Θ.ΒοήθειαςΘ.Βοήθειας   ΑναζήτησηΑναζήτηση   Εγγεγραμμένα μέληΕγγεγραμμένα μέλη   Ομάδες ΧρηστώνΟμάδες Χρηστών  ΕγγραφήΕγγραφή  ΠροφίλΠροφίλ 
Συνδεθείτε, για να ελέγξετε την αλληλογραφία σαςΣυνδεθείτε, για να ελέγξετε την αλληλογραφία σας   ΣύνδεσηΣύνδεση 

Περι Θεου...
Μετάβαση στη σελίδα Προηγούμενο  1, 2, 3, 4 ... 22, 23, 24  Επόμενο
 
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    www.filosofia.gr Αρχική σελίδα -> Ελεύθερες Απόψεις
Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας :: Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας  
Συγγραφέας Μήνυμα
mark
Πρύτανης


Εγγραφή: 23 Ιούλ 2012
Δημοσιεύσεις: 2337

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τετ Μάϊ 29, 2013 4:43 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

energoi_polites έγραψε:

Παράθεση:

mark εγραψε
Το γεγονός ότι ζούμε σε ένα αιτιοκρατικό περιβάλλον, δεν σημαίνει και απαραίτητα ότι είμαστε ανελεύθεροι. Η αιτιοκρατία μας βάζει κάποιους περιορισμούς, αλλά και πάλι μια σχετική ελευθερία την έχουμε. Δεν μπορούμε π.χ. να πετάξουμε, αλλά μπορούμε να γίνουμε αστροναύτες.


Συμφωνα με την αιτιοκρατια τα παντα υπακουουν στον νομο αιτιο-αποτελεσμα και τα παντα ειναι προκαθορισμενα και τιποτα δεν γινεται τυχαια.
Μαλιστα ενα απο τα συμπερασματα της αιτιοκρατιας ειναι οτι αν γνωριζαμε ολους τους νομους της φυσης θα μπορουσαμε να προβλεψουμε το μελλον και να γνωριζουμε το παρελθον.
Ετσι λοιπον σε ενα προκαθορισμενο αιτιοκρατικο περιβαλλον ολα γινονται συμφωνα με τους νομους της φυσης και δεν νοειται η εννοια της ελευθεριας.
Η πολυπλοκοτητα της προβλεψης ειναι που κανει τον ανθρωπο να νιωθει ελευθερος κατι ομως που στην πραγματικοτητα ειναι αυταπατη μιας και ολα υπακουουν στον νομο του αιτιου-αποτελεσματος.
Δεν υπαρχει ελευθερια σε ενα αιτιοκρατικο περιβαλλον που κινειται σε νομοτελειακη βαση η οποια ειναι απαραβατη.


Μα σου απάντησα σε αυτά που λες, πιο πάνω. Δεν τα διάβασες; Τα διάβασες και δεν τα κατάλαβες; Δεν τα δέχεσαι; Ε τότε γιατί δεν αναφέρεσαι σε αυτά που είπα, αλλά συνεχίζεις να επαναλαμβάνεις τις αρχικές σου θέσεις;

Τα ξαναλέω λοιπόν. Σύμφωνα με την κβαντομηχανική, φαίνεται πως υπάρχει μια ΕΓΓΕΝΗΣ απροσδιοριστία στα πράγματα. Που σημαίνει πως ακόμα και να γνωρίζαμε απόλυτα όλους τους νόμους της φύσης καθώς και τις αρχικές συνθήκες με απόλυτη ακρίβεια, ακόμα και τότε λοιπόν, δεν θα μπορούσαμε να προβλέψουμε με απόλυτη ακρίβεια το μέλλον. Όσον αφορά στο παρελθόν, και πάλι δεν θα το γνωρίζαμε γιατί υπάρχει απώλεια πληροφορίας με την πάροδο του χρόνου. Για παράδειγμα, ένα κείμενο που είναι γραμμένο σε χαρτί, αν το χαρτί καεί, δε μπορούμε να επανακτήσουμε το κείμενο από τις στάχτες του. Συνεπώς, αιτιοκρατία συνεχίζει να υπάρχει, αλλά το συμπέρασμα που εσύ βγάζεις για το παρελθόν και το μέλλον, δεν ισχύει. Δηλαδή, σε ένα αιτιοκρατικό περιβάλλον, μάλλον δε μπορούμε να προβλέψουμε το μέλλον, αν ισχύει η εγγενής απροσδιοριστία, τότε ΣΙΓΟΥΡΑ όχι, αλλά και ΣΙΓΟΥΡΑ να γνωρίσουμε το παρελθόν, είτε υπάρχει εγγενής απροσδιοριστία, είτε όχι.

Και όλα τα παραπάνω σχετίζονται βέβαια και με την ελευθερία του ανθρώπου, όπου είναι γεγονός ότι δεν είμαστε απόλυτα ελεύθεροι να κάνουμε ο,τι θέλουμε, αλλά μια σχετική ελευθερία, την διαθέτουμε.
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
SARUMAN
Πρύτανης


Εγγραφή: 14 Απρ 2013
Δημοσιεύσεις: 1729
Τόπος: THE WHITE CITY OF THE KINGS

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τετ Μάϊ 29, 2013 4:43 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

energoi_polites έγραψε:

Παράθεση:

SARUMAN εγραψε
Ο θεός είναι η αναίτια αιτία των πάντων.


Επαναλαμβανω οτι...
ακομη και αν ο Θεος ειναι αναιτιος εφοσον ο ανθρωπος ζει σε ενα προκαθορισμενο αιτιοκρατικο περιβαλλον που σημαινει οτι ειναι ανελευθερος τοτε οδηγουμαστε στο συμπερασμα οτι ο ανθρωπος δεν ειναι κατ εικονα και καθ ομοιωση δημιουργημενος απο τον Θεο μιας και δεν ειναι ελευθερος.


Τι εννοείς είναι ανελεύθερος;;;
Ο άνθρωπος ζει και νοεί σε ένα σύμπαν το οποίο διέπεται απο κάποιους νόμους και αρχές.
Οταν ζει σύμφωνα με τους νόμους που δουλεύει το σύμπαν τότε ζει σε αρμονία με αυτό και άρα σε αρμονία και με τον ίδιο τον ανώτερο εαυτό του ο οποίος είναι ένα με το θείο νού.
Οταν ζει σε δυσαρμονία με τους νόμους του σύμπαντος τότε ζει δυστυχής και άρρωστος εφόσον ζει σε δυσαρμονία με τον ίδιο του τον εαυτό.
Ελεύθερος είναι όταν βρίσκεται σε αρμονία και αγαστή συνεργασία με τη φύση και τον ανώτερο εαυτό του που είναι ομοούσιος του θεού.
Ο ανθρωπος είναι κατ εικόνα και ομοιωση μόνο ως προς τον θεικό του πυρήνα κι όταν ταυτιστεί με αυτόν τον θεικό πυρήνα τότε θα αποκτήσει την ελευθερία του πνεύματος και θα ξεφύγει απο την σκλαβιά της ύλης.
Η ιδέα που έχετε περί ελευθερίας την οποία ταυτίζετε όλοι σας με την αναρχία και το χάος και το δικαίωμα να κάνει ο καθένας ότι γουστάρει είναι λαθεμένη και διεστραμένη.
_________________
Κάθε αρχαία θρησκευτική ή μάλλον φιλοσοφική λατρεία αποτελούνταν από μία εσωτερική ή μυστική διδασκαλία και ένα εξωτερικό ή δημόσιο τυπικό λατρείας
http://www.youtube.com/watch?v=ZIMoQHpvFQQ
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
mark
Πρύτανης


Εγγραφή: 23 Ιούλ 2012
Δημοσιεύσεις: 2337

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τετ Μάϊ 29, 2013 5:34 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

gianiss έγραψε:
Παράθεση:
μαρκ


Και τέλος να πω πως ίσως να μην είναι φρόνιμο να προσπαθούμε να διανοηθούμε αναίτια φαινόμενα, να προσπαθούμε να μπούμε στο μυαλό του Θεού ή/και της Ύπαρξης δηλαδή, γιατί ίσως παίξει μαλακία! ΧΑΧΑΧΑ


Α! κατάλαβα
Αυτό που προτείνεις , κοντολογίς , είναι να κάνουμε τον μαλάκα.

Να σου πω, αν με αυτό τον τρόπο εξασφαλίσουμε μια καλή θέση στην βασιλεία των ουρανών , .....μας συμφέρει

Αυτό μάλιστα αποφαίνεται με λογικότατα επιχειρήματα και ο Πασκάλ

Το πόσο ηθικό είναι αυτό εξετάζεται.


.


Αυτό που λέω είναι άσχετο με το συμφέρον της βασιλείας των ουρανών, τη λογική και την ηθική. Απλά εφιστώ την προσοχή σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με αναίτια φαινόμενα, όπως η δημιουργία του κόσμου.
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
skapaneas
Πρύτανης


Εγγραφή: 13 Μάϊ 2007
Δημοσιεύσεις: 12421
Τόπος: Εδώ ........ Χρόνος: Τώρα ....... Τρόπος: Απλά + Λαϊκά

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τετ Μάϊ 29, 2013 7:26 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

energoi_polites
έγραψε:
Παράθεση:

skapaneas έγραψε
και επειδη χρησιμοποιεις πολλες φορες τον ορο θεος, υποθετω οτι αντιλαμβανεσαι για τι πραγμα μιλας οταν αναφερεσαι στο θεο.


Το οτι χρησιμοποιω την λεξη Θεος αρκετες φορες στο κειμενο Περι Θεου... δεν σημαινει οτι θα επρεπε υποχρεωτικα να γνωριζω την ουσια του Θεου.

Για παραδειγμα αν εγραφα καποιο κειμενο για τους εξωγηινους και εγραφα αρκετες φορες την λεξη εξωγηινοι πουθενα αυτο δεν οδηγει στο συμπερασμα οτι γνωριζω την ουσια τους.

Το κειμενο Περι Θεου στηριζεται σε ερωτηματικα και υποθεσεις για τον Θεο και εστιαζει στον τροπο που ο ανθρωπος μπορει να δει εαν υπαρχει Θεος.

Παράθεση:

skapaneas έγραψε
Πρωτα πες λοιπον τι ειναι ο θεος


Οπως ειπα εαν ο Θεος υπαρχει και ειναι ενα αιτιοκρατικο φαινομενο τοτε ειναι ανελευθερος και ερμαιο των νομων της φυσης.
Εαν ο Θεος υπαρχει και ειναι αναιτιος και δρα μεσα απο αναιτια φαινομενα τοτε αφου η φυση ειναι αιτιοκρατικη και ο ανθρωπος εχει αιτιοκρατικες και ντετερμινιστικες αισθησεις τοτε ο Θεος ειτε ειναι σαν να μην υπαρχει ειτε δεν υπαρχει.
Επισης ειπα οτι δεν εχει παρατηρηθει κανενα αναιτιο φαινομενο στην φυση...!

...............................................................................

Παράθεση:

SARUMAN εγραψε
Ο θεός είναι η αναίτια αιτία των πάντων.


Επαναλαμβανω οτι...
ακομη και αν ο Θεος ειναι αναιτιος εφοσον ο ανθρωπος ζει σε ενα προκαθορισμενο αιτιοκρατικο περιβαλλον που σημαινει οτι ειναι ανελευθερος τοτε οδηγουμαστε στο συμπερασμα οτι ο ανθρωπος δεν ειναι κατ εικονα και καθ ομοιωση δημιουργημενος απο τον Θεο μιας και δεν ειναι ελευθερος.

! ! ! ! ! ! ! !
Idea

Στην πρωτη παραθεση που εχεις στο κειμενο σου, βλεπεις οτι αναφερομαι στο οτι πρεπει να αντιλαμβανεσαι τι ειναι θεος
Αυτο σε καμια περιπτωση δεν οδηγει στο συμπερασμα οτι πρεπει να γνωριζεις την ουσια του ορου θεος
"Λεει" ομως απλα οτι, οφειλεις να εχεις ενα περιεχομενο για αυτο που αποκαλεις θεος
Αλλιως αναπτυσσεις μια "επιχειρηματολογια" για κατι ακατανοητο
Και αυτο ειναι που σε κανει ανακολουθο σε ο,τι λες
Με δεδομενο οτι η αιτιοκρατικη φυση της νοησης μας, οπως λες, αποκλειει σ΄αυτη ( τη νοηση μας ) να "μιλαει" για πραγματα ακατανοητα

Στο σχολιο σου που ακολουθει την πρωτη παραθεση, δικαιολογεισαι για την α-οριστη χρηση του ορου θεος μιλωντας για ... εξωγηϊνους
Μιλα λοιπον απ΄ευθειας με τον ορο εξωγηϊνος αντι για τον ορο θεος
Ποιος σε εμποδισε στην επιλογη του ορου ; Smile
Αλλά μη νομισεις οτι και παλι θα ελεγες ο,τι ηθελες...
Και παλι θα σου ζητουσα να ορισεις το περιεχομενο του ορου

Βεβαια στην περιπτωση των εξωγηϊνων, λιγο πολυ ολοι εννοουμε το ιδιο πραγμα : οντα τα οποια ανεξαρτητα μορφης διαθετουν λογικη
Και ισως το απεφευγα
Σιγουρα ομως στην πορεια της συζητησης "εκεινης", ( περι εξωγηϊνων δηλαδη ), θα εκανα αναφορα στη λογικη τους ιδιοτητα

Στην περιπτωση ομως του ορου θεος εννοουμε το ιδιο πραγμα ;

Ή εσυ μιλας, χωρις να ξερεις τι σου γινεται σχετικα με το θεο, και πονταρεις σε αυτα για τα οποία αλλοι ξερουν ή νομιζουν οτι ξερουν για αυτον ( το θεο ) ;
Σ΄αυτη την περιπτωση εφαρμοζεις την παροιμια που λεει ο λαος : "κάνεις μνημοσυνο με ξενα κόλυβα" και θυμιζεις τη "Γατα του Μαρκ" στην οποία ο Μαρκ ευφυως σε παρεπεμψε
Μια συντομη συζητηση η οποια μαλλον θα αποδειχτει καταλυτικη για τις περαιτερω συζητησεις στο forum γραφοντας τη δικη της ιστορια, ειδικα ως προς την καταληξη της

Εν ολιγοις η "Γατα του Μαρκ" αναφερεται σε ολους αυτους οι οποιοι ανιδεοι οντες κυριολεκτικα για καποια πραγματα, κανουν "παιχνιδι" βασιζομενοι στην βεβαιοτητα ( τους ) οτι αλλοι ξερουν κυριολεκτικα και πραγματικα γι΄αυτα που οι ιδιοι με τοση ανεση και περισσο θρασος μιλανε

Επειδη λοιπον δεν νομιζω οτι ανηκεις σε αυτη δευτερη κατηγορια, των σφετεριστων δηλαδη της βεβαιοτητας περι της ασφαλους γνωσεως των αλλων για πραγματα που οι ιδιοι ( με ανεση ) συζητανε, αλλά θεωρω οτι στοιχειωδως "κατι" πρεπει να εχεις κατα νου για το θεο, αλλιως δεν θα ανοιγες το θεμα, σε καλω στη δευτερη παραθεση παραπανω στο κειμενο σου να καταθεσεις αυτη την ( όποια ) γνωση εχεις περι θεου, θεωρητικη ( εξ ακοης ) ή προσωπικη, για να εχει βαση η συζητηση μας

Αλλιως αυτοδικαια αποτελεις μια κλασσικη εφαρμογη της Γατας του Μαρκ

Μετα απο αυτα, ξαναδιαβασε το σχολιο σου στην τριτη παραθεση, και δες ποσο "ασχετο" ειναι να μιλας για τον ανθρωπο και την αιτιοκρατια και την... ανελευθερια και ολα τα υπολοιπα περι εικονας και ομοιωσης, κανοντας μια υποθεση "αν ο Θεος" ή ο εξωγηϊνος ή ο πλανητης ή ο κερδοσκοπος ή ο ορειβατης ή ο ξεδιαντροπος πολιτικος ή ο αγνωστος Χ ή ... ο οποιοσδηποτε ( στη θεση του ακατανοητου μπορω να θεσω ο,τιδηποτε προκειμενου να κανω συζητηση* ) ειναι αναιτιος ...



* πραγμα που φαινεται ( οτι πετυχαινεις Cool με ολο αυτο το κατεβατο Rolling Eyes που σου αραδιαζω Twisted Evil )



Το Φως Ειναι Ο Λογος Του Συμπαντος m.E=P^2 Το Πνευμα Ειναι Η Βιωματικη Κατασταση Της Υπερθεσης
Αληθειες Ο Ανθρωπος Δρα
Ο Εχων Νου Νοειν Νοειτω Ο Ανθρωπος Ειναι Το Ον Που Νοει Η Λογικη Του Πληθους Ενεχει Αντιφαση Αληθευουσες Συμφωνα
Αναζητησε Την Αληθεια, Εμβαπτισε Την Στο Λογο Του Θεου Και Βιωσε Την. Και Αληθεια ειναι Αυτο Που Ζεις Αληθως Με Ο,τι Διαλογιζεται
_________________
Ο ανθρωπος ειναι ο λογος του συμπαντος
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Αποστολή email
gianiss
Πρύτανης


Εγγραφή: 18 Ιούλ 2011
Δημοσιεύσεις: 6073

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Πεμ Μάϊ 30, 2013 10:40 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

mark έγραψε:
gianiss έγραψε:
Παράθεση:
μαρκ


Και τέλος να πω πως ίσως να μην είναι φρόνιμο να προσπαθούμε να διανοηθούμε αναίτια φαινόμενα, να προσπαθούμε να μπούμε στο μυαλό του Θεού ή/και της Ύπαρξης δηλαδή, γιατί ίσως παίξει μαλακία! ΧΑΧΑΧΑ


Α! κατάλαβα
Αυτό που προτείνεις , κοντολογίς , είναι να κάνουμε τον μαλάκα.

Να σου πω, αν με αυτό τον τρόπο εξασφαλίσουμε μια καλή θέση στην βασιλεία των ουρανών , .....μας συμφέρει

Αυτό μάλιστα αποφαίνεται με λογικότατα επιχειρήματα και ο Πασκάλ

Το πόσο ηθικό είναι αυτό εξετάζεται.


.


Αυτό που λέω είναι άσχετο με το συμφέρον της βασιλείας των ουρανών, τη λογική και την ηθική. Απλά εφιστώ την προσοχή σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με αναίτια φαινόμενα, όπως η δημιουργία του κόσμου.


Αναίτιο φαινόμενο η δημιουργία του κόσμου?

Νομίζω είναι λάθος η διατύπωση

Ο κόσμος μας – κατα την γνώμη μου - έχει απροσδιόριστη αιτία ώς προς το χρόνο, τα υπόλοιπα θα μπορούσαν ενδεχομένως να γίνουν κάποια στιγμή γνωστά (πιθανόν και ο χρόνος)

\
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
gianiss
Πρύτανης


Εγγραφή: 18 Ιούλ 2011
Δημοσιεύσεις: 6073

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Πεμ Μάϊ 30, 2013 10:43 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Παράθεση:
mark

Και όλα τα παραπάνω σχετίζονται βέβαια και με την ελευθερία του ανθρώπου, όπου είναι γεγονός ότι δεν είμαστε απόλυτα ελεύθεροι να κάνουμε ο,τι θέλουμε, αλλά μια σχετική ελευθερία, την διαθέτουμε.




Αυτό είναι σχετικό και ενέχει δύο διαφορετικές απαντήσεις, ανάλογα με την “οπτική” που βλέπεις το θέμα.
Άλλη απάντηση θα πάρεις αν αναφέρεσαι στη χριστιανική άποψη και άλλη στην επιστημονική βιολογική

.
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
mark
Πρύτανης


Εγγραφή: 23 Ιούλ 2012
Δημοσιεύσεις: 2337

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Πεμ Μάϊ 30, 2013 1:20 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

gianiss έγραψε:
Παράθεση:
mark

Και όλα τα παραπάνω σχετίζονται βέβαια και με την ελευθερία του ανθρώπου, όπου είναι γεγονός ότι δεν είμαστε απόλυτα ελεύθεροι να κάνουμε ο,τι θέλουμε, αλλά μια σχετική ελευθερία, την διαθέτουμε.


Αυτό είναι σχετικό και ενέχει δύο διαφορετικές απαντήσεις, ανάλογα με την “οπτική” που βλέπεις το θέμα.
Άλλη απάντηση θα πάρεις αν αναφέρεσαι στη χριστιανική άποψη και άλλη στην επιστημονική βιολογική

.


Στην αληθινή άποψη αναφέρομαι, τι πιστεύεις εσύ;
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
mark
Πρύτανης


Εγγραφή: 23 Ιούλ 2012
Δημοσιεύσεις: 2337

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Πεμ Μάϊ 30, 2013 1:24 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

gianiss έγραψε:


Αναίτιο φαινόμενο η δημιουργία του κόσμου?

Νομίζω είναι λάθος η διατύπωση

Ο κόσμος μας – κατα την γνώμη μου - έχει απροσδιόριστη αιτία ώς προς το χρόνο, τα υπόλοιπα θα μπορούσαν ενδεχομένως να γίνουν κάποια στιγμή γνωστά (πιθανόν και ο χρόνος)



Το ερώτημα είναι γιατί να υπάρχει κάτι, από το να μην υπάρχει.
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
energoi_polites
Καθηγητής


Εγγραφή: 27 Νοέ 2012
Δημοσιεύσεις: 60

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Πεμ Μάϊ 30, 2013 2:06 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Παράθεση:

mark εγραψε
Σύμφωνα με την κβαντομηχανική, φαίνεται πως υπάρχει μια ΕΓΓΕΝΗΣ απροσδιοριστία στα πράγματα.


Η αρχη της απροσδιοριστιας δεν σημαινει οτι υπαρχουν αναιτια φαινομενα και αποτελεσματα χωρις αιτια...!
Η αρχη της απροσδιοριστιας δεν αποκλειει την αποψη οτι υπαρχουν αιτιατοι παραγοντες που διεπουν τα κβαντικα φαινομενα και οτι δεν παραγονται και εξελισσονται αναιτια τα φαινομενα αυτα.

Λογω ειτε της αδυναμιας παρατηρησης καποιων φαινομενων ειτε της αδυναμιας συγκεντρωσης δεδομενων που θα μπορουσαν να οδηγησουν στην προβλεψη του μελλοντος και στην γνωση του παρελθοντος δεν σημαινει οτι υπαρχουν αναιτια φαινομενα...!
Δηλ οταν κατι ειναι απροβλεπτο η απροσδιοριστο δεν σημαινει οτι το φαινομενο αυτο δεν υπακουει στον νομο του αιτιου-αποτελεσματος...!

Παράθεση:

mark εγραψε
Που σημαίνει πως ακόμα και να γνωρίζαμε απόλυτα όλους τους νόμους της φύσης καθώς και τις αρχικές συνθήκες με απόλυτη ακρίβεια, ακόμα και τότε λοιπόν, δεν θα μπορούσαμε να προβλέψουμε με απόλυτη ακρίβεια το μέλλον.


Η αιτιοκρατια λεει το αντιθετο.
Συμφωνα με το συμπερασμα της αιτιοκρατιας θα μπορουσαμε να προβλεψουμε το μελλον και να γνωριζουμε το παρελθον εαν γνωριζαμε ολες τις αρχικες συνθηκες και ολους τους φυσικους νομους.
Μπορει το εαν να ειναι μη ρεαλιστικο ως προς την υλοποιηση μιας και δεν μπορουμε να παρατηρηουμε καποια φαινομενα και να συγκεντρωσουμε τοσα δεδομενα αλλα ετερον εκατερον.
Δεν σημαινει οτι λογω της αδυναμιας προβλεψης του μελλοντος οτι υπαρχουν αναιτια φαινομενα και αποτελεσματα χωρις αιτια.


Παράθεση:

mark εγραψε
Και όλα τα παραπάνω σχετίζονται βέβαια και με την ελευθερία του ανθρώπου, όπου είναι γεγονός ότι δεν είμαστε απόλυτα ελεύθεροι να κάνουμε ο,τι θέλουμε, αλλά μια σχετική ελευθερία, την διαθέτουμε.


Εφοσον αιτιατοι παραγοντες διεπουν τα φυσικα φαινομενα και ο ανθρωπος εχει αιτιοκρατικες και ντετερμινιστικες αισθησεις και ολα ειναι προκαθορισμενα δεν νοειται η ελευθερια σε ενα προκαθορισμενο αιτιοκρατικο περιβαλλον.

Παράθεση:

SARUMAN εγραψε
Τι εννοείς είναι ανελεύθερος;;;


Εννοω οτι εφοσον ολα στην φυση και στον ανθρωπο ειναι αιτιο-αποτελεσμα και προκαθορισμενα και τιποτα δεν συμβανει αναιτια οδηγουμαστε στο συμπερασμα οτι δεν νοειται η εννοια της ελευθεριας σε ενα προκαθορισμενο αιτιοκρατικο περιβαλλον που κινειται σε μια απαραβατη νομοτελειακη βαση.

Παράθεση:

skapaneas εγραψε
"Λεει" ομως απλα οτι, οφειλεις να εχεις ενα περιεχομενο για αυτο που αποκαλεις θεος
Αλλιως αναπτυσσεις μια "επιχειρηματολογια" για κατι ακατανοητο


Μπορω να κανω υποθεσεις για αυτο το ακατανοητο η αγνωστο μιας και γνωριζουμε τον τροπο που ο ανθρωπος μπορει να καταλαβει αν υπαρχει Θεος και αυτο ειναι μεσα απο την σχεση αιτιου-αποτελεσματος.

Παράθεση:

skapaneas εγραψε
σε καλω στη δευτερη παραθεση παραπανω στο κειμενο σου να καταθεσεις αυτη την ( όποια ) γνωση εχεις περι θεου, θεωρητικη ( εξ ακοης ) ή προσωπικη, για να εχει βαση η συζητηση μας


Δεν γνωριζω την ουσια του Θεου.
Γνωριζω ομως οτι αφου ο ανθρωπος ζει σε ενα αιτιοκρατικο περιβαλλον τον αναιτιο Θεο δεν μπορει να τον καταλαβει ειτε γιατι ειναι σαν να μην υπαρχει ειτε γιατι δεν υπαρχει.
_________________
http://energoipolitesgreece.blogspot.gr/
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
mark
Πρύτανης


Εγγραφή: 23 Ιούλ 2012
Δημοσιεύσεις: 2337

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Πεμ Μάϊ 30, 2013 2:18 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

energoi_polites,

Είπα εγώ ποτέ ότι ο κόσμος μας δεν είναι αιτιοκρατικός;

Δεν καταλαβαινόμαστε μου φαίνεται. Και έχω αρχίσει να προβληματίζομαι βέβαια και να αναρωτιέμαι αν έχεις τελικά δίκιο σε αυτό που λες για την ελευθερία. Γιατί και εσύ έχεις την ελευθερία να αναλογιστείς τα γραφόμενά μου και να εντρυφήσεις περισσότερο σε αυτά. Πάραυτα, δεν το κάνεις, αλλά συνεχίζεις στις αρχικές σου διαπιστώσεις. Οπότε και εγώ αναρωτιέμαι αν το κάνεις αυτό νομοτελειακά και κάτα πόσο ελεύθερος είσαι να εξετάζεις και να καταλαβαίνεις άλλες απόψεις. Wink

Τέλος πάντων, θα επιχειρήσω μια ακόμα φορά αργότερα.
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
gianiss
Πρύτανης


Εγγραφή: 18 Ιούλ 2011
Δημοσιεύσεις: 6073

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Πεμ Μάϊ 30, 2013 3:34 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

mark έγραψε:
gianiss έγραψε:
Παράθεση:
mark

Και όλα τα παραπάνω σχετίζονται βέβαια και με την ελευθερία του ανθρώπου, όπου είναι γεγονός ότι δεν είμαστε απόλυτα ελεύθεροι να κάνουμε ο,τι θέλουμε, αλλά μια σχετική ελευθερία, την διαθέτουμε.


Αυτό είναι σχετικό και ενέχει δύο διαφορετικές απαντήσεις, ανάλογα με την “οπτική” που βλέπεις το θέμα.
Άλλη απάντηση θα πάρεις αν αναφέρεσαι στη χριστιανική άποψη και άλλη στην επιστημονική βιολογική

.


Στην αληθινή άποψη αναφέρομαι, τι πιστεύεις εσύ;


Χμ!

Είναι λιγάκι δύσκολο να απαντήσω σε ένα θέμα που είναι πολύ ευρύ όπως η ελευθερία στην βούληση.

Δεν αναφερόμαστε απλές αποφάσεις όπως ...
τι θα φορέσω σήμερα, τι θα φάω, ποιο γκόμενα θα πηδήσω (αν έχω περισσότερες από μία επιλογές) , να θα πάω για μπάνιο ή όχι κλπ κλπ
Είναι φανερό πως σε αυτά μπορούμε να απαντήσουμε σχετικά εύκολα , πως διαθέτουμε μια σχετική ή πλήρη ελευθερία..

Ας εξετάσουμε όμως το θέμα σε βάθος.
Αν θεωρήσουμε τον άνθρωπο σαν αποτέλεσμα της εξελικτικής φυσικής διαδικασίας των ειδών, θα δούμε πως και ο άνθρωπος “ορίζεται” βιολογικά από ένα πρόγραμμα, όπως όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί στην γη, το γνωστό μας DNA.
Το πρόγραμμα αυτό ορίζει και διαμορφώνει σε όλα τα “άλλα είδη” τα φυσικά χαρακτηριστικά καθώς και την εν γένει συμπεριφορά τους σαν είδος ή “ποικιλία” (ράτσα) είδους.
Στο πρόγραμμα αυτό ορίζονται γονιδιακά όλα τα ειδικά χαρακτηριστικά καθώς και αντιδράσεις και ψυχικές / συναισθηματικές συμπεριφορές που είναι κληρονομικές.

Τα ίδια ακριβώς αυτά ισχύων και στον άνθρωπο που στην περίπτωσή του όλες οι ψυχικές / συναισθηματικές γονιδιακές καταγραφές, αποτελούν τα στοιχεία του συλλογικού ασυνειδήτου του ανθρώπου, καθώς και τα επιμέρους ειδικά στοιχεία χαρακτήρα των τελευταίων προγόνων του κάθε ατόμου (γονείς, παππούδες ,κλπ) , κάποιες φορές πολύ έντονα ίδια , αν και τις περισσότερε φορές ποιο απροσδιόριστα , όπως άλλωστε συμβαίνει και με τις πληροφορίες στο σωματότυπο και την γενική εμφάνιση.

Η διαφορά στον άνθρωπο είναι πως η συμπεριφορά του και ο χαρακτήρας του συν διαμορφώνεται και από τις συνειδησιακά μεταφερόμενες καταγραφές που μαζί με τις ασυνείδητες , συνθέτουν την ατομική συνείδηση που είναι αυτή που καθορίζει πλέον τον βαθμό της ελευθερίας στη βούληση.

Σου περιέγραψα πάρα πολύ συνοπτικά την δική μου άποψη για το θέμα, που είναι πάρα πολύ περίπλοκο (όσον αφορά τον άνθρωπο) , γιατί πλέον η έρευνα στρέφεται σε αυτή την ίδια την συνείδηση και την διαφορετικότητα ή αντίθεση μεταξύ ασυνείδητου συνειδητού
Μιλάμε δηλαδή για την ατομική συμπλεγματική ψυχολογία του ανθρώπου , που μπορώ να σου μιλω για ώρες , αλλα δεν έχω χρόνο και ούτε εσύ φαντάζομαι για να με ακούσεις.

Για να πάρεις μια μικρή ιδέα για το θέμα που εξετάζω σε ρωτήσω

Θα ήθελες να θέλεις ότι σου επιτρέπεται να κάνεις?

Υ.Γ

Από θρησκευτική πλευρά , είναι αστείο να μιλάμε για ελευθερία στην θέληση , όταν όλα είναι προδιαγεγραμμένα και αποτελούν μέρος ενός θεϊκού σχεδιασμού.




.
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
gianiss
Πρύτανης


Εγγραφή: 18 Ιούλ 2011
Δημοσιεύσεις: 6073

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Πεμ Μάϊ 30, 2013 3:41 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

mark έγραψε:
gianiss έγραψε:


Αναίτιο φαινόμενο η δημιουργία του κόσμου?

Νομίζω είναι λάθος η διατύπωση

Ο κόσμος μας – κατα την γνώμη μου - έχει απροσδιόριστη αιτία ώς προς το χρόνο, τα υπόλοιπα θα μπορούσαν ενδεχομένως να γίνουν κάποια στιγμή γνωστά (πιθανόν και ο χρόνος)



Το ερώτημα είναι γιατί να υπάρχει κάτι, από το να μην υπάρχει.


Το ερώτημα αυτό είναι το βασικότερο όλων

Το έχω απαντήσει ήδη και το αναλύσει σε βάθος .
Δεν θυμάμαι που ακριβώς, γιατί δεν κρατώ αρχεία και ούτε έχω χρόνο να ψάξω εδώ να το βρώ.


Με δυό λόγια.
Το “κάτι” υπάρχει γιατί είναι ... ποιο “λογικό” να υπάρχει , από το “τίποτα”.

Είναι αδιανόητο “κάτι” που ΑΠΟΛΥΤΑ υπάρχει, να προκύψει απο το ΑΠΟΛΥΤΩΣ μη υπαρκτό, το “τίποτα”.
Επι πλέον, το “κάτι” που υπάρχει στα σίγουρα μπορεί να οδηγηθεί στο ΑΠΟΛΥΤΩΣ τίποτα.

Τόσο απλά.
Από το απολύτως τίποτε δεν μπορεί να προκύψει ούτε .... θεός.

Αυτή είναι η βάση της δικής μου φιλοσοφικής προσέγγισης της ύπαρξης,


.
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
skapaneas
Πρύτανης


Εγγραφή: 13 Μάϊ 2007
Δημοσιεύσεις: 12421
Τόπος: Εδώ ........ Χρόνος: Τώρα ....... Τρόπος: Απλά + Λαϊκά

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Πεμ Μάϊ 30, 2013 3:57 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

energoi_polites
έγραψε:
Παράθεση:

skapaneas εγραψε
"Λεει" ομως απλα οτι, οφειλεις να εχεις ενα περιεχομενο για αυτο που αποκαλεις θεος
Αλλιως αναπτυσσεις μια "επιχειρηματολογια" για κατι ακατανοητο


Μπορω να κανω υποθεσεις για αυτο το ακατανοητο η αγνωστο μιας και γνωριζουμε τον τροπο που ο ανθρωπος μπορει να καταλαβει αν υπαρχει Θεος και αυτο ειναι μεσα απο την σχεση αιτιου-αποτελεσματος.

Παράθεση:

skapaneas εγραψε
σε καλω στη δευτερη παραθεση παραπανω στο κειμενο σου να καταθεσεις αυτη την ( όποια ) γνωση εχεις περι θεου, θεωρητικη ( εξ ακοης ) ή προσωπικη, για να εχει βαση η συζητηση μας


Δεν γνωριζω την ουσια του Θεου.
Γνωριζω ομως οτι αφου ο ανθρωπος ζει σε ενα αιτιοκρατικο περιβαλλον τον αναιτιο Θεο δεν μπορει να τον καταλαβει ειτε γιατι ειναι σαν να μην υπαρχει ειτε γιατι δεν υπαρχει.

! ! ! ! ! ! ! !
Idea

Οχι, δεν μπορεις να κανεις υποθεσεις για το ακατανοητο !!!
Γιατι πολυ απλα, ως ακατανοητο δεν μπορεις να αντιληφτεις καν την υπαρξη του !!
Εσυ, μονος σου το ειπες εξ αρχης : τα ακατανοητα δεν τα αντιλαμβανεται η αιτιοκρατικη νοηση μας !

Αυτο που κάνεις ομως ή θελεις να κάνεις, ειναι να ασκησεις κριτικη σε "κατι" που πιστευουν οι αλλοι και το οποιο εσυ θεωρεις οτι οφειλει να ανηκει σε αυτο που λες ακατανοητο...
Δεν το χωραει ο νους σου δηλαδη το πως ειναι δυνατο να πιστευουν οι αλλοι αυτο που πιστευουν και το οποιο και ονομαζουν θεο
Δεν εχεις λοιπον κανενα ιδιαιτερο λογο να ασχολεισαι με το τι πιστευουν οι αλλοι και πολυ περισσοτερο να ασκεις κριτικη ( λογικη υποτιθεται ) στην πίστη τους, εκτος και στοχευεις στη λογικη καταρριψη του πιστευω τους
Πραγμα που εφαρμοζουν συστηματικα οι αθεοι

Αν λοιπον δεν εισαι αθεος, τοτε οφειλεις να αλλαξεις παραυτα ( ;;; ) την κεφαλιδα της συζητησης και να την μετοναμασεις Περι Ακατανοητου στη θεση του ψευδεπιγραφου Περι Θεου

Αλλά τοτε, ( θα ) εγειρεται το ερωτημα : πως μιλαει καποιος για το ακατανοητο και ταυτοχρονα λεει οτι το ακατανοητο ειναι ακαταληπτο για την αιτιοκρατικη νοηση μας ;

Πες λοιπον οτι εισαι αθεος και οτι θελεις να παρεις εναν εναν ολους ( ;;; ) τους πιθανους ορισμους περι θεου και να τους καταρριψεις λογικα, αποδεικνυοντας ετσι ( λογικα παντα ) οτι δεν ( μπορει να ) υπαρχει θεος και τοτε θα συννενοηθουμε Smile Smile


Δεν ειναι περιεργο το οτι λες τοσο πραγματα για την αιτιοκρατια και την ανσιτιοκρατια εισαγωγικα και για το θεο ουτε λεξη, αλλά μπαινεις κατ΄ευθειαν στο ψητο ; Cool

Που ειναι εστω η μια τουλαχιστον ( απαραιτητη για τη συζητηση ) αρχικη υποθεση σου γι' αυτον ; Twisted Evil Twisted Evil

Εισαγεις τις εννοιες της αιτιοκρατικας και της αναιτιοκρατιας αλλά ο ορος θεος θεωρεις οτι ειναι... εισηγμενος

Απο ποιον ;;;

Απο τον απο μηχανης θεο ; Rolling Eyes Wink



skapaneas επισημαινοντας έγραψε:
energoi_polites
έγραψε:
Πριν ξεκινησουμε την αναλυση μας θα πρεπει να εισαγουμε τις εννοιες της αιτιοκρατιας και της αναιτιοκρατιας και να τις συσχετισουμε με τον Θεο.

ΑΙΤΙΟΚΡΑΤΙΑ

Συμφωνα με την αιτιοκρατικη αντιληψη τα παντα υπακουουν στον νομο αιτιο-αποτελεσμα.Με αλλα λογια τα παντα διπλα μας γινονται με μια αιτιωδη συναφεια και δεν υπαρχουν τυχαια φαινομενα.Ολα τα φαινομενα που συμβαινουν από τα πιο απλα μεχρι και τα πιο συνθετα διεπονται από νομους και κανονες της φυσης. Δεν συμβαινει κατι τυχαια και αυτό που μας φαινεται τυχαιο δεν είναι τιποτα άλλο παρα πολυπλοκοτητα.
Στην ζωη του ανθρωπου οπου τα παντα είναι αιτιοκρατικα και ο ανθρωπος διαθετει αιτιοκρατικες και ντετερμινιστικες αισθησεις ακομη και η συνειδηση του είναι ντετερμινιστικη.Το φαινομενο της ζωης υπακουει στους νομους της φυσης και ζει και εξελισσεται με βαση αυτους.Για παραδειγμα ο εγκεφαλος του ανθρωπου και των ζωων δεν είναι κατι που λειτουργει τυχαια αλλα αντιθετα, υπαρχει και η ιατρικη μια επιστημη η οποια μελετα τους κανονες και τους φυσικους νομους και γενικοτερα τον τροπο λειτουργειας του εγκεφαλου του ανθρωπου και των ζωων.
Ένα συμπερασμα που μπορούμε να εξαγουμε από την αιτιοκρατια είναι ότι τα παντα που συμβαινουν γυρω μας είναι προκαθορισμενα όπως επισης ένα δευτερο συμπερασμα είναι ότι αν ημασταν σε θεση να γνωριζουμε ολους τους νομους της φυσης που διεπουν τα φαινομενα στην φυση τοτε θα μπορουσαμε να προβλεψουμε το μελλον και να γνωριζουμε το παρελθον.Οπως προκυπτει από τα συμπερασματα η ελευθερια, η ηθικη, το καλο και το κακο είναι ανθρωπινες συμβασεις και δεν νοουνται στο πλαισο ενός προκαθορισμενου αιτιοκρατικου μοντελου οπου όλα συμβαινουν με βαση τους νομους της φυσικης.Ο ανθρωπος νιωθει ελευθερος αλλα στην πραγματικοτητα όπως ειπα η συνειδηση του υπακουει σε ντετερμινιστικους και αιτιοκρατικους κανονες οπου οδηγουν στο συμπερασμα ότι η αισθηση της ελευθεριας είναι μια αυταπατη.Επισης δεν μπορούμε να εξαγουμε αντικειμενικα ηθικα συμπερασματα όταν όλα στον κοσμο είναι προκαθαρισμενα και κινουνται σε νομοτελειακη βαση η οποια είναι απαραβατη.Δεν υπαρχει καλο και κακο σε μια πραξη που διεπεται από μια αιτιωδη συναφεια.Ολα αυτά είναι ανθρωπινες συμβασεις που σκοπο εχουν να βελτιωσουν το αιτιοκρατικο περιβαλλον μεσα στο οποιο κινειται ο ανθρωπος.

ΑΝΑΙΤΙΟΚΡΑΤΙΑ

Τι είναι ένα αναιτιο φαινομενο?Πως μπορει να οριστει κατι ως αναιτιο φαινομενο και τι ιδιοτητες μπορει να εχει?Πως μπορει ο ανθρωπος να καταλαβει ένα αναιτιο φαινομενο όταν εχει ντετερμινιστικες αισθησεις?Πως ο ανθρωπος μπορει να καταλαβει την αλληλεξαρτηση μεταξυ αναιτιων φαινομενων?
Κατά την γνωμη μου ένα αναιτιο φαινομενο είναι ένα τελειως ακατανοητο πραγμα και δεν εχει καμια σχεση με την δομη της λογικης και της συνειδησης.Ειναι κατι που ο ανθρωπος ποτε δεν προκειται να κατανοησει και αν υπαρχει τοτε αυτό δεν εχει καμια σχεση με την αιτιοκρατικη συνειδηση του ανθρωπου.

ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ ΑΙΤΙΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΙΤΙΟΚΡΑΤΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΕΟ

Εάν ο Θεος υπακουει στους νομους και κανονες της αιτιοκρατιας τοτε είναι και εκεινος ένα φυσικο φαινομενο καθορισμενο.Επομενως εάν ισχυει κατι τετοιο ουτε ο Θεος είναι ελευθερος και εχει και εκεινος προκαθορισμενο μελλον και διαγεγραμμενο παρελθον.Αρα ενας τετοιος Θεος είναι αδυναμος και ερμαιο των νομων και κανονων της φυσης.
Εάν ο Θεος τωρα εχει σχεση με την αναιτιοκρατια και δρα μεσα από αναιτια φαινομενα τοτε το προβλημα που ανακυπτει είναι ότι ο ανθρωπος δεν μπορει να τον κατανοησει και δεν υπαρχει ο παραμικρος διαυλος επικοινωνιας μεταξυ των μιας και ο ανθρωπος μπορει να κατανοησει μονο αιτιοκρατικα και ντετερμινιστικα φαινομενα.Αυτο σημαινει ότι εάν δεχτουμε ότι ο Θεος εφτιαξε τον ανθρωπο τοτε ο Θεος εφτιαξε καποιον ο οποιος δεν μπορει να επικοινωνησει μαζι του και δεν μπορει να τον καταλαβει ουτε κατά το ελαχιστον που σημαινει ότι Θεος και ανθρωπος δεν εχουν καμια σχεση και επομενως ο ανθρωπος δεν χρειαζεται να αναζητα κατι το οποιο δεν προκειται ποτε να κατανοησει ουτε καν να το συλλαβει στο μυαλο του.



Το Φως Ειναι Ο Λογος Του Συμπαντος m.E=P^2 Το Πνευμα Ειναι Η Βιωματικη Κατασταση Της Υπερθεσης
Αληθειες Ο Ανθρωπος Δρα
Ο Εχων Νου Νοειν Νοειτω Ο Ανθρωπος Ειναι Το Ον Που Νοει Η Λογικη Του Πληθους Ενεχει Αντιφαση Αληθευουσες Συμφωνα
Αναζητησε Την Αληθεια, Εμβαπτισε Την Στο Λογο Του Θεου Και Βιωσε Την. Και Αληθεια ειναι Αυτο Που Ζεις Αληθως Με Ο,τι Διαλογιζεται
_________________
Ο ανθρωπος ειναι ο λογος του συμπαντος
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Αποστολή email
energoi_polites
Καθηγητής


Εγγραφή: 27 Νοέ 2012
Δημοσιεύσεις: 60

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Πεμ Μάϊ 30, 2013 5:15 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Παράθεση:

skapaneas εγραψε
Οχι, δεν μπορεις να κανεις υποθεσεις για το ακατανοητο !!!
Γιατι πολυ απλα, ως ακατανοητο δεν μπορεις να αντιληφτεις καν την υπαρξη του !!
Εσυ, μονος σου το ειπες εξ αρχης : τα ακατανοητα δεν τα αντιλαμβανεται η αιτιοκρατικη νοηση μας !


Μπορω να κανω υποθεσεις για το αναιτιο η ακατανοητο η αγνωστο εφοσον δεχομαστε την αιτιοκρατια.
Μια υποθεση ειναι οτι δεν μπορει να καταλαβει τα αναιτια φαινομενα και την αλληλεξαρτηση μεταξυ αναιτιων φαινομενων ενας ανθρωπος που ζει σε αιτιοκρατικο περιβαλλον με ντετερμινιστικες αισθησεις.

Παράθεση:

skapaneas εγραψε
Αν λοιπον δεν εισαι αθεος, τοτε οφειλεις να αλλαξεις παραυτα ( ;;; ) την κεφαλιδα της συζητησης και να την μετοναμασεις Περι Ακατανοητου στη θεση του ψευδεπιγραφου Περι Θεου


Δεν μιλησα για το ακατανοητο μονο μιας και ειπα οτι ο Θεος μπορει ειτε να ειναι ενα φυσικο φαινομενο με συγκεκριμενη ουσια και συγκεκριμενες ιδιοτητες ειτε να ειναι ενα αναιτιο φαινομενο.

Παράθεση:

skapaneas εγραψε
Αλλά τοτε, ( θα ) εγειρεται το ερωτημα : πως μιλαει καποιος για το ακατανοητο και ταυτοχρονα λεει οτι το ακατανοητο ειναι ακαταληπτο για την αιτιοκρατικη νοηση μας ;


Το να πει καποιος οτι το αναιτιο, το ακατανοητο και το αγνωστο ειναι αναιτιο, ακατανοητο και αγνωστο δεν ειναι δυσκολο.


Παράθεση:

skapaneas εγραψε
Πες λοιπον οτι εισαι αθεος και οτι θελεις να παρεις εναν εναν ολους ( ;;; ) τους πιθανους ορισμους περι θεου και να τους καταρριψεις λογικα, αποδεικνυοντας ετσι ( λογικα παντα ) οτι δεν ( μπορει να ) υπαρχει θεος και τοτε θα συννενοηθουμε Smile Smile


Δεν ειναι περιεργο το οτι λες τοσο πραγματα για την αιτιοκρατια και την ανσιτιοκρατια εισαγωγικα και για το θεο ουτε λεξη, αλλά μπαινεις κατ΄ευθειαν στο ψητο ; Cool


Στηριζω κυριως την επιχειρηματολογια μου στην αιτιοκρατια της φυσης και του ανθρωπου και οχι τοσο στους διαφορους ορισμους που δινουν οι ανθρωποι στον Θεο.
Για παραδειγμα ο Χριστιανικος Τριαδικος Θεος ο οποιος δημιουργησε τον ανθρωπο κατ εικονα και καθ ομοιωση και υποτιθεται οτι τον εκανε ελευθερο δεν ευσταθει μπροστα στην αιτιοκρατια του προκαθορισμενου περιβαλλοντος που κινειται σε μια απαραβατη νομοτελειακη βαση με προδιαγεγραμμενο παρελθον και μελλον.
Οπως ειπα σε ενα αιτιοκρατικο περιβαλλον ο ανθρωπος δεν ειναι στην πραγματικοτητα ελευθερος...!
Αυτο που συμβαινει ειναι η αυταπατη της ελευθεριας λογω της πολυπλοκοτητας και της αδυναμιας προβλεψης των ντετερμινιστικων φαινομενων.
_________________
http://energoipolitesgreece.blogspot.gr/
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
skapaneas
Πρύτανης


Εγγραφή: 13 Μάϊ 2007
Δημοσιεύσεις: 12421
Τόπος: Εδώ ........ Χρόνος: Τώρα ....... Τρόπος: Απλά + Λαϊκά

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Πεμ Μάϊ 30, 2013 5:58 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

! ! ! ! ! ! ! !
Idea

Ποιο ειναι το λογικο συμπερασμα σου λοιπον περι θεου ; Rolling Eyes


energoi_polites έγραψε:
Παράθεση:

skapaneas εγραψε
Οχι, δεν μπορεις να κανεις υποθεσεις για το ακατανοητο !!!
Γιατι πολυ απλα, ως ακατανοητο δεν μπορεις να αντιληφτεις καν την υπαρξη του !!
Εσυ, μονος σου το ειπες εξ αρχης : τα ακατανοητα δεν τα αντιλαμβανεται η αιτιοκρατικη νοηση μας !


Μπορω να κανω υποθεσεις για το αναιτιο η ακατανοητο η αγνωστο εφοσον δεχομαστε την αιτιοκρατια.
Μια υποθεση ειναι οτι δεν μπορει να καταλαβει τα αναιτια φαινομενα και την αλληλεξαρτηση μεταξυ αναιτιων φαινομενων ενας ανθρωπος που ζει σε αιτιοκρατικο περιβαλλον με ντετερμινιστικες αισθησεις.

Υποθεσεις μπορεις να κανεις οσες θελεις ειτε καταλαβαινεις τι λες ειτε οχι
Που καταληγεις με την υποθεση ;


energoi_polites
έγραψε:
Παράθεση:

skapaneas εγραψε
Αν λοιπον δεν εισαι αθεος, τοτε οφειλεις να αλλαξεις παραυτα ( ;;; ) την κεφαλιδα της συζητησης και να την μετοναμασεις Περι Ακατανοητου στη θεση του ψευδεπιγραφου Περι Θεου


Δεν μιλησα για το ακατανοητο μονο μιας και ειπα οτι ο Θεος μπορει ειτε να ειναι ενα φυσικο φαινομενο με συγκεκριμενη ουσια και συγκεκριμενες ιδιοτητες ειτε να ειναι ενα αναιτιο φαινομενο.

Υπαρχουν φυσικα φαινομενα που ειναι αναιτια


energoi_polites
έγραψε:
Παράθεση:

skapaneas εγραψε
Αλλά τοτε, ( θα ) εγειρεται το ερωτημα : πως μιλαει καποιος για το ακατανοητο και ταυτοχρονα λεει οτι το ακατανοητο ειναι ακαταληπτο για την αιτιοκρατικη νοηση μας ;


Το να πει καποιος οτι το αναιτιο, το ακατανοητο και το αγνωστο ειναι αναιτιο, ακατανοητο και αγνωστο δεν ειναι δυσκολο.

Ακριβως !
Ο καθενας μπορει λοιπον να πει ο,τι θελει !
Και να λεει ο,τι θελει !
Και τι βγαινει μ΄αυτο ;


energoi_polites
έγραψε:
Παράθεση:

skapaneas εγραψε
Πες λοιπον οτι εισαι αθεος και οτι θελεις να παρεις εναν εναν ολους ( ;;; ) τους πιθανους ορισμους περι θεου και να τους καταρριψεις λογικα, αποδεικνυοντας ετσι ( λογικα παντα ) οτι δεν ( μπορει να ) υπαρχει θεος και τοτε θα συννενοηθουμε Smile Smile


Δεν ειναι περιεργο το οτι λες τοσο πραγματα για την αιτιοκρατια και την ανσιτιοκρατια εισαγωγικα και για το θεο ουτε λεξη, αλλά μπαινεις κατ΄ευθειαν στο ψητο ; Cool


Στηριζω κυριως την επιχειρηματολογια μου στην αιτιοκρατια της φυσης και του ανθρωπου και οχι τοσο στους διαφορους ορισμους που δινουν οι ανθρωποι στον Θεο.
Για παραδειγμα ο Χριστιανικος Τριαδικος Θεος ο οποιος δημιουργησε τον ανθρωπο κατ εικονα και καθ ομοιωση και υποτιθεται οτι τον εκανε ελευθερο δεν ευσταθει μπροστα στην αιτιοκρατια του προκαθορισμενου περιβαλλοντος που κινειται σε μια απαραβατη νομοτελειακη βαση με προδιαγεγραμμενο παρελθον και μελλον.
Οπως ειπα σε ενα αιτιοκρατικο περιβαλλον ο ανθρωπος δεν ειναι στην πραγματικοτητα ελευθερος...!
Αυτο που συμβαινει ειναι η αυταπατη της ελευθεριας λογω της πολυπλοκοτητας και της αδυναμιας προβλεψης των ντετερμινιστικων φαινομενων.

Τοτε γιατι υποθετεις οτι ο Τριαδικος Θεος ( ο οποιος δεν εχεις ιδεα τι ειναι, σημειωτεον ) επλασε τον ανθρωπο ελευθερο ;



Συγκεφαλαιωνω
1.
Υποθεσεις μπορεις να κανεις οσες θελεις ειτε καταλαβαινεις τι λες ειτε οχι. Που καταληγεις με την υποθεση ;

2.
Υπαρχουν φυσικα φαινομενα που ειναι αναιτια

3.
Ο καθενας μπορει λοιπον να πει ο,τι θελει ! Και να λεει ο,τι θελει ! Και τι βγαινει μ΄αυτο ;

4.
Τοτε γιατι υποθετεις οτι ο Τριαδικος Θεος ( ο οποιος δεν εχεις ιδεα τι ειναι, σημειωτεον ) επλασε τον ανθρωπο ελευθερο ;


Ως ανθρωπος λοιπον λογικος μπορεις να λες ο,τι θες ( 3 )
Μεταξυ αυτων μπορεις να κανεις και διάφορες υποθεσεις ( 1 )
Μια εκ των υποθεσεων που μπορεις να κάνεις ειναι οτι Ο Τριαδικος Θεος επλασε τον ανθρωπο ελευθερο ( 4 )

Συμπερασμα λογικο εξ αυτων το οποιο να αφορα το θεο ο οποιος θεος κατα δικη σου ομολογια σου ειναι κυριολεκτικα ακατανοητος υπαρχει ; ; ;



Το Φως Ειναι Ο Λογος Του Συμπαντος m.E=P^2 Το Πνευμα Ειναι Η Βιωματικη Κατασταση Της Υπερθεσης
Αληθειες Ο Ανθρωπος Δρα
Ο Εχων Νου Νοειν Νοειτω Ο Ανθρωπος Ειναι Το Ον Που Νοει Η Λογικη Του Πληθους Ενεχει Αντιφαση Αληθευουσες Συμφωνα
Αναζητησε Την Αληθεια, Εμβαπτισε Την Στο Λογο Του Θεου Και Βιωσε Την. Και Αληθεια ειναι Αυτο Που Ζεις Αληθως Με Ο,τι Διαλογιζεται
_________________
Ο ανθρωπος ειναι ο λογος του συμπαντος

Έχει επεξεργασθεί απο τον/την skapaneas στις Παρ Μάϊ 31, 2013 7:30 am, επεξεργάσθηκε 1 φορά συνολικά
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Αποστολή email
Επισκόπηση όλων των Δημοσιεύσεων που έγιναν πριν από:   
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    www.filosofia.gr Αρχική σελίδα -> Ελεύθερες Απόψεις Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες
Μετάβαση στη σελίδα Προηγούμενο  1, 2, 3, 4 ... 22, 23, 24  Επόμενο
Σελίδα 3 από 24

 
Μετάβαση στη:  
Δεν μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης





Μηχανισμός forum: PHPBB

© filosofia.gr - Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του.

Υλοποίηση, Φιλοξενία: Hyper Center