Θ.ΒοήθειαςΘ.Βοήθειας   ΑναζήτησηΑναζήτηση   Εγγεγραμμένα μέληΕγγεγραμμένα μέλη   Ομάδες ΧρηστώνΟμάδες Χρηστών  ΕγγραφήΕγγραφή  ΠροφίλΠροφίλ 
Συνδεθείτε, για να ελέγξετε την αλληλογραφία σαςΣυνδεθείτε, για να ελέγξετε την αλληλογραφία σας   ΣύνδεσηΣύνδεση 

Εκλογικά Συστήματα
Μετάβαση στη σελίδα 1, 2, 3  Επόμενο
 
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    www.filosofia.gr Αρχική σελίδα -> Θέματα Επικαιρότητας
Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας :: Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας  
Συγγραφέας Μήνυμα
eleonora
Πρύτανης


Εγγραφή: 19 Οκτ 2009
Δημοσιεύσεις: 910
Τόπος: Των Ονείρων...

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τρι Ιούλ 19, 2016 11:56 pm    Θέμα δημοσίευσης: Εκλογικά Συστήματα Απάντηση με Συμπερίληψη




Με κάποιο περίεργο τρόπο, βρέθηκε ξαφνικά σε συζήτηση στην Ελλάδα το θέμα της ψήφισης από την Βουλή της ενός νέου Εκλογικού Νόμου' και μάλιστα με διαδικασίες τέτοιες που να επιτρέπουν την εφαρμογή του από τις επόμενες εκλογές, δηλαδή την επιψήφισή του από τα 2/3 του όλου αριθμού των βουλευτών,
Εδώ, μια σημείωση: Στα παράξενα πολιτικά ήθη της μετά την Τουρκοκρατία Ελλάδας ΔΕΝ υπάρχει ένα πάγιο εκλογικό σύστημα, όπως δεν υπάρχει και φορολογικό ή επενδυτικό. Εκείνα που είναι πάγια, είναι όσα ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ την συντήρηση και όχι εκείνα που παροχετεύουν τη δημιουργικότητα.

Αγνά εκλογικά συστήματα, είναι μόνο δύο: Το απόλυτο πλειοψηφικό και το απόλυτο αναλογικό. Το καθένα έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του, αλλά έχουν τουλάχιστον αυτό το στοιχείο: μπορούν να είναι πάγια και μη εκμεταλεύσιμα από ευκαιριακά ρεύματα. Τι είναι αυτά?

Στο απόλυτο αναλογικό σύστημα, όλη η επικράτεια είναι μια ενιαία περιφέρεια. Ο αριθμός των ψηφισάντων διαιρείται με τον αριθμό των υπό κατανομή εδρών και ανάλογα απονέμονται. Δεύτερη και τρίτη κατανομή γίνονται, πάντα με το μεγαλύτερο υπόλοιπο ψήφων για τις αδιάθετες έδρες και καθορίζουν ότι περισσεύει' χωρίς προϋποθέσεις. Υπάρχουν δύο τρόποι έκφρασης αυτού του συστήματος: Μπορούν όλοι οι υποψήφιοι να μπουν σε ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο - με σημείωση του κόμματος από το οποίο υποστηρίζονται - και να προκρίνονται ανάλογα με τον αριθμό των σημείων προτίμησης που συγκέντρωσαν ή να υπάρχουν ξεχωριστά ψηφοδέλτια των κομμάτων, με λίστα των προτεινόμενων υποψηφίων.

Στο απόλυτο πλειοψηφικό σύστημα, η χώρα διαιρείται σε έναν αριθμό μονοεδρικών περιφερειών. Κάθε κόμμα μπορεί να υποστηρίξει έναν μόνο υποψήφιο και κάθε άτομο μπορεί να προβάλλει τη δική του υποψηφιότητα. Εκλέγεται όποιο πρόσωπο συγκεντρώσει +1 ψήφο έναντι των αντιπάλων του. Σε περίπτωση ισοψηφίας, γίνεται επαναληπτική εκλογή μεταξύ των δύο ίσων.

Κάθε άλλος τρόπος είναι ύποπτος για μεθοδεύσεις που έχουν να κάνουν με τη συγκυρία - τι απαίσια λέξη - των κομμάτων που εισηγούνται τους εκλογικούς νόμους. Όλες οι δικαιολογίες για κυβερνησιμότητα ή εκφρασιμότητα, είναι μόνο αυτό: Δικαιολογίες.

Προσωπικά, υποστηρίζω το πλειοψηφικό σύστημα. Και αυτό, για έναν πολύ απλό λόγο: Στο αναλογικό σύστημα, ο βουλευτής είναι συνήθως κινούμενο του κόμματος που τον προτείνει' και σε κάθε περίπτωση προτιμά την άρνηση προσωπικής ευθύνης για τις επιλογές του. Στο πλειοψηφικό σύστημα, είναι ο ισχυρός εκπρόσωπος των ανθρώπων της περιφέρειάς του, άσχετα από το κόμμα που τον υποστήριξε. Και είναι υπεύθυνος απέναντί τους και υποκείμενος στην προσωπική τους κριτική.

Τίποτα άλλο...



Evil or Very Mad Evil or Very Mad Razz Evil or Very Mad Evil or Very Mad
_________________
Εδώ, στην αγκαλιά της δυνατής τούτης γης που οι θαλασσινοί άνεμοι σέρνονται πάνω της...
Rainer Maria Rilke
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Αποστολή email Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα
ΝΕΟΦΩΤΙΣΤΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Πρύτανης


Εγγραφή: 12 Μάρ 2004
Δημοσιεύσεις: 18523

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τετ Ιούλ 20, 2016 3:20 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Σωστά ,είναι υπεύθυνος απέναντι στους ανθρώπους ,που δε θεωρεί υπεύθυνους,αφού η θέλησή τους δεν εκφράζεται στην ψήφο τους,λόγω πλειοψηφικού συστήματος.

Το χρύσωμα του χαπιού,λοιπόν!
_________________
Έτσι να στέκω, θάλασσα, παντοτεινέ έρωτά μου
με μάτια να σε χαίρομαι θολά
και να ναι τα μελλούμενα στην άπλα σου μπροστά μου,
πίσω κι' αλάργα βάσανα πολλά.
(Κώστας Βάρναλης)
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
Bugman
Πρύτανης


Εγγραφή: 03 Ιούλ 2003
Δημοσιεύσεις: 13585
Τόπος: Καλλιθέα

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τρι Ιούλ 26, 2016 11:10 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Το καλύτερο σύστημα θα ήταν να ψηφίζουν όσοι έχουν περιουσία την ώρα των εκλογών, από ένα ποσό και πάνω, με βάσει το φόρο που πληρώνουν.
Η συμμετοχή στα έξοδα του κράτους να είναι το πρωτεύον. Όταν γίνει συνείδηση η πληρωμή φόρων και επιπλέον όταν το νομοθετικό σώμα θα ψηφίζεται από αυτούς που πληρώνουν όντως φόρο...τότε θα πάμε σωστά!
_________________
Σκορπίστε γνώση, μαζέψτε χαρά!

Η γνώση δεν μπορεί να πουληθεί: Γιατί ενώ κάθε εμπόρευμα μπορεί να επιστραφεί, η γνώση δεν μπορεί να επιστραφεί!
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα
ΝΕΟΦΩΤΙΣΤΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Πρύτανης


Εγγραφή: 12 Μάρ 2004
Δημοσιεύσεις: 18523

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τρι Ιούλ 26, 2016 11:41 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Δηλαδή οι άνεργοι και οι φοιτητές δεν θα ανήκουν στο εκλογικό σώμα.Πολύ δημοκρατικό!
_________________
Έτσι να στέκω, θάλασσα, παντοτεινέ έρωτά μου
με μάτια να σε χαίρομαι θολά
και να ναι τα μελλούμενα στην άπλα σου μπροστά μου,
πίσω κι' αλάργα βάσανα πολλά.
(Κώστας Βάρναλης)
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
Bugman
Πρύτανης


Εγγραφή: 03 Ιούλ 2003
Δημοσιεύσεις: 13585
Τόπος: Καλλιθέα

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Πεμ Ιούλ 28, 2016 1:25 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Κάθε πρόταση πρέπει να είναι αιτιολογημένη.
Σήμερα ζούμε σε μια κατ' επίφαση δημοκρατία. Επειδή:
1. Η αντιπροσώπευση στα κοινά γίνεται από ίδια άτομα εδώ και χρόνια. Θα έπρεπε να μπει ένα όριο. Το ζήτημα που έχει προκύψει είναι η έλλειψη άφθαρτων πολιτών μέσα από μια περιορισμένη αριθμητικά ΟΜΆΔΑ δυνητικά ενεργών πολιτών.
2. Η ανάδειξη ανεξάρτητων αρχών, οι οποίες δύναται να θέτουν πρόστιμα, άρα να αποφασίζουν και να ενεργούν κατασταλτικά είναι πέρα για πέρα αντίθετη με τον διαχωρισμό των εξουσιών, σε εκτελεστική, δικαστική και νομοθετική.Ποιος ελέγχει σήμερα τη δικαστική εξουσία; Κατά την άποψή μου θα έπρεπε να ψηφίζονται οι κεφαλές και στις τρεις εξουσίες. Να ψηφίζουμε για πρωθυπουργό (εκτελεστική), για αρχιδικαστή και για αρχινομοθέτη.

3. Σήμερα ψηφίζουμε μόνο το νομοθετικό σώμα με βάσει κόμματα, τα οποία στηρίζονται οικονομικά από το κράτος, με βάσει την προηγούμενη εκλογική επιτυχία. Μέρος από αυτό το σώμα παίζει το ρόλο της εκτελεστικής εξουσίας (η κυβέρνηση), η οποία έχει την πλειοψηφία, και μάλιστα μέχρι σήμερα επαυξημένη και όχι αναλογική, για το πρώτο κόμμα εις βάρος του δεύτερου (από τρίτο και μετά έχουμε σχεδόν απλή αναλογική). Ουσιαστικά το μόρφωμα που λέγεται κυβέρνηση δεν έχει σχέση με το ψηφοφόρο, και απόδειξη αυτού είναι ότι δεν ισχύει κανένα πολιτικό πρόγραμμα- δέσμευση αλλά μόνο προθέσεις και εν τέλει σήμερα βιώνουμε την αδυναμία εκπλήρωσης αυτών (βλέπε εξαναγκασμό μέσω μνημονίου). Παρατηρούμε βέβαια ότι δεν δικάστηκε κανείς για το κατάντημα της χώρας. Ούτε αυτή η αριστερή κυβέρνηση τόλμησε.

4. Με τις δυσκολίες που έχει η χώρα βιώνουμε την μετακίνηση πτυχιούχων στο εξωτερικό. Αυτών των πτυχιούχων όπου το κράτος δαπάνησε χρήματα για να τους εντάξει στη δική του κοινωνία. Αυτή η κίνηση αποτελεί ύβρη προς τη κοινωνία. Θα έπρεπε να μπαίνει φόρος σε όλα αυτά τα άτομα για να πληρώσουν όσα δαπάνησε το κράτος για αυτά. Η λύση στο πρόβλημα είναι απλή. Να δώσει πόρους το κράτος να αναπτυχθεί η Ελλάδα και να μείνουν σε αυτήν οι πτυχιούχοι. Μπορεί να μην έχει λεφτά αλλά έχει άλλα πράγματα αξίας. Πχ. να δώσει σε όλους τους κατοίκους μετοχές για την εκμετάλλευση του υπεδάφους, με δυνατότητα πώλησης. Ότι δηλαδή είναι αξίας να το δώσει στο κόσμο. Το κράτος θα πληρώνει χρέος μόνο από έσοδα, αλλά τα έσοδα για να γίνουν πρέπει να υπάρχουν αξίες που θα φέρουν χρήμα, και αυτό λείπει από το κόσμο. (πχ τα σπίτια σήμερα έχουν χάσει σε αξία λόγω της αδυναμίας της ντόπιας αγοράς να τα κρατήσει σε ένα επίπεδο. Μόλις ελευθερωθούν οι μεταβιβάσεις κόκκινων δανείων και βελτιωθεί ο χρόνος διεκπεραίωσης...πλειστηριασμών, τότε όλος ο πλούτος των ακινήτων, θα πουληθεί φθηνά σε επιχειρήσεις έξω από την Ελλάδα που θα νοικιάσουν στους κατοίκους τα σπίτια τους, και σιγά σιγά ο κόσμος θα "χάνεται" και άλλοι ένοικοι θα έρχονται)


Μπορούμε να δούμε και άλλα. Όμως όταν ο δημοκράτης φοιτητής χάσει το σπίτι του ή γίνει απλά ένοικος, σε μια εταιρεία εξωτερικού, από άτομα που δεν ψηφίζουν και δεν τους ενδιαφέρει αν έχουμε δικτατορία ή δημοκρατία, αρκεί να κάνουν δουλειές, τότε θα δεις Νεοφώτιστε ότι όλο το πρόβλημα υπάρχει γιατί η "κοινή" ψήφος δεν είναι δημοκρατία, ενώ είναι δημοκρατία η κοινή και συντεταγμένη πορεία. Μπορεί να επιτευχθεί με αποφάσεις που παίρνουν αυτοί που έχουν να χάσουν κάτι άμεσα (ο πατέρας του φοιτητή πχ που έχει σπίτι).

Σήμερα λοιπόν που είναι η κοινή και συντεταγμένη πορεία των πολιτών; Το "μαζί τα φάγαμε" δεν ισχύει. Ενώ ισχύει ότι "οι απατεώνες τα έφαγαν και μπορεί να αποδειχθεί αυτό". Ο αριθμός τους είναι μεγάλος και για το λόγο αυτό δεν τους έχουν πιάσει...και για το λόγο αυτό η δημοκρατία δεν είναι πια δημοκρατία!
_________________
Σκορπίστε γνώση, μαζέψτε χαρά!

Η γνώση δεν μπορεί να πουληθεί: Γιατί ενώ κάθε εμπόρευμα μπορεί να επιστραφεί, η γνώση δεν μπορεί να επιστραφεί!
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα
ΝΕΟΦΩΤΙΣΤΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Πρύτανης


Εγγραφή: 12 Μάρ 2004
Δημοσιεύσεις: 18523

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Πεμ Ιούλ 28, 2016 1:40 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Κι επειδή είναι κατ' επίφασιν δημοκρατία,να την κάνουμε ακόμα χειρότερη,ώστε κάποιοι να μην έχουν δικαίωμα ψήφου και ν' αντιπροσωπεύονται από τους γονείς τους! Ωραία λογική! Λες κι οι γονείς τους δεν προσπαθούν να φοροδιαφύγουν ό,τι μπορούν!
_________________
Έτσι να στέκω, θάλασσα, παντοτεινέ έρωτά μου
με μάτια να σε χαίρομαι θολά
και να ναι τα μελλούμενα στην άπλα σου μπροστά μου,
πίσω κι' αλάργα βάσανα πολλά.
(Κώστας Βάρναλης)
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
Bugman
Πρύτανης


Εγγραφή: 03 Ιούλ 2003
Δημοσιεύσεις: 13585
Τόπος: Καλλιθέα

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Πεμ Ιούλ 28, 2016 9:34 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Αυτό που σκέφτομαι είναι να αλλάξει το τι λέμε ψηφοφόρος, ώστε να έχει μια ποιότητα. Σε καμία περίπτωση ο άκληρος δεν είναι λιγότερο πολίτης. Πρέπει όμως να αναγνωρίζουμε το αν υπάρχει πραγματικό ή όχι όφελος για τον ψηφοφόρο. Κάποτε επί ΠΑΣΟΚ λέγαμε για ψηφοφόρους του πεντοχίλιαρου. Σήμερα που ο κόσμος έχει πολλά προβλήματα θα πουλήσει την ψήφο του πολύ φτηνά. Επίσης ορισμένοι "αγανακτισμένοι" που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα...θα ρίξουν ψήφο όπου να είναι γιατί όπως και να έχει το πράγμα από το τίποτα δεν υπάρχει πιο τίποτα να πάρουν.
Όλα αυτά αλλοιώνουν το αποτέλεσμα. Επίσης η υψηλή φορολογία στα ακίνητα θα κάνει υποχρεωτική τη διανομή της περιουσίας στα παιδιά (ενώ σήμερα είναι γνωστό ότι ελάχιστοι γονείς μεταβιβάζουν στα παιδιά την περιουσία τους, και γιατί κοστίζει και γιατί θέλουν να έχουν το πάνω χέρι).
_________________
Σκορπίστε γνώση, μαζέψτε χαρά!

Η γνώση δεν μπορεί να πουληθεί: Γιατί ενώ κάθε εμπόρευμα μπορεί να επιστραφεί, η γνώση δεν μπορεί να επιστραφεί!
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα
ΝΕΟΦΩΤΙΣΤΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Πρύτανης


Εγγραφή: 12 Μάρ 2004
Δημοσιεύσεις: 18523

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Πεμ Ιούλ 28, 2016 10:36 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Κι αυτοί που έχουν,σου ξαναλέω,προσπαθούν να φοροδιαφύγουν ό,τι μπορούν.Ποιοι θα ψηφίζουν τελικά; Μόνο οι μισθοδίαιτοι δημόσιοι υπάλληλοι;
_________________
Έτσι να στέκω, θάλασσα, παντοτεινέ έρωτά μου
με μάτια να σε χαίρομαι θολά
και να ναι τα μελλούμενα στην άπλα σου μπροστά μου,
πίσω κι' αλάργα βάσανα πολλά.
(Κώστας Βάρναλης)
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
Bugman
Πρύτανης


Εγγραφή: 03 Ιούλ 2003
Δημοσιεύσεις: 13585
Τόπος: Καλλιθέα

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Παρ Ιούλ 29, 2016 11:22 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Μα ένας δημόσιος υπάλληλος μπορεί να μην έχει περιουσία. Αυτός δεν θα ψηφίζει! Δηλαδή πρέπει να περάσουμε σε ένα σύστημα όπου το να ψηφίζει κανείς πρέπει να σχετίζεται με την περιουσία, ή το φόρο που πληρώνει το χρόνο.
Αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε ως Έλληνες ένα πρόβλημα χρέους που συνάμα απορροφά πόρους που θα δίναμε για ανάπτυξη. Το χρέος αυτό πώς έγινε; Με δάνεια φυσικά που πήραμε για να βελτιώσουμε τις συνθήκες ζωής. Όμως στην ουσία αυτό που έκαναν τα δάνεια ήταν να τρέχουν τις βελτιωμένες συνθήκες, και η διακοπή τους μας γύρισε πίσω. Μάλιστα μας άφησε με ακίνητα και με εργαλεία που δεν έχουν δουλειά. Έτσι ο κόσμος, ο νέος κόσμος, έφυγε. Ακόμα και οι πρόσφυγες δεν βλέπουν προοπτική στη χώρα μας και απλά θέλουν να διέλθουν.
Για όλο αυτό το πρόβλημα φταίνε οι κυβερνήσεις ή ο λαός που τις ψήφισε; Για μένα το φταίξιμο το ρίχνω πρώτα στο λαό. Ασφαλώς κάποιοι θα πρέπει να πάνε φυλακή, αλλά μαζί με αυτά που φαγώθηκαν είναι και όλες οι υποδομές (που τώρα πρέπει να ξεπουλήσουμε).
Πώς όμως ο λαός έδρασε ενάντια στο όφελός του; Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα και αντί απάντησης πάνω σε πρόσωπα και πράγματα, συντομεύω με την ιδέα ότι το κακό ήταν στο ποιος ψήφιζε και γιατί. Αν ψήφιζαν άνθρωποι που έχουν δουλέψει και έχουν κερδίσει και έχουν παράγει θα είχαμε ή όχι μια χώρα που θα έκανε ακριβώς αυτό; Όταν η ψήφος στην Ελλάδα είναι ψήφος οργής δεν μπορούμε να πάμε μπροστά.
Κανένας πολίτης δεν θα κινδυνέψει να χάσει την περιουσία του με ψήφο οργής. Το πρόβλημα της φτωχοποίησης που σήμερα βιώνουμε θα δημιουργήσει αντικοινωνικές δράσεις που φθάνουν στην κορυφή.

Το 2015 ήταν μια σημαντική χρονιά όπου οργισμένοι ψηφοφόροι έβγαλαν το κόμμα του 4% ΣΥΡΙΖΑ πρώτο. Μέσα στη χρονιά ψήφισαν ΌΧΙ σε ένα δημοψήφισμα...και ο ΣΥΡΙΖΑ αντί να διαλυθεί, αφού ένα μεγάλο ποσοστό (ευτυχώς από το πυρήνα του 4%) αποσχίστηκε, με το "αστείο" πια όνομα "Λαϊκή Ενότητα" (η ενότητα δια της αποσχίσεως...). Ευτυχώς σοβαροί βουλευτές προ των εξελίξεων αλλά και ο πρωθυπουργός βρήκαν το θάρρος να ψηφίσουν να μείνουμε εντός της Ε.Ε. και να πάρουμε την ανάσα που χρειάζονταν η χώρα για να παραμείνει όμως στο χορό των δανείων. Το μυστήριο είναι ότι στις εκλογές που άμεσα προκήρυξε ο πρωθυπουργός ο κόσμος έβγαλε πάλι τα δυο κόμματα (με το γνωστό μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο), γιατί πίστεψε ότι οι άλλοι είναι υπαίτιοι της κακομοιριάς τους.

Δείτε τώρα την άλλη πλευρά του θέματος. Οι πολιτικοί ξέρουν με τι έχουν να κάνουν; Προφανώς ξέρουν μερικά πράγματα, αλλά μόνο τώρα τελευταία αρχίζει να πιάνει τρόπο η μέτρηση της δύναμης του κάθε πολίτη, με την πλήρη καταγραφή στοιχείων. Αυτό που ήξεραν ήταν ότι τα κουκιά μετριόντουσαν με την χρήση της ισχύος. Ο ισχυρός πολιτικός ήταν αυτός που μπορούσε να πείσει τον εργοδότη Α να πάρει το παιδί του ψηφοφόρου Β. Και αυτό γίνονταν γιατί ο εργοδότης έπαιρνε εξυπηρετήσεις από τον πολιτικό μέσω διευκολύνσεων. Έπαιζε δηλαδή όλο το πλέγμα της διαπλοκής. Χρηματοδότης αυτού του πλέγματος ήταν δάνεια αλλά και η ευρωπαϊκή ένωση, αφού έδινε επιχορηγήσεις χωρίς ελέγχους δικούς της. Άφηνε το λύκο να προσέχει τα πρόβατα. Ποια ήταν λοιπόν η συνείδηση του ψηφοφόρου; Το πώς θα βολευτεί, και να ψηφίσει αυτόν που θα τον βολέψει. Ο πολίτης ψηφοφόρος αδύναμος να αναπτυχθεί σε υγιή κοινωνία, αφήνει την τύχη του στο πολιτικό όπου θα του εξασφαλίσει προνόμιο.

Έτσι λοιπόν περάσαμε σαράντα και χρόνια με τον προνομιούχο ψηφοφόρο σε βαθμό που τους ψηφοφόρους μικρών κομμάτων όπως και του πολιτικούς τους να τους λένε γραφικούς. Η γραφική ένωση κεντρώων για παράδειγμα. Ενώ ότι ήταν άκρο...να λέμε οι ναζί και οι σταλινικοί, πάλι υπό την ιδέα του ξεπερασμένου, ή και ανήθικου. Ουσιαστικά η κυρίαρχη πολιτική πραγματικότητα είναι η ανήθικη ψήφος, όπου το συμφέρον βγαίνει όχι από το να φυλάξουμε αυτά που έχουμε αλλά να πάρουμε αυτά που δεν θα πάρει ο άλλος...και αυτό ακριβώς είναι το "προνόμιο"

Αντί λοιπόν να ζούμε στη Δημοκρατία των προνομίων (που δεν είναι δημοκρατία) θα πρέπει να εφαρμόσουμε τη δημοκρατία των φυλάκων, αυτών που θέλουν να διαφυλάξουν αυτά που ήδη έχουμε και μετά να δούμε για καλύτερα. Σε αυτό δεν μπορούν να συμμετέχουν ενεργά (με ψήφο) αυτοί που δεν έχουν τίποτα την ώρα της εκλογών. Μάλιστα μπορεί να μπει και ένα πλαφόν για το ύψος του φόρου που μπορεί να πληρώνει κάποιος για να μπορεί να εκλέγει. Το δικαίωμα να εκλέγεται κανείς ας το έχουν όλοι. Δηλαδή όλοι να μπορούν να λάβουν αξίωμα αλλά μόνο ορισμένοι θα μπορούν να επιλέγουν. Αν θέλει ένα κόμμα περισσότερους ψηφοφόρους ας τους καταστήσει φορολογικά ενεργούς...(αν μπορεί).
_________________
Σκορπίστε γνώση, μαζέψτε χαρά!

Η γνώση δεν μπορεί να πουληθεί: Γιατί ενώ κάθε εμπόρευμα μπορεί να επιστραφεί, η γνώση δεν μπορεί να επιστραφεί!
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα
ΝΕΟΦΩΤΙΣΤΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Πρύτανης


Εγγραφή: 12 Μάρ 2004
Δημοσιεύσεις: 18523

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Παρ Ιούλ 29, 2016 11:34 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Δηλαδή οι έχοντες περιουσία σκέφτονται το καλό της πατρίδας,γι' αυτό και μόνο αυτοί πρέπει να ψηφίζουν...π.χ. ο Βαρδινογιάννης.

Το σκεφτόσουν καιρό αυτό;
_________________
Έτσι να στέκω, θάλασσα, παντοτεινέ έρωτά μου
με μάτια να σε χαίρομαι θολά
και να ναι τα μελλούμενα στην άπλα σου μπροστά μου,
πίσω κι' αλάργα βάσανα πολλά.
(Κώστας Βάρναλης)
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
troian
Πρύτανης


Εγγραφή: 05 Ιαν 2011
Δημοσιεύσεις: 2267
Τόπος: ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Παρ Ιούλ 29, 2016 12:27 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Ναι, αντι πηγαίνουμε μπροστά να μειονεται το έλλειμα δημοοκρατίας, να πηγαινουμε πίσω να το αυξάνουμε.
_________________
μακεδονίτικα πουλιὰ λαλοῦν μακεδονίτικα
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
Bugman
Πρύτανης


Εγγραφή: 03 Ιούλ 2003
Δημοσιεύσεις: 13585
Τόπος: Καλλιθέα

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Κυρ Ιούλ 31, 2016 6:55 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Απλά πρέπει να ορίσουμε την δημοκρατία. Δεν είναι ζήτημα έλλειψης αλλά διαφθοράς. Το εκλογικό σώμα έχει πρόβλημα σρην Ελλάδα. Με ένα ποσοστό 25% ανεργίας και το διπλάσιο σε κακοπληρωμένους, εύκολα υποκύπτουν σενψέματα. Απόδειξη είναι το δημοψήφισμα, που άλλο έβγαλε και άλλο λογαριάστηκε. Οι πολιτικές δυνάμεις που ψήφισαν το μνημόνιο δεν αντιπροσώπευαν το 60+ % του ΟΧΙ. Δείτε λοιπόν το φαινόμενο αυτό, όχι τόσο ως προς το διακύβευμα αλλά ως προς την χειραγώγιση της ψήφου. Ο ψηφοφόρος χειραγωγήθηκε ελλείψει σχεδίου, ελλείψει πολιτικής. Μας δουλεύουν με το Plan X, ενώ το κακό παίζει στο Plan A.
Πώς θα μας δούλευαν αν αυτοί που ψήφιζαν ήταν κσι αυτοί που θα πλήρωναν το κόστος σε κάθε πετίπτωση; Άλλο ο ψηφοφόρος που παράγει πλούτο, και άλλο ο ψηφοφόρος που εκντων πραγμάτων στηρίζεται αλλού για να ζήσει και αυτή την ντροπή την ξοδεύεθ σε αλλοπρόσαλλες ή ανήθικες πολιτικές κινήσεις.
_________________
Σκορπίστε γνώση, μαζέψτε χαρά!

Η γνώση δεν μπορεί να πουληθεί: Γιατί ενώ κάθε εμπόρευμα μπορεί να επιστραφεί, η γνώση δεν μπορεί να επιστραφεί!
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα
Vasana
Πρύτανης


Εγγραφή: 07 Φεβ 2007
Δημοσιεύσεις: 354
Τόπος: Dachau

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Κυρ Ιούλ 31, 2016 9:14 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Συνεπώς το πρόβλημα είναι να βρούμε τρόπους να ελέγξουμε τους πολιτικούς και όχι να περιορίσουμε ακόμη περισσότερο τους πολίτες.
Να αυξηθούν οι δικαιοδοσίες των πολιτών εις βάρος της ασυδοσίας των πολιτικών.
Όχι όρια στους πολίτες αλλά στους πολιτικούς, έτσι ώστε να το σκέφτονται και δυο και τρεις φορές προτού υποσχεθούν κάτι που δεν μπορούν να κάνουν, και πολύ περισσότερο να μην περνά από τον νου τους το ενδεχόμενο να βάλουν χέρι στο μέλι, σκεπτόμενοι τις συνέπειες.
_________________
Μετανοείτε!!!
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
ΝΕΟΦΩΤΙΣΤΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Πρύτανης


Εγγραφή: 12 Μάρ 2004
Δημοσιεύσεις: 18523

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Δευ Αύγ 01, 2016 10:15 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Σωστά,με την μέθοδο του εκβιασμού οι ψηφοφόροι χειραγωγούνται,όποιο κι αν είναι το εισόδημά τους.Το θέμα είναι οι εκβιαστές κι όχι οι χειραγωγούμενοι,λοιπόν.
_________________
Έτσι να στέκω, θάλασσα, παντοτεινέ έρωτά μου
με μάτια να σε χαίρομαι θολά
και να ναι τα μελλούμενα στην άπλα σου μπροστά μου,
πίσω κι' αλάργα βάσανα πολλά.
(Κώστας Βάρναλης)
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
iason
Πρύτανης


Εγγραφή: 01 Ιούν 2003
Δημοσιεύσεις: 4108
Τόπος: (Γ)Ελλάς

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τρι Αύγ 02, 2016 9:24 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Το θέμα είναι οι "χειραγωγούμενοι", σε εισαγωγικά, που έχουν στο μάτι να γίνουν κι αυτοί εκβιαστές. Το θέμα είναι ο συνένοχος πολίτης που ονειρεύεται να χουφτιάσει κι αυτός το μέλι. Αυτό είναι το θέμα. Τα υπόλοιπα είναι μπούρδες για αφελείς. Κατά το λαό και οι άρχοντες. Ένας λαός συνένοχος στην εξουσία που στηρίζει.
_________________
-Κάθε λόγος μπορεί να έχει αντίλογο. Κάθε αντίλογος πρέπει να έχει λόγο.
-Εγέμισεν ο ουρανός πετούμενους γαϊδάρους.
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
Επισκόπηση όλων των Δημοσιεύσεων που έγιναν πριν από:   
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    www.filosofia.gr Αρχική σελίδα -> Θέματα Επικαιρότητας Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες
Μετάβαση στη σελίδα 1, 2, 3  Επόμενο
Σελίδα 1 από 3

 
Μετάβαση στη:  
Δεν μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης





Μηχανισμός forum: PHPBB

© filosofia.gr - Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του.

Υλοποίηση, Φιλοξενία: Hyper Center