτεύγματα.
Τέλος πάντων, κάθε χωριό έχει ανάγκη από κάποιον χαζό' και δεν κάνει καλό στην ψυχή το να ασχολείται κανείς μαζί του...


Twisted Evil
_________________
Ψάχτης, Ξερόλας, Ανακατωσούρας, Καλότροπος, Κακόψυχος...
http://chaos-excavations.blogspot.com/
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Αποστολή email Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα MSN Messenger
ΧΙΓΙΩΡΓΗΣ
Πρύτανης


Εγγραφή: 04 Μάϊ 2008
Δημοσιεύσεις: 1477
Τόπος: Δράμα

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Κυρ Ιαν 03, 2010 9:20 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Αγαπητέ Chaos

ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΠΑ μία ΑΝΟΗΣΙΑ της μορφής που γράφηκε από εσένα.

ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΠΑ ότι δεν υπάρχει σκέψη η οποία υπάρχει ως μνήμη.

Οι μνήμες είναι ΣΚΕΨΕΙΣ οι οποίες θα μετατραπούν σε λόγο. Αν δεν υπάρχει σκέψη ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΝΗΜΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟΣ.

ΕΧΕΙΣ να τεκμηριώσεις επί της ουσίας ή θα αρχίσεις και εσύ το φτηνό πνεύμα με το οποίο πολλοί προσπάθησαν να θίξουν την αξιοπιστία και την αξιπρέπεια των συνομιλητών τους;;;

Στην αρχαία Ελλάδα θεωρούνταν ΑΝΔΡΕΙΑ να λέει ο άνθρωπος την αλήθεια ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟΝ ΣΥΜΦΕΡΕΙ (Αριστοτέλης στην μικρή πραγματεία του περί αρετών και κακιών).

ΕΣΕΙΣ ΚΥΡΙΕ εκτός του ότι φέρεστε με υβριστικό ταμπεραμέντο ΜΗ ΕΧΟΝΤΑΣ ΑΡΕΤΕΣ τις οποίες δίδαξαν οι αρχαίοι παρουσιάζεστε και ως ΔΕΙΛΟΣ ο οποίο δεν μπορεί να παραδεχθεί την ΑΛΗΘΕΙΑ για το γεγονός ότι κάπου έσφαλλε και σύμφωνα με την διδασκαλία του Αριστοτέλη.

ΕΤΣΙ ΧΤΥΠΟΥΝ δια του λόγου οι άντρες και ΔΕΝ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ πίσω από σοφιστείες και άλλες ΨΕΥΔΗΣ ΑΗΔΙΕΣ τύπου "σκοτεινά φωτισμένο" όπως είναι πολλές από τις εκφράσεις σας τις οποίες φυσικά θα αναδυκνίω ΠΑΝΤΑ και ΟΠΟΥ ΤΙΣ ΒΡΩ καθώς αυτές είναι που ΠΡΟΣΒΑΛΛΟΥΝ όσους θέλουν να ασχοληθούν με την φιλοσοφία γιατί αυτοί που τις χρησιμοποιούν θεωρούν ότι οι αποδέκτες δεν διαθέτουν νου ενώ συμβαίνει το αντίοστροφο.

ΔΕΝ ΑΚΟΥΣΑ ΠΩΣ ΕΙΠΑΤΕ;;;;;;

Και ένας ακόμη τρόπος απάντησης:

Ποιος είναι λοιπόν ο τρελός του χωρίού;;;

Αυτός που μιλάει ΜΕ ΣΑΦΗΝΕΙΑ όπως εγώ ή εσείς με τις ασάφειες ανύπαρκτων σκέψεων που γίνονται λόγος τελικά;;;;
_________________
Ο μέγιστος καρπός της αυτάρκειας είναι η ελευθερία(Επίκουρος)

ΔΕΝ ΠΡΟΣΔΟΚΩ ΤΙΠΟΤΑ. ΔΕΝ ΜΙΣΩ ΤΙΠΟΤΑ. ΕΙΜΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ.

http://xigiorge2.blogspot.com/ (Οι πραγματείες μου)
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
maxim_97
Πρύτανης


Εγγραφή: 08 Ιαν 2005
Δημοσιεύσεις: 2769
Τόπος: ΑΘΗΝΑ

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Κυρ Ιαν 03, 2010 9:29 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Vaggos έγραψε:

Από εκεί και πέρα, δεν μπορώ να καταλάβω τι ψάχνετε. Και ένας βουδιστής θα γελούσε με αυτά που λέτε. Αφού ο σημαντικότερος άνθρωπος που έφερε τον Θεό στον κόσμο είναι γυναίκα (σύμφωνα με την ορθόδοξη πίστη), τότε εσείς πως αναφέρετε συνεχώς ότι την υποβιβάζει;
Rolling Eyes


ΠΑΛΙ ΚΑΛΑ ΠΟΥ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΙΠΑΝ ΠΩΣ Ο ΤΖΕΣΟΥΑ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ "ΤΙΠΟΤΑ"......ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΝ ΞΑΦΝΙΚΑ ΤΗΝ ΦΥΣΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΓΙΑ ΤΕΚΝΟΠΟΙΗΣΗ....
ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΗΝ "ΑΓΙΑΖΕΙ" ΦΙΛΕ Η ΜΗΠΩΣ ΑΝΤΙΦΑΣΚΕΙ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΑΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΑ ;

_________________
Επίκουρος:
Ο θάνατος δεν υπάρχει ούτε για τους ζωντανούς ούτε για τους πεθαμένους – εφόσον για τους πρώτους δεν υπάρχει, ενώ οι άλλοι δεν υπάρχουν πια".
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Αποστολή email Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα AIM διεύθυνση
MARIA
Πρύτανης


Εγγραφή: 27 Δεκ 2006
Δημοσιεύσεις: 6835
Τόπος: ΑΘΗΝΑ

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Κυρ Ιαν 03, 2010 12:02 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

ήρθε και το πληρωμα του χρόνου....

όσο προχωρά μια "συζήτηση" τοσο τα νύχια βγαίνουν...
¶νθρωπος, το σύγχρονο αρπακτικό....

χαλαρά...
_________________
Ο σκοπός της φύσης δεν είναι η διαιώνιση του ανθρώπινου είδους αλλά η διασφάλιση της βιοποικιλότητας των ειδών
Θεόφραστος
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
Panagiotis Fournatzis
Πρύτανης


Εγγραφή: 19 Νοέ 2008
Δημοσιεύσεις: 820

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Κυρ Ιαν 03, 2010 3:13 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Αν η θέση της γυναίκας ήταν αυτή που περιγράφουν οι αντίχριστοι, δεν θα είχε μείνει ούτε μία Χριστιανή. Ο ψεύτης είναι εκ των πραγμάτων καταδικασμένος να καταισχυνθεί.
_________________
http://exerevnitis.sosblog.com
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα
Επισκόπηση όλων των Δημοσιεύσεων που έγιναν πριν από:   
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    www.filosofia.gr Αρχική σελίδα -> Φιλοσοφικοί Προβληματισμοί Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες
Μετάβαση στη σελίδα Προηγούμενο  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Επόμενο
Σελίδα 5 από 7

 
Μετάβαση στη:  
Δεν μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης





Μηχανισμός forum: PHPBB

© filosofia.gr - Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του.

Υλοποίηση, Φιλοξενία: Hyper Center