Θ.ΒοήθειαςΘ.Βοήθειας   ΑναζήτησηΑναζήτηση   Εγγεγραμμένα μέληΕγγεγραμμένα μέλη   Ομάδες ΧρηστώνΟμάδες Χρηστών  ΕγγραφήΕγγραφή  ΠροφίλΠροφίλ 
Συνδεθείτε, για να ελέγξετε την αλληλογραφία σαςΣυνδεθείτε, για να ελέγξετε την αλληλογραφία σας   ΣύνδεσηΣύνδεση 

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΝΤΡΟΠΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    www.filosofia.gr Αρχική σελίδα -> Ελεύθερες Απόψεις
Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας :: Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας  
Συγγραφέας Μήνυμα
KOSTAS GIAVASOGLOU
Πρύτανης


Εγγραφή: 19 Ιούν 2011
Δημοσιεύσεις: 186

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Δευ Μάϊ 23, 2022 12:25 pm    Θέμα δημοσίευσης: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΝΤΡΟΠΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Απάντηση με Συμπερίληψη

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η οικονομική διαδικασία αποδομεί και καταστρέφει το περιβάλλον. Τα τακτικά κλειστά θερμοδυναμικά συστήματα με βάσει τον δεύτερο νόμο της θερμοδυναμικής του Boltzman τείνουν αποκλειστικά προς την αταξία, δηλαδή την αύξηση της εντροπίας και της αταξίας των μορίων τους μέχρι του σημείου όπου οδηγούνται στην πλήρη αποδιοργάνωση καθίστανται μη λειτουργικά και οδηγούνται στον θερμικό θάνατο.
Ο πλανήτης γη ανήκει σε ένα σύστημα κλειστό θερμοδυναμικό οπότε οδηγείται από της γεννέσεώς τους στον θερμοδυναμικό θάνατο. Αυτό γίνεται λόγω του βέλους του χρόνου που δημιουργήθηκε από την μεγάλη έκρηξη και είναι στραμμένο προς την αντίθετη πλευρά της εκρήξεως. Ο χρόνος δημιουργήθηκε από την στιγμή της μεγάλης έκρηξης όπου άρχισε η απομάκρυνση των σωμάτων των θραυσμάτων της έκρηξης από τον πυρήνα αυτής. Τα σώματα αυτά ακολουθούν αέναη πορεία προς το υπερ-πέραν. Ένα από τα σώματα αυτά είναι και ο Πλανήτης γη που περιφέρεται γύρω από το ηλιακό άστρο.
Ο Πλανήτης γη ανταλλάσσει πληροφορίες με το ηλιακό άστρο, άρα είναι ένα δυναμικό πεδίο. Όμως στη γενικότερη μορφή αυτού είναι ένα κλειστό θερμοδυναμικό σύστημα. ‘Όταν η εντροπία αυξάνει, αναλαμβάνει ένα άλλο σύστημα να την μειώσει αυξάνοντας την δική του εντροπία και αυτό είναι ο ήλιος που παρέχει καιγόμενος ενέργεια σε όλο το ηλιακό σύστημα. Ο ήλιος και αυτός οδηγείται στον θερμικό του θάνατο μετά από 10 δις χρόνια. Φυσικά ο θάνατος της γης θα έχει επέλθει νωρίτερα λόγω του ότι εν τω μεταξύ η ενέργεια του ήλιου θα έχει εξασθενίσει τόσο πολύ ώστε η ζωή θα έχει εκλείψει και τα πάντα θα έχουν παγώσει.
Κάθε ζωντανό πλάσμα επί της γης προσπαθεί να καθυστερήσει την δική του εντροπιακή διαδικασία που το οδηγεί στον θάνατο επιβαρύνοντας κάποιο άλλο σύστημα. Πχ τα ζώα που αναζητούν τροφή τρώγοντας άλλα ζώα, το ίδιο και ο άνθρωπος, από τα αρχικά στάδια της ύπαρξής του που αναζητούσε τροφή μέχρι την εξέλιξη του πολιτισμού, την δημιουργία πηγών ενέργειας από τα αποθέματα ορυκτών του πλανήτη, τα πετρέλαια, τα βιομηχανικά προϊόντα κλπ.
Η επεξεργασία λοιπόν προϊόντων υψηλής εντροπίας και αύξουσας αταξίας και περιορισμένης χρησιμότητας, ώστε να καταστούν αυτά χαμηλότερης εντροπίας και αύξουσας τάξεως άρα και μεγαλύτερης χρησιμότητας, πχ η επεξεργασία των υδρογονανθράκων ώστε να γίνουν πετρέλαιο καύσεως και κίνησης καθιστά αυτά μεν χρησιμότερα αλλά επιβαρύνει το περιβάλλον πχ φαινόμενο θερμοκηπίου, κλιματικά αλλαγή κλπ. Το ίδιο συμβαίνει και με τα ορυκτά όπου ναι με δημιουργούνται ευγενή μέταλλα όπως χρυσός άργυρος σπάνιες γαίες για μπαταρίες λιθίου κλπ όμως επιβαρύνουν το περιβάλλον πχ με τοξικά απόβλητα ή απλώς άχρηστα απορρίματα. Όλα αυτά είναι υψηλής εντροπίας και αταξίας άρα μη λειτουργικά ίσως και επικίνδυνα.
Ας δούμε την διαδικασία δημιουργίας πυρηνικής ενέργειας. Το πλουτώνιο και το ουράνιο υπάρχουν στην φύση και με μια επεξεργασία παράγουν ασύλληπτης ποσότητας ενέργεια όμως τα απόβλητά τους είναι ραδιενεργά θανατηφόρα, όμως η ενέργεια που παράγουν είναι καθαρή, δεν επιβαρύνει το περιβάλλον.
Βλέπουμε λοιπόν ότι η οικονομική διαδικασία δημιουργεί χρήσιμα προϊόντα για την επιβίωση και την διαβίωση του ανθρώπου, προϊόντα που ανεβάζουν το επίπεδο της ζωής, αποκτούν αξία και πωλούνται και δημιουργούν πλούτο και ανυψώνουν την οικονομία, όμως παράλληλα επιβαρύνουν σωρρευτικά τον πλανήτη γη. Έτσι λοιπόν έχουμε το φαινόμενο του θερμοκηπίου, τα τοξικά απόβλητα τα σκουπίδια κλπ. Όλα αυτά είναι υψηλής εντροπία, άχρηστα έως επικίνδυνα και επιβαρύνουν την συνολική εντροπία του πλανήτη.
Έτσι λοιπόν ο πλανήτης επάνω στον οποίο ζούμε είναι το κλαδί του δέντρου του σύμπαντος το οποίο πριονίζουμε για να έχουμε καυσόξυλα.
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
Επισκόπηση όλων των Δημοσιεύσεων που έγιναν πριν από:   
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    www.filosofia.gr Αρχική σελίδα -> Ελεύθερες Απόψεις Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες
Σελίδα 1 από 1

 
Μετάβαση στη:  
Δεν μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης





Μηχανισμός forum: PHPBB

© filosofia.gr - Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του.

Υλοποίηση, Φιλοξενία: Hyper Center