Θ.ΒοήθειαςΘ.Βοήθειας   ΑναζήτησηΑναζήτηση   Εγγεγραμμένα μέληΕγγεγραμμένα μέλη   Ομάδες ΧρηστώνΟμάδες Χρηστών  ΕγγραφήΕγγραφή  ΠροφίλΠροφίλ 
Συνδεθείτε, για να ελέγξετε την αλληλογραφία σαςΣυνδεθείτε, για να ελέγξετε την αλληλογραφία σας   ΣύνδεσηΣύνδεση 

Τι είναι ταχύτητα;
Μετάβαση στη σελίδα 1, 2, 3 ... 18, 19, 20  Επόμενο
 
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    www.filosofia.gr Αρχική σελίδα -> Φιλοσοφικοί Προβληματισμοί
Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας :: Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας  
Συγγραφέας Μήνυμα
Tesla
Πρύτανης


Εγγραφή: 28 Μάϊ 2009
Δημοσιεύσεις: 1703

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τρι Μάρ 10, 2015 8:18 am    Θέμα δημοσίευσης: Τι είναι ταχύτητα; Απάντηση με Συμπερίληψη

Όπως όλοι (ή σχεδόν όλοι) γνωρίζουμε, το σύμπαν μας δεν έχει 3 διαστάσεις, αλλά τέσσερις. Την τέταρτη διάσταση την ονομάσαμε χρόνο.
Προσωπικά πιστεύω ότι ο χρόνος είναι μια ξεχωριστή έννοια η οποία συνδέεται με την 4η χωρική διάσταση, αλλά οι ιδέες που έχω δεν θα αναλυθούν σε αυτό το θέμα.

Μπορείτε να φανταστείτε πολύ εύκολα την διάσταση του χρόνου με το εξής πείραμα: Αν βγάλετε πολλές φωτογραφίες ενός σώματος που κινείται, και βάλετε τις φωτογραφίες τη μια πίσω από την άλλη, θα έχετε μια τρισδιάστατη αναπαράσταση των δύο χωρικών διαστάσεων και της μιας χρονικής διάστασης. Αν τώρα μπορούσατε να βγάλετε τρισδιάστατες φωτογραφίες και βάζατε τη μια φωτογραφία πίσω από την άλλη, αυτό που θα βλέπατε θα ήταν ο τετραδιάστατος χωροχρόνος. Είναι αρκετά απλό αν το καλοσκεφτείς.

Η έννοια της ταχύτητας εμπεριέχει την έννοια του χρόνου και του χώρου. Είναι ένας συνδετικός κρίκος που συνδέει αυτές τις δύο έννοιες.

Πως μπορεί κάποιος να υπολογίσει την ταχύτητα ενός σώματος; Για μικρές ταχύτητες, μπορεί να την υπολογίσει πολύ απλά:

Αν κάποιος απέχει 10 μέτρα από εκεί που κάθεστε αυτή τη στιγμή και ξεκινήσει να έρχεται προς το μέρος σας με βήματα ενός μέτρου, θα του πάρει 10 βήματα για να φτάσει εκεί που είστε.
Αν του παίρνει 1 δευτερόλεπτο για να κάνει ένα βήμα, τότε λέμε ότι κινείται με 1 βήμα το δευτερόλεπτο ή διαφορετικά, αφού 1 βήμα = 1 μέτρο, κινείται με 1 μέτρο το δευτερόλεπτο.

Υπολογίσαμε λοιπόν την ταχύτητα αυτού του ανθρώπου, η οποία είναι 1 μέτρο ανά 1 δευτερόλεπτο οπότε:

Παράθεση:
V = 1 m/s


(Όπου V = ταχύτητα, m = μέτρα, s = δευτερόλεπτα)

Αν γενικεύσουμε αυτό το παράδειγμα, μπορούμε να υπολογίσουμε όλες τις ταχύτητες των σωμάτων τα οποία δεν έχουν επιτάχυνση. Για παράδειγμα μπορούμε να πούμε ότι αυτός ο άνθρωπος έκανε 2 βήματα το δευτερόλεπτο, οπότε η ταχύτητα του είναι 2 μέτρα το δευτερόλεπτο, άρα V = 2 m/s.
( το / σημαίνει ανά)

Οπότε αντί να λέμε ότι κάνει 1 ή 2 ή 10 ή 100 βήματα το δευτερόλεπτο, λέμε ότι κάνει x βήματα το δευτερόλεπτο, όπου το x μπορεί να πάρει οποιαδήποτε τιμή. Έτσι έχουμε τον γενικό τύπο της ταχύτητας στην μορφή:

Παράθεση:
V = x/s


Με τον παραπάνω τύπο συνδέσαμε την έννοια της ταχύτητας, με την έννοια του χρόνου και του χώρου. Από τη στιγμή που έχουμε μια μαθηματική σχέση, μπορούμε να παίξουμε μαζί της και να βγάλουμε πολύ ωραία συμπεράσματα. Για παράδειγμα μπορούμε να γράψουμε την παραπάνω εξίσωση στη μορφή:

Παράθεση:
x = V*s


Επίσης μπορούμε να κάνουμε ένα γράφημα της παραπάνω συνάρτησης για να την δούμε οπτικά. Για να κάνουμε ένα γράφημα, θα πρέπει να δώσουμε μια τιμή στην ταχύτητα, έστω V = 1. Οπότε το γράφημα της εξίσωσης x = 1*s θα είναι αυτό:



Όπου στον οριζόντιο άξονα έχουμε τις τιμές του χρόνου (σε δευτερόλεπτα s ) και στον κάθετο άξονα τις τιμές του χώρου ( σε μέτρα m ).


Ας το κάνουμε πιο ενδιαφέρον τώρα. Ας δούμε τι γίνεται σε ένα τέτοιο διάγραμμα όταν για ταχύτητα βάλουμε την ταχύτητα του φωτός, c !
Η εξίσωση που θα έχουμε λοιπόν θα είναι η x = c*s, όπου c = 299792458 m/s, και το διάγραμμα θα είναι το εξής:



Βλέπουμε ότι η γραφική παράσταση της x = c*s πάει να πέσει πάνω στον άξονα του χώρου, x. Αυτό σημαίνει ότι όσο πιο μεγάλη είναι η ταχύτητά μας, τόσο πιο μεγάλες τιμές θα παίρνει η απόσταση και τόσο πιο μικρές τιμές θα παίρνει ο χρόνος.

Αλλά μισό λεπτό, γιατί το c είναι η μεγαλύτερη ταχύτητα, αφού όπως βλέπουμε στο διάγραμμα η ευθεία της εξίσωσης x = c*s δεν πέφτει πάνω στον Χ άξονα. Υπάρχει ακόμα κενό ανάμεσα σε αυτές τις ευθείες. Τι πάει στραβά;

Το λάθος βρίσκεται στην εξίσωση της ταχύτητας. Η εξίσωση που βγάλαμε παραπάνω, x = V*s δίνει ικανοποιητικά αποτελέσματα μόνο για μικρές ταχύτητες. Όταν μιλάμε για μεγάλες ταχύτητες αυτή η εξίσωση είναι λάθος. Συγκεκριμένα, μια καλύτερη εξίσωση που συνδέει τον χώρο με τον χρόνο δίνεται από τον τύπο:



Οπότε όταν τρέχουμε με την ταχύτητα του φωτός, ο παρανομαστής γίνεται μηδέν, οπότε πρέπει να κάνουμε την πράξη 1/0. Αυτό όμως είναι μια μαθηματική ανωμαλία την οποία ονομάζουμε με τη λέξη άπειρο.

Τι συμπεράσματα μπορούμε να βγάλουμε από αυτό;
Ένα συμπέρασμα είναι ότι όταν τρέχεις με την ταχύτητα του φωτός, δεν κινείσαι στη διάσταση του χρόνου.
Ένα άλλο συμπέρασμα είναι ότι όταν έχεις ταχύτητα στη διάσταση του χώρου, η ταχύτητα που κινείσαι στην κατεύθυνση του χρόνου μειώνεται. Αλλά αν ισχύει αυτό, τότε οδηγούμαστε αναγκαστικά στο συμπέρασμα ότι η ταχύτητα με την οποία ταξιδεύουμε στην διάσταση του χρόνου ισούται με την ταχύτητα του φωτός.


Έχει επεξεργασθεί απο τον/την Tesla στις Πεμ Μάρ 12, 2015 10:27 am, επεξεργάσθηκε 1 φορά συνολικά
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Αποστολή email MSN Messenger
mark
Πρύτανης


Εγγραφή: 23 Ιούλ 2012
Δημοσιεύσεις: 2337

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τετ Μάρ 11, 2015 12:15 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Κάτσε βρε Tesla, γιατί κάτι δεν πάει καλά εδώ. Καταρχάς, γιατί πρέπει σώνει και καλά η ευθεία της εξίσωσης x=c*s να πέφτει πάνω στον Χ άξονα;; Γιατί να πηγαίνει κάτι στραβά αν δεν ταυτίζεται; Το γράφημα που παρέθεσες δείχνει την απόσταση που καλύπτει κάποιο αντικείμενο που κινείται σε σχέση με ένα σταθερό σημείο (εμάς). Απαντάει στην ερώτηση, τι απόσταση θα έχει καλύψει ένα αντικείμενο μετά από χρόνο s; Καθώς και σε πόσο χρόνο θα έχει καλυφθεί μια απόσταση x; Πάντα σε σχέση με εμάς που κάνουμε την ερώτηση.

Η εξίσωση που παρέθεσες, πού τη βρήκες, τι ακριβώς δείχνει, και τι είναι; Αλλά είναι και λάθος, οι μονάδες είναι λάθος, το αριστερό μέρος είναι σε μήκος, ενώ το δεξί σε χρόνο.

Για το άλλο που λες, πως "όταν τρέχεις με την ταχύτητα του φωτός, δεν κινείσαι στη διάσταση του χρόνου", τι εννοείς; Βασικά, για ένα φωτόνιο, ή για οποιοδήποτε σωματίδιο κινείται με την ταχύτητα του φωτός, ισχύει πως για αυτό η έννοια του χρόνου, όπως την αντιλαμβανόμαστε εμείς τουλάχιστον, δεν υπάρχει, και πως το φωτόνιο βρίσκεται παντού ανά πάσα στιγμή. Αν στέλναμε ένα φωτόνιο από τη γη σε κάποιον διαστημικό σταθμό και οι εκεί αστροναύτες μπορούσαν να το ρωτήσουν, "για πες μας, καλό μας φωτόνιο, πόσο χρόνο σου πήρε να έρθεις από τη γη σε εμάς", και αυτό μπορούσε να τους απαντήσει, θα τους έλεγε, "μα τι είναι αυτό που με ρωτάτε; εγώ ήμουν ανέκαθεν εδώ!". Ίσως κάτι τέτοιο να έχεις υπόψιν σου, όταν λες πως όποιος τρέχει με την ταχύτητα του φωτός, δεν κινείται στη διάσταση του χρόνου.

Τώρα το άλλο που λες, "Ένα άλλο συμπέρασμα είναι ότι όταν έχεις ταχύτητα στη διάσταση του χώρου, η ταχύτητα που κινείσαι στην κατεύθυνση του χρόνου μειώνεται. Αλλά αν ισχύει αυτό, τότε οδηγούμαστε αναγκαστικά στο συμπέρασμα ότι η ταχύτητα με την οποία ταξιδεύουμε στην διάσταση του χρόνου ισούται με την ταχύτητα του φωτός", εδώ να ομολογήσω πως με έχασες τελείως. Γιατί η ταχύτητα στην κατεύθυνση του χρόνου να μειώνεται;; Και πως βγαίνει το άνωθεν αναγκαστικό συμπέρασμα;
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
Tesla
Πρύτανης


Εγγραφή: 28 Μάϊ 2009
Δημοσιεύσεις: 1703

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τετ Μάρ 11, 2015 8:37 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Μια διευκρίνηση: κανονικά η εξίσωση της ταχύτητας είναι x = v*t, όπου t οι χρονικές μονάδες. Έγραψα s στο παραπάνω κείμενο γιατί κάποιοι μπορεί να μην είναι εξοικειωμένοι με τα μαθηματικά και προσπαθούσα να το κάνω όσο πιο κατανοητό γίνεται.

mark έγραψε:
Κάτσε βρε Tesla, γιατί κάτι δεν πάει καλά εδώ. Καταρχάς, γιατί πρέπει σώνει και καλά η ευθεία της εξίσωσης x=c*s να πέφτει πάνω στον Χ άξονα;; Γιατί να πηγαίνει κάτι στραβά αν δεν ταυτίζεται; Το γράφημα που παρέθεσες δείχνει την απόσταση που καλύπτει κάποιο αντικείμενο που κινείται σε σχέση με ένα σταθερό σημείο (εμάς). Απαντάει στην ερώτηση, τι απόσταση θα έχει καλύψει ένα αντικείμενο μετά από χρόνο s; Καθώς και σε πόσο χρόνο θα έχει καλυφθεί μια απόσταση x; Πάντα σε σχέση με εμάς που κάνουμε την ερώτηση.


Το c στην εξίσωση x = c*s, εκφράζει την κλίση που έχει η ευθεία. Όσο πιο μεγάλο είναι το c, τόσο η ευθεία πάει να πέσει πάνω στον άξονα X. Αυτό που ήθελα να δείξω οπτικά, είναι ότι αντί για την εξίσωση x= c*s, θα μπορούσαμε να κάνουμε σε διάγραμμα την εξίσωση x= (c + 100000)*s η οποία θα ήταν πιο κοντά να πέσει πάνω στον άξονα X. Δηλαδή ήθελα να τονίσω ότι δεν υπάρχει ένας μαθηματικός περιορισμός για να περιγράψεις την ανώτερη ταχύτητα μέσω της εξίσωσης x = V*s, γιατί πάντα μπορείς να προσθέσεις έναν αριθμό στο V.



mark έγραψε:
Η εξίσωση που παρέθεσες, πού τη βρήκες, τι ακριβώς δείχνει, και τι είναι;


Είναι ίδια με την εξίσωση x = V*s, μόνο που αντί για V χρησιμοποίησα τον συντελεστή Lorentz επί την ταχύτητα. Εκφράζει τη μη γραμμικότητα ανάμεσα στα μεγέθη της απόστασης, του χρόνου και της ταχύτητας.
Είναι η εξίσωση που χρησιμοποιείται στην ειδική θεωρία της σχετικότητας για να περιγράψει σχετικές ταχύτητες. Κανονικά χρησιμοποιείται με Δx αντί για x και Δs αντί για s, αλλά την έγραψα όσο πιο απλά μπορούσα για να γίνω πιο κατανοητός.
Σχετικά με τις μονάδες, στο αριστερό μέρος έχεις μήκος, στο δεξί έχεις m/s * s = m. Άρα μήκος = μήκος.

mark έγραψε:
Για το άλλο που λες, πως "όταν τρέχεις με την ταχύτητα του φωτός, δεν κινείσαι στη διάσταση του χρόνου", τι εννοείς; Βασικά, για ένα φωτόνιο, ή για οποιοδήποτε σωματίδιο κινείται με την ταχύτητα του φωτός, ισχύει πως για αυτό η έννοια του χρόνου, όπως την αντιλαμβανόμαστε εμείς τουλάχιστον, δεν υπάρχει, και πως το φωτόνιο βρίσκεται παντού ανά πάσα στιγμή. Αν στέλναμε ένα φωτόνιο από τη γη σε κάποιον διαστημικό σταθμό και οι εκεί αστροναύτες μπορούσαν να το ρωτήσουν, "για πες μας, καλό μας φωτόνιο, πόσο χρόνο σου πήρε να έρθεις από τη γη σε εμάς", και αυτό μπορούσε να τους απαντήσει, θα τους έλεγε, "μα τι είναι αυτό που με ρωτάτε; εγώ ήμουν ανέκαθεν εδώ!". Ίσως κάτι τέτοιο να έχεις υπόψιν σου, όταν λες πως όποιος τρέχει με την ταχύτητα του φωτός, δεν κινείται στη διάσταση του χρόνου.


Αν λύσεις την εξίσωση

ως προς τον χρόνο και βάλεις V = c, βγαίνει ότι s = 0. Δηλαδή δεν υπάρχει μεταβολή του χρόνου. Πρέπει να σημειώσω ότι δεν θα υπάρχει μεταβολή του χρόνου για τους γύρω σου. Ο δικός σου χρόνος θα κυλάει κανονικά γιατί μπορείς πάντα να θεωρήσεις ότι εσύ είσαι ακίνητος και οι άλλοι κινούνται με την ταχύτητα του φωτός.

mark έγραψε:
Τώρα το άλλο που λες, "Ένα άλλο συμπέρασμα είναι ότι όταν έχεις ταχύτητα στη διάσταση του χώρου, η ταχύτητα που κινείσαι στην κατεύθυνση του χρόνου μειώνεται. Αλλά αν ισχύει αυτό, τότε οδηγούμαστε αναγκαστικά στο συμπέρασμα ότι η ταχύτητα με την οποία ταξιδεύουμε στην διάσταση του χρόνου ισούται με την ταχύτητα του φωτός", εδώ να ομολογήσω πως με έχασες τελείως. Γιατί η ταχύτητα στην κατεύθυνση του χρόνου να μειώνεται;; Και πως βγαίνει το άνωθεν αναγκαστικό συμπέρασμα;


Βγαίνει επειδή υπάρχει ο περιορισμός ότι η μέγιστη ταχύτητα είναι η ταχύτητα του φωτός. Δηλαδή όσο αυξάνεις την ταχύτητα, υπάρχει συστολή του χρόνου μέχρι να φτάσεις στο σημείο να κινείσαι με την ταχύτητα του φωτός οπότε ο χρόνος σταματάει τελείως. Στην πραγματικότητα, όταν κινούμαστε από το ένα μέρος στο άλλο πρέπει να θυσιάσουμε ένα κομμάτι ταχύτητας από την τέταρτη διάσταση και να το προσθέσουμε στις 3 χωρικές διαστάσεις. Αυτό δεν ισχύει μόνο για την χρονική διάσταση, αλλά και για τις χωρικές. Παράδειγμα:

Έχουμε ένα δωμάτιο με 4 τοίχους. Το μήκος του κάθε τοίχου είναι ίδιο. Θεωρούμε ένα σύστημα συντεταγμένων του οποίου η αρχή των αξόνων είναι σε μια γωνία που σχηματίζουν δύο τοίχοι. Στην παρακάτω εικόνα βλέπουμε το σύστημα συντεταγμένων X,Y και την αρχή των αξόνων που είναι το σημείο Α.


Τώρα έστω ότι ξεκινάς από το σημείο Α και κινείσαι πάνω στον Χ άξονα, όσο πιο γρήγορα μπορείς, έστω με ταχύτητα V. Θα φτάσεις στον απέναντι τοίχο σε t1 = x/V, όπου x είναι το μήκος του κάθε τοίχου.
Αν κάνεις το ίδιο αλλά αυτή τη φορά ξεκινήσεις πάλι από το Α αλλά κινηθείς πάνω στον άξονα Y, θα φτάσεις στον απέναντι τοίχο στον ίδιο χρόνο t1= x/V, αφού έχεις ίδια ταχύτητα και είπαμε ότι το μήκος του κάθε τοίχου είναι το ίδιο.
Ελπίζω μέχρι εδώ να έχω γίνει απολύτως κατανοητός γιατί τώρα θα περιπλέξουμε λίγο τα πράγματα.
Έστω ότι πάλι ξεκινάς από το σημείο Α αλλά αυτή τη φορά κατευθύνεσαι στο σημείο Γ με την ίδια ταχύτητα. Αν μπορείς να προβάλεις την ταχύτητα που έχεις στον άξονα Χ και άξονα Y θα παρατηρήσεις ότι η κάθε μια από αυτές τις ταχύτητες είναι μικρότερη από την ταχύτητα που έχεις, γιατί θα πρέπει να ισχύει η σχέση V = Vx + Vy, όπου Vx η ταχύτητα που έχεις στον άξονα X και Vy η ταχύτητα που έχεις στον άξονα y.

Από τη στιγμή που η μεγαλύτερη ταχύτητα που μπορείς να έχεις είναι η V, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι μόνο όταν τρέχεις πάνω σε έναν άξονα μπορείς να έχεις την μέγιστη ταχύτητα σε αυτόν τον άξονα. Αν στρίψεις, η ταχύτητα θα μοιραστεί στον άλλο άξονα ώστε πάντα το άθροισμα τους να σου δίνει V.

Οπότε σχετικά με την ταχύτητα του φωτός έχουμε τα εξής δεδομένα:
1) Είναι η μέγιστη ταχύτητα στο σύμπαν μας.
2) Μπορείς να έχεις τη μέγιστη ταχύτητα μόνο στον ένα από τους 4 άξονες.
3) Όταν κινείσαι με την ταχύτητα του φωτός στον χώρο η μεταβολή του χρόνου μηδενίζεται.

Από αυτά τα δεδομένα βγαίνει αναγκαστικά το συμπέρασμα ότι η ταχύτητα με την οποία ταξιδεύουμε στην τέταρτη διάσταση είναι η ταχύτητα του φωτός.


Έχει επεξεργασθεί απο τον/την Tesla στις Παρ Μάρ 13, 2015 9:18 am, επεξεργάσθηκε 2 φορές συνολικά
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Αποστολή email MSN Messenger
ΝΕΟΦΩΤΙΣΤΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Πρύτανης


Εγγραφή: 12 Μάρ 2004
Δημοσιεύσεις: 18523

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τετ Μάρ 11, 2015 10:59 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Δηλαδή για να είναι κάτι αθάνατο πρέπει να ταξιδεύει μόνο στο χώρο με την ταχύτητα του φωτός,π.χ. τα φωτόνια.

Άρα πριν δημιουργηθεί ο χωροχρόνος δεν υπάρχει αθανασία,π.χ. του θεού.

(Καλό! Βρήκα κι άλλο επιχείρημα για να κουρδίζω τους χριστιανούς επιστήμονες! Cool )
_________________
Έτσι να στέκω, θάλασσα, παντοτεινέ έρωτά μου
με μάτια να σε χαίρομαι θολά
και να ναι τα μελλούμενα στην άπλα σου μπροστά μου,
πίσω κι' αλάργα βάσανα πολλά.
(Κώστας Βάρναλης)
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
Tesla
Πρύτανης


Εγγραφή: 28 Μάϊ 2009
Δημοσιεύσεις: 1703

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τετ Μάρ 11, 2015 11:11 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Ένα σοβαρό ερώτημα το οποίο συνδέεται με την συζήτηση που είχα με τον ΝΕΟΦΩΤΙΣΤΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ σχετικά με τη φύση του μηδενός, είναι το εξής:

Αν ταξιδεύουμε με την ταχύτητα του φωτός στην χρονική διάσταση, από ποιο σύστημα συντεταγμένων μετράμε αυτή την ταχύτητα; Very Happy
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Αποστολή email MSN Messenger
ΝΕΟΦΩΤΙΣΤΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Πρύτανης


Εγγραφή: 12 Μάρ 2004
Δημοσιεύσεις: 18523

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τετ Μάρ 11, 2015 11:13 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Απ' το δικό μας,του παρατηρητή,ποιο άλλο;
_________________
Έτσι να στέκω, θάλασσα, παντοτεινέ έρωτά μου
με μάτια να σε χαίρομαι θολά
και να ναι τα μελλούμενα στην άπλα σου μπροστά μου,
πίσω κι' αλάργα βάσανα πολλά.
(Κώστας Βάρναλης)
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
Tesla
Πρύτανης


Εγγραφή: 28 Μάϊ 2009
Δημοσιεύσεις: 1703

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τετ Μάρ 11, 2015 11:16 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Αφού εμείς ταξιδεύουμε με την ταχύτητα του φωτός. Από το δικό μας σύστημα συντεταγμένων η ταχύτητα είναι μηδέν.
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Αποστολή email MSN Messenger
ΝΕΟΦΩΤΙΣΤΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Πρύτανης


Εγγραφή: 12 Μάρ 2004
Δημοσιεύσεις: 18523

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τετ Μάρ 11, 2015 11:19 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Ναι,σωστά ,τότε μήπως σε σχέση με την ταχύτητα των φωτονίων στο χώρο;
_________________
Έτσι να στέκω, θάλασσα, παντοτεινέ έρωτά μου
με μάτια να σε χαίρομαι θολά
και να ναι τα μελλούμενα στην άπλα σου μπροστά μου,
πίσω κι' αλάργα βάσανα πολλά.
(Κώστας Βάρναλης)
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
Tesla
Πρύτανης


Εγγραφή: 28 Μάϊ 2009
Δημοσιεύσεις: 1703

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τετ Μάρ 11, 2015 11:57 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Και τι υπάρχει όταν το διάνυσμα της ταχύτητας του φωτός στον χώρο τέμνεται με το διάνυσμα της ταχύτητας μας στην κατεύθυνση του χρόνου; Very Happy
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Αποστολή email MSN Messenger
ΝΕΟΦΩΤΙΣΤΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Πρύτανης


Εγγραφή: 12 Μάρ 2004
Δημοσιεύσεις: 18523

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τετ Μάρ 11, 2015 12:54 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Το συμβατικό μηδέν,τι άλλο; Αφού καθετί στο σύμπαν έχει συνολική ταχύτητα στο χωροχρόνο ίση με την ταχύτητα του φωτός,
"μηδέν ταχύτητα στο χώρο" σημαίνει "ταχύτητα φωτός στο χρόνο" και αντιστρόφως.

Το 0 θα ήταν ουσιαστικό στοιχείο ,αν υπήρχε κάτι με συνολική ταχύτητα στο χωροχρόνο ίση με μηδέν.
_________________
Έτσι να στέκω, θάλασσα, παντοτεινέ έρωτά μου
με μάτια να σε χαίρομαι θολά
και να ναι τα μελλούμενα στην άπλα σου μπροστά μου,
πίσω κι' αλάργα βάσανα πολλά.
(Κώστας Βάρναλης)
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
Tesla
Πρύτανης


Εγγραφή: 28 Μάϊ 2009
Δημοσιεύσεις: 1703

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τετ Μάρ 11, 2015 1:44 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Πως γίνεται να είναι συμβατικό όταν έχουμε μια απόλυτη τιμή για την ταχύτητα του φωτός;
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Αποστολή email MSN Messenger
ΝΕΟΦΩΤΙΣΤΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Πρύτανης


Εγγραφή: 12 Μάρ 2004
Δημοσιεύσεις: 18523

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τετ Μάρ 11, 2015 2:44 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Αυτή η απόλυτη τιμή μηδενίζεται ποτέ στο χωροχρόνο;
_________________
Έτσι να στέκω, θάλασσα, παντοτεινέ έρωτά μου
με μάτια να σε χαίρομαι θολά
και να ναι τα μελλούμενα στην άπλα σου μπροστά μου,
πίσω κι' αλάργα βάσανα πολλά.
(Κώστας Βάρναλης)
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
Tesla
Πρύτανης


Εγγραφή: 28 Μάϊ 2009
Δημοσιεύσεις: 1703

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τετ Μάρ 11, 2015 2:48 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Τι εννοείς;
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Αποστολή email MSN Messenger
ΝΕΟΦΩΤΙΣΤΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Πρύτανης


Εγγραφή: 12 Μάρ 2004
Δημοσιεύσεις: 18523

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τετ Μάρ 11, 2015 3:09 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Υπάρχει κάτι που να μην έχει συνολική ταχύτητα ίση με την ταχύτητα του φωτός αλλά 0;
_________________
Έτσι να στέκω, θάλασσα, παντοτεινέ έρωτά μου
με μάτια να σε χαίρομαι θολά
και να ναι τα μελλούμενα στην άπλα σου μπροστά μου,
πίσω κι' αλάργα βάσανα πολλά.
(Κώστας Βάρναλης)
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
Tesla
Πρύτανης


Εγγραφή: 28 Μάϊ 2009
Δημοσιεύσεις: 1703

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τετ Μάρ 11, 2015 3:33 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Νομίζω ότι η σωστή απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι τα πάντα. Smile

Δηλαδή αν μπορούσες να παρατηρήσεις αυτό το "πράμα" που ονομάζουμε κόσμο από μια 5η χωρική διάσταση, θα έβλεπες ένα τετραδιάστατο σεντόνι το οποίο είναι γεμάτο με κυματομορφές. Αλλά δεν θα υπήρχε η έννοια της κίνησης σε αυτό. Είναι ένα στατικό αντικείμενο.

Το μόνο πράγμα που κινείται είναι η συνείδηση. Γι αυτό το λόγο δεν μπορείς να μιλήσεις για χρόνο αν δεν βάλεις μέσα στην εξίσωση αυτή την έννοια και γι αυτό το λόγο θεωρώ ότι ο χρόνος δεν είναι διάσταση, αλλά μια συνθήκη που ορίζει την ύπαρξη μας.
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Αποστολή email MSN Messenger
Επισκόπηση όλων των Δημοσιεύσεων που έγιναν πριν από:   
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    www.filosofia.gr Αρχική σελίδα -> Φιλοσοφικοί Προβληματισμοί Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες
Μετάβαση στη σελίδα 1, 2, 3 ... 18, 19, 20  Επόμενο
Σελίδα 1 από 20

 
Μετάβαση στη:  
Δεν μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης





Μηχανισμός forum: PHPBB

© filosofia.gr - Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του.

Υλοποίηση, Φιλοξενία: Hyper Center