Θ.ΒοήθειαςΘ.Βοήθειας   ΑναζήτησηΑναζήτηση   Εγγεγραμμένα μέληΕγγεγραμμένα μέλη   Ομάδες ΧρηστώνΟμάδες Χρηστών  ΕγγραφήΕγγραφή  ΠροφίλΠροφίλ 
Συνδεθείτε, για να ελέγξετε την αλληλογραφία σαςΣυνδεθείτε, για να ελέγξετε την αλληλογραφία σας   ΣύνδεσηΣύνδεση 

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΕ ΣΎΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ

 
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    www.filosofia.gr Αρχική σελίδα -> Φιλοσοφικοί Προβληματισμοί
Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας :: Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας  
Συγγραφέας Μήνυμα
KOSTAS GIAVASOGLOU
Πρύτανης


Εγγραφή: 19 Ιούν 2011
Δημοσιεύσεις: 186

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Παρ Μάϊ 20, 2022 11:02 am    Θέμα δημοσίευσης: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΕ ΣΎΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ Απάντηση με Συμπερίληψη

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΕΛΙΤΙΣΜΟ ΣΤΟ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Peter Til Η δημοκρατία είναι ασύμβατη με τον καπιταλισμό, γιατί όσο αυξάνονται οι πραγματικές δυνατότητες δημοκρατικής διεκδίκησης, τόσο πιέζονται οι κάτοχοι του πλούτου να προβούν σε παραχωρήσεις. Όσο μικρότερο είναι το εκλογικό σώμα (χωρίς μετανάστες, φτωχούς, κρατούμενους) τόσο περισσότερες δυνατότητες δίδονται για την επικράτηση πολιτικών ιδεών που αφορούν την ελίτ. Με λίγα λόγια η δημιουργία ελίτ είναι ασύμβατη με τη δημοκρατία.
Η Ελίτ όμως του πλούτου κυβερνά μέσω δικών της ανθρώπων πχ της Αριστείας. Αυτό κάνει η παγκοσμιοποίηση, αποδυναμώνει τους πολιτικούς θεσμούς που άπτονται του αντιπροσωπευτικού πολιτεύματος. Το αφήγημα είναι η ένωση των λαών υπό μια παγκόσμια διακυβέρνηση με ελευθερίες χωρίς περιορισμούς διακίνησης αγαθών υπηρεσιών και ανθρώπων, δηλαδή κάτω από παγκόσμια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου. Εδώ όμως προτάσσεται το παγκόσμιο κεφάλαιο και οι άνθρωποι ως υπηρέτες του.
Έτσι λοιπόν μεγάλοι επενδυτικοί χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί πολυεθνικές κυβερνούν και οι διάφορες τοπικές ελίτ ενώνουν τα συμφέροντά τους και δημιουργούν πολυεθνικές ελίτ. Απαξιώνουν τη δημοκρατία , το πολιτικό σύστημα εν γένει, τους πολιτικούς του οποίους μεταβάλλουν σταδιακά σε παρίες χωρίς καμιά αξία αν δεν υποταχθούν πλήρως στα συμφέροντα των ελίτ.
Έντεχνα μέσα από τα ΜΜΕ απαξιώνουν τους πολιτικούς θεσμούς και τη δημοκρατία ως ανίκανη να λύσει τα προβλήματα του λαού και πείθουν υπέρ μιας Αριστείας των ολίγων οι οποίοι είναι ικανοί να λύσουν τα χρόνια προβλήματα των πολιτών τα οποία έχουν συσσωρευτεί λόγω στρεβλώσεων του κράτους της κοινωνικής και οικονομικής κατάστασης.
Είναι ακριβώς η εικόνα η οποία παρουσιάζεται στο κεφάλαιο περί ημαρτημένων πολιτευμάτων στην Πλάτωνος Πολιτείας μετάβαση από τη δημοκρατία στην τυραννία και από εκεί στην ολιγαρχία λόγω ανεπάρκειας της δημοκρατίας η οποία δημιουργείται από τις υπερβολικές ελευθερίες την εν γένει χαλάρωση των θεσμών και των νόμων, αλλά και του δικαιωματισμού των συντεχνιών. Η κατάσταση από οχλοκρατία δημαγωγία και μετάβαση σε τυραννία.
Όταν η δημοκρατία το πλέον άριστο των πολιτευμάτων μετά την ΠΟΛΙΤΕΙΑ εκπίπτει των θεσμών και του δικαίου λόγω πτώσης των αρχών της ισότητας της δικαιοσύνης, λόγω χαλάρωσης θεσμών και ηθών και αξιών και εν γένει μιας θεσμικής αντιστροφής.
Το σύστημα αυτό της ελίτ έντεχνα έχει απαξιώσει τους θεσμούς τις αξίες.
Μια στρατιά δικών τους ανθρώπων σταδιακά πλαισιώνουν τους θεσμούς και την οικονομία και είναι έτοιμοι να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους. Προς τον σκοπό αυτό εξαγοράζουν πολιτικούς τους οποίους μετά το πέρας της πολιτικής τους καριέρας προσλαμβάνουν ως υψηλόβαθμους υπαλλήλους του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Αντίστοιχα προωθούν δικούς τους ως ανώτερους υπαλλήλους, ως στελέχη στην πολιτική ώστε να γίνουν κυβερνήτες ελέω αριστείας και δουλεύουν εξυπηρετώντας δικά τους συμφέροντα.
Έντεχνα και μεθοδικά με σχέδιο και στρατηγική και σε συνεργασία με τα ΜΜΕ την πληροφορική και την ψηφιακή τεχνολογία απαξιώνουν και , αποδυναμώνουν τις δομές της δημοκρατίας μέσω πολιτικών οι οποίοι δεν καταφέρνουν να λύσουν τα προβλήματα των πολιτών. Παρουσιάζονται οι κυβερνώντες ως ανίκανοι και αναποτελεσματικοί σε ένα κράτος αποτυχημένο ώστε να εδραιωθεί η αντίληψη στον κόσμο ότι η δημοκρατία και οι πολιτικοί θεσμοί και οι νόμοι, τα συντάγματα, όλα αυτά που αποτελούν τους θεσμούς δεν μπορούνε να αντιμετωπίσουν τα κοινωνικά προβλήματα. Και το κυρίως όπλο είναι αυτό της οικονομίας όπου με προβληματική οικονομία η ποιότητα της ζωής των πολιτών υποβαθμίζεται. Εδραιώνεται σταδιακά η αντίληψη ότι μόνο ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να σώσει την κατάσταση και έτσι προωθούν τον ιδιωτικό τομέα εις βάρος του δημοσίου τον οποίο έντεχνα και μεθοδικά απαξιώνουν. Τελικά ξεπουλάνε πολύ φθηνά την δημόσια περιουσία που είναι περιουσία του λαού στα ιδιωτικά συμφέροντα τα οποία ως μόνη αξία έχουν το χρήμα. Προς τον σκοπό αυτό, χρησιμοποιούν και διάφορους περιθωριακούς υπερ-εθνικιστές, αρνητές, ψεκασμένους, συνομωσιολόγους, αριστεριστές και γενικά ακραίους οι οποίοι δεν θέλουν την δημοκρατία διότι την θεωρούν αποτυχημένη. Τους χρησιμοποιούν όσο τα συμφέροντα συμπίπτουν, αλλά όταν διαχωριστούν τους ξεφορτώνονται άμεσα με περαιτέρω απαξίωση και περιθωριοποίηση. Χρησιμοποιούν και τους λαθρομετάστες ως μοχλό πίεσης στην κυβέρνηση για να δείξουν ότι δεν τα καταφέρνει στην προστασία των συνόρων και αυτούς τους χρησιμοποιούν ως φθηνό εργατικό δυναμικό με περιορισμένα δικαιώματα τα οποία όμως θα είναι ικανά να τους προσφέρουν ένα τρόπο ζωής πολύ ανώτερο από αυτόν της χώρας από την οποία προέρχονται. Με τον τρόπο αυτό υποβαθμίζουν σημαντικά τις εργασιακές σχέσεις και ρίχνουν το εργατικό κόστος υπέρ του κεφαλαίου.
Έτσι σταδιακά με σχέδιο και στρατηγική υποβαθμίζουν την δημοκρατία και τους θεσμούς, τους νόμους και τα συντάγματα, τα ήθη τα έθιμα, τις παραδόσεις, τον πολιτισμό, τις αξίες των Εθνών και θέτουν τα πάντα κάτω από την οικονομία και το κεφάλαιο. Υποβαθμίζουν τον νομικό μας πολιτισμό και το Κράτος Δικαίου και το θέτουν κάτω από το κέρδος. Το αντιπροσωπευτικό σύστημα της δημοκρατίας υποβαθμίζεται και κρατιέται τύποις και όχι ουσία.
Η ανθρωπότητα οδηγείται σε επικίνδυνα μονοπάτια αυταρχισμού στο όνομα μιας δήθεν αποτελεσματικότητας, διαφάνειας, καθαρότητας, πάταξης της διαφθοράς προς την τυραννία. Είναι το ημαρτημένο πολιτεύματος της ΠΛΑΤΩΝΟΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ όπου και εκεί δημαγωγοί για να ικανοποιήσουν ίδια συμφέροντα αρχομανίας ματαιοδοξίας αλλά και οικονομικά, υπόσχονται κάθαρση ισότητα αποκατάσταση της δικαιοσύνης και καλύτερη ζωή στους πολίτες.
Τελικός παρονομαστής η οικονομία και τα οικονομικά συμφέρονται που οδηγούν σε οικονομική ολιγαρχία.
Και μόλις επικρατήσουν οι σύγχρονοι τύραννοι τους πρώτους που ξεφορτώνονται είναι όσους πίστεψαν στην αγνότητα των προθέσεών τους και με ανιδιοτέλεια τους βοήθησαν. Και τους πρώτους με τους οποίους συνεργάζονται είναι οι του παλιού ημαρτημένου καθεστώτος της δημοκρατίας δικαιωματιστές του προσωπικού τους συμφέροντος διότι υπάρχει αυτό που τους ενώνει το χρήμα και η δύναμη και η ματαιοδοξία. Το συμφέρον ενώνει, οι ηθικές αξίες χωρίσουν τη νέα Ελίτ.
Πιστεύω ότι η ανθρωπότητα δεν θα καταλάβει την σταδιακή μετάβαση μέσα από την πτώση του παλιού συστήματος διότι αυτή γίνεται αργά μεθοδικά και πολύ έντεχνα. Και πως γίνεται;
1 Υποβάθμιση των εργασιακών σχέσεων μεγάλη μείωση του εργατικού κόστους.
2 Ψηφιακός μετασχηματισμός μέσω της πληροφορικής συγκέντρωση της δύναμης της πληροφορίας σε ολίγους.
3 Ψηφιακή διακυβέρνηση μιλάμε απόλυτη συγκέντρωση των πληροφοριών και δυνατότητα μέσω της κυβερνητικής άμεσης παρέμβασης στα πάντα.
4 Μεγάλη μείωση της περιουσίας μέσω πληθωρισμού και φορολογίας όπου οι πολίτες χάνουν την οικονομική δύναμη να παρεμβαίνουν στην οικονομία.
5 Θέσπιση κανόνων μέσω του ψηφιακού πληροφοριακού συστήματος και έλεγχος εφαρμογής αυτών .
6 Άνευ της εφαρμογής των κανόνων τίποτα δεν θα μπορούν να κάνουν οι πολίτες ούτε να εργαστούν ούτε να μετάσχουν στην κοινωνική ασφάλιση ούτε στο σύστημα υγείας ούτε να αγοράσουν οτιδήποτε πχ κάρτα με QR Code διάφορα πιστοποιητικά.
7 Εν γένει θα λαμβάνονται αποφάσεις οι οποίες δεν θα περνάνε από το κοινοβούλια ή θα περνάνε τυπικά αναγκαστικά διότι αυτά θα ελέγχονται από την Ελίτ.
8 Δεν θα υπάρχουν μεγάλες διαφορές του πλούτου διότι οι περισσότεροι θα ευρίσκονται σε ένα μέσο ανεκτό επίπεδο διαβίωσης με πρόσβαση σε όλα τα αγαθά μέσω χαμηλού κόστους ενοικίασης. Οι άνθρωποι θα ζούνε καλά και θα διασφαλίζεται ένα μέσο ανεκτό επίπεδο διαβίωσης ώστε να μη υπάρχουν διαμαρτυρίες και εξεγέρσεις.
Θα είναι ένας σύστημα ολιγαρχικό με συγκέντρωση του πλούτου σε ολίγους φύλακες του συστήματος. Το μάθημά τους όμως το γνωρίζουν, πάντοτε θα δίνουν λίγα στον λαό ώστε να μη αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης. Τα κράτη σταδιακά θα καταργηθούν και μια παγκόσμια ειρήνη θα υπάρχει. Και αυτό μέχρι τα πρώτα ρήγματα αρχίσουν να δημιουργούνται σε μια αποδόμηση και πάλι.
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
Tesla
Πρύτανης


Εγγραφή: 28 Μάϊ 2009
Δημοσιεύσεις: 1703

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Σαβ Μάϊ 21, 2022 11:01 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Αν βγάλουμε από την εξίσωση τις απαραίτητες ανάγκες, όπως φαγητό, ρεύμα, στέγαση, υγεία και επίσης βάλουμε ένα ταβάνι στα πόσα λεφτά μπορεί κάποις να κληρονομήσει, προσωπικά θεωρώ ότι ο καπιταλισμός είναι το πιο δημοκρατικό σύστημα που μπορεί να υπάρξει ποτέ. Απλά κάνε την εξής εναλλαγή στο μυαλό σου: βάλε όπου χρήμα = ψήφος.

Το να ψηφίζει κάποιος ένα κόμμα ή ένα δημοψήφισμα, δεν του κοστίζει κάτι. Το να επιλέγει να δίνει λεφτά σε μια εταιρεία του κοστίζει τον χρόνο και την ενέργεια που χρειάστηκαν για να βγάλει αυτά τα λεφτά. Όταν επιλέγεις να δώσεις τα λεφτά σου σε μια εταιρεία, στην ουσία υποστηρίζεις την ύπαρξη αυτής της εταιρείας.

Το να υπάρχουν άτομα με περισσότερα λεφτά από τους άλλους δεν είναι κάτι κακό. Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι ίσοι. Όλοι οι άνθρωποι πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα, αλλά δεν μπορείς να έχεις αξιοκρατία όταν κάποιος ο οποίος πάει μπροστά την ανθρωπότητα παίρνει τα ίδια λεφτά με κάποιον ο οποίος είναι βάρος στην ανθρωπότητα. Αυτό το σύστημα είναι καταδικασμένο να αποτύχει γιατί άπλά δεν προάγει την εξέλιξη.

Για να οδηγηθούμε σε ένα πραγματικά αξιοκρατικό σύστημα θα πρέπει τα λεφτά που έχει ο καθένας να εκφράζουν την πραγματική αξία αυτού του ανθρώπου ως προς την κοινωνική του προσφορά. Γι αυτό πρέπει να υπάρχει ένα πλαφόν στην κληρονομιά.
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Αποστολή email MSN Messenger
Επισκόπηση όλων των Δημοσιεύσεων που έγιναν πριν από:   
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    www.filosofia.gr Αρχική σελίδα -> Φιλοσοφικοί Προβληματισμοί Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες
Σελίδα 1 από 1

 
Μετάβαση στη:  
Δεν μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης





Μηχανισμός forum: PHPBB

© filosofia.gr - Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του.

Υλοποίηση, Φιλοξενία: Hyper Center