Θ.ΒοήθειαςΘ.Βοήθειας   ΑναζήτησηΑναζήτηση   Εγγεγραμμένα μέληΕγγεγραμμένα μέλη   Ομάδες ΧρηστώνΟμάδες Χρηστών  ΕγγραφήΕγγραφή  ΠροφίλΠροφίλ 
Συνδεθείτε, για να ελέγξετε την αλληλογραφία σαςΣυνδεθείτε, για να ελέγξετε την αλληλογραφία σας   ΣύνδεσηΣύνδεση 

Ο μυθος του Ηρός ή τι γίνεται η ψυχή μετά θάνατον
Μετάβαση στη σελίδα 1, 2  Επόμενο
 
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    www.filosofia.gr Αρχική σελίδα -> Ελεύθερες Απόψεις
Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας :: Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας  
Συγγραφέας Μήνυμα
KOSTAS GIAVASOGLOU
Πρύτανης


Εγγραφή: 19 Ιούν 2011
Δημοσιεύσεις: 186

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Κυρ Ιούλ 09, 2017 12:04 pm    Θέμα δημοσίευσης: Ο μυθος του Ηρός ή τι γίνεται η ψυχή μετά θάνατον Απάντηση με Συμπερίληψη

Πλάτωνας στο τέλος της Πολιτείας.
Ο Μύθος του Ηρός εξωσωματική εμπειρία
Ο Πλάτωνας προσεγγίζει τον κόσμο επί τη βάσει της ηθικής και του δικαίου και αποτελεί τον πρόδρομο της Χριστιανικής Θρησκείας.
Ένας στρατιώτης που σκοτώθηκε στη μάχη περιγράφει την εξωσωματική του εμπειρία μέχρι του σημείου που γύρισε στη ζωή.
Μετά τον θάνατο του στρατιώτη Ηρ το σώμα δεν αποσυντίθεται όπως των υπολοίπων νεκρών αρά παραμένει σα να βρίσκεται σε ύπνο.
Ο Ηρ πέθανε όμως γύρισε από τον άλλο κόσμο για να εξηγήσει την εμπειρία.
Η εξωσωματική εμπειρία διαρκεί 12 ημέρες. Εμπλέκεται με αστρονομικά δεδομένα ιδιαίτερα με ότι περιβάλλει τον πλανήτη μας.
Το αστρονομικό κείμενο είναι κυρίαρχο. Ο θάνατος δεν είναι κάτι κακό κατ’ ανάγκην. Η όλη κατάσταση όπως εξελίσσεται έχει σχέση με τι καλές και κακές πράξεις που πράξαμε κατά την διάρκεια της ενσάρκωσης.
Η στιγμή του θανάτου. Όταν η ψυχή βγαίνει από το σώμα συναντά και άλλες ψυχές που κατευθύνονται σε κάποιο σημείο του ουρανού.
Οι ψυχές εξακολουθούν να ζούνε και κατευθύνονται σε ουράνιο τόπο. Εκεί συναντούν κάποια χάσματα τα οποία υπάρχουν σε κάποιο ύψος. Το χάσμα υποδηλώνει μια κατάσταση. Η φιλοσοφία είναι μια μελέτη θανάτου και προετοιμάζει για την μετά θάνατον κατάσταση.
Η ψυχή φεύγοντας από το σώμα παίρνει μαζί της και όσα έπραξε κατά την διάρκεια της ζωής.
Η ψυχή φθάνοντας στα χάσματα θα συναντήσει τους τρεις κριτές του Άδη Μίνως, Ραδάμανθυς, Αιακός. Εν προκειμένω ελέγχεται η δικαιοσύνη. Οι κριτές ελέγχουν επί τη βάσει προτύπων.
Η ψυχή δεν χρειάζεται να κριθεί, αρκεί να κάτσει επάνω στο θρόνο του κριτή και φωτιζόμενη από το Φως της συνείδησης πρώτα κρίνει τα δικά της έργα και έπειτα των άλλων. Η κρίση είναι απόλυτη συμπαντική και λεπτομερέστατη. Ο μέγιστος κριτής είναι η ίδια η συνείδηση, αυτή η συνείδηση που είναι ένα κομμάτι της Θείας Συνείδησης.
Τα χάσματα είναι δύο δαχτυλίδια πάνω από την γη τα οποία δεν είναι ορατά. Τα δύο χάσματα ταιριάζουν με αυτά που στη σύγχρονη αστροφυσική ονομάζουμε Ζώνες Van Allen Αυτές έγιναν γνωστές το 1956, είναι ηλεκτρομαγνητικά πεδία υψηλής συχνότητας και αόρατα και πολύ επικίνδυνα διότι εκπέμπουν ακτινοβολίες ικανές να καταστρέψουν την ανθρώπινη ζωή. Τα δύο χάσματα περικυκλώνουν τον πλανήτη και οι κριτές επιτρέπουν στην ψυχή να μπει ή στο ένα ή στο άλλο. Αυτό έχει να κάνει με το πόσο δίκαιες ήταν όσο ευρίσκονταν μέσα στο σώμα. Το αποτέλεσμα των 12 μεσοτήτων του Αριστοτέλη είναι η δικαιοσύνη. Οι ζώνες αυτές γίνονται αντιληπτές όταν μετρούνται με ειδικά όργανα.
Ο Ηρ βλέπει όλη τη διαδικασία της κρίσεως και έπειτα επιστρέφει στο σώμα του για να αφηγηθεί στους ανθρώπους την εμπειρία του.
Κρινόμαστε σε ότι έχει κάνει αυτό το σώμα από τη στιγμή της γέννησης. Η ψυχή δεν έρχεται στον πλανήτη μόνο για μια ενσάρκωση. Είναι υποχρεωμένη να παρακολουθήσει έναν κύκλο 10 ενσαρκώσεων πράγμα που αντιστοιχεί σε 1000 έτη.
Δεν είναι αρκετή στην ψυχή μια ζωή για να μάθει. Η ψυχή πρέπει να ενσαρκωθεί πολλές φορές για να αποκτήσει όσο το δυνατόν περισσότερες εμπειρίες διότι άσαρκη δεν αποκτά εμπειρίες. Μόνο η ύλη δίνει εμπειρίες και κάθε φορά που η ψυχή φεύγει από το σώμα πρέπει να κριθεί για τα όσα έπραξε.
Στην 10η ενσάρκωση κρίνεται ολοκληρωτικά για να περάσει στο Φως.
Για να γίνει αυτό πρέπει η ψυχή να γίνει πιο δίκαιη και πιο καλή.
Τα λάθη που έκανε η ψυχή κατά την ενσάρκωση τα παίρνει μαζί της και προστίθενται στο κεφάλαιό της και πρέπει να επιστρέψει και πάλι για να τα διορθώσει. Στο κεφάλαιό της προστίθενται και οι καλές πράξεις.
Έχουμε λοιπόν το κεφάλαιο της ψυχής που περιέχει ένα ισοζύγιο θετικών και αρνητικών ενεργειών και περιέχονται σε αυτό από τις προηγούμενες ενσαρκώσεις. Ανάλογα προς τα που κλείνει ορίζονται και οι επόμενες ενσαρκώσεις ανά 10 ή προχωρά προς το Φως που είναι το επίπεδο των Θείων και τελειωμένων Οντοτήτων που ορίζουν την διακυβέρνηση του Κόσμου.
Η ψυχή κρίνεται από το κεφάλαιο που έχει συγκεντρώσει από όλες τις προηγούμενες ενσαρκώσεις. Εξετάζεται: 1. Πόσους ανθρώπους έχει ευεργετήσει, ή αδικήσει. 2. Πόσες καλές και πόσες κακές πράξεις έχει κάνει. Για κάθε κακή πράξη είναι υποχρεωμένη να κάνει 10 ενσαρκώσεις ήτοι μια χιλιετία. Για κάθε καλή πράξη αφαιρούνται 10 ενσαρκώσεις ήτοι μια χιλιετία. Μια κακή πράξη στο σύνολο πχ πολιτικός κυβερνήτης προσθέτει τόσες χιλιετίες όσοι και οι άνθρωποι που υπέστησαν τα αποτελέσματα αυτής. Αντίστοιχα αφαιρούνται χιλιετίες για τις καλές πράξεις.
Ανάλογα με το επίπεδο της εξέλιξης η ψυχή μπορεί να επιλέξει την επόμενη ενσάρκωση. Στα χαμηλά επίπεδα δεν υπάρχει επιλογή. Εάν όμως φτάσει σε ένα ορισμένο επίπεδο έχει το δικαίωμα της επιλογής.
Ο σκοπός της γέννησής μας και των αλλεπάλληλων ενσαρκώσεων έχει να κάνει με την ανάπτυξη της έννοιας της δικαιοσύνης.
Είναι η δικαιοσύνη που εξασφαλίζει την αρμονία των μερών και την εξέλιξη σε ανώτερα επίπεδα.
Μικρές καλές πράξεις στην καθημερινότητά μας καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής είναι το ζητούμενο.
Το ερώτημα είναι κατά πόσον υπάρχει ελεύθερη βούληση ή είναι η μοίρα που καθορίζει την πορεία της ζωής μας.
Γιατί γίνεται όμως όλη αυτή η διαδικασία;
Το Σύμπαν δημιουργήθηκε κάποια στιγμή για να εξελιχθεί και να υπάρξει και να είναι αιώνιο. Ο Ηράκλειτος λέει ότι ο Κόσμος αυτός ήταν από πάντα και είναι για πάντα και όλα είναι τυχαία. Ο Ηράκλειτος λέει ότι τα πάντα κινούνται, τα πάντα μεταβάλλονται. Τον Κόσμο των κυβερνούν ο Λόγος η Φωτιά και ο Χρόνος. Η φωτιά είναι ενεργειακό δυναμικό που ανάβει και σβήνει με μέτρο.
Ο Κόσμος δεν δημιουργήθηκε για να χαθεί γιατί ποτέ δεν δημιουργείται κάτι για να χαθεί. Δημιουργείται για να διατηρηθεί και να προχωρήσει. Για να γίνει αυτό πρέπει να εξελιχθεί. Λογικά η εξέλιξη είναι προς το καλύτερο διότι μόνο έτσι υπάρχει μέλλον και ζωή.
Τ ο σύμπαν δημιουργήθηκε για να διατηρηθεί και για να διατηρηθεί πρέπει να εξελιχθεί να γίνει καλύτερο, να βελτιωθεί και για να βελτιωθεί πρέπει να μάθει και για να μάθει χρειάζονται οι ψυχές.
Οι ψυχές για να μάθουν πρέπει να ενσαρκωθούν σε ένα περιβάλλον Διπολικό ήτοι τους Πλανήτες. Η όλη διαδικασία είναι εκπαίδευση. Η ύπαρξη των αντιθέτων δημιουργεί την εκπαίδευση. Υπάρχει η αναγκαιότητα λοιπόν της ενσάρκωσης και της υλοποίησης. Είναι ακριβώς η ανάγκη που φέρνει τις ιδέες από τον κόσμο των ιδεών στον αισθητό κόσμο. Ο λόγος είναι ότι μόνο αν περάσουν δια της υποδοχής στον αισθητό κόσμος και υλοποιηθούν, μόνο τότε θα δοκιμαστούν και μόνο αν δοκιμαστούν θα μπορέσουν να οδηγήσουν στη βελτίωση.
Όπως λέει ο Ερμής ο Τρισμέγιστος << όσα είναι πάνω είναι και κάτω>> Ο υλικός κόσμος είναι ένα αντίγραφο του άυλου του πνευματικού, του ανώτερου, αυτού που βρίσκεται σε άλλη διάσταση. Και για τον υλικό κόσμο ισχύει η εξέλιξη και η βελτίωση όπως ορίζει η θεωρία του Δαρβίνου σε υλικό επίπεδο. Και ο υλικός κόσμος με την δημιουργία των μορφών οι οποίες προσαρμόζονται στη λειτουργία και την προσαρμογή σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενος περιβάλλον εξελίσσεται.
Οι ψυχές ενσαρκωμένες στο υλικό περιβάλλον των πλανητών εκπαιδεύονται υλοποιώντας τις ιδέες. Οι ψυχές εκπαιδεύονται ώστε να προσεγγίσουν την Δικαιοσύνη. Αυτός είναι και ο σκοπός του έργου <<Πολιτεία του Πλάτωνος>> να προσεγγίσει την ιδέα της δικαιοσύνης. Γιατί Δικαιοσύνη είναι αρμονία των αντιθέτων. Ο Αριστοτέλης ομιλεί για τις 12 μεσότητες που οδηγούν στην Δικαιοσύνη.
Το καλό και το κακό είναι έννοιες σχετικές , ανάλογα το τι συμφέρει την πλειονότητα φτιάχνονται οι νόμοι επί τη βάσει κοινώς παραδεδεγμένων αξιών. Κάτι που είναι καλό για κάποιον είναι κακό για κάποιον άλλο και αντίστροφα. Υπάρχει το στοιχείο της υποκειμενικότητας. Η Δικαιοσύνη είναι μεσότητα, σωφροσύνη, έκαστος τα εαυτού έργα όπως ορίζει ο Πλάτωνας. Είναι αρμονία, εναρμόνιση των αντιθέτων. Είναι μια διαλεκτική διαδικασία που οδηγεί στην Αρμονία. Η Δικαιοσύνη είναι οργάνωση, είναι τάξη στην αταξία, είναι το να αποδοθούν στο καθένα τα αρμόζοντα, είναι η άνιση αντιμετώπιση άνισων καταστάσεων και η ίση αντιμετώπιση των ίσων. Το αντίθετο τη Δικαιοσύνης η αδικία είναι δυσαρμονία και ως τοιαύτη το σύμπαν θα την αποβάλλει γυρνώντας τη στον αδικοπραγήσαντα.
Όταν η ψυχή εκπαιδευτεί ανέρχεται στα πεδία VAN ALLEN. Εκεί κρίνεται και μεταφέρει την εμπειρία στο πνευματικό ενεργειακό δυναμικό. Η ψυχή όταν φεύγει από το σώμα εισέρχεται σε μια άλλη διάσταση διαφορετικής ενεργειακής πυκνότητας η οποία δεν είναι αντιληπτή κατά την διάρκεια της ζωής δια των αισθήσεων.
Είναι ένα ενεργειακό δυναμικό διαφορετικής σύνθεσης που υποδέχεται τις ψυχές οι οποίες όμως και αυτές πλέον έχουν μεταβάλλει το ενεργειακό τους δυναμικό καθιστάμενες πιο αραιές. Είναι στο αστρικό επίπεδο όμως σε διάσταση που δεν προσεγγίζεται κατά την διάρκεια της ζωής και όσο φέρει το υλικό σώμα στον κόσμο των τριών διαστάσεων που επί της ουσίας είναι εικονικός και έχει δημιουργηθεί για να υλοποιηθεί και να λειτουργήσει το σώμα. Με λίγα λόγια για να εισέλθει η ψυχή στο ενεργειακό δυναμικό αυτό θα πρέπει να έρθει σε συμβατή με αυτό κατάσταση.
Θα μπορούσε κάποιος να υποθέσει ότι ίσως ακόμη δεν έχει ανακαλυφθεί δια της επιστήμης, όμως η αστροφυσική προχωρά προς την διερεύνηση θεμάτων τα οποία ίσως κάποτε να οδηγήσουν προς τα εκεί.
Εις πάσα περίπτωση ποτέ δεν αντικρύζουμε την πλήρη αλήθεια, ίσως να αντικρύζουμε ψήγματα αυτής ή μάλλον θα έλεγα μέρος της αλήθειας. Η όλη αλήθεια δεν αντικρίζεται ποτέ παρά ίσως μόνο στο πεδίο του πλήρους Φωτός, της πλήρους ενατένισης.
Αν η ψυχή φτάσει στα επίπεδα του καθαρού Φωτός ή όπως μπορούμε να προσεγγίσουμε αυτή την κατάσταση, τότε πλέον παύει η ενσάρκωση και περνά σε μια άλλη διάσταση, την διάσταση του πλήρους Φωτός και της πλήρους αντίληψης της λειτουργίας του Κόσμου και ίσως και της διακυβέρνησης του Σύμπαντος επί τη βάσει της αρμονίας της δικαιοσύνης.
Ας την πάρουμε την ψυχή ως αμέριστη ουσία ως ενεργειακό δυναμικό. Είναι το ίδιο το ενεργειακό δυναμικό του σύμπαντος η ίδια Ουσία. Η Ουσία βελτιώνεται, μειώνει την πυκνότητά της, αυξάνει τη φωτεινότητα και το ενεργειακό της δυναμικό καλυτερεύει τη δομή της και καθίσταται πιο ισχυρή. Όσο πιο ελαφριά και φωτεινότερη και ενεργειακά ισχυρότερη μπορεί να εισέρχεται σε ανώτερα πεδία, ανώτερες διαστάσεις βελτιώνοντας το πνευματικό της κεφάλαιο. Η βελτίωση αυτή επέρχεται δια των καλών πράξεων που προσεγγίζουν την Δικαιοσύνη. Αντίθετα οι κακές πράξεις που προσεγγίζουν την αδικία τον άλλο πόλο, αυξάνουν την πυκνότητα, την κάνουν βαρύτερη, μειώνουν την φωτεινότητα και την ενέργεια δεν της δίνουν την δυνατότητα να ανέλθει σε ανώτερα πεδία, σε ανώτερες διαστάσεις. Αυτό ακριβώς δημιουργεί την ανάγκη περαιτέρω εκπαίδευσης και περαιτέρω ενσαρκώσεων. 10 ενσαρκώσεις μια χιλιετία για κάθε αμαρτία, λάθος, απόκλιση από την δικαιοσύνη.
Δεν έχει καμιά σχέση με το ηθικοπλαστικό πεδίο των θρησκειών, δηλαδή αν είμαστε καλοί θα υπάρξει ανταμοιβή σε έναν άλλο κόσμο, αν και αυτό είναι μια απλοϊκή εξήγηση του ότι πρέπει να γινόμαστε συνολικά καλύτεροι δια πράξεων και παραλείψεων για να μπορέσουμε να συμμετάσχουμε στην διαδικασία εξέλιξης του Κόσμου, όσο είμαστε στη γη σε υλικό επίπεδο και όταν πάμε σε άλλη διάσταση σε πνευματικό ενεργειακό επίπεδο. Ότι δεν εξελίσσεται προς το καλύτερο, καταστρέφεται λόγω της εντροπίας.
Συνεπώς δεν είναι δυνατόν να γίνει αλλιώς παρά να τηρηθεί απόλυτα αυτή η διαδικασία.
Η άδικη πράξη δημιουργεί δυσαρμονία στο Σύμπαν, διαταράσσει τις δομές του και αυτό πρέπει να διατηρήσει αυτές. Έτσι κατευθύνεται προς αυτόν που τη διέπραξε και αυτός υφίσταται τις συνέπειες αυτής. Οι αρχαίοι μιλούσαν για Υβρι-Ατις-Νέμεσις-Τίσις. Είναι αυτά τα οποία δημιουργούνται από την άδικη πράξη στο υλικό σύμπαν σε αυτή τη διάσταση. Παράλληλα δημιουργείται δυσαρμονία και στο ανώτερο πνευματικό ενεργειακό επίπεδο. Για να αποκατασταθεί η ισορροπία πρέπει ο δράστης να συναισθανθεί, να αντιληφθεί πλήρως την αδικία υπό το Φως της Θείας Συνείδησης. Αυτό γίνεται στο επίπεδο της διάστασης όπου η ψυχή ευρίσκεται υπό κρίση. Οι κριτές Μίνως Ραδάμανθυς Αιακός είναι καταστάσεις της ίδιας της ψυχής και όχι διαφορετικές οντότητες.
Θεία Δικαιοσύνη
Κάθε κριτής δικαστής πρέπει να κρίνει πρώτα τον εαυτό του. Το κομμάτι της Θείας Συνείδησης που βρίσκεται μέσα μας κάνει αυτή τη δουλειά. Δεν υπάρχει κάποια άλλη οντότητα, είναι η Θεία Οντότητα που βρίσκεται μέσα στον καθένα από εμάς. Μόνο που λειτουργεί απόλυτα στο επίπεδο της διάστασης των ψυχών. Είναι κομμάτι από εμάς και κομμάτι από την Θεία Οντότητα, της Θεία δύναμη. Η Χριστιανική Θρησκεία και ίσως και άλλες Θρησκείες που μιλάνε για Θεία Κρίση, Θεία Δίκη και τιμωρία αυτό εννοούν. Είναι το Θεϊκό Κομμάτι που βρίσκεται μέσα μας και παράλληλα και έξω από εμάς ο θεός Ο ‘Εχων την Τριαδική Υπόσταση Πατήρ-Υιός-Άγιο Πνεύμα. Είναι αυτό το Θεϊκό κομμάτι που βρίσκεται μέσα μας, το οποίο παραμένει συνέχεια μέχρι τα επίπεδα του Τελικού Θείου Φωτός όπου απελευθερώνεται και ενώνεται με το Φως εκεί που πλέον έχουν τελειώσει οι ενσαρκώσεις έχει τελειώσει η εκπαίδευση.
Το σύνολο των οντοτήτων που έχουν ολοκληρώσει την διαδικασία των ενσαρκώσεων και βρίσκονται πλέον στην κατάσταση του πλήρους Φωτός αποτελούν μέρος της Θεϊκής υπόστασης. Όμως υπάρχει και η πρωταρχική αιτία των πάντων ως κορωνίδα όλων. Αυτός είναι ο Θεός


Έχει επεξεργασθεί απο τον/την KOSTAS GIAVASOGLOU στις Κυρ Σεπ 23, 2018 8:53 pm, επεξεργάσθηκε 3 φορές συνολικά
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
ΝΕΟΦΩΤΙΣΤΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Πρύτανης


Εγγραφή: 12 Μάρ 2004
Δημοσιεύσεις: 18523

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Δευ Ιούλ 10, 2017 11:06 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Πρέπει ν' αναφερθεί πάντως πως όλ' αυτά ο ίδιος ο Πλάτων τα χαρακτηρίζει έναν "μύθο".
_________________
Έτσι να στέκω, θάλασσα, παντοτεινέ έρωτά μου
με μάτια να σε χαίρομαι θολά
και να ναι τα μελλούμενα στην άπλα σου μπροστά μου,
πίσω κι' αλάργα βάσανα πολλά.
(Κώστας Βάρναλης)
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
iason
Πρύτανης


Εγγραφή: 01 Ιούν 2003
Δημοσιεύσεις: 4108
Τόπος: (Γ)Ελλάς

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τρι Ιούλ 11, 2017 12:32 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Μετά από αυτά, ο θείος Πλάτων ξύπνησε, ή κοιμάται ακόμη;
_________________
-Κάθε λόγος μπορεί να έχει αντίλογο. Κάθε αντίλογος πρέπει να έχει λόγο.
-Εγέμισεν ο ουρανός πετούμενους γαϊδάρους.
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
iason
Πρύτανης


Εγγραφή: 01 Ιούν 2003
Δημοσιεύσεις: 4108
Τόπος: (Γ)Ελλάς

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τετ Ιούλ 12, 2017 10:34 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Παράθεση:
Τ ο σύμπαν δημιουργήθηκε για να διατηρηθεί και για να διατηρηθεί πρέπει να εξελιχθεί να γίνει καλύτερο, να βελτιωθεί και για να βελτιωθεί πρέπει να μάθει και για να μάθει χρειάζονται οι ψυχές.

Αυτό το λέει ο Πλάτων, ή είναι δική σου ερμηνεία; Πώς δημιουργήθηκε αφού ο Παρμενίδης ήδη είχε δείξει ότι δεν υπάρχει δημιουργία, αφού δεν γίνεται το μη ον να δώσει ον. Μετά, γιατί να διατηρηθεί; Δηλαδή αν δεν διατηρηθεί θα πάψει να υπάρχει; Αφού περιέχει μέσα του την εντροπία, ό,τι και να γίνει θα διατηρηθεί έτσι κι αλλιώς. Μετά, γιατί πρέπει να εξελιχθεί, αφού ό,τι και να γίνε η εξελιξη θα συμβεί έτσι ή αλλιώς σε κάθε περίπτωση. Και τι θα πει καλύτερο; Με ποιο κριτήριο καλύτερο; Αν δεν εξελίσσονταν θα ήταν χειρότερο; Τώρα είναι καλό επειδή εξελίχτηκε; Και γιατί να μάθει δηλαδή, για να έχουμε το καλό ρώτημα; Αν δε μάθει τι θα γίνει; Τώρα που έχει μάθει τόσα πολλά, για αυτό είναι δηλαδή τόσο υπέροχο; Laughing

Καλά, οι ψυχές τώρα στο τέλος, φυσικά χρειάζεται και κερασάκι μια τόσο καλή τούρτα! Και με το συμπάθειο πάντα. Καλή μας όρεξη!
Laughing
_________________
-Κάθε λόγος μπορεί να έχει αντίλογο. Κάθε αντίλογος πρέπει να έχει λόγο.
-Εγέμισεν ο ουρανός πετούμενους γαϊδάρους.
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
skapaneas
Πρύτανης


Εγγραφή: 13 Μάϊ 2007
Δημοσιεύσεις: 12421
Τόπος: Εδώ ........ Χρόνος: Τώρα ....... Τρόπος: Απλά + Λαϊκά

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τετ Ιούλ 12, 2017 11:56 am    Θέμα δημοσίευσης: Re: Ο μυθος του Ηρός ή τι γίνεται η ψυχή μετά θάνατον Απάντηση με Συμπερίληψη

Exclamation ........................................ Mr. Green Mr. Green Ολα τα ... ονομαζομενα νοητικα πειραματα ειναι ... απατες Mr. Green Mr. Green ....................................... Exclamation
0.2.2.β.β.β.β.β

KOSTA GIAVASOGLOU

"Καλα" ολα αυτα που "λες"

Αλλά που τελειωνει η "παραθεση" και που αρχιζει η προσωπικη σου αποψη ; Cool
_________________
Ο ανθρωπος ειναι ο λογος του συμπαντος
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Αποστολή email
skapaneas
Πρύτανης


Εγγραφή: 13 Μάϊ 2007
Δημοσιεύσεις: 12421
Τόπος: Εδώ ........ Χρόνος: Τώρα ....... Τρόπος: Απλά + Λαϊκά

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τετ Ιούλ 12, 2017 2:06 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Exclamation ........................................ Mr. Green Mr. Green Ολα τα ... ονομαζομενα νοητικα πειραματα ειναι ... απατες Mr. Green Mr. Green ....................................... Exclamation
                                  0.2.2.β.β.β.β.β
iason έγραψε:
Παράθεση:
Το σύμπαν δημιουργήθηκε για να διατηρηθεί και για να διατηρηθεί πρέπει να εξελιχθεί να γίνει καλύτερο, να βελτιωθεί και για να βελτιωθεί πρέπει να μάθει και για να μάθει χρειάζονται οι ψυχές.

Αυτό το λέει ο Πλάτων, ή είναι δική σου ερμηνεία; Πώς δημιουργήθηκε αφού ο Παρμενίδης ήδη είχε δείξει ότι δεν υπάρχει δημιουργία, αφού δεν γίνεται το μη ον να δώσει ον

Αν ο Παρμενιδης εχει δικιο στην αποδειξη του, τοτε δεν υπαρχεις, οπότε τι ειναι ολα αυτα που λες αφου μοιραια εισαι ανυπαρκτος ;

Αν ο Παρμενιδης εχει αδικο, πραγμα στο οποιο συνηγορει το γεγονος οτι υπαρχεις ( και ... υπαρχεις γιατι μιλας ), αρα ο κοσμος δεν μπορει να εχει γινει απο το μη ον και αρα ... υπαρχει θεος !!!
_________________
Ο ανθρωπος ειναι ο λογος του συμπαντος
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Αποστολή email
skapaneas
Πρύτανης


Εγγραφή: 13 Μάϊ 2007
Δημοσιεύσεις: 12421
Τόπος: Εδώ ........ Χρόνος: Τώρα ....... Τρόπος: Απλά + Λαϊκά

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τετ Ιούλ 12, 2017 2:13 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Exclamation ........................................ Mr. Green Mr. Green Ολα τα ... ονομαζομενα νοητικα πειραματα ειναι ... απατες Mr. Green Mr. Green ....................................... Exclamation
                                  0.2.2.2.β.β.β.β

ΝΕΟΦΩΤΙΣΤΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ έγραψε:
Πρέπει ν' αναφερθεί πάντως πως όλ' αυτά ο ίδιος ο Πλάτων τα χαρακτηρίζει έναν "μύθο".

Μ΄ αρεσουν τα εισαγωγικα σου στο μυθο Cool
Πραγμα που σημαινει οτι αμφιβαλλεις για το χαρακτηρισμο, οπως λες, ως μυθου απο τον Πλατωνα ολων αυτων

Και επιπλεον καθε μυθος εχει στη βαση του μια αληθεια
Μη το ξεχνας
_________________
Ο ανθρωπος ειναι ο λογος του συμπαντος
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Αποστολή email
iason
Πρύτανης


Εγγραφή: 01 Ιούν 2003
Δημοσιεύσεις: 4108
Τόπος: (Γ)Ελλάς

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τετ Ιούλ 12, 2017 2:49 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

skapaneas έγραψε:
Exclamation ........................................ Mr. Green Mr. Green Ολα τα ... ονομαζομενα νοητικα πειραματα ειναι ... απατες Mr. Green Mr. Green ....................................... Exclamation
                                  0.2.2.β.β.β.β.β
iason έγραψε:
Παράθεση:
Το σύμπαν δημιουργήθηκε για να διατηρηθεί και για να διατηρηθεί πρέπει να εξελιχθεί να γίνει καλύτερο, να βελτιωθεί και για να βελτιωθεί πρέπει να μάθει και για να μάθει χρειάζονται οι ψυχές.

Αυτό το λέει ο Πλάτων, ή είναι δική σου ερμηνεία; Πώς δημιουργήθηκε αφού ο Παρμενίδης ήδη είχε δείξει ότι δεν υπάρχει δημιουργία, αφού δεν γίνεται το μη ον να δώσει ον

Αν ο Παρμενιδης εχει δικιο στην αποδειξη του, τοτε δεν υπαρχεις, οπότε τι ειναι ολα αυτα που λες αφου μοιραια εισαι ανυπαρκτος ;

Αν ο Παρμενιδης εχει αδικο, πραγμα στο οποιο συνηγορει το γεγονος οτι υπαρχεις ( και ... υπαρχεις γιατι μιλας ), αρα ο κοσμος δεν μπορει να εχει γινει απο το μη ον και αρα ... υπαρχει θεος !!!


Θεοί δεν ξέρω αν υπάρχουν. Για το αν υπάρχουν όμως ηλίθιοι, είμαι απολύτως βέβαιος. Μετά απολύτου βεβαιότητος.
_________________
-Κάθε λόγος μπορεί να έχει αντίλογο. Κάθε αντίλογος πρέπει να έχει λόγο.
-Εγέμισεν ο ουρανός πετούμενους γαϊδάρους.
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
skapaneas
Πρύτανης


Εγγραφή: 13 Μάϊ 2007
Δημοσιεύσεις: 12421
Τόπος: Εδώ ........ Χρόνος: Τώρα ....... Τρόπος: Απλά + Λαϊκά

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τετ Ιούλ 12, 2017 3:11 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Exclamation ........................................ Mr. Green Mr. Green Ολα τα ... ονομαζομενα νοητικα πειραματα ειναι ... απατες Mr. Green Mr. Green ....................................... Exclamation
                                  0.2.2.β.β.β.β.β

iason έγραψε:
skapaneas έγραψε:
Exclamation ........................................ Mr. Green Mr. Green Ολα τα ... ονομαζομενα νοητικα πειραματα ειναι ... απατες Mr. Green Mr. Green ....................................... Exclamation
                                  0.2.2.β.β.β.β.β
iason έγραψε:
Παράθεση:
Το σύμπαν δημιουργήθηκε για να διατηρηθεί και για να διατηρηθεί πρέπει να εξελιχθεί να γίνει καλύτερο, να βελτιωθεί και για να βελτιωθεί πρέπει να μάθει και για να μάθει χρειάζονται οι ψυχές.

Αυτό το λέει ο Πλάτων, ή είναι δική σου ερμηνεία; Πώς δημιουργήθηκε αφού ο Παρμενίδης ήδη είχε δείξει ότι δεν υπάρχει δημιουργία, αφού δεν γίνεται το μη ον να δώσει ον

Αν ο Παρμενιδης εχει δικιο στην αποδειξη του, τοτε δεν υπαρχεις, οπότε τι ειναι ολα αυτα που λες αφου μοιραια εισαι ανυπαρκτος ;

Αν ο Παρμενιδης εχει αδικο, πραγμα στο οποιο συνηγορει το γεγονος οτι υπαρχεις ( και ... υπαρχεις γιατι μιλας ), αρα ο κοσμος δεν μπορει να εχει γινει απο το μη ον και αρα ... υπαρχει θεος !!!

Θεοί δεν ξέρω αν υπάρχουν. Για το αν υπάρχουν όμως ηλίθιοι, είμαι απολύτως βέβαιος. Μετά απολύτου βεβαιότητος.

Υποθετω απο το υφος σου ( και την "οργη" σου ) οτι δεν μιλας αυτογνωσιακα Smile Cool Twisted Evil Mr. Green
_________________
Ο ανθρωπος ειναι ο λογος του συμπαντος
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Αποστολή email
ΝΕΟΦΩΤΙΣΤΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Πρύτανης


Εγγραφή: 12 Μάρ 2004
Δημοσιεύσεις: 18523

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τετ Ιούλ 12, 2017 5:48 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

iason έγραψε:
Μετά από αυτά, ο θείος Πλάτων ξύπνησε, ή κοιμάται ακόμη;


Δεν ξέρω,εγώ ξέρω ότι μιλάει μόνο για παραμύθι.
_________________
Έτσι να στέκω, θάλασσα, παντοτεινέ έρωτά μου
με μάτια να σε χαίρομαι θολά
και να ναι τα μελλούμενα στην άπλα σου μπροστά μου,
πίσω κι' αλάργα βάσανα πολλά.
(Κώστας Βάρναλης)
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
iason
Πρύτανης


Εγγραφή: 01 Ιούν 2003
Δημοσιεύσεις: 4108
Τόπος: (Γ)Ελλάς

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τετ Ιούλ 12, 2017 8:05 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Τα παραμύθια τα λένε στα παιδιά για να κοιμηθούν. Άρα, ούτε εγώ ξέρω αν ξύπνησε, ξέρω όμως ότι όταν τα έλεγε αυτά... κοιμόταν. Wink

ΥΣ. Άλλο παραμύθι, άλλο μύθος. Υπάρχει διαφορά. Wink
_________________
-Κάθε λόγος μπορεί να έχει αντίλογο. Κάθε αντίλογος πρέπει να έχει λόγο.
-Εγέμισεν ο ουρανός πετούμενους γαϊδάρους.
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
KOSTAS GIAVASOGLOU
Πρύτανης


Εγγραφή: 19 Ιούν 2011
Δημοσιεύσεις: 186

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τρι Ιούλ 18, 2017 9:07 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

καμιά φορά τα παραμύθια εμπεριέχουν αλήθειες. Εάν κάπως επεκτάθηκε ο μύθος του Ηρός σε κάποια πεδία του εικότος λόγου, αυτό δεν είναι λάθος. Έκαστος κατά τις δυνάμεις του βάζει το λιθαράκι του, τον κρίκο στην αλυσίδα της έρευνας της αλήθειας. Ποιος ξέρει αν είναι αλήθεια, ποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν είναι αλήθεια. Το ότι κάτι είπε ο τάδε ή ο δείνα αποτελούν ιστορία. Άλλωστε ο Πλάτωνας έλεγε ότι η γνώμη δεν είναι γνώση, αλλά θα μπορούσε να γίνει αν υπάρξει μελέτη, έρευνα, πείραμα, απόδειξη. Θέση-αντίθεση-σύνθεση.
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
ΝΕΟΦΩΤΙΣΤΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Πρύτανης


Εγγραφή: 12 Μάρ 2004
Δημοσιεύσεις: 18523

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Παρ Ιούλ 21, 2017 11:34 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Aυτός που λέει παραμύθια τα λέει για να κοιμηθούν τα παιδιά,αν κι ενίοτε παίρνει κανά υπνάκο κι ο ίδιος...αυτός που εξαπατά,όμως,είναι αυτός που παρουσιάζει τα παραμύθια ως αλήθειες έτσι ώστε όχι μόνο να κοιμηθούν τα "παιδιά" αλλά να τα εκμεταλλευτεί κιόλας.

Ο Πλάτων ήταν καλός παραμυθάς αλλά όχι απατεώνας.
_________________
Έτσι να στέκω, θάλασσα, παντοτεινέ έρωτά μου
με μάτια να σε χαίρομαι θολά
και να ναι τα μελλούμενα στην άπλα σου μπροστά μου,
πίσω κι' αλάργα βάσανα πολλά.
(Κώστας Βάρναλης)
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
iason
Πρύτανης


Εγγραφή: 01 Ιούν 2003
Δημοσιεύσεις: 4108
Τόπος: (Γ)Ελλάς

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Δευ Ιούλ 24, 2017 9:54 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

ΝΕΟΦΩΤΙΣΤΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ έγραψε:
Aυτός που λέει παραμύθια τα λέει για να κοιμηθούν τα παιδιά,αν κι ενίοτε παίρνει κανά υπνάκο κι ο ίδιος...αυτός που εξαπατά,όμως,είναι αυτός που παρουσιάζει τα παραμύθια ως αλήθειες έτσι ώστε όχι μόνο να κοιμηθούν τα "παιδιά" αλλά να τα εκμεταλλευτεί κιόλας.

Ο Πλάτων ήταν καλός παραμυθάς αλλά όχι απατεώνας.


Μέχρι τώρα μιλούσαμε για τα παραμύθια.

Θέλεις να μιλήσουμε και για τις απάτες; Wink

Ξέρεις ε, υπάρχουν και ψέμματα προς τον εαυτό μας, που είναι και τα χειρότερα, όπως επίσης υπάρχουν και αυταπάτες. Wink
_________________
-Κάθε λόγος μπορεί να έχει αντίλογο. Κάθε αντίλογος πρέπει να έχει λόγο.
-Εγέμισεν ο ουρανός πετούμενους γαϊδάρους.
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
ΝΕΟΦΩΤΙΣΤΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Πρύτανης


Εγγραφή: 12 Μάρ 2004
Δημοσιεύσεις: 18523

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Δευ Ιούλ 24, 2017 11:55 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Είναι χειρότερα αν ο φανατισμός σε οδηγεί να τα επιβάλλεις και στους άλλους με τη βία ή ως αυταπόδεικτες αλήθειες κι αν απορυθμίζουν την ψυχική σου ισορροπία.

Δεν έχουμε τέτοια δείγματα για τον Πλάτωνα.
_________________
Έτσι να στέκω, θάλασσα, παντοτεινέ έρωτά μου
με μάτια να σε χαίρομαι θολά
και να ναι τα μελλούμενα στην άπλα σου μπροστά μου,
πίσω κι' αλάργα βάσανα πολλά.
(Κώστας Βάρναλης)
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
Επισκόπηση όλων των Δημοσιεύσεων που έγιναν πριν από:   
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    www.filosofia.gr Αρχική σελίδα -> Ελεύθερες Απόψεις Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες
Μετάβαση στη σελίδα 1, 2  Επόμενο
Σελίδα 1 από 2

 
Μετάβαση στη:  
Δεν μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης





Μηχανισμός forum: PHPBB

© filosofia.gr - Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του.

Υλοποίηση, Φιλοξενία: Hyper Center