Θ.ΒοήθειαςΘ.Βοήθειας   ΑναζήτησηΑναζήτηση   Εγγεγραμμένα μέληΕγγεγραμμένα μέλη   Ομάδες ΧρηστώνΟμάδες Χρηστών  ΕγγραφήΕγγραφή  ΠροφίλΠροφίλ 
Συνδεθείτε, για να ελέγξετε την αλληλογραφία σαςΣυνδεθείτε, για να ελέγξετε την αλληλογραφία σας   ΣύνδεσηΣύνδεση 

Πολιτεύματα και οικονομικά συστήματα

 
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    www.filosofia.gr Αρχική σελίδα -> Ελεύθερες Απόψεις
Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας :: Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας  
Συγγραφέας Μήνυμα
Link
Νεοφώτιστος


Εγγραφή: 26 Αύγ 2008
Δημοσιεύσεις: 2

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τρι Δεκ 28, 2021 11:14 pm    Θέμα δημοσίευσης: Πολιτεύματα και οικονομικά συστήματα Απάντηση με Συμπερίληψη

Δεν θεωρώ ότι κατέχω την αλήθεια. Υπάρχουν θετικά και αρνητικά στα διάφορα συστήματα.

Πιστεύω ότι πρέπει να έχουμε δημοκρατία για να έχουν λόγο οι άνθρωποι για αποφάσεις που τους επηρεάζουν.

Η αστική δημοκρατία πιστεύω ότι παρά τα θετικά της δεν είναι το ιδανικό πολίτευμα, αν και φυσικά δεν θεωρώ ότι γνωρίζω ποιο είναι το ιδανικό πολίτευμα!

Στα θετικά της αστικής δημοκρατίας: κράτος δικαίου (συνεπάγεται και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων), εκλεγμένοι αντιπρόσωποι, κοσμικισμός, κοσμικό κράτος, πολυκομματικό σύστημα.

Στα αρνητικά της αστικής δημοκρατίας: δεν είναι υποχρεωτικό να υπάρχει κράτος πρόνοιας όπως επίσης και συλλογικές συμβάσεις, δεν διασφαλίζεται ότι οι υπουργοί και ο πρωθυπουργός ή ο πρόεδρος θα έχουν επαρκή κατάρτιση, η κυβέρνηση δεν είναι υποχρεωμένη να κάνει δημοψηφίσματα.

Πιστεύω ότι το κράτος πρόνοιας και οι συλλογικές συμβάσεις θα έπρεπε να προστατεύονται από το Σύνταγμα. Το Σύνταγμα θα μπορούσε επίσης να αναφέρει ότι οι υπουργοί πρέπει να έχουν σπουδές, διδακτορικό και εργασιακή εμπειρία που να έχουν σχέση με το χαρτοφυλάκιο. Σχετικά με το δημοψήφισμα, πιστεύω ότι πρέπει να γίνεται όταν πρόκειται να γίνει μία σημαντική αλλαγή αλλά ίσως όχι σε χώρες στις οποίες το μορφωτικό επίπεδο των περισσότερων είναι χαμηλό ή όταν οι πολίτες δεν είναι επαρκώς ενημερωμένοι.

Πιστεύω ότι πρέπει να έχει μία χώρα πολυκομματικό σύστημα για τους εξής λόγους: 1) Δεν πρέπει να θεωρούμε ότι κατέχουμε την αλήθεια για να μπορούμε να βελτιώσουμε τις ιδέες μας. Ο μονοκομματισμός θα είχε κάποια λογική αν θεωρούσαμε ότι κατέχουμε την αλήθεια γιατί θα είχαμε ένα κόμμα του οποίου η ιδεολογία θα ήταν η αλήθεια. 2) Σε μία χώρα οι άνθρωποι έχουν διαφορετικές ιδεολογίες οπότε πρέπει να υπάρχουν και κόμματα με διαφορετικές ιδεολογίες. Δεν πρέπει να σεβόμαστε όλες τις ιδεολογίες όμως. Ορισμένα κόμματα πρέπει να είναι παράνομα. Ένα κριτήριο πιστεύω ότι πρέπει να είναι το αν είναι συμβατή η ιδεολογία ενός κόμματος με τα ανθρώπινα δικαιώματα και με τα δικαιώματα άλλων πλασμάτων. Επιπλέον, η ιδεολογία πρέπει να είναι δημοκρατική. 3) Όταν υπάρχει πολυκομματικό σύστημα οι πολιτικοί των αντιπολιτευόμενων κομμάτων ελέγχουν την κυβέρνηση ή τουλάχιστον αυτό πρέπει να κάνουν. 4) Αν η διακυβέρνηση είναι κακή τότε μπορούν οι πολίτες αρκετά εύκολα να διώξουν το κυβερνών κόμμα (ή τα κυβερνώντα κόμματα) ψηφίζοντας άλλα κόμματα.

Εκτός από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, σε μία δημοκρατική χώρα, την κυβέρνηση ελέγχουν οι ανεξάρτητοι δικαστές και ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι. Όταν υπάρχει έλεγχος το αποτέλεσμα είναι καλύτερο.

Στον αποκεντρωμένο σοσιαλισμό είναι θετικό το ότι δεν υπάρχει εκμετάλλευση στους συνεταιρισμούς. Στους συνεταιρισμούς στους οποίους οι αποφάσεις λαμβάνονται δημοκρατικά είναι αρνητικό το ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να ληφθούν αποφάσεις εφόσον είναι περισσότεροι αυτοί που αποφασίζουν. Στους συνεταιρισμούς υπάρχει επίσης η δυνατότητα αντί να λαμβάνονται οι αποφάσεις από όλους, να επιλέγουν οι συνέταιροι την διοίκηση. Στον κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας το οικονομικό επιτελείο δεν έχει αρκετές πληροφορίες για να πάρει καλές αποφάσεις και επιπλέον απαιτούνται χρονοβόρες διαδικασίες για να γίνει κάτι. Στον σοσιαλισμό είναι θετικό το ότι στόχος της παραγωγής είναι η κάλυψη των κοινωνικών αναγκών και όχι το κέρδος.

Στον αναρχισμό οι αποφάσεις λαμβάνονται αμεσοδημοκρατικά. Σε περίπτωση που οι πολίτες δε βλέπουν τι προτείνουν οι ειδικοί, είναι πιο πιθανό να είναι καλές οι αποφάσεις όταν λαμβάνονται από ειδικούς και όχι αμεσοδημοκρατικά. Υπάρχει βέβαια περίπτωση, και είναι και ένα ζητούμενο, οι πολίτες να βλέπουν τι προτείνουν οι ειδικοί. Νομίζω ότι δεν είναι ωραίο να λαμβάνονται αποφάσεις με τις οποίες οι περισσότεροι είναι αντίθετοι. Ως εκ τούτου, είναι θετικό το ότι λαμβάνονται αμεσοδημοκρατικά οι αποφάσεις στον αναρχισμό. Είναι όμως και αρνητικό εφόσον απαιτείται περισσότερος χρόνος για να ληφθούν αποφάσεις. Επιπλέον στον αναρχισμό δεν υπάρχουν ισχυροί ασυνείδητοι εφόσον δεν υπάρχουν ιεραρχικές δομές. Για να μην παρεξηγηθώ δεν εννοώ ότι είναι ασυνείδητοι όλοι οι υψηλόβαθμοι.

Ο ανταγωνισμός έχει τα αρνητικά και τα θετικά του. Στα θετικά: υπάρχει μεγαλύτερη ποικιλία σε προϊόντα και υπηρεσίες, έχουμε προϊόντα υψηλότερης ποιότητας ή/και προϊόντα σε χαμηλότερες τιμές, και μάλλον έχουμε υψηλότερη παραγωγικότητα. Στα αρνητικά είναι ότι χάνονται θέσεις εργασίας και ότι αυτοί που έχουν τεχνογνωσία ενδέχεται να μην θέλουν να την δώσουν σε άλλους ή να μην θέλουν να δώσουν τεχνογνωσία δωρεάν.

Στα θετικά του καπιταλισμού είναι η αποκέντρωση και ο ανταγωνισμός. Στα αρνητικά είναι η εκμετάλλευση και το γεγονός ότι υπάρχουν ισχυροί ασυνείδητοι. Δεν υπάρχει μόνο ένας καπιταλισμός βέβαια. Οι νεοφιλελεύθεροι δεν θέλουν το κράτος στην οικονομία. Στον νεοφιλελευθερισμό ιδιωτικοποιούνται σχεδόν τα πάντα, η αγορά απορυθμίζεται σε μεγάλο βαθμό και το κράτος πρόνοιας αποδυναμώνεται σημαντικά. Προσωπικά πιστεύω ότι στον καπιταλισμό χρειάζεται κράτος πρόνοιας καθώς και ρυθμίσεις όπως στις τιμές των βασικών ειδών και στην αγορά εργασίας.

Σχετικά με την σοσιαλδημοκρατία, πιστεύω ότι η παραδοσιακή, κεντροαριστερή σοσιαλδημοκρατία δεν είναι ρεαλιστική. Σε πολλές χώρες δεν υπάρχουν περιορισμοί στις μετακινήσεις των κεφαλαίων. Χρειάζονται πιο δεξιές πολιτικές για να έχουμε περισσότερες ιδιωτικές επενδύσεις και χαμηλότερη ανεργία. Όχι πολύ δεξιές όμως, όχι νεοφιλελεύθερες πολιτικές! Οι κοινωνικές δαπάνες να στοχεύουν στην κάλυψη μόνο των βασικών αναγκών. Με λιγότερες δαπάνες μπορούμε να έχουμε πιο χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές. Ο μέγιστος αριθμός ωρών την εβδομάδα για τους υπαλλήλους, αντί για 40 ώρες, να είναι 48.

Η τεχνολογική πρόοδος δεν είναι αρκετή φυσικά. Χρειάζεται και πνευματική και ηθική πρόοδος. Προσωπικά φοβάμαι ότι στο μέλλον ισχυροί ασυνείδητοι χρησιμοποιώντας την διαθέσιμη τεχνολογία θα έχουν μεγαλύτερη ισχύ και από αυτήν που έχουν τώρα.

Ίσως το καλύτερο σύστημα να είναι ένας αρκετά αποκεντρωμένος σοσιαλισμός με ανταγωνισμό μεταξύ συνεταιρισμών και μη μόνιμους δημοσίους υπαλλήλους.
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα
Επισκόπηση όλων των Δημοσιεύσεων που έγιναν πριν από:   
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    www.filosofia.gr Αρχική σελίδα -> Ελεύθερες Απόψεις Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες
Σελίδα 1 από 1

 
Μετάβαση στη:  
Δεν μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης





Μηχανισμός forum: PHPBB

© filosofia.gr - Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του.

Υλοποίηση, Φιλοξενία: Hyper Center