Θ.ΒοήθειαςΘ.Βοήθειας   ΑναζήτησηΑναζήτηση   Εγγεγραμμένα μέληΕγγεγραμμένα μέλη   Ομάδες ΧρηστώνΟμάδες Χρηστών  ΕγγραφήΕγγραφή  ΠροφίλΠροφίλ 
Συνδεθείτε, για να ελέγξετε την αλληλογραφία σαςΣυνδεθείτε, για να ελέγξετε την αλληλογραφία σας   ΣύνδεσηΣύνδεση 

Ο Αδριανός έθεσε τις βάσεις του Βυζαντίου

 
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    www.filosofia.gr Αρχική σελίδα -> Θέματα Επικαιρότητας
Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας :: Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας  
Συγγραφέας Μήνυμα
pol
Πρύτανης


Εγγραφή: 28 Αύγ 2004
Δημοσιεύσεις: 1504

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τρι Αύγ 05, 2008 6:24 am    Θέμα δημοσίευσης: Ο Αδριανός έθεσε τις βάσεις του Βυζαντίου Απάντηση με Συμπερίληψη

Θόρστεν Όπερ: Ο Αδριανός έθεσε τις βάσεις του Βυζαντίου

Ο φιλέλληνας Ρωμαίος ηγέτης μπορούσε εύκολα να μετατραπεί σε αδίστακτο στρατιωτικό ηγέτη, όπως αποδεικνύεται από τις 580.000 νεκρούς κατά τη διάρκεια της κατάπνιξης της εξέγερσης των Ιουδαίων.



Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία στο απόγειο του μεγαλείου της ζωντανεύει μέσα από την έκθεση που φιλοξενεί το Βρετανικό Μουσείο για τον αυτοκράτορα Αδριανό από τις 24 Ιουλίου μέχρι 26 Οκτωβρίου. Αντικείμενα που εκτίθενται για πρώτη φορά παρουσιάζουν μία εικόνα ενός αυτοκράτορα, διαφορετική από την επικρατούσα αντίληψη για τον Αδριανό. Από το 117μ.Χ., οπότε ανήλθε στην εξουσία διαδεχόμενος τον πεθερό του Τραϊανό, μέχρι το 138 που πέθανε, ο Αδριανός έγινε κυρίως γνωστός για την αγάπη του για την Ελλάδα.

Όπως αποκαλύπτει όμως η έκθεση του λονδρέζικου μουσείου, ο φιλέλληνας Ρωμαίος ηγέτης μπορούσε εύκολα να μετατραπεί σε αδίστακτο στρατιωτικό ηγέτη, όπως αποδεικνύεται από τις 580.000 νεκρούς κατά τη διάρκεια της κατάπνιξης της εξέγερσης των Ιουδαίων, σε αυτό που ονομάστηκε η πρώτη γενοκτονία των Εβραίων, πολύ πριν ο Χίτλερ θέσει σε εφαρμογή το αποτρόπαιο σχέδιό του.


Η έκθεση εξετάζει επίσης ενδελεχώς την ερωτική σχέση του αυτοκράτορα με το νεαρό Έλληνα Αντίνοο. Ο απρόσμενος πνιγμός του νεαρού εραστή στο Νείλο σημειώνεται ως πιθανό σημείο καμπής, που δημιούργησε το σκληρό αυτοκράτορα Αδριανό των τελευταίων ετών στην εξουσία.

Ο έφορος ελληνικών και ρωμαϊκών αρχαιοτήτων του Βρετανικού Μουσείου και επιμελητής της έκθεσης με τίτλο «Αδριανός: Αυτοκρατορία και Σύγκρουση», Θόρστεν Όπερ, μίλησε στο kathimerini.gr εξηγώντας αρχικά το σκοπό της έκθεσης:


Επανεκτίμηση του προφίλ του Αδριανού

«Η αντίληψη που έχουμε για τον Αδριανό έχει αλλάξει με το πέρασμα των αιώνων. Νομίζω ότι τώρα είναι κατάλληλη η στιγμή να ξαναστρέψουμε το βλέμμα προς αυτόν και τον επανεκτιμήσουμε, υπό το φως νέων ερευνών και ανακαλύψεων, ορισμένες από τις οποίες παρουσιάζουμε για πρώτη φορά εδώ. Υπάρχει μια εικόνα για τον Αδριανό ενός βαθιά πολιτισμένου φιλοσόφου αυτοκράτορα. Εδώ όμως λέμε ολόκληρη την ιστορία του.

Ήταν επίσης ένας πολύ καλός ηγέτης, διακρινόταν από αποφασιστικότητα, αλλά ταυτόχρονα ήταν και ένας αδίστακτος στρατιωτικός άνδρας. Αρεσκόμαστε στο να τον θεωρούμε έναν πεφωτισμένο φιλόσοφο αυτοκράτορα, αλλά υπάρχει και μια διαφορετική πλευρά του χαρακτήρα του. Ήταν ανηλεής στην πάταξη ανταρσιών εάν έπρεπε να τις αντιμετωπίσει, όπως αποδεικνύει υλικό που έχουμε από το Ισραήλ, που αναφέρεται στην ανταρσία της Ιουδαίων, η οποία εκδηλώθηκε προς το τέλος της εξουσίας του. Το υλικό αυτό βγαίνει εκτός Ισραήλ για πρώτη φορά και αποκαλύπτει μία πλευρά της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας που συχνά ο κόσμος δε γνωρίζει».



Ποια θεωρείτε ως τα πιο σημαντικά εκθέματα;


Τα εκθέματα που προσωπικά με συγκινούν περισσότερο είναι τα κομμάτια ενός κολοσσιαίου αγάλματος από τη Σαγκαλάσσο, έναν ελληνικό οικισμό στη σημερινή νοτιοδυτική Τουρκία. Πριν από ένα χρόνο το άγαλμα αυτό ήταν ακόμα θαμμένο στη γη, κανείς δε γνώριζε την ύπαρξή του. Επίσης έχουμε το υλικό από την Ιουδαία, από μια συγκεκριμένη σπηλιά στην ιουδαϊκή έρημο.

Πρόκειται για αντικείμενα που πήραν μαζί τους πρόσφυγες, επαναστάτες και πολίτες που βρέθηκαν εν μέσω αυτής της γενικευμένης εξέγερσης ενάντια στη ρωμαϊκή εξουσία περίπου το 130, η οποία κατέληξε στη μεγάλη σφαγή εκατοντάδων χιλιάδων Ιουδαίων. Λόγω του άγονου εδάφους στην περιοχή, τα αντικείμενα αυτά έχουν διατηρηθεί σε πολύ καλή κατάσταση. Μπορεί κανείς να δει αντικείμενα όπως κλειδιά με την αυθεντική ξύλινη λαβή ακόμα να διατηρείται.

Προφανώς, οι άνθρωποι αυτοί πίστευαν ότι αν κλείδωναν τα σπίτια τους και κρύβονταν στην έρημο για μια-δυο εβδομάδες όλα θα έληγαν και θα επέστρεφαν κανονικά πίσω. Όλα χάθηκαν όμως λόγω των φοβερών επιθέσεων που εξαπέλυσαν τα ρωμαϊκά στρατεύματα του Αδριανού. Μέσα σε μια στιγμή 2.000 χρόνια συρρικνώνονται και πραγματικά νιώθεις ότι κρύβεσαι στην έρημο μαζί τους.

Παράλληλα, συνειδητοποιείς ότι ο αυτοκράτορας Αδριανός είχε και μια άλλη, τελείως διαφορετική όψη. Ένα ακόμη εντυπωσιακό αντικείμενο είναι το μικρό κομμάτι ενός παπύρου που ανακαλύφθηκε στην Αίγυπτο, το οποίο περιλαμβάνει από όσο πιστεύουμε το μοναδικό διασωθέν τμήμα της αυτοβιογραφίας του Αδριανού. Αν αυτό το μικρό κομμάτι παπύρου δεν είχε διασωθεί, τότε όλη η ιστορία του Αδριανού θα είχε χαθεί. Αυτή είναι επίσης η μοναδική πηγή της στενής σχέσης του αυτοκράτορα με το νεαρό Αντίνοο. Στον πάπυρο υπάρχει και ένα σχετικό ποίημα από έναν αρχαίο Έλληνα ποιητή».



Τι θέση καταλαμβάνει ο Αδριανός ανάμεσα στους μεγάλους Ρωμαίους αυτοκράτορες; Πόσο σημαντικός αυτοκράτορας ήταν στην πραγματικότητα;


«Είναι ένας από τους πιο σημαντικούς αυτοκράτορες. Ήταν μεταξύ άλλων γνωστός ως «μικρός Έλλην», έτσι διασώζεται σε μια πηγή, λόγω της αγάπης του για τον ελληνικό πολιτισμό. Νομίζω όμως ότι τον αδικούμε όταν περιορίζουμε τις αναφορές μας στην ενασχόλησή του με τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό. Πέρα από αυτή, πιστεύω ότι συνειδητοποίησε γρήγορα τη στρατηγική ανάγκη να συμπεριλάβει την ελληνική αριστοκρατία στη διακυβέρνηση της αυτοκρατορίας του.

Μην ξεχνάτε ότι πάνω από μισό του πληθυσμού της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας την εποχή του Αδριανού ζούσε στο ελληνικό ανατολικό μισό. Επρόκειτο για ελληνόφωνους πληθυσμούς, διασκορπισμένους σε όλα τα παράλια της ανατολικής Μεσογείου. Εκεί άλλωστε βρίσκονταν και όλες οι μεγάλες πόλεις και εκεί η οικονομία ήταν ισχυρότερη.

Αν φέρετε στο μυαλό σας το χάρτη της περιοχής, όλες οι συρράξεις της εποχής, που παρεμπιπτόντως είναι και οι σημερινές συρράξεις, εντοπίζονταν στα Βαλκάνια, στον Καύκασο, στη Μέση Ανατολή, το σημερινό Ισραήλ, την Παλαιστίνη, δηλαδή στα άκρα της αυτοκρατορίας. Στο κέντρο όλων αυτών ήταν ο ελληνικός κόσμος, επομένως ήταν απολύτως αναγκαίο για τους Ρωμαίους να συμπεριλάβουν στη διοίκηση τους Έλληνες.

Χωρίς να θέλω να φανώ υπερβολικός, πιστεύω ότι μέσα από τις μεταρρυθμίσεις του ο Αδριανός έθεσε έως ένα σημείο τα θεμέλια αυτού που τελικά θα γινόταν η αυτοκρατορία του Βυζαντίου. Τόσο σημαντικός αυτοκράτορας νομίζω ότι ήταν. Πρόκειται για ένα σπουδαίο κομμάτι της κληρονομιάς του που τείνουμε να ξεχνάμε».


Θα είχε θέση ο Αδριανός ως ηγέτης στο σημερινό κόσμο;

«Μπορεί κανείς να βρει ενέργειες του Αδριανού που τώρα εξετάζονται σε διαφορετικό πλαίσιο σε σύγκριση με το πώς γίνονταν αντιληπτές από τους σύγχρονούς του. Επίσης, κάποιες αποφάσεις του αποκτούν νέο νόημα για εμάς, διαφορετικό σε σύγκριση με 10 ή 15 χρόνια πριν.

Το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι το εξής: ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανε, μέρες αν όχι ώρες από την άνοδο του στην εξουσία, ήταν να αποσύρει το ρωμαϊκό στρατό από τη Μεσοποταμία. Άφησε εκτός στρατιωτικού ελέγχου όλες τις περιοχές ανατολικά του Ευφράτη. Δεν ήταν μια δημοφιλής απόφαση, σε μια περίοδο κατά την οποία όλοι πίστευαν ότι η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία θα έπρεπε να επεκτείνεται συνεχώς.

Εκείνος όμως κατάλαβε ότι ο στρατός είχε αναλάβει περισσότερες ευθύνες από όσες μπορούσε να φέρει σε πέρας. Ίσως παραπέμπει κάποιους στο τι γίνεται σήμερα στο Ιράκ. Αυτός ήθελε να οριοθετήσει μια ευημερούσα αυτοκρατορία και αυτό έκανε και με το περίφημο τείχος του Αδριανού στη βόρεια Αγγλία, τμήματα του οποίου διασώζονται».



www.kathimerini.gr
_________________

Αλήθεια είναι η κατά Θεόν αίσθησις
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Αποστολή email Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα
ΝΕΟΦΩΤΙΣΤΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Πρύτανης


Εγγραφή: 12 Μάρ 2004
Δημοσιεύσεις: 18523

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τετ Αύγ 06, 2008 1:51 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Οι πράξεις κάνουν τον Έλληνα,όχι τα βιβλία που διάβασε.Έλληνας είναι αυτός που φτιάχνει θεούς στα μέτρα του ανθρώπου κι όχι στα δικά του,όπως κάνουν οι αυτοκράτορες και τα θρησκευτικά ιερατεία των απατεώνων.
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
pol
Πρύτανης


Εγγραφή: 28 Αύγ 2004
Δημοσιεύσεις: 1504

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τετ Αύγ 06, 2008 4:01 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Μην γράφεις ρε βλακείες και εκτείθεσαι. Σου αρέσει να παίζεις τον ρόλο του βλάκα διαρκώς; Rolling Eyes

Κρατήσου λιγάκι... Wink
_________________

Αλήθεια είναι η κατά Θεόν αίσθησις
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Αποστολή email Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα
ΝΕΟΦΩΤΙΣΤΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Πρύτανης


Εγγραφή: 12 Μάρ 2004
Δημοσιεύσεις: 18523

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Παρ Αύγ 08, 2008 1:43 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Καταπληκτικό επιχείρημα! Laughing
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
sakaflias71
Πρύτανης


Εγγραφή: 07 Σεπ 2006
Δημοσιεύσεις: 813
Τόπος: ΑΘΗΝΑ

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Παρ Αύγ 08, 2008 3:24 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Ο Ανδριανός εκτός από τους Ιουδαίους που τσάκισε έκανε και σκληρούς διωγμούς χριστιανών.
_________________
Αυτό που περιφρονείς, γιαυτό θα σε θυμούνται.
FRANK HERBERT
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
pol
Πρύτανης


Εγγραφή: 28 Αύγ 2004
Δημοσιεύσεις: 1504

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Παρ Αύγ 08, 2008 5:26 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

ΝΕΟΦΩΤΙΣΤΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ έγραψε:
Καταπληκτικό επιχείρημα! Laughing

Δεν ξέρω τι είναι, πάντως καλή πράξη ήταν. Wink
_________________

Αλήθεια είναι η κατά Θεόν αίσθησις
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Αποστολή email Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα
ΝΕΟΦΩΤΙΣΤΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Πρύτανης


Εγγραφή: 12 Μάρ 2004
Δημοσιεύσεις: 18523

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Δευ Αύγ 11, 2008 1:26 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

pol έγραψε:
ΝΕΟΦΩΤΙΣΤΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ έγραψε:
Καταπληκτικό επιχείρημα! Laughing

Δεν ξέρω τι είναι, πάντως καλή πράξη ήταν. Wink



Καλή πράξη,κατά pol:μια πράξη με χριστιανικές προθέσεις και αποφυγή επιχειρημάτων! Laughing
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
pol
Πρύτανης


Εγγραφή: 28 Αύγ 2004
Δημοσιεύσεις: 1504

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Δευ Αύγ 11, 2008 2:28 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Εγώ πάντως την έκανα την καλή πράξη. Στο χέρι σου είναι να την δεχτείς ή όχι. Μόνο που θέλει λίγη σκέψη περισσότερο για να καταλάβεις την φύση της. Wink
_________________

Αλήθεια είναι η κατά Θεόν αίσθησις
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Αποστολή email Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα
ΝΕΟΦΩΤΙΣΤΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Πρύτανης


Εγγραφή: 12 Μάρ 2004
Δημοσιεύσεις: 18523

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τετ Αύγ 13, 2008 1:57 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Σκέψη;Τι είναι αυτό;Υπάρχει έξω απ' την ΟΟΔΕ; Laughing
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
pol
Πρύτανης


Εγγραφή: 28 Αύγ 2004
Δημοσιεύσεις: 1504

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τετ Αύγ 13, 2008 7:40 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Wink
_________________

Αλήθεια είναι η κατά Θεόν αίσθησις
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Αποστολή email Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα
Επισκόπηση όλων των Δημοσιεύσεων που έγιναν πριν από:   
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    www.filosofia.gr Αρχική σελίδα -> Θέματα Επικαιρότητας Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες
Σελίδα 1 από 1

 
Μετάβαση στη:  
Δεν μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης





Μηχανισμός forum: PHPBB

© filosofia.gr - Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του.

Υλοποίηση, Φιλοξενία: Hyper Center