Θ.ΒοήθειαςΘ.Βοήθειας   ΑναζήτησηΑναζήτηση   Εγγεγραμμένα μέληΕγγεγραμμένα μέλη   Ομάδες ΧρηστώνΟμάδες Χρηστών  ΕγγραφήΕγγραφή  ΠροφίλΠροφίλ 
Συνδεθείτε, για να ελέγξετε την αλληλογραφία σαςΣυνδεθείτε, για να ελέγξετε την αλληλογραφία σας   ΣύνδεσηΣύνδεση 

Ούγκο Τσάβες

 
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    www.filosofia.gr Αρχική σελίδα -> Συζητήσεις για Πρόσωπα
Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας :: Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας  
Συγγραφέας Μήνυμα
alkinooos
Πρύτανης


Εγγραφή: 16 Ιαν 2008
Δημοσιεύσεις: 562
Τόπος: kerkura

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Πεμ Μάρ 07, 2013 4:59 pm    Θέμα δημοσίευσης: Ούγκο Τσάβες Απάντηση με Συμπερίληψη

Θρηνεί η Βενεζουέλα για το θάνατο του Ούγκο Τσάβες

Του ΤΑΣΟΥ ΘΩΜΑ

Ο άνθρωπος που αποκάλεσε τον Τζορτζ Μπους «διάβολο», τον Τόνι Μπλερ «γαϊδούρι», τον Χοσέ Μαρία Αθνάρ «φασίστα», ενώ παράλληλα επιδίδονταν σε χορευτικές φιγούρες με τον Φιντέλ, αλλά και τον λατρεμένο του Μαραντόνα, δεν υπάρχει πια. Η Βενεζουέλα, αλλά και ολόκληρη η Λατινική Αμερική, βυθίζονταν στο πένθος για το χαμό του χαρισματικού Ούγκο Τσάβες, ο οποίος δεν νικήθηκε ούτε από το πραξικόπημα εναντίον του το 2002, ούτε από τις κάλπες του «λαού του», που τον εξέλεξε τέσσερις φορές, αλλά από τον καρκίνο. Η Λατινική Αμερική, όμως, που αφήνει πίσω ο Τσάβες ουδεμία σχέση έχει με το νεοφιλελεύθερο εργαστήρι ανέχειας, βίας και θανάτου περασμένων δεκαετιών, όσο κι αν αυτό εξοργίζει τους πανίσχυρους αντιπάλους που λεηλάτησαν για χρόνια την περιοχή.

Πήρε τη γη από τους πλούσιους και την έδωσε στους φτωχούς, έχτισε νοσοκομεία και σχολεία, με τη μόρφωση και την υγεία να γίνονται δημόσια αγαθά. Παράλληλα, έδιωξε τις μεγάλες ξένες πετρελαϊκές εταιρείες, κρατικοποίησε την πετρελαϊκή βιομηχανία, κι έτσι, με τη δύναμη της πέμπτης στον κόσμο χώρας σε παραγωγή πετρελαίου, η Βενεζουέλα άρχισε να καταπολεμά την ακραία φτώχεια, τους θανάτους από έλλειψη ιατρικής περίθαλψης και να περνά στην «σοσιαλιστική επανάσταση του 21ου αιώνα» που είχε στο μυαλό του ο Τσάβες, μία επανάσταση «ειρηνική, αλλά οπλισμένη» όπως ο ίδιος έχει πει. Μισητός στις ΗΠΑ, ο Τσάβες είναι χωρίς υπερβολή ο άνθρωπος που σφράγισε την ιστορία της Λατινικής Αμερικής των τελευταίων 15 ετών.

Μέσα σε λίγα χρόνια εξουσίας, ο Ούγκο Τσάβες έχει αποκηρύξει τις ΗΠΑ, έχει διώξει τις αμερικανικές εταιρείες απ’ το έδαφος της Βενεζουέλας και προχωρούσε σε νέες συνεργασίες. Η άνοδος στην εξουσία των Ραφαέλ Κορέα στο Εκουαδόρ και Έβο Μοράλες στη Βολιβία, αλλά και η προσέγγιση με την Βραζιλία του Λούλα και με την μετά του 2002 Αργεντινή του Κίρχνερ δημιουργεί ένα νέο κύμα, αντίθετο με το νεοφιλελεύθερο εργαστήρι των δεκαετιών του ’80 και του ’90. Ο Ούγκο Τσάβες πρωτοστατεί στην ένωση της Λατινικής Αμερικής. Η ίδρυση της Τράπεζας του Νότου, μαζί με την Αργεντινή, τη Βραζιλία, τη Βολιβία, το Εκουαδόρ, την Ουρουγουάη και την Παραγουάη ήταν η απάντηση της Λατινικής Αμερικής στο ΔΝΤ, μία Τράπεζα στα πρότυπα του Ταμείου που αλωνίζει σήμερα στη χώρα μας, με τη διαφορά πως οι δανειζόμενοι αντί για την εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων και της λιτότητας, θα λαμβάνουν πόρους για αναπτυξιακά προγράμματα και έργα υποδομής. Ο Τσάβες δεν πρόλαβε να δει την Τράπεζα να λειτουργεί, αναμένεται να ξεκινήσει τον Απρίλιο του 2013.

Ακόμη περισσότερο, η Βενεζουέλα του Τσάβες πρωτοστάτησε και στην αντίσταση εναντίον της προωθούμενης από πλευράς των ΗΠΑ υπερ-φιλελεύθερης Ζώνης Ελευθέρων Συναλλαγών της Αμερικής (ALCA). Στα πρότυπα της γνωστής ζώνης εμπορίου Βορείου Αμερικής, ονόματι NAFTA μεταξύ των ΗΠΑ, του Καναδά και του Μεξικό, η ALCA δεν έγινε αποδεκτή το 2001 και το 2003, για να έρθει το τελικό ράπισμα το 2005 με το οριστικό ΟΧΙ από την πλευρά των χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής. Στον αντίποδα, ο Τσάβες προώθησε την Μπολιβαριανή Εναλλακτική για την Αμερική (ALBA), στην οποία εντάχθηκαν χώρες όπως η Βολιβία, η Νικαράγουα, το Εκουαδόρ, κτλ., με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των λαών, όσον αφορά την υγεία, την τροφή, την στέγαση και την εκπαίδευση.

Εκλεγμένος τέσσερις φορές (1998 με ποσοστό 56,2%, 2000 με ποσοστό 59,76%, 2006 με ποσοστό 63% και 2012 με ποσοστό 54%), ο Ούγκο Τσάβες ήταν αγαπητός σε έναν λαό βασανισμένο. Έναν λαό που βγήκε στους δρόμους για τον επαναφέρει στην εξουσία, όταν το 2002, ένα αμερικανικής εμπνεύσεως πραξικόπημα τον είχε ρίξει απ’ την εξουσία για 48 ώρες. Ωστόσο, απέτυχε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της εγκληματικότητας στη χώρα του. Ο ίδιος έλεγε πως η «Μπολιβαριανή επανάσταση δεν έχει ολοκληρωθεί» και τοποθετούσε απέναντί του την εγκληματικότητα και την διαφθορά.

Δεν μπορεί να είναι βέβαιη η επόμενη μέρα για τη Βενεζουέλα χωρίς την χαρισματική προσωπικότητα του Τσάβες. Ο εκλεκτός του Προέδρου των Φτωχών είναι ο άνθρωπος που ανακοίνωσε τον θάνατό του, ο αντιπρόεδρος της χώρας, Νίκολα Μαντούρο, όμως οι πολίτες της Βενεζουέλας θα κληθούν εντός 30 ημερών να εκλέξουν το νέο πρόεδρο της χώρας. Βαριά θα είναι η σκιά του Τσάβες στον διάδοχό του, όμως, όπως παραδέχονταν οι Τάιμς της Νέας Υόρκης για την κληρονομιά του ίδιου αλλά και του λαού που τον ανέδειξε και τον στήριξε, «η ίδια η Λατινική Αμερική αντιμετωπίζει πλέον τον εαυτό της διαφορετικά». «Οι ολιγάρχες της αυτοκρατορίας σίγουρα θα κάνουν πάρτι με το θάνατό του» Ούγκο Τσάβες, δήλωνε ώρες μετά την είδηση του θανάτου του ηγέτη της Βενεζουέλας επί 14 χρόνια, ο επιστήθιος φίλος του και πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες. Ωστόσο, όπως ο ίδιος ο Τσάβες έχει πει στο παρελθόν «Σε όσους επιθυμούν το θάνατο μου, εύχομαι να ζήσουν για πολύ για να δουν πως η Μπολιβαριανή Επανάσταση θα πηγαίνει από μάχη σε μάχη και από νίκη σε νίκη».



Το 1992 ο Ούγκο Τσάβες φυλακίζεται για απόπειρα πραξικοπήματος. Μετά από 2 χρόνια φυλάκισης, απελευθερώνεται στις 26 Μαρτίου αφού οι κατηγορίες εναντίον του αποσύρθηκαν. Εδώ μιλά σε δημοσιογράφους μετά την αποφυλάκιση.



Στις 6 Δεκεμβρίου του 1998 ο Τσάβες εκλέγεται Πρόεδρος της Βενεζουέλας και γίνεται ο νεαρότερος Πρόεδρος στην ιστορία της χώρας.



ΠΩΣ ΑΛΛΑΞΕ Η ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΣΑΒΕΣ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ

ΑΝΕΡΓΙΑ: Από 14,5% το 1999, η ανεργία μειώθηκε σε 7,6% το 2009.

ΦΤΩΧΕΙΑ: Το 1999 το 55% του πληθυσμού της Βενεζουέλας ζούσε κάτω από το όριο της φτώχειας. Εν έτει 2011 το ποσοστό αυτό είχε μειωθεί σε 31.6%. Υπό συνθήκες ακραίας φτώχειας ζούσε το 23.4% του πληθυσμού το 1999 για να μειωθεί σε 8,5% το 2011.

ΑΕΠ: Από 4.105 δολάρια το 1999 έφτασε το 2011 στα 10.801$.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ: Οι εξαγωγές πετρελαίου άνθησαν στην περίοδο Τσάβες. Εκεί που το 1999 τα έσοδα απ’ τις εξαγωγές βρίσκοντας στα 14,4 δισ. δολάρια, το 2011 έφτασαν τα 60 δισ. $.

ΠΑΙΔΙΚΗ ΘΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑ: Από 20 θανάτους βρεφών στα 1.000, η παιδική θνησιμότητα έπεσε σε 13 στα 1.000 το 2011.

ΒΙΑ: Το ποσοστό δολοφονιών ανέβηκε κατά τη διάρκεια της εξουσίας του Τσάβες. Το 2011, η εκ προθέσεως ανθρωποκτονία ανά 100.000 ανθρώπους ήταν 45,1 σε σύγκριση με 25 δώδεκα μόλις χρόνια νωρίτερα.




Ο Τσάβες επιστρέφει στο προεδρικό παλάτι, ονόματι Miraflores (σε ελεύθερη μετάφραση «Κοιτάξτε λουλούδια»), μετά από 48 ώρες στα χέρια του στρατού κατά τη διάρκεια αποτυχημένου πραξικοπήματος.






Ο Τσάβες μαζί με τον Βολιβιανό Πρόεδρο Έβο Μοράλες μετά την ορκωμοσία του δεύτερου το 2006. Οι δυο τους μαζί με την Αργεντινή, τη Βραζιλία, την Παραγουάη, την Ουρουγουάη και το Εκουαδόρ θα δημιουργούσαν 3 χρόνια αργότερα την Τράπεζα του Νότου. Τότε, ο Τσάβες έλεγε πως η Τράπεζα του Νότου είναι η απάντηση στο ΔΝΤ, το οποίο χαρακτήρισε «μία κατάρα που με τις πολιτικές σοκ (που εφαρμόζει) φέρνει την πείνα, την εξαθλίωση, και τη βία στους λαούς μας».



Το βιβλίο του Εντουάρντο Γκαλεάνο «Οι ανοιχτές φλέβες της Λατινικής Αμερικής» (1971) ήταν το δώρο του Τσάβες προς τον Μπάρακ Ομπάμα, όταν βρέθηκαν σε διεθνή σύνοδο για την ήπειρο της Αμερικής, το 2009.



ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΑΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο Ούγκο Τσάβες ήταν από τους ηγέτες των οποίων η χαρισματική προσωπικότητα θα μείνει στην ιστορία. Ενέπνευσε το λαό του, σε μεγάλο βαθμό ένωσε χώρες τις Λατινικής Αμερικής που δεινοπαθούσαν από το νεοφιλελεύθερο εργαστήρι που είχαν στείλει οι ΗΠΑ τις δεκαετίες του ’80 και του ’90 στην περιοχή. Κομμάτι αυτής της προσωπικότητας, όμως, ήταν και οι… ατάκες. Ας δούμε αναλυτικά.

Ο «διάβολος» Μπους: «Χθες, ο διάβολος ήρθε εδώ. Ακριβώς εδώ. Κι ακόμη και σήμερα η αίθουσα μυρίζει θειάφι», είπε από το βήμα των Ηνωμένων Εθνών, το 2006, αναφερόμενος στον Τζορτζ Μπους Τζ., που είχε μιλήσει στο ίδιο ακροατήριο μία μέρα πριν. Στον ίδιο λόγο κατακεραύνωσε την πολιτική των ΗΠΑ ανά τον κόσμο.

Ο καπιταλισμός «σκότωσε» τη ζωή στον Άρη: Κάποτε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας δήλωσε ότι ο καπιταλισμός είναι πιθανότατα ο υπαίτιος για τη μη ύπαρξη ζωής στον πλανήτη Άρη. «Πάντα έλεγα ότι δεν θα ήταν περίεργο αν υπήρχε πολιτισμός στο Άρη, όμως ίσως αυτός να τελείωσε όταν έφτασε εκεί ο καπιταλισμός. Ο ιμπεριαλισμός αποτέλειωσε τον πλανήτη», δήλωνε το 2011 κατά τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού.

Αφήστε τις «αμερικανιές»: Στο τηλεοπτικό πρόγραμμα «Γεια σου Πρόεδρε» κάποια στιγμή ο ηγέτης βγήκε απ’ τα ρούχα του με το έθιμο των αποκριάτικων εορτασμών. «Το να μεταμφιέζεται μια οικογένεια σε μάγισσες, είναι ενάντια στα έθιμά μας», δήλωνε ο Τσάβες το 2005. «Είναι ένα παιχνίδι τρόμου, πολύ κατάλληλο για την αμερικανική κουλτούρα, ώστε να εκφοβίζουν τις άλλες χώρες και τους κατοίκους τους».

Συνδέοντας τις ΗΠΑ και τον καρκίνο: Το 2011, ο ηγέτης της Βενεζουέλας είχε υπονοήσει ότι οι ΗΠΑ είχαν αναπτύξει μεθόδους με συνέπεια τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι ηγέτες της Λατινικής Αμερικής να νοσήσουν από καρκίνο. «Είναι πολύ δύσκολο να εξηγήσει κανείς, ακόμη και με τον νόμο των πιθανοτήτων, αυτό που συμβαίνει σε μερικούς από εμάς στην Λατινική Αμερική. Θα ήταν τόσο παράξενο να έχουν εφεύρει μια τεχνολογία εξάπλωσης του καρκίνου κι εμείς να μην γνωρίζουμε κάτι γι' αυτό εδώ και 50 χρόνια;», δήλωσε κατά τη διάρκεια του εβδομαδιαίου του τηλεοπτικού διαγγέλματος.

«POR AHORA»: Ίσως η διασημότερη κουβέντα του λαοφιλούς Τσάβες ήρθε πριν καν πάρει την εξουσία, όταν ως αντισυνταγματάρχης του στρατού ηγήθηκε του αποτυχημένου πραξικοπήματος εναντίον του Κάρλος Αντρές Πέρες. Μετά την σύλληψή του, στις 4 Φεβρουαρίου του 1992, εμφανίστηκε στην κρατική τηλεόραση για να ζητήσει απ’ τους στρατιωτικούς αντάρτες να αφήσουν τα όπλα, όμως, ακόμη κι έτσι ήταν απρόθυμος να υποχωρήσει εντελώς. «Σύντροφοι, δυστυχώς, προς το παρόν, οι στόχοι που έχουμε θέσει δεν επιτεύχθηκαν στην πρωτεύουσα», είπε από το προεδρικό παλάτι σοκάροντας με την έκφραση «προς το παρόν» (por ahora). «Εδώ στο Καράκας δεν ήμασταν σε θέση να καταλάβουμε την εξουσία. Τώρα είναι η ώρα να αποφύγουμε την αιματοχυσία. Είναι η ώρα της περισυλλογής, νέες συνθήκες θα προκύψουν και η χώρα θα προχωρήσει αποφασιστικά προς μία καλύτερη μοίρα».


http://www.typosthess.gr/component/content/article/9-2010-12-03-15-51-14/43467-l-r
_________________
Ποτέ δεν επιθύμησα να γίνω αρεστός στους πολλούς. Αφ' ενός, δεν κάθισα να μάθω τι αρέσει στους πολλούς·κι αφ' ετέρου, τα όσα ήξερα εγώ βρίσκονταν μακριά από τη δική τους αντίληψη
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Yahoo Messenger
Vasana
Πρύτανης


Εγγραφή: 07 Φεβ 2007
Δημοσιεύσεις: 354
Τόπος: Dachau

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Κυρ Μάρ 10, 2013 10:21 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Μια άλλη εκδοχή για την περίοδο Τσάβες:
http://www.capital.gr/stoupas/Article.aspx?id=1745424
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
Tanysipteros
Πρύτανης


Εγγραφή: 10 Φεβ 2013
Δημοσιεύσεις: 706

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Σαβ Μάρ 16, 2013 11:20 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Καλός ήταν. Αιωνία η μνήμη του.
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
Σίμων Resurrected
Πρύτανης


Εγγραφή: 29 Μάρ 2008
Δημοσιεύσεις: 247
Τόπος: Ελληνόφωνη Βλαχαραπιά

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Κυρ Μάρ 17, 2013 4:51 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Το θαύμα της ημέρας!!!!
Σοκ με εικόνα Βελουχιώτη που δάκρυσε ανήμερα της κηδείας του Τσάβες!



Bonus gif για να νιώσετε τον πόνο.

Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
Grillo
Αντιπρύτανης


Εγγραφή: 08 Μάρ 2013
Δημοσιεύσεις: 94

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Κυρ Μάρ 17, 2013 8:04 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

'αν το κλίμα ήταν τράπεζα θα το είχατε ηδη σώσει' Ούγκο Τσαβες
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
Tanysipteros
Πρύτανης


Εγγραφή: 10 Φεβ 2013
Δημοσιεύσεις: 706

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Κυρ Μάρ 17, 2013 3:13 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Σίμων Resurrected έγραψε:
Το θαύμα της ημέρας!!!!
Σοκ με εικόνα Βελουχιώτη που δάκρυσε ανήμερα της κηδείας του Τσάβες!



Bonus gif για να νιώσετε τον πόνο.




Γιατί τον ποστάρησες αυτόν?
Και αυτός, ένας σκατοφονιάς ήταν που του άξιζε αυτό που έπαθε.
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
Σίμων Resurrected
Πρύτανης


Εγγραφή: 29 Μάρ 2008
Δημοσιεύσεις: 247
Τόπος: Ελληνόφωνη Βλαχαραπιά

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Κυρ Μάρ 17, 2013 5:30 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Ναι;! ..πες μας τώρα για τα παιδικά σου χρόνια Laughing
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
Vasana
Πρύτανης


Εγγραφή: 07 Φεβ 2007
Δημοσιεύσεις: 354
Τόπος: Dachau

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Κυρ Μάρ 17, 2013 5:41 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Σίμων Resurrected έγραψε:
Ναι;! ..πες μας τώρα για τα παιδικά σου χρόνια Laughing

Πάντως δεν τον πήδαγε ο μπαμπάς του, ούτε η μάνα του εκδιδόταν στα εξάχρεια όπως τον Καμπαναριό.
Μου το εκμυστηρεύτηκε πρόσφατα με π.μ. Cool
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
Σίμων Resurrected
Πρύτανης


Εγγραφή: 29 Μάρ 2008
Δημοσιεύσεις: 247
Τόπος: Ελληνόφωνη Βλαχαραπιά

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Κυρ Μάρ 17, 2013 6:11 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Vasana έγραψε:
Σίμων Resurrected έγραψε:
Ναι;! ..πες μας τώρα για τα παιδικά σου χρόνια Laughing

Πάντως δεν τον πήδαγε ο μπαμπάς του, ούτε η μάνα του εκδιδόταν στα εξάχρεια όπως τον Καμπαναριό.

Λες εε;
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
opyrgos
Αποκλεισμένο μέλος


Εγγραφή: 30 Νοέ 2007
Δημοσιεύσεις: 13248

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Κυρ Μάρ 17, 2013 7:25 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Vasana έγραψε:
Μια άλλη εκδοχή για την περίοδο Τσάβες:
http://www.capital.gr/stoupas/Article.aspx?id=1745424
ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΗ ΕΚΔΟΧΗ ΑΠΟ ΣΕΝΑ Γ@ΜΗΜΕΝΟ ΤΡΟΛΛΕΡ.
ΤΟΝ ΦΙΛΑΡΑΚΟ ΣΟΥ ΤΟΝ Astrarxis ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΓΥΡΙΣΤΟ!
_________________
"Mόνην τε ὀρθὴν πολιτείαν εἶναι τὴν ἐν κόσμῳ."
― Διογένης
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
Κρίτων
Πρύτανης


Εγγραφή: 24 Αύγ 2007
Δημοσιεύσεις: 632

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Κυρ Μάρ 24, 2013 7:38 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Σοφός άνθρωπος και υπόδειγμα ηγέτη
Αιωνία η μνήμη του
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
rakis
Πρύτανης


Εγγραφή: 22 Ιαν 2008
Δημοσιεύσεις: 2857

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Κυρ Μάρ 24, 2013 9:46 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Το θέμα είναι ότι υπήρχε μία ολιγαρχία που έδινε ψίχουλα στο λαό από τα υπερκέρδη του πετρελαίου , που σημειωτέον το έδινε συστηματικά στην Αμερική, τα καρπωνόταν η ολιγαρχία.
Παντού στον κόσμο, εκτός από τη Νορβηγία αν θυμάμαι καλά, συμβαίνει η κατάρα του πετρελαίου, δηλ. οι κοινωνίες που το έχουν είναι ολιγαρχίες, η κοινωνία παρακμάζει καθώς κάθε άλλος παραγωγικός τομέας εξαφανίζεται γιατί όλοι γυρίζουν γύρω από την παραγωγή του πετρελαίου, τα βασικά αγαθά επομένως εισάγονται με γνωστές συνέπειες για την κοινωνία, η παιδεία παρακμάζει γιατί δεν ενδιαφέρονται για κάτι άλλο παρά για πετρέλαιο, και αυξάνεται φυσικά η διαφθορά.
Αυτά για όσους βλέπουν στην Ελλάδα έναν παράδεισο υποθαλάσσιου πλούτου.
_________________
Truth springs from argument amongst friends

http://rakis1.wordpress.com/
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα
Επισκόπηση όλων των Δημοσιεύσεων που έγιναν πριν από:   
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    www.filosofia.gr Αρχική σελίδα -> Συζητήσεις για Πρόσωπα Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες
Σελίδα 1 από 1

 
Μετάβαση στη:  
Δεν μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης





Μηχανισμός forum: PHPBB

© filosofia.gr - Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του.

Υλοποίηση, Φιλοξενία: Hyper Center