Θ.ΒοήθειαςΘ.Βοήθειας   ΑναζήτησηΑναζήτηση   Εγγεγραμμένα μέληΕγγεγραμμένα μέλη   Ομάδες ΧρηστώνΟμάδες Χρηστών  ΕγγραφήΕγγραφή  ΠροφίλΠροφίλ 
Συνδεθείτε, για να ελέγξετε την αλληλογραφία σαςΣυνδεθείτε, για να ελέγξετε την αλληλογραφία σας   ΣύνδεσηΣύνδεση 

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΝΟΜΟΣ

 
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    www.filosofia.gr Αρχική σελίδα -> Συζητήσεις για Θέματα
Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας :: Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας  
Συγγραφέας Μήνυμα
KOSTAS GIAVASOGLOU
Πρύτανης


Εγγραφή: 19 Ιούν 2011
Δημοσιεύσεις: 186

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τετ Ιούλ 17, 2019 10:58 am    Θέμα δημοσίευσης: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΝΟΜΟΣ Απάντηση με Συμπερίληψη

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΑΥΤΟΠΕΙΘΑΡΧΙΑ ΝΟΜΟΣ

Ελευθερία είναι η δυνατότητα του να πράττει έκαστος μέσα στα πλαίσια του Νόμου σύμφωνα με τη βούλησή του.
Αυτό προϋποθέτει ότι κυρίαρχος είναι ο νόμος και όχι ο άνθρωπος. Ο νόμος όμως δημιουργείται από ανθρώπους. Για να δημιουργηθεί χρειάζεται βαθιά μελέτη και γνώση του περιβάλλοντος όπως αυτό έχει διαμορφωθεί από την διαρκή εξέλιξη με βάση τις κοινωνικές οικονομικές ιστορικές συνθήκες. Ο νόμος πρέπει να συμπεριλαμβάνει πρακτικές οι οποίες έχουν διαμορφωθεί από τις συνήθειες, τα ήθη, τα έθιμα, τον πολιτισμό, τις ιδεολογίες, τα πιστεύω των ανθρώπων εφόσον όλα αυτά μπορούνε να υποστηρίξουν μια βιώσιμη κοινωνία.
Ισορροπίες κρατά ο νόμος και είναι εξέλιξη αρχικών κανόνων δικαίου που θεσπίστηκαν κατά την δημιουργία των πρώτων κοινωνικών συστημάτων. Οι κανόνες αυτοί αρχικά ήταν άγραφοι ως ήθη και έθιμα που διέπουν τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων. Οι άνθρωποι τους έχουν αποδεχτεί διότι τους γνώριζαν από την αρχή και υπάρχει μια αρχική προφορική συναίνεση στη βάση ενός διαλόγου. Αυτόν τον διαρκή διάλογο πρέπει να έχει ο νόμος στην εξέλιξή του.
Είναι βασικό στοιχείο της ελευθερίας διότι εμπεριέχει κανόνες συμβίωσης όπως εξελίχθηκαν διαχρονικά. Σύμφωνα με τις συνθήκες ζωής που ίσχυαν τότε και όπως αυτές εξελίχθηκαν.
Έτσι λοιπόν οι νόμοι πρέπει να καθίστανται γνωστοί στους πολίτες δια των αιτιολογικών τους εκθέσεων και κύρια δια των επεξηγήσεων.
Ο νόμος έχει δύο όψεις, από τη μία περιορίζει αυτήν την ελευθερία την οποία εγγυάται από την άλλη όψη. Δηλαδή ο νόμος εγγυάται την ελευθερία και την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας κάθε ανθρώπου και από την άλλη την περιορίζει για να την διαφυλάξει από δράσεις των άλλων ανθρώπων.
Έτσι λοιπόν ο νόμος αποτελεί ένα κοινωνικό συμβόλαιο των ανθρώπων που απαρτίζουν μια κοινωνία στην οποία έκαστος επιθυμεί να δρα και να λειτουργεί ελεύθερα και να αναπτύσσει την προσωπικότητά του. Αυτό το συμβόλαιο είναι εγγυημένο από το κράτος το οποίο δικαιούται νομίμως να ασκήσει βία για την προστασία αυτού του δικαιώματος. Ο τρόπος όμως της ενασκήσεως και τα όρια ορίζονται από τον νόμο με την εγγύηση του κράτους ώστε να δύνανται και οι άλλοι άνθρωποι να απολαμβάνουν την ίδια ελευθερία. Έτσι λοιπόν η ελευθερία κάθε ανθρώπου εντεταγμένου σε μια πολιτεία περιορίζεται στα όρια της ελευθερίας των άλλων ανθρώπων.
Δεν αρκεί όμως ο βίαιος περιορισμός από την πολιτεία η οποία λειτουργεί ως ρυθμιστής των σχέσεων των ανθρώπων. Θα πρέπει να δημιουργηθεί στους πολίτες η συνείδηση της αναγκαιότητας αυτού του περιορισμού. Και πως θα γίνει αυτό; Με την αυτοπειθαρχία του καθενός, η οποία μαθαίνεται από την ένταξη από την νεαρά ηλικία σε κοινωνική ομάδα. Είναι η κοινωνικοποίηση των παιδιών που πάνε σε κατασκηνώσεις και άλλες ομάδες κοινών ενδιαφερόντων προστασίας του περιβάλλοντος κλπ.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
Η Ελευθερία κατακτάται δια της παιδείας, με αυτοπειθαρχία και υπακοή στους κανόνες. Σε μια ομάδα παιδιών από παιδαγωγούς και διδασκάλους , τίθενται κάποιο κανόνες παιδευτικοί για να μπορέσουν να λειτουργήσουν ως ένα ενιαίο σύνολο στις κοινές επιδιώξεις και ενδιαφέροντα. Είναι η κοινωνικοποίηση αυτή που δημιουργεί τους αυριανούς πολίτες.
Με τον τρόπο αυτό θα διαπιστώσουν ότι ενεργούντες σα μια ομάδα πετυχαίνουν στόχους πολλαπλάσιους από αυτούς που θα πετύχαιναν ατομικά ο καθένας.
Αυτό οδηγεί σε μια αυτοβελτίωση και εσωτερική πειθαρχία όπου ο καθένας θέτει στόχους και με πλήρη αυτοέλεγχο επικεντρώνει σε αυτούς και πετυχαίνει πολύ περισσότερα πράγματα διότι έχει βελτιώσει σημαντικά τον εαυτό του και την αποδοτικότητά του καθιστάμενος ισχυρότερος λειτουργικότερος και πλέον εναρμονιζόμενος στα διαρκώς μεταβαλλόμενο εξωτερικό περιβάλλον.
Είναι η Ισχύς εν τη Ενώσει αλλά και ατομικά διότι υπάρχει ένας διάλογος μεταξύ των ανθρώπων ο οποίος βελτιώνει και ένας συναγωνισμός όπου ο καθένας δίνει τον καλύτερο εαυτό του.
Έτσι λοιπόν τα παιδιά όταν μεγαλώσουν θα είναι προετοιμασμένα να λειτουργήσουν στον στίβο της πολιτείας αλλά και του ανταγωνισμού.
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ο νόμος πρέπει να προσανατολίζεται προς την Ιδέα του Δικαίου κατά την ρύθμιση των ανθρώπινων σχέσων.
Είναι το κράτος δικαίου που προστατεύει δια της δικαιοσύνης τα ατομικά δικαιώματα από την πλειοψηφία που έχει την διακυβέρνηση.
Η Δικαιοσύνη έχει σημαντικό ρόλο στον έλεγχο της συνταγματικότητας των νόμων, όπου προβαίνει σε αυτόν αυτοδίκαια. Έτσι λοιπόν κατά τον δικαιοκρατικό έλεγχο των νόμων προστατεύει τα δικαιώματα των ατόμων από πράξεις ή παραλείψεις της διοίκησης.
Συνεπώς εάν η Βουλή στην οποία την πλειοψηφία έχει ένα κόμμα περάσει έναν νόμο που έρχεται σε αντίθεση με τις θεμελιώδεις διατάξεις του συντάγματος και σε εφαρμογή του νόμου αυτού εκδοθεί πράξη της διοίκησης η οποία θίγει ατομικά δικαιώματα, τότε ο πολίτης έχει το δικαίωμα να προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια και να ζητήσει την ακύρωση αυτής. Το ίδιο συμβαίνει κατά την εκδίκαση μιας υποθέσεως από το οποιοδήποτε δικαστήριο το οποίο αυτεπαγγέλτως προβαίνει στον έλεγχο της συνταγματικότητας του νόμου.
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
Επισκόπηση όλων των Δημοσιεύσεων που έγιναν πριν από:   
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    www.filosofia.gr Αρχική σελίδα -> Συζητήσεις για Θέματα Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες
Σελίδα 1 από 1

 
Μετάβαση στη:  
Δεν μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης





Μηχανισμός forum: PHPBB

© filosofia.gr - Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του.

Υλοποίηση, Φιλοξενία: Hyper Center