Θ.ΒοήθειαςΘ.Βοήθειας   ΑναζήτησηΑναζήτηση   Εγγεγραμμένα μέληΕγγεγραμμένα μέλη   Ομάδες ΧρηστώνΟμάδες Χρηστών  ΕγγραφήΕγγραφή  ΠροφίλΠροφίλ 
Συνδεθείτε, για να ελέγξετε την αλληλογραφία σαςΣυνδεθείτε, για να ελέγξετε την αλληλογραφία σας   ΣύνδεσηΣύνδεση 

ΥΠΕΡΘΕΩΡΙΑ - ΥΠΕΡΘΈΜΑ
Μετάβαση στη σελίδα Προηγούμενο  1, 2, 3, ... 26, 27, 28  Επόμενο
 
Δημοσίευση νέας Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    www.filosofia.gr Αρχική σελίδα -> Φιλοσοφικοί Προβληματισμοί
Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας :: Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας  

Μπορούμε να συνθέσουμε απόψεις για κάτι ευρύτερο ;
ΝΑΙ
66%
 66%  [ 20 ]
ΟΧΙ
16%
 16%  [ 5 ]
ΙΣΩΣ
13%
 13%  [ 4 ]
no time
3%
 3%  [ 1 ]
Σύνολο Ψήφων : 30

Συγγραφέας Μήνυμα
rakis
Πρύτανης


Εγγραφή: 22 Ιαν 2008
Δημοσιεύσεις: 2857

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Δευ Φεβ 11, 2008 12:58 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

ΥΠΟΚΛΙΝΟΜΑΙ


Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα
LSNM
Πρύτανης


Εγγραφή: 13 Νοέ 2007
Δημοσιεύσεις: 1953

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Δευ Φεβ 11, 2008 2:58 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

διάλειμμα για διαφημίσεις στο link :
http://www.filosofia.gr/forum/viewtopic.php?p=42901&highlight=#42901

_________________
Αν δεν φας το "θεριό", θεριό δεν γίνεσαι ... [Αριστοτέλης σε ελεύθερη μετάφραση]
"Truth is much too complicated to allow anything but approximations" John von Neumann
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Αποστολή email
rakis
Πρύτανης


Εγγραφή: 22 Ιαν 2008
Δημοσιεύσεις: 2857

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Δευ Φεβ 11, 2008 10:50 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Υπερμεθοδολογία και υπερθεωρία

Προκειμένου να προβούμε σε μία υπερθεωρία, εκτιμώ πως πρέπει να τη στοιχειοθετήσουμε σε σχέση με την υπερ μέθοδό της.
Τα παρακάτω είναι είναι ένας συνδυασμός αριστοτελικών, δημοκρίτειων, επικούρειων, πλωτινικών, πρόκλειων στοιχείων, και από τους σύγχρονους συγκεντρώνω στιγμές από τους Μαρξ , Αλτουσέρ, Ντερριντά.

Ξεκινώ από την αποδοχή ότι υπάρχουν διαφορετικά είδη όντων στον κόσμο, και εστιάζω στη διάκριση έμβιων και μη όντων. Κατ’αρχάς θα περιοριστώ στη λογική αποδοχή τους με την εις άτοπο απαγωγή. Αν δεν υπήρχαν τα έμβια όντα, τότε δε θα υπήρχαν οι λεγόμενες ποιότητες που κάνουν τη διαφορά. Όμως ο άνθρωπος υπάρχει, και τα λοιπά έμβια όντα, και άρα οι ποιότητες υπάρχουν. Ειδάλλως θα είχαμε μόνο ένα αδιαχώριστο είναι , πράγμα που δεν ισχύει. Άρα, υπάρχουν αρχέτυπα.

Το αρχέτυπο δεν είναι μια μεταφυσική αρχή , αλλά γιγνώσκεται βιωματικά από κάποιον , εδώ το γνωρίζον υποκείμενο, ο άνθρωπος. ‘Αρα, ό,τι υπάρχει , υπάρχει σε σχέση με τον άνθρωπο. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει ο έξω κόσμος ανεξάρτητα από τον άνθρωπο. Αντίθετα δίνει έμφαση στη σχεσιακότητα που αλλολοκαθορίζει άνθρωπο και εξωτερικότητα. Ο νους αναδεικνύεται μέσα από τις ιστορικοκοινωνικές διαδικασίες,όπου και διαμεσολαβείται από το κοινωνικό. Το κοινωνικό δεν πραγματώνεται τελεολογικά, εξελικτικά, αλλά τυχαιακά και αιτιακά, όχι ντετερμινιστικά-μηχανιστικά.

Έτσι , τα αρχέτυπα «είναι», αλλά σε σχέση με την ιστορικοκοινωνική συγκυρία. Αν επαληθεύονται και έχουν αποτελέσματα, τότε υπάρχουν και «έξω». Πχ το αρχέτυπο άνθρωπος, δεν είναι κάτι προκαθορισμένο, είναι μια pure intentionality, η οποία αρχίζει να κατασκευάζεται με τα ρίξιμο της στο κοινωνικό. Έτσι , δημιουργείται πολυεπίπεδα, αλλά μη-αναγώγιμα, γιατί 1 επίπεδο με τη ορολογία του , πχ κβαντικό, αδυνατεί να εξηγήσει τα υπόλοιπα που έπονται, πχ ψυχικό, νοητικό.

Και η κατασκευή του ανθρώπου γίνεται σπειροειδώς, μέσα από μια αιτιότητα, που δεν επικαθορίζει ολοκληρωτικά το καινούργιο. Δηλ. το νέο προκύπτει από το προηγούμενο, άρα «κατά κάποιο τρόπο» το παλιό ενέχεται στο νέο, και το καινούργιο υπάρχει μέσα στο παλιό ως 1 μεταβατικό στάδιο αλλαγής, που θα μετασχηματίσει το παλιό σε νέο. Τα «2» στάδια όμως δεν ταυτίζονται , έχουν κοινά στοιχεία, όπου τα στοιχεία του προηγούμενου, στο νέο στάδιο γίνονται καινούργια, και εν τέλει λαμβάνουν νέα εννοιολόγηση. Με παράδειγμα θα γίνει πιο κατανοητό.

Εχουμε μια κβαντική πραγματικότητα. Το κενό, που φαίνεται να μην είναι και τόσο κενό, δημιουργεί μια υπέρθεση, η οποία είναι κάτι νέο ως προς το παλιο, προκύπτει από αυτό , αλλά δεν ανάγεται σε αυτό, και ξεκινά τη δική του ανεξάρτητη πορεία. Τα όποια «άτομα» της πρώην δομής, μέσα σε αυτήν ορίζονται από αυτήν, αλλά την ίδια στιγμή καθώς «ενώνονται», και η ένωση τους «σταθεροποιείται», μπορεί να ενσωματώνει κι άλλα «άτομα» και έτσι η νέα δομή να δημιουργείται και να εδραιώνεται μέσα από την ένωση και την επαναληψιμότητά της. Το «σταθεροποιείται» σε εισαγωγικά γιατί δε θέλω να δώσω μια στατικότητα στη διαρκώς αναπαραγώμενη νέα οντότητα που ξεπηδά από την προηγούμενη και αυτονομείται μέχρι την ανεξαρτητοποίησή της. Δηλ. Για να αποφύγω τα χρονικά κενά, που έχει ο λόγος, αλλά δεν έχει η φύση, μιλώ για αναπαραγωγή, επαναληψιμότητα, που δημιουργούν ένα «ίζημα», με την έννοια ότι το νέο αναπαράγεται υλικά και είναι υπό διαρκή (ανα)δημιουργία, με μια δόση σταθερότητας, από την οποία θα μπορούσε να ξεπηδήσει μια νέα δομική οντότητα.

Αυτή οντολογία, πέραν της κβαντικής πραγματικότητας, θα μπορούσε να «δει» και την ιστορική πραγματικότητα. Πχ, ο καπιταλισμός δημιουργήθηκε από τα σπλάχνα της προηγούμενης δομής , εδώ , στον ελλαδικό χώρο, από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ο έμπορος της Οθ.Αυτ. στην επαφή του με την Ευρώπη, αρχίζει να δημιουργεί μια μορφή μανιφακτούρας, όπου πληρώνει τους εργαζομένους με το κομμάτι. Αυτό συμβαίνει μέσα στον ασιατικό τρόπο παραγωγής της αυτοκρατορίας, ώστε στην πορεία τα συμφέροντα του έμπορου να αντιτίθεται στο ασιατικό τρόπο της παραγωγής, με αποτέλεσμα να χρειαστεί η επανάσταση. Τα «άτομα» δηλ. μέσα ήδη σε μια δομή, γίνονται μεταβατικά μιας νέας δομής, της καπιταλιστικής.

Σε όλα αυτά, ποια είναι τα εχέγγυα του Λόγου; Δεδομένου ότι ο λόγος κατακερματίζει το ακατακερμάτιστο, η λύση είναι η ανυπόστατη χάραξη. Δηλ. ο λόγος οριοθετεί περιοχές, αφήνοντας μια επικράτεια έξω από την οροθέτηση, αλλά αυτό δεν είναι και σχετικισμός. Η χάραξη είναι ανυπόστατη γιατί μπορεί και μετατίθεται και ανοίγει εν δυνάμει άπειρες γνωσιακές περιοχές. Έτσι, η χαραξη μπορεί να δει την πάλη των τάξεων, μετά το νου και το εξωτερικό περιβάλλον, κοκ. Πρόκειται για ένα Λόγο προσκολλημένο στην πραγματικότητα, γιατί δεν μπορεί να λέει ό,τι θέλει, αλλά κατευθύνεται από το έξω στο οποίο στοχεύει και επαληθεύεται από αυτό.
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα
Bugman
Πρύτανης


Εγγραφή: 03 Ιούλ 2003
Δημοσιεύσεις: 13585
Τόπος: Καλλιθέα

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Δευ Φεβ 11, 2008 1:18 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Στη θεωρία των ροών ο διαχωρισμός όντα εν ζωή και μη δεν είναι θεμελιώδης. Δηλαδή η ζωή είναι ιδιότητα που προκύπτει εννοιολογικά και δεν υπάρχει πραγματικά. Ζει αυτό που πράτει...κατά μια έννοια και ο Καραγκιόζης ζει για ένα σύντομο χρονικό διάστημα για ένα παιδί που δεν γνωρίζει ότι κάποιος από πίσω το χειρίζεται. Αλλά και μεις δεν γνωρίζουμε ποιός από πίσω μας χειρίζεται, αν γίνεται κάτι τέτοιο.

Ομοίως και οι ιστορικοκοινωνικές διαδικασίες είναι φαινόμενα και όχι συγκεριμένα "δεδομένα" για να γίνουν συγκεκριμένα πράγματα. Θα μπορούσαμε να είχαμε έναν διαφορετικό πολιτισμό αν κάποιος είχε βρει την μηχανή εσωτερικής καύσης στην αρχαία Ελλάδα.

Η θέση μου για τις ροές είναι σαν μια "οπτασία"...ένα σχέδιο μέσα στο μυαλό μου, γι΄αυτό και προσπαθώ να την κάνω περισσότερο συγκεκριμένη. Να την περιχαράξω αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι θα μπορέσω να το κάνω!

Τα συστατικά στοιχεία της θεωρίας είναι:
1. Η ροή είναι μια "χρονοσειρά" που προκαλεί μεταβολές και η οποία από τη γέννησή της έχει όλο το "ρεπερτόριο" και όσο περνάει ο χρόνος ξεδιπλώνεται...Πρόκληση μεταβολών σημαίνει διέγερση σε φορέα (ύλη) που αυτή μπορεί να δράσει με τρεις διαφορετικούς κύριους τρόπους: α) με το θόρυβο...μια ακαθόριστη στάσιμη χρονοσειρά (ένα ασυνείδητο μηδέν), β) με μια νέα ροή (χρονοσειρά) διαφορετικής έντασης, γ) με παραγωγή άλλων ροών (χρονοσειρών) με πικοίλες εντάσεις ακόμα και μεγαλύτερες της αρχικής αλλά μικρότερες σε μέγεθος, αυτή η τελευταία λέγεται κατάρρευση. Με απλά λόγια, θόρυβος, Ροή, Κατάρρευση.
2. Επίπεδα Ροών. Οι φορείς των ροών είναι και αυτές ροές. Οι ροές δεν έχουν "Φραγμό" ως προς τα κάτω ή προς τα πάνω με την έννοια της ενσωμάτωσης. Η παρατήρηση πως το σύμπαν με τους γαλαξίες είναι το μέγιστο είναι δυνατή μεν αλλά όχι πραγματική...Είναι δυνατή για΄τι βρισκόμαστε όλοι μαζί και αυτό που λέμε σύμπαν σε μια ροή...που ακόμα δεν έχει καταρρεύσει, και παρακολουθούμε τα γεννόμενα...γιατί και μεις αντιγράφουμε τη ροή όπως και τα άλλα πράγματα γύρω μας. Το ότι "αισθανόμαστε" είναι αποτέλεσμα της αντιγραφής.
3. Μια ροή έχει τουλάχιστον έξι διαστάσεις, τρεις του όγκου, μια του χρόνου, μια της εντάσεως και μια του επιπέδου. Και λέμε τουλάχιστον γιατί ο όγκος της είναι ένα σχέδιο μη κανονικό, όπου το ακανόνιστο είναι η πληροφορία της, αποτελεί δηλαδή την ουσία της, το περιεχόμενό της. Και ενώ οι διαστάσεις έχουν νόημα "εξωτερικό", το περιεχόμενό της έχει νόημα εσωτερικό...Το σύμπαν για παράδειγμα λέμε ότι διαστέλλεται. Για την θεωρία των ροών αυτό γίνεται λόγω εξέλιξης της ροής..η οποία δεν είναι "κανονική" ή μη, αλλά είναι από την αρχή καθορισμένη μέχρι και το τελείωμά της.
_________________
Σκορπίστε γνώση, μαζέψτε χαρά!

Η γνώση δεν μπορεί να πουληθεί: Γιατί ενώ κάθε εμπόρευμα μπορεί να επιστραφεί, η γνώση δεν μπορεί να επιστραφεί!
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα
MARIA
Πρύτανης


Εγγραφή: 27 Δεκ 2006
Δημοσιεύσεις: 6835
Τόπος: ΑΘΗΝΑ

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Δευ Φεβ 11, 2008 1:50 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

απ όλα όσα είπατε, μου άρεσε το υποκλίνομαι του rakis..

οτι αποφασίσουν τ' αγόρια, ακολουθώ σεμνά και ταπεινά...
Smile
_________________
Ο σκοπός της φύσης δεν είναι η διαιώνιση του ανθρώπινου είδους αλλά η διασφάλιση της βιοποικιλότητας των ειδών
Θεόφραστος
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
skapaneas
Πρύτανης


Εγγραφή: 13 Μάϊ 2007
Δημοσιεύσεις: 12421
Τόπος: Εδώ ........ Χρόνος: Τώρα ....... Τρόπος: Απλά + Λαϊκά

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Δευ Φεβ 11, 2008 3:21 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

rakis έγραψε:

Όσο για αυτό που έφτασες με τη γυναίκα σου, μπορείς να μου πεις το κόλπο; θα σου ήμουν ευγνώμων Wink

Αγαπητε rakis "επεξεργαζομαι" το ερωτημα σου απο χτες το βραδυ σε διαβασα !

Λυπαμαι ειλικρινα που δεν μπορω να σου δωσω μια ικανοποιητικη κατα τα συμβατικα απαντηση !

Ωστοσο διαπιστωσα οτι "κατι" μπορει να προκυψει, για το θεμα που μας απασχολει εδω.

Ερχομαι λοιπον στο προκειμενο και βγαλε μονος σου συμπερασμα.
Το βιωμα αυτο λοιπον μαλλον μου "δοθηκε"...
Γιατι ξυπνησα ενα βραδυ, αγρια μεσανυχτα κυριολεκτικα, (και πριν απο πολλα χρονια, το ειπαμε ) και ειχα τη ζωντανη αισθηση οτι το σωμα μου απο το στομαχι περιπου και κατω μεχρι τα μεσα των μηρων ( και παλι περιπου ) ειχε εξαϋλωθει και ειχε μετατραπει σε κατι σαν ενα συνολο γαλαξιων περιδινουμενων αργα σε μικρογραφια !

Τι ιδιο βεβαια ενιωθα οτι συνεβαινε ακριβως και στο σωμα της γυνακας μου διπλα μου και στα δεξια μου για να ειμαι ( επιστημονικα ) ακριβης.

Το σημαντικοτερο ομως ολων ηταν οτι το σωμα μου και στην περιοχη που ηταν εξαϋλωμενο, εκτεινοταν μεσα στο σωμα της γυναικας μου...

Τη συνεχεια ασφαλως μπορεις να τη φανταστεις και με τους δυο μας εν πληρει εξωτερικη σιωπη... Very Happy Very Happy Very Happy

Το μονο που μπορω να πω εγω επ΄αυτου ειναι τουτο:
   Τα αστερια μου εσμιξανε

   Με τ΄αστρα της καλης μου

   Σε εναν ονειρικο χωρο

   Που οι λεξεις δεν αγγιζουν

   Παρα μοναχα για να πουν

   Αυτα που λεγω τωρα

   Δωρο του Υπερκοσμιου

   Στους ταπεινους θνητους !
Οπως αντιλαμβανεσαι λοιπον μετα το περας της γαλαξιακης περιπτυξεως, τα πραγματα επανηλθαν στο φυσιολογικο τους, ως πυροτεχνημα που εληξε ο κυκλος της ενεργου παρουσιας του !

Καταλαβαινεις λοιπον δεν ειμαι σε θεση να σου πω το "κολπο", γιατι δεν το προκαλεσα συνειδητα!

Το μονο που μπορω να σημειωσω ως "πιθανη" αιτια και το οποιο δεν ξερω αν συνδεεται με το περιγραφομενο παραπανω γεγονος, κι αν επαιξε τελικα καποιο ρολο ωστε να λαβει χωρα, ειναι οτι σε προσωπικο επιπεδο η ζωη μου με τη γυναικα μου μονο ως επικων διαστασεων μπορει να χαρακτηριστει !


Αυτο το "κατι" λοιπον τωρα, που μπορει να προκυψει απο τα παραπανω για το ζητημα που μας απασχολει, ειναι το οτι οι υπο συνθεση αναζητουμενες θεωριες, μπορουν να διατηρουν την αυτονομια τους σε συνηθεις καταστασεις και οταν προκειται για ειδικες λειτουργιες, τοτε να γινονται "διαμπερεις", ωστε να καθισταται εφικτη η συμβατοτητα τους, να εισερχονται η μια μεσα στην αλλη " Σε εναν ονειρικο χωρο " και οταν επιτελειται το εργο τους, να απομακρυνονται και οι δυο απ΄αλληλων, καθε μια στη δικη της αυτονομια και στη δικη της ξεχωριστη δραση !
_________________
Ο ανθρωπος ειναι ο λογος του συμπαντος
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Αποστολή email
Bugman
Πρύτανης


Εγγραφή: 03 Ιούλ 2003
Δημοσιεύσεις: 13585
Τόπος: Καλλιθέα

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Δευ Φεβ 11, 2008 4:08 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Το μυστήριο με την εμπειρία που μας ανέπτυξες Skapanea είναι ότι δεν το παρατήρησε αυτό η σύζυγός σου!
Αλλά η παρατήρηση αυτή δεν μας προσθέτει κάτι. Εδώ συζητάμε για θεωρία, και θα πρόσθετε κάτι αν είχε και ένα θεωρητικό υπόβαθρο. Ανευ θεωρίας είναι απλά μια παρατήρηση, ένα γεγονός μη επαναλήψιμο. Αν και η επιστήμη θεωρεί λογικό γεγονός μόνο ότι μπορεί να επαναληφθεί...το να ξαναγεννηθεί ο Skapaneas ως έχει είναι αδύνατο. Η επιστήμη λοιπόν δεν ενδιαφέρεται για τον άνθρωπο Skapanea αλλά για αυτό που είναι ο Skapaneas, άνθρωπος, και ως εκ τούτου έχει μια σειρά χαρακτηριστικών που μπορεί να έχει (μπορεί να επαναλαμβάνονται) σε πολλούς ανθρώπους. Αν ενδιαφερόταν για τον άνθρωπο Skapanea τότε κάθε ενέργειά του, κάθε παρατήρησή του θα ήταν "η ενέργεια του Skapanea", "η παρατήρηση του Skapanea", θα ήταν δηλαδή κάθετί του "Skapanea" αποδεκτό "του Skapanea". Με την πραγματική επιστημονική θεώρηση, γίνεται κάτι που κάνει ο Skapaneas να είναι "απάνθρωπο", ή "υπερβολικό", ή "αφύσικο", αφού δεν είναι "ανθρώπινο" χαρακτηριστικό.

Αυτό λοιπόν που πρέπει να ξεχωρίσουμε είναι: τι είναι τι, αν ανήκει κάτι σε κάτι, αν κάτι είναι μέρος ενός συνόλου. Ο Rakis έθεσε ότι:"Αν δεν υπήρχαν τα έμβια όντα, τότε δε θα υπήρχαν οι λεγόμενες ποιότητες που κάνουν τη διαφορά. " Η υπόθεσή του ξεκινάει από αποδοχή ενώ κανονικά αυτή είναι "παραδοχή". Η οποία παραδοχή συναντάει την άλλη παραδοχή αυτή των ποιοτήτων, που αυτές "ορίζουν την διαφορά έμβιων και μη", διαφορετικά μας λέει ότι θα είχαμε ένα "αδιαχώριστο είναι".
Δεν είναι δυνατόν μια "θεωρία" να ξεκινάει από το "τέλειο", όπως τον άνθρωπο, για να δικαιολογήσει την ύπαρξη της πέτρας...που επιστημονικά προϋπήρχε του ανθρώπου.

Φυσικά η προσέγγιση του Rakis, πρέπει να ανατρέχει στο Νου...έτσι λοιπόν μας λέει:"Ο νους αναδεικνύεται μέσα από τις ιστορικοκοινωνικές διαδικασίες,όπου και διαμεσολαβείται από το κοινωνικό"

Πριν από 4.5 δισεκατομμύρια χρόνια ποιός έγραφε ιστορία; Ποιες ιστορικοκοινωνικές διαδικασίες γινόντουσαν;

Μετά χάνω την μπάλα....Πότε φθάσαμε στο καπιταλιστικό σύστημα;

Rakis προτείνω να μην βιαζόμαστε. Σου υπόσχομαι να φθάσουμε εκεί, αλλά πρώτα πρέπει να διερευνήσουμε τα πράγματα πριν καν εμφανιστεί το φως, και το ρόλο που παίζει στο Σύμπαν. Ίσως καταφέρουμε να διερευνύσουμε και την διαφορά που κάνει το έμβιο να είναι έμβιο...Με την θεωρία των Ροών τίποτα δεν είναι διαφορετικό στην ολότητά του παρά μόνο στην προβολή του, Μα αν το δούμε καλά τα δηλητήρια στον άνθρωπο αυτά που είναι ανόργανα...τον "καταστρέφουν" και είναι γνωστό ότι όμοια δυαλύουν τα όμοια...και εδώ δεν ίσχύει...ή αν όλα είναι το ίδιο τότε ισχύει. Οι προβολές μπορεί να προσδήδουν ιδιότητες...οι οποίες συνυπάρχουν με τις προβολές και μόνο.

Μια παρατήρηση: Για να κινηθεί κανείς από ένα σημείο Α σε ένα Β πρέπει να καταναλώσει ενέργεια...ενώ για να παραμείνει στο Α δεν πρέπει να καταναλώσει ενέργεια; Και στις δυο περιπτώσεις πρέπει να καταναλώσει ενέργεια...Η ζωή απαιτεί συνέχεια ενέργεια. Αν το σκεφθούμε καλύτερα οι πλανήτες χρειάζονται ενέργεια; Αν δεν έχουν έμβια όντα γιατί να έχουν ενέργεια; Και όμως ειναι πιθανότερο να έχουν ενέργεια χωρίς να υπάρχουν έμβια όντα΄. Βλέπουμε ότι η ενέργεια είναι χρήσιμη για τη ζωή αλλά βλέπουμε αστέρια με ενέργεια αλλά δεν ξέρουμε που είναι χρήσιμα. Δεχόμαστε δηλαδή να υπάρχουν άχρηστα γεγονότα στο σύμπαν. Από την ώρα που θα το δεχτούμε αυτό θα έχουμε χάσει την "ροή"...ως ένα έλογο κατασκεύασμα...και θα συζητάμε για ένα σύμπαν ρουλέτα όπου η μπίλια κάθισε στη Γη και έβγαλε ανθρώπους, σε ένα δηλαδή τυχερό σύμπαν. Ένα τυχερό σύμπαν θα δικαιολογούσε "συστήματα" και "παιξίματα", και να και ο Καπιταλισμός, οποίος υπάρχει από τύχη...ιστορικοκοινωνικής επεξεργασίας.
_________________
Σκορπίστε γνώση, μαζέψτε χαρά!

Η γνώση δεν μπορεί να πουληθεί: Γιατί ενώ κάθε εμπόρευμα μπορεί να επιστραφεί, η γνώση δεν μπορεί να επιστραφεί!
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα
skapaneas
Πρύτανης


Εγγραφή: 13 Μάϊ 2007
Δημοσιεύσεις: 12421
Τόπος: Εδώ ........ Χρόνος: Τώρα ....... Τρόπος: Απλά + Λαϊκά

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Δευ Φεβ 11, 2008 5:10 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Bugman οπως παντα χειμμαρωδης και περιπλοκος...

Αλλά θεωρω οτι στην προκειμενη περιπτωση, συνθεση Υπερθεωριας, το καθε τι που λεγεται θα πρεπει να εχει ενα στοιχειο τουλαχιστον ευδιακριτο απο ολους, το οποιο να προσθετει κατι συγκεκριμενο και απτο στην εργασια που επιχειρουμε.

Και εννοω οτι: σε καθε δημοσιευση μας πρεπει να υπαρχει μια τουλαχιστον σημαντικη προταση την οποια να μπορουν να επεξεργαστουν ως δεδομενο ολοι οι μετεχοντες !.

Καλο θα ειναι λοιπον αν βλεπεις οτι κατι τετοιο δεν συναγεται αμεσα απο τα λεγομενα σου μεχρι καποιο σημειο, να το επισημαινεις εσυ, αφηνοντας στην διαθεση των αλλων να κρινουν το συμπερασμα σου.

Αλλά πρεπει να υπαρχει ενα σαφες στοιχειο το οποιο να συγκεφαλαιωνει κατα καποιο τροπο τη σκεψη σου !
_________________
Ο ανθρωπος ειναι ο λογος του συμπαντος
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Αποστολή email
skapaneas
Πρύτανης


Εγγραφή: 13 Μάϊ 2007
Δημοσιεύσεις: 12421
Τόπος: Εδώ ........ Χρόνος: Τώρα ....... Τρόπος: Απλά + Λαϊκά

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Δευ Φεβ 11, 2008 5:17 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Και μια παρακληση σε ολους: Οταν χρησιμοποιειτε ξενογλωσους ή ειδικους ορους να τους επεξηγειτε, γιατι εγω προσωπικα "χανω τη μπαλα", οπως λεει και ο Bugman !

Εκτος αυτου ειναι καλο και για τους περαστικους αναγνωστες !

Αν καποιος δει και καταλαβει περι τινος προκειται, μπορει να "μπει" και να προσθεσει την πολυτιμη συενεισφορα του !

Αλλωστε και για να εξηγουμαστε: Η Υπερθεωρια ειναι Συλλογικη Και Εχει Ταυτοτητα Ελληνικη !
_________________
Ο ανθρωπος ειναι ο λογος του συμπαντος
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Αποστολή email
LSNM
Πρύτανης


Εγγραφή: 13 Νοέ 2007
Δημοσιεύσεις: 1953

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Δευ Φεβ 11, 2008 5:33 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

skapaneas έγραψε:
Bugman οπως παντα χειμμαρωδης και περιπλοκος...

Αλλά θεωρω οτι στην προκειμενη περιπτωση, συνθεση Υπερθεωριας, το καθε τι που λεγεται θα πρεπει να εχει ενα στοιχειο τουλαχιστον ευδιακριτο απο ολους, το οποιο να προσθετει κατι συγκεκριμενο και απτο στην εργασια που επιχειρουμε.

Και εννοω οτι: σε καθε δημοσιευση μας πρεπει να υπαρχει μια τουλαχιστον σημαντικη προταση την οποια να μπορουν να επεξεργαστουν ως δεδομενο ολοι οι μετεχοντες !.

Καλο θα ειναι λοιπον αν βλεπεις οτι κατι τετοιο δεν συναγεται αμεσα απο τα λεγομενα σου μεχρι καποιο σημειο, να το επισημαινεις εσυ, αφηνοντας στην διαθεση των αλλων να κρινουν το συμπερασμα σου.

Αλλά πρεπει να υπαρχει ενα σαφες στοιχειο το οποιο να συγκεφαλαιωνει κατα καποιο τροπο τη σκεψη σου !


Καλησπέρα σε όλους
αν και βαριά άρρωστος μπήκα να δω τι γίνεται Sad

Φίλε μου skapanea θα σου το πω ευθέως, έχω εκπλαγεί πόσο κοντά έχεις βρεθεί σε αυτό που είχα στο μυαλό μου.
Και είσαι και πιο αποφασιστικός βλέπω Smile
Εγώ όσο μου το επιτρέπει ο πυρετός και τα συναφή όταν είδα καπιταλισμό επιχείρησα να αρθρώσω μια φωνή για φρένο με το σκεπτικό οτι ο καπιταλισμός έπεται σίγουρα της δημιουργίας του σύμπαντος και ξάφνου το εμπύρετο κρανίο μου θυμήθηκε έναν όρο :
κόστος ευκαιρίας
και εμμέσως πλην σαφώς την πιθανότητα το σύμπαν και η ύπαρξή του να οφείλεται στο ανυπόφορο κόστος ευκαιρίας που θα υφίστατο ο ενδεχόμενος δημιουργός στην περίπτωση που δεν προέβαινε στην δημιουργία του ...

συγνώμη φίλε μου skapanea εάν σε απογοητεύω αλλά τελικώς επείγει να αναρρώσω Smile
_________________
Αν δεν φας το "θεριό", θεριό δεν γίνεσαι ... [Αριστοτέλης σε ελεύθερη μετάφραση]
"Truth is much too complicated to allow anything but approximations" John von Neumann
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Αποστολή email
LSNM
Πρύτανης


Εγγραφή: 13 Νοέ 2007
Δημοσιεύσεις: 1953

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Δευ Φεβ 11, 2008 5:43 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

rakis έγραψε:
Προκειμένου να προβούμε σε μία υπερθεωρία, εκτιμώ πως πρέπει να τη στοιχειοθετήσουμε σε σχέση με την υπερ μέθοδό της.


bugman έγραψε:
Στη θεωρία των ροών ο διαχωρισμός όντα εν ζωή και μη δεν είναι θεμελιώδης


skapaneas έγραψε:
Αλλά θεωρω οτι στην προκειμενη περιπτωση, συνθεση Υπερθεωριας, το καθε τι που λεγεται θα πρεπει να εχει ενα στοιχειο τουλαχιστον ευδιακριτο απο ολους, το οποιο να προσθετει κατι συγκεκριμενο και απτο στην εργασια που επιχειρουμε.

Και εννοω οτι: σε καθε δημοσιευση μας πρεπει να υπαρχει μια τουλαχιστον σημαντικη προταση την οποια να μπορουν να επεξεργαστουν ως δεδομενο ολοι οι μετεχοντες !.

Καλο θα ειναι λοιπον αν βλεπεις οτι κατι τετοιο δεν συναγεται αμεσα απο τα λεγομενα σου μεχρι καποιο σημειο, να το επισημαινεις εσυ, αφηνοντας στην διαθεση των αλλων να κρινουν το συμπερασμα σου.


Χαιρετίζω την έναρξη των εργασιών φίλοι μου !!!
Εις αναμονήν όλων !!
_________________
Αν δεν φας το "θεριό", θεριό δεν γίνεσαι ... [Αριστοτέλης σε ελεύθερη μετάφραση]
"Truth is much too complicated to allow anything but approximations" John von Neumann
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Αποστολή email
Bugman
Πρύτανης


Εγγραφή: 03 Ιούλ 2003
Δημοσιεύσεις: 13585
Τόπος: Καλλιθέα

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Δευ Φεβ 11, 2008 9:41 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Skapanea έχει απόλυτο δίκιο.
Για να φαίνεται η ροή της σκέψης πρέπει να βάλουμε επικεφαλίδες.

Ο Αφύσικος Skapaneas ή τι είναι αφύσικο επιστημονικά.
Στη θεωρία μας η εύρεση της επαναληψιμότητας των φαινομένων δεν μπορεί να είναι σκοπός, όπως αυτή είναι ένας σκοπός της επιστήμης. Με την εμπειρία σου μου έδωσες ένα παράδειγμα για να το αναπτύξω.

Η αρχή μιας θεωρίας
Εδώ το ξεκαθαρίζω και διαφωνώ με την αρχή που θέτει ο Rakis, με τα έμβια όντα. Τα βάζει ο Rakis για να βάλει την συνείδηση από την αρχή! Το σωστό είναι να πάμε από το απλό στο πολύπλοκο όχι ανάποδα.

Υπάρχει κάπου ο Καπιταλισμός
Υπάρχει αλλά θα είναι προς το τέλος της θεωρίας. Ο Rakis το έβαλε κατά τη γνώμη μου για να καθοδηγήσει τη συζήτηση σε μια θεωρία του "νου". Το αφήνουμε για το τέλος.

Υπόθεση: η ιδιότητα του έμβιου προκύπτει από κάτι άλλο;
Αν προκύπτει από κάπου η ιδιότητα του έμβιου, τότε δεν μπορεί να θεωρηθεί "αρχή" για τη θεωρία μας.


Υπόθεση: Το Συμπαν τυχαία βγάζει ζωή;
Τι είναι αυτό που δίνει τη ζωή; Θα μπορούσε το Σύμπαν να μην έχει ζωή (μάλλον ναι)...Για ποιο λόγο η ζωή εμφανίστηκε από ένα σημείο και μετά; Δεν ψάχνουμε τα αυτούσια γεγονότα αλλά τις αρχές που εκφράστηκαν προς τη δημιουργία της ζωής. Σε ένα άλλο επίπεδο ψάχνουμε τις αρχές που εκφράστηκαν από την ίδια τη ζωή...όπως και οι αρχές του καπιταλισμού. Το σύμπαν δεν βρίσκεται από τύχη εδώ που είναι.

Προσθήκη: Το τέλος του Σύμπαντος
(θα συνεχίσω να περιγράφω τη θεωρία των ροών...)
Η ροή που "τρέχει" το σύμπαν έχει όλη την ιστορία του, αφού ο χρόνος για αυτήν είναι όπως σε όλες τις ροές διάσταση όπως το μήκος. Η ροή δημιουργήθηκε από μια αντιγραφή ή μια κατάρρευση. Απλά η εγγραφή δεν είχε όλες τις λεπτομέριες που βλέπουμε.....οι λεπτομέριες είναι εντός του σύμπαντος..οι οποίες πότε θα αυξάνονται και πότε θα μειώνονται όπως θα ορίζει η ροή μέχρι να εξαφανιστούν τελείως. Τέτοιο σύμπαν δεν θα ξαναυπάρξει....θα ακολουθήσει ένα (ή και πολλά) άλλα...μετά την κατάρρευση της ροής και τη δημιουργία άλλων ροών.

(η προσθήκη ήταν αναγκαία για να δείξει το πεπερασμένο του σύμπαντος, και το προκαθορισμένο...ως ένα πεπρωμένο)
_________________
Σκορπίστε γνώση, μαζέψτε χαρά!

Η γνώση δεν μπορεί να πουληθεί: Γιατί ενώ κάθε εμπόρευμα μπορεί να επιστραφεί, η γνώση δεν μπορεί να επιστραφεί!
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα
rakis
Πρύτανης


Εγγραφή: 22 Ιαν 2008
Δημοσιεύσεις: 2857

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τρι Φεβ 12, 2008 1:07 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

το πχ του καπιταλισμού
χρησιμοποίησα ένα παράδειγμα από τη φυσική και ένα από την ιστορία, "απομακρυσμένες" μεταξύ τους θεωρίες, για να δείξω ότι η θεωρία που υποστηρίζω έχει εφαρμογή.

Δεν μίλησα χρονικά , ώστε να φτάσω γρήγορα στον καπιταλισμό.

Η συνείδηση
Η συνείδηση είναι από την αρχή στο παιχνίδι, γιατί όλα αξιοθετούνται από αυτήν. Αν με προσέχατε και από προηγούμενες δημοσιεύσεις υποστηρίζω την ανεξαρτησία της εξωτερικής πραγματικότητας. Αλλά η εξωτερική πραγματικότητα όμως από μόνη της δεν θέτει αξίες, και δεν θέτει αξίες , γιατί δεν είναι κοινωνικοποιημένος άνθρωπος. το σφάλμα είναι να τη δούμε ανθρωποκεντρικά.για αυτό και απορρίπτω την τελεολογία , ενώ ο Β, μιλά για πεπρωμένο στη φύση.Απορρίπτει την εκκίνηση από τη συνείδηση, τη στιγμή που περνά τις ιδιότητές της στη φύση!

δηλ. εσύ Β, για πες μου το μυστικό σου: πώς βγαίνεις έξω από τη νύχτα, στην οποία όλες οι αγελάδες είναι μαύρες;

Η αρχή
Η αρχή υπάρχει και δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει γιατί υπονοεί μια τελεολογία, και τότε κάνουμε θεολογία και όχι επιστήμη, αλλά και υπάρχει, γιατί όλα ξεκινούν από κάτι προηγούμενο, που ενέχει την αιτία του νέου, χωρίς να το επικαθορίζει προκαταβολικά.

αιτία και τυχαίο

κοντά στην αιτιοκρατία βαδίζει και ο νόμος της απροσδιοριστίας

Βασικό επιστημικό ερώτημα

Το να απαντούμε στην ερώτηση:γιατί έγινε αυτό και όχι εκείνο

έτσι θα προσκολλούμαστε διαρκώς στην εξωτερική υλικότητα
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα
LSNM
Πρύτανης


Εγγραφή: 13 Νοέ 2007
Δημοσιεύσεις: 1953

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τρι Φεβ 12, 2008 1:56 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Φίλοι μου, καλή αρχή !
Επιτρέψτε μου να δώσω εδώ τις παράπλευρες με το θέμα σκέψεις μου. (Γενικώς παθιάζομαι με ad-hoc λογική όπου είμαι αναγκασμένος να αφήσω όλα τα κβάντα μου ελεύθερα)
Ξεκινήσαμε πλέον όπως κάθε άλλο θέμα και αντιληφθήκαμε έγκαιρα (όπως έδωσε δίκιο ο φίλος B. στον φίλο S. ο οποίος διατύπωσε περίφημα την ανάγκη δομής-ελέγχου-βηματισμού) οτι εάν θέλουμε να τελεσφορήσει κάποια στιγμή το εγχείρημα πρέπει να κινηθούμε διαφορετικά.
Όσο και να αδημονούμε να φτάσουμε στο προκείμενο πρέπει να προτείνουμε και να συμφωνήσουμε σε κάποιους κανόνες και ίσως και στην χρήση πχ και κάποιων εργαλείων (αυθόρμητα λέω πχ : ένας πίνακας ανακοινώσεων με τα προσεχώς)
Για να μην σας φανώ υπερβολικός θα ξεκινήσω με την εκτίμηση για το που θα κολλήσει αν δεν δημιουργήσουμε δομή :
Εάν παρατίθενται άρθρα επί άρθρων δεν θα μπορούμε να συσσωρεύσουμε και να αποτιμήσουμε όχι μέχρι το Πάσχα (που όλο και καμιά αδειούλα θα πάρουμε) αλλά πολύ πιο σύντομα ...

Παρεπιμπτόντως τώρα που τα έγραφα είδα τον φίλο raki (δεν έχει αρίθμηση το άρθρο του και έτσι άντε από τα πολλά που θα γραφούν να σας δείξω σε πιο είπε τα κάτωθι : (επιμένω σε μία στοιχειώδη οργάνωση...)

Λοιπόν θεωρώ ο φίλος rakis χάρισε στο εγχείρημα Το πρώτο μεγάλο μπίνγκο (ή στράικ) :
rakis έγραψε:
το πχ του καπιταλισμού
χρησιμοποίησα ένα παράδειγμα από τη φυσική και ένα από την ιστορία, "απομακρυσμένες" μεταξύ τους θεωρίες, για δείξω ότι η θεωρία που υποστηρίζω έχει εφαρμογή.
και αφορά φυσικά την bottom-up (από κάτω προς τα επάνω) διαδικασία.

Επίσης εάν κάθε άρθρο είναι "μονοδιάστατο" (και θα εξηγήσω δίνοντας παράδειγμα πολυδιάστατου post) τότε οδηγούμαστε σε μία σειριακή ακολουθία άρθρων με τα εξής αποτελέσματα :
Η διαδικασία αποκτά ίσως εξαιρετικό βάθος χρόνου και ενδεχομένως μονοτονία αναζήτησης - βεβαίως έχει το πλεονέκτημα οτι μπορεί να τεθεί άμεσα και εξαιρετικά εύκολα σε αποτίμηση, ψηφοφορία και να γίνει ckeck-in (=καταχώρηση και πάμε παρακάτω).
Περνάμε υποχρεωτικά από κάποιον σκόπελο όλοι που δεν είμαστε ίσως αυτή τη στιγμή έτοιμοι να συνεισφέρουμε - μπορεί να έχουμε εξαιρετικές σκέψεις σε ένα άλλο κύριο δομικό στοιχείο της αναζήτησης πχ : κάποιοι δίνουν έμφαση στο εύρος της αναζήτησης ενώ κάποιοι άλλοι ενώ συμμετέχουν, δίνουν βαρύτητα στο να φέρουν από χαμηλά ερίσματα τα οποία να στηρίζουν την οροφή και έτσι να συναντιώνται κάπου στα μέσα της διαδρομής - το μείον εδώ είναι η πολυπλοκότητα που μάλλον θα αποκτήσουμε ενώ το συν είναι οτι θα παράγεται μία πιο ομοιογενή εικόνα η οποία θα ανατροφοδοτεί και το ενδιαφέρον μην το ξεχνάμε και αυτό.

Μια προσέγγισή δική μου είναι να συμφωνήσουμε στη μορφολογία του κάθε μας post :
πχ να υπάρχουν προαιρετικά (δηλαδή δεν θα είναι απαραίτητο κάθε φορά να πληρούνται όλες οι ενότητες (προτάσεις κάνω μόνον) :

1. ΕΝΟΤΗΤΑ : ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗ - ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ - ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ
2. ΕΝΟΤΗΤΑ : ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΠΡΟΣ ΤΑ ΚΑΤΩ (νους, σύμπαν-θεός, υποσυστήματα πχ πολιτικο-οικονομικά)
3. ΕΝΟΤΗΤΑ : ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΠΟ ΚΑΤΩ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΑΝΩ (δεσπόζουσες παραδοχές-θεωρίες ενός επιλεγμένου φάσματος επιστημών, γειτνιάζουσες κατάλληλα.
4. ΕΝΟΤΗΤΑ : ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ - ΣΚΕΨΕΙΣ - ΠΡΟΣΕΧΩΣ

Ενδεχομένως να συμφωνήσουμε σε έναν απλό αλγόριθμο όπου το feedback (ανάδραση) θα είναι εάν συμφωνούμε και άρα προχωρούμε ή πρέπει να σταθούμε για να το καλύψουμε εκτενέστερα.

5. ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΚ ΒΑΘΕΩΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ : (μας δείχνει που βρίσκονται οι άλλοι και μας προετοιμάζει για τυχόν υπερβάλλοντα πλατυασμό)

(Μην ξεχνάμε και θα ήθελα να συμφωνήσουμε επ' αυτού οτι ο εξυπονοούμενος στόχος είναι να τιθασεύσουμε το άπειρο στον λόγο. Αυτή είναι η νικηφόρα μοίρα μας.)

πχ. Η πρώτη μεγάλη μου επιθυμία είναι να εντοπίσω ΕΝΑ τουλάχιστον παράδειγμα όπου η τομή 2 η περισσότ. επιστημών μπορεί να γεφυρωθεί με μία "οριζόντια" παραδοχή-επαγωγή και να προχωρήσουμε-διεισδύσουμε σε μια ευρύτερη περιοχή προσπερνώντας το νομοτελειακό φράγμα που έθεσε ο φίλος rakis στο οτι μόνον αναγωγιστικά είναι αυτό εφικτό.

Η δεύτερη επιθυμία μου είναι να ορίσουμε ικανοποιητικά το πως και μέχρι που θα κινηθούμε. Πχ. ξέρουμε οτι η ζωή υπάρχει ακόμα και σε αφύσικες συνθήκες θερμοκρασίας πίεσης διαπίστωση εκ της Ωκεανογραφίας αλλά δεν πρέπει να επεκτείνουμε στις αναλύσεις και παρατηρησεις του Ζακ Υβ Κουστώ δημιουργώντας έναν κλάδο αναζήτησης αφύσικα επεκτεταμένο. Γενικά εάν μία παραδοχή δεν εγείρει "σοβαρές" αντιρρήσεις και υπεισέρχεται με χρήσμιμο τρόπο στις συλλογιστικές μας τότε πρέπει να γίνει ckeck-in (=καταχώρηση και πάμε παρακάτω)

3. Είναι να μην ξεχάσουμε το top-down το οποίο το ξεκινάς ωραία φίλε bugman αλλά δεν ξέρω εάν συμφωνούν όλοι.

4. Σε αντίθεση με την θεωρία του αμοιβαιισμού του φίλου bugman που είναι πολύ κοινωνιολογικής μορφής, εμένα με γοητεύει διαισθητικά και μόνον η φράση "Θεωρία Ροών" (ίσως γιατί είμαστε σε θέση να θεωρούμε οτι οι μόνες "υπάρξεις" μη αναλογικές στο σύμπαν είναι τα ψηφιακά ηλεκτρονικά εν γένει και οι υπολογιστές ευρύτερα και γιατί όχι βάσει αυτών να οργανώνουμε την μεγάλη απόδραση από ένα σύμπαν όπου ισχύει η θεωρία Ροών - by the way εγώ θα την στηρίξω κατά το δυνατόν)

5. Τέλος κάτι ίσως πενιχρό αλλά ενδεχομένως αρκούντως μαρκετίστικο Smile
Δυστυχώς εκτός από το να συμφωνήσουμε χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη του φίλου afham καθότι μπορεί να εγείρεται νομικό θέμα :
Δεν το είχα σκεφτεί από την αρχή αλλά σήμερα το απόγευμα : Μήπως να μετονομάζαμε το θέμα-ενότητα από ΥΠΕΡΘΕΩΡΙΑ-ΥΠΕΘΈΜΑ σε ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟ CAMEL TROPPHY ;;;;

Γιατί το λέω αυτό ; Διότι ίσως η ειδοποιός διαφορά σε αυτό το εγχείρημα είναι να ξελασπώνει ο ένας τον άλλον προκειμένου να συνεχίσουμε ως ομάδα.

Συγχωρήστε με παρακαλώ για το αδόμητο του κειμένου μου.

Καλή συνέχεια
_________________
Αν δεν φας το "θεριό", θεριό δεν γίνεσαι ... [Αριστοτέλης σε ελεύθερη μετάφραση]
"Truth is much too complicated to allow anything but approximations" John von Neumann
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Αποστολή email
Bugman
Πρύτανης


Εγγραφή: 03 Ιούλ 2003
Δημοσιεύσεις: 13585
Τόπος: Καλλιθέα

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τρι Φεβ 12, 2008 10:25 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Από οργάνωση LSNM σκίζουμε βλέπω..."τα πρωτόκολα του L..SioN..M". Laughing Laughing

1. Δυο σημαντικά θέματα ξεκαθάρισε ο Rakis. Ένα για την συνείδηση και ένα περί τελεολογίας. Ξεκινώ από το τελευταίο.

Τελεολογία
Η ροή που "τρέχει" το σύμπαν δεν έχει σκοπό..κάτι δηλαδή που κάπου αλλού είναι γραμμένο, ή μπορεί να νοηθεί μια ειδική κατεύθυνση, ή ένα κύριο θέμα. Η ροή η ίδια έχει όλο το πρόγραμμα που θα εκτελέσει και θα δώσει το Συμπαν σε όλο το χρόνο ύπαρξής. Στην ουσία ο χρόνος ύπαρξης του Σύμπαντος είναι η εκτέλεση της ροής...Για μας ο χρόνος είναι "σχετικός" με μεταβολές...είναι δηλαδή μετρήσιμος και εντελώς διαφορετικός από αυτόν του σύμπαντος και της ροής. Σκοπός για το σύμπαν δεν υπάρχει. Το σύμπαν είναι αποτέλεσμα..΄Θα μπορούσαμε να δούμε ως σκοπό το σύμπαν για τη Ροή; Όχι γιατί η ροή θα πάψει να υπάρχει μετό πέρας του σύμπαντος, θα καταρρεύση και θα δώσει στη θέση της άλλες ροές. Για τη ροή ο χρόνος είναι δυαδικός..."υπάρχω" και "καταρρέω", πριν το υπάρχω και μετά το καταρρέω..η ροή αυτή θα είναι ανύπαρκτη..Το συστατικό στοιχείο, είναι η ασυμφωνία ροής με την επόμενη ή επόμενες που θα δημιουργηθούν με την κατάρρευση. Αυτό το στοιχείο (εντελώς θεωρητικό αλλά χρειάζεται για τη σκέψη μας) δεν επιτρέπει την έννοια σκοπού στη ροή. Η ίδια η ροή δεν είναι πεπρωμένο για άλλες ροές μετά την κατάρρευσή της. Η ροή είναι πεπρωμένο για το σύμπαν που δημιουργεί...

Συνείδηση
Τι εστί συνείδηση; Κατά τον Rakis είναι το απαραίτητο κάτι για να αξιοθετούνται τα λοιπά κάτι. Όλα τα κάτι τα βλέπει ο Rakis ως αυτά που απατελούν την εξωτερική πραγματικότητα. Το πρόβλημα του συλλογισμού αυτού είναι ότι το "απαραίτητο κάτι" ανήκει σε όλα τα κάτι...έτσι η "εξωτερική πραγμτικότητα" ή έχει δική της συνείδηση για να μην τα συμπεριλάβει τα "απαραίτητα κάτι", γιατί ξέρει ότι κάτι δεν είναι, ή τα περιλαμβάνει για να δημιουργείται κάτι με τα απαραίτητα κάτι και τα λοιπά κάτι. Το αν δημιουργείται επί σκοπού είναι τελεολογία, το αν δεν υπάρχει σκοπός έχουμε απροσδιοριστία...εδώ μας αφήνει "κενούς" ή μεταβλητούς ο Rakis..."Γίνε ότι θες", ή "Μπες στη Νύχτα και μούγκριζε...θα είσαι και συ μια μαύρη αγελάδα". (να το μυστικό μου.... μουγκρίζοντας)

2. Ανακεφαλαιώνω για τις Ροές που συζητήθηκαν σε αυτό το μήνυμα: Στο επίπεδο ροών που δημιουργούν σύμπαν...η ροή έχει όλο το πρόγραμμα του σύμπαντος, το πραγματοποιεί...και καταρρέει προς άλλες ροές. Προφανώς θα υπάρχουν και άλλα παράλληλα σύμπαντα...Η έννοια μέσα και έξω δεν έχει νόημα στις ροές. Οι ροές ενώ είναι πολυδιάστατες δεν είναι υλικές όπως γνωρίζουμε την ύλη. Οι ροές μπορούν να νοηθούν ως αρχέτυπα λογικής. Εντός του σύμπαντος έχουμε και άλλες ροές, την ύλη, και άλλες ακόμα με την έννοια των φωλιασμένων ροών. Αυτές οι ροές εμφανίζονται (θεωρώ καλύτερο όρο το εμφανίζεται και εξαφανίζεται από το υπάρχει και δεν υπάρχει της λογικής) στην αρχή από αντιγραφή και μετά όταν προκαλούνται καταρρεύσεις, και άλλες αντιγραφές.

3. Η επιστήμη της Κυβερνητικής παραδέχεται ότι κάθε σύστημα θα εμφανίσει σημεία αυτοκαταστροφής, τα σημεία αυτοκαταστροφής είναι καταρρεύσεις. Η θεωρία του Big Bang υπάρχει και έχει αποδειχθεί...στηριζόμενη σε μετρήσεις. Αυτές οι μετρήσεις είναι "αντιγραφές" οι οποίες μας έφτασαν σε ένα σημείο απ΄όπου πιο πίσω δεν μπορεί να εννοηθεί (δεν υπάρχουν άλλες αντιγραφές). Η νόηση ως συνείδηση είναι μια λειτουργία αντιγραφής. Αυτό που συμβαίνει αλλού συμβαίνει και στο μυαλό μας αναλογικά.Αναλογία σημαίνει αντιγραφή...Όποιος θέλει ας κάνει αυτό...ότι δει αμέσως τώρα να το σχηματίσει...Αυτό θα μας δείξει ότι πράγματι "είδε" αλλά θα μας δείξει ότι το αντέγραψε κιόλας. Η επανάληψη είναι η αρχή της μάθησης, δηλαδή η πολλαπλή αντιγραφή!

4.Θα είμαι ικανοποιημένος με μια θεωρία, που εξηγεί. Η επιστημονική απόδειξή της, με πείραμα δεν είναι απαραίτητη. Ίσως να γίνει σε ροές μικρές εντός του σύμπαντος, αλλά την ροή που μας τρέχει δεν μπορούμε να την αγγίξουμε...(ακόμα δεν έχει παίξει όλη....)

5. Παλαιότερη άποψή μου περί νόησης του σύμπαντος...συμβαδίζει με τη Ροή που είναι ένας λογικός κατασκευαστής του σύμπαντος. Η διαφορά με την παλαιότερη θεωρία μου είναι ότι η ροή έχει πεπερασμένες διαστάσεις ενώ η Νόηση στην παλιά θεωρία έχει άπειρες.. Έτσι ενώ με τις ροές έχουμε έναν υπερχώρο, με τη Νόηση είχαμε έναν χώρο δημιούργημα της νόησης...και ο χρόνος είχε σκοπιμότητα για να "τρέχει" η Νόηση μεταξύ της ελάχιστης μεταβολής στο σύμπαν. Η μεγάλη διαφορά των δυο θεωριών είναι όταν αναλογιστούμε τη Νόηση και την Ροή ως "θεούς". Η μεν νόηση στη θεωρία έχει μια αρχή αλλά κανένα τέλος, και δίνει μια ακολουθία μεταβολών..ως μια συνάρτηση, η δε ροή είναι ένα θεός διάρκειας ενός σύμπαντος, που όμοιός του δεν θα ξαναέρθει...αλλά ότι γίνεται εντός αυτού είναι μέρος του...και στο τέλος θα είναι το όλο...το σύμπαν δηλαδή θα γίνει ένα με τη ροή, το Θεό του κατά μια έννοια, η δε κατάρρευση της ροής, η κατάρρευση του Θεού (πολύ προχωρημένο)...θα φέρει άλλους θεούς (άλλες ροές), ο καθένας για το δικό του σύμπαν...Ένας τέτοιος θεός (Ροή) ξέρει τα πάντα για το σύμπαν του, ακόμα και αυτό που δεν έχει γίνει ακόμα...αλλά δεν ξέρει τίποτα για τους άλλους θεούς...και τα άλλα σύμπαντα. Αν πούμε ότι ένα σύμπαν είναι ένας ορίζοντας γεγονότων (αντιγραφών ροών), και όπως προβλέπει η θεωρία θα υπάρχουν άπειρα επίπεδα ροών, χώρων δηλαδή, θα φτάσουμε η νόηση της παλιάς θεωρίας να ταιριάζει με όλες τις ροές σε όλα τα επίπεδα. Ο υπερχώρος των ροών, ένα επίπεδο πάνω από το σύμπαν είναι ο χώρος των θεών, ένας άλλος χώρος όπου πέφτουν επίσης αντιγραφές και καταρρεύσεις...
_________________
Σκορπίστε γνώση, μαζέψτε χαρά!

Η γνώση δεν μπορεί να πουληθεί: Γιατί ενώ κάθε εμπόρευμα μπορεί να επιστραφεί, η γνώση δεν μπορεί να επιστραφεί!


Έχει επεξεργασθεί απο τον/την Bugman στις Τρι Φεβ 12, 2008 1:53 pm, επεξεργάσθηκε 1 φορά συνολικά
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα
Επισκόπηση όλων των Δημοσιεύσεων που έγιναν πριν από:   
Δημοσίευση νέας Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    www.filosofia.gr Αρχική σελίδα -> Φιλοσοφικοί Προβληματισμοί Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες
Μετάβαση στη σελίδα Προηγούμενο  1, 2, 3, ... 26, 27, 28  Επόμενο
Σελίδα 2 από 28

 
Μετάβαση στη:  
Δεν μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης

Μηχανισμός forum: PHPBB

© filosofia.gr - Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του.

Υλοποίηση, Φιλοξενία: Hyper Center