Θ.ΒοήθειαςΘ.Βοήθειας   ΑναζήτησηΑναζήτηση   Εγγεγραμμένα μέληΕγγεγραμμένα μέλη   Ομάδες ΧρηστώνΟμάδες Χρηστών  ΕγγραφήΕγγραφή  ΠροφίλΠροφίλ 
Συνδεθείτε, για να ελέγξετε την αλληλογραφία σαςΣυνδεθείτε, για να ελέγξετε την αλληλογραφία σας   ΣύνδεσηΣύνδεση 

Ενώπιος Ενωπίω στο Δίκτυο

 
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    www.filosofia.gr Αρχική σελίδα -> Ελεύθερες Απόψεις
Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας :: Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας  
Συγγραφέας Μήνυμα
Κλέλια
Υφηγητής


Εγγραφή: 19 Σεπ 2003
Δημοσιεύσεις: 17
Τόπος: Αθήνα

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τετ Σεπ 24, 2003 1:03 pm    Θέμα δημοσίευσης: Ενώπιος Ενωπίω στο Δίκτυο Απάντηση με Συμπερίληψη

Χαιρετώ την εκλεκτή ομήγυρη! Είναι μέρες τώρα που σας διαβάζω και πρέπει να σας πω ότι μου αρέσετε πολύ...Μέσα από τους μονολόγους σας κάνετε έναν ιδιαιτέρως εποικοδομητικό διάλογο, με ευπρεπή αντίλογο, τεκμηριωμένες απόψεις, χιούμορ...Εντελώς υποσυνείδητα και σίγουρα ακούσια άρχισα να σχηματίζω εικόνα για τον καθένα σας ( καθόλα εικονική ενδεχομένως λόγω του ιδιότυπου μέσου!! Surprised ). Έπεσα πάνω στη φωτογραφία του Bugman και συνεπεία του πόσο τον είχα διαβάσει, μου φάνηκε οικείος Smile .Δεδομένου ότι κάθε φορά, σε ό,τι λέγατε, σκεφτόμουν κι εγώ τι πίστευα, απλώς δεν είχα μικρόφωνο για να ακουστώ - ήταν όμως θέμα χρόνου να το πάρω - ένιωθα ότι συμμετείχα σε μία συζήτηση, όπως σε τόσες άλλες έχω λάβει μέρος. Αναρωτιέμαι πόσο το internet μπορεί, όχι να υποκαταστήσει, αλλά να προσεγγίσει τις δυνατότητες μιας ζωντανής και εκ του σύνεγγυς επικοινωνίας, ποιά είναι τα όρια του άραγε, πόσο έχει πλησιάσει ή μήπως έχει ήδη φτάσει και δεν το έχω καταλάβει ακόμη...;
Θα χαρώ πολύ να μου απαντήσετε!
_________________
Τη θάλασσα, τη θάλασσα, ποιός θα μπορέσει να την εξαντλήσει;
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
Bugman
Πρύτανης


Εγγραφή: 03 Ιούλ 2003
Δημοσιεύσεις: 13585
Τόπος: Καλλιθέα

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Πεμ Σεπ 25, 2003 5:26 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Μια παρατήρηση: Η προσέγγιση συζητητών μέσω του Διαδικτύου, για μένα τουλάχιστον, με εξυπηρετεί!
Αν το έκανα στο δρόμο θα λεγόταν ψωνιστήρι! Αν περίμενα από φίλους και γνωστούς - να κάνουν και λίγο κράτει από το ποδόσφαιρο και το κους κους- θα είχα πιάσει πρώτο σύνεφο γωνία-θα ήμουν μακαρίτης. Αν γινόμουν μπαράκιας (μου αρέσουν οι νέες λέξεις!) για να συζητήσω θα έχανα την ουσία του μπάρ που είναι να σε φέρνει πιο κοντά σωματικά και όχι πνευματικά με την παρέα σου, ώστε να σου ξυπνάει το ζώο μέσα σου!(Γι' αυτό λέω ότι όσοι πάνε σε μπαρ για να τα πούνε χάνουν τον χρόνο τους!)
Δυστυχώς οι συζητητές έξω είναι λίγοι και ευτυχώς το στέκι αυτό του διαδικτύου είναι καλό αν και τελικά οι συζητητές και εδώ είναι λίγοι!
Το ότι δημοσίευσες την ερώτησή σου σημαίνει ότι πέρα από το ψάξιμο που συνήθως κάνουμε όλοι, έκανες αισθητή την παρουσία σου! Άντε να βγεις και σπιρτόζα συζητήτρια!
_________________
Σκορπίστε γνώση, μαζέψτε χαρά!

Η γνώση δεν μπορεί να πουληθεί: Γιατί ενώ κάθε εμπόρευμα μπορεί να επιστραφεί, η γνώση δεν μπορεί να επιστραφεί!


Έχει επεξεργασθεί απο τον/την Bugman στις Πεμ Σεπ 25, 2003 11:47 am, επεξεργάσθηκε 1 φορά συνολικά
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα
afham
Διαχειριστής


Εγγραφή: 02 Φεβ 2003
Δημοσιεύσεις: 1894
Τόπος: Φωτονερόπετρα

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Πεμ Σεπ 25, 2003 10:18 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Η ουσία μιας συζήτησης είναι η ανταλλαγή απόψεων με σκοπό ο καθένας να αποκομίσει κάποια ωφέλιμη γνώση. Αυτό όπου και να συμβαίνει, είτε είναι στην καθημερινή μας εκ του σύνεγγυς ζωή, είτε στο διαδίκτυο, είτε σε εκδηλώσεις, είτε και μέσω ταχυδρομικών περιστεριών είναι πάντοτε καλό και ως προς την ουσία του δεν αλλάζει.

Στην προφορική επικοινωνία φυσικά μπορείς να εκφραστείς παραστατικότερα, χρησιμοποιώντας χειρονομίες, εκφράσεις του προσώπου, αυξομείωση της έντασης της φωνής, και όλα αυτά με μεγαλύτερη αμεσότητα.

Αυτή η αμεσότητα όμως μερικές φορές κρύβει και παγίδες, κυρίως τότε που δεν εκφράζουμε αυτό που πραγματικά θα θέλαμε να εκφράσουμε, τότε που η γλώσσα μας προδίδει λόγω της αμεσότητας της μορφής του λόγου και των μικρών χρονικών διαστημάτων.

Όταν έχεις μπροστά σου όμως μια κόλλα χαρτί ή μια φόρμα επικοινωνίας του Internet εν προκειμένω, έχεις περισσότερο χρόνο στη διάθεσή σου ώστε με την ησυχία σου να εκθέσεις τεκμηριωμένα τις απόψεις σου.

Μην ξεχνάς ότι αρκετοί διάλογοι με τη μορφή επιστολών έχουν αποτελέσει ορόσημα μελέτης αρκετών επιστημών. Ένα που μου έρχεται στο μυαλό είναι οι περιβόητες ανταλλαγές επιστολών μεταξύ Ροΐδη και Βλάχου πριν αρκετά χρόνια για το γλωσσολογικό ζήτημα, αντικείμενο που αποτέλεσε μάθημά μου στη φιλοσοφική σχολή στο προηγούμενο εξάμηνο!

Μη σε νοιάζει λοιπόν τόσο το μέσον με το οποίο γίνεται η ανταλλαγή των απόψεων. Η ουσία είναι μία: ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΟΥΜΕ! και αυτό είναι σπάνιο σήμερα.
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Αποστολή email Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα
iason
Πρύτανης


Εγγραφή: 01 Ιούν 2003
Δημοσιεύσεις: 4108
Τόπος: (Γ)Ελλάς

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Πεμ Σεπ 25, 2003 11:48 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Οι κρίσεις του Afham με βρίσκουν σύμφωνο. Προσθέτω δύο σημεία:

1. Το πλεονέκτημα: απογυμνώνεσαι από την προσωπικότητα και μένουν μόνες οι ιδέες. Υπέροχο! Όχι πλήρες, αλλά υπέροχο.

2. Το μειονέκτημα: "Μέτρον λόγου ουχ ο λέγων αλλ΄ ο ακούων". Εδώ είναι πιο δύσκολο να αποκωδικοποιήσεις τους συζητητές σου, έχεις λίγες πληροφορίες από τις οποίες πρέπει να συνάγεις συμπεράσματα. Επίσης, κάποιο ανεπιθύμητοι ακροατές ασφαλώς αφουγκράζονται, ώστε να χρησιμοποιήσουν τη γνώση που θα αποκομίσουν με τον δικό τους τρόπο -ως όπλο εναντίον των άλλων-, κάτι που θα μπορούσες να αποφύγεις "μετρώντας" τους άλλους στη φυσική τους παρουσία. Rolling Eyes
_________________
-Κάθε λόγος μπορεί να έχει αντίλογο. Κάθε αντίλογος πρέπει να έχει λόγο.
-Εγέμισεν ο ουρανός πετούμενους γαϊδάρους.
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
tai
Πρύτανης


Εγγραφή: 26 Μάϊ 2003
Δημοσιεύσεις: 123
Τόπος: ΑΘΗΝΑ

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Πεμ Σεπ 25, 2003 3:25 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Καλώς την. Τι θα σε κεράσουμε? Very Happy
Με την χρήση, πιστεύω ότι θα απαντάς εσύ σε τέτοια ερωτήματα, σε μικρό χρονικό διάστημα. Wink
Πριν ενάμισι χρόνο, δεν ήξερα πως ανοίγει ένας υπολογιστής. Άρα πρόσφατα πέρασα από της ίδιες απορίες.
_________________
ΓΙΑ Ν"ΑΓΑΠΩ ΤΟΝ ΓΕΙΤΟΝΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΓΑΠΩ ΤΗΝ ΓΕΙΤΟΝΙΑ. ΓΙ ΑΥΤΟ ΑΓΑΠΩ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΟΥ. ΓΙΑ ΝΑ ΑΓΑΠΩ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Αποστολή email
Κλέλια
Υφηγητής


Εγγραφή: 19 Σεπ 2003
Δημοσιεύσεις: 17
Τόπος: Αθήνα

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Πεμ Σεπ 25, 2003 9:20 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Συμφωνώ με όλα, μα όλα όσα γράφετε...

Ο προφορικός λόγος έχει μια στιγμιαία ύπαρξη. Ταυτόχρονα γεννιέται και πεθαίνει, δεν έχει διάρκεια στο χρόνο. Η γραφή διαρκεί, επαναπροσδιορίζεται, χωράει συμπληρώσεις, αλλαγές, η σκέψη μέσα της αλλάζει πορεία, και αν ο λόγος μπορεί να κυβερνηθεί πιο εύκολα από ένα πάθος, η γραφή μπορεί πιο εύκολα από τη λογική.

Το τελικό ζητούμενο πίσω από τις δύο διαδικασίες είναι το ίδιο: η επικοινωνία. Επικοινωνία σημαίνει ηθελημένη και συνειδητή αποκέντρωση απο το Εγώ. Μέσα από αυτή ο άνθρωπος αποκαλύπτει τον εαυτό του και ανακαλύπτει τους άλλους. Πώς όμως λειτουργεί η γραφή σαν μέσο επικοινωνίας; Η σκέψη που εκφράζεται μέσω αυτής δεν μπορεί να είναι η ίδια που εκφράζεται μέσω του "ζωντανού" διαλόγου. Στη γραφή το υποκείμενο διαλέγεται περισσότερο με τον εαυτό του. Δεν πρόκειται για δύο διαφορετικές λειτουργίες;

Έφτασα αισίως στον προβληματισμό μου....Γιατί σήμερα καταφεύγουμε ολοένα και συχνότερα σε αυτή τη μορφή επικοινωνίας; Απλώς και μόνο, επειδή το internet μας προσφέρει απλόχερα αυτή τη δυνατότητα; Μήπως δεν επιθυμούμε να αποδεχτούμε τον άλλο σαν αυτοτελή οντότητα και βρίσκουμε προτιμότερη τη διαδικασία γραφή-ανάγνωση, που εξασφαλίζει τη σωτήρια απόσταση από τον άλλο, αποπροσωποιεί τη διαδικασία, είναι το λιγότερο "μοίρασμα" που μπορούμε να έχουμε οι άνθρωποι μεταξύ μας και ενισχύει την αυτοαναφορικότητά μας;

Αχ! Crying or Very sad
_________________
Τη θάλασσα, τη θάλασσα, ποιός θα μπορέσει να την εξαντλήσει;
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
Bugman
Πρύτανης


Εγγραφή: 03 Ιούλ 2003
Δημοσιεύσεις: 13585
Τόπος: Καλλιθέα

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Παρ Σεπ 26, 2003 4:42 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Κλέλια, ας συμφωνήσουμε ότι σε κάθε λόγο υπάρχει ένας άλλος που συμφωνεί ή διαφωνεί με τον πρώτο.
Ο αυθεντικός λόγος
Ο προφορικός λόγος μπορεί να συμφωνεί ή όχι με τον γραπτό; Και τα δύο είναι σωστά! Άρα ο τρόπος μεταφοράς του λόγου, η επικοινωνία δηλαδή, δεν αλλάζει, σκόπιμα τουλάχιστον, την ουσία του λόγου.
Όλα αυτά σε ιδανικές συνθήκες. Η πραγματικότητα που περιλαμβάνει καταστάσεις και αυτές περιλαμβάνουν πέρα από άλλες πράξεις και την επικοινωνία, κάνει τις επικοινωνίες αδύνατες να επιτευχθούν στο 100%.
Οι καταστάσεις που περιγράφω είναι συναρτήσει του χρόνου, και έχουν πότε παράλληλο και πότε ακολουθιακό χαρακτήρα. Έτσι μπορεί να θέλω να πώ κάτι αλλά λόγω δουλειάς -να η παράλληλη κατάσταση-αργώ να το γράψω και εκείνη την ώρα αλλάζει η πορεία της συζήτησης από κάποιον άλλο και πάει λεγοντας-να η ακολουθία-
Το ίδιο συμβαίνει και στον προφορικό λόγο. Δείτε τα παράθυρα στην τηλεόραση, αν βγαίνει νόημα -υπάρχουν μικρά μόνο νοήματα-. Ίσως Κλέλια, το στιγμιαίο που λες για τον προφορικό λόγο να εννοείς και το ρηχό νόημα μιας φραπέ συζήτησης!
Άρα πόσο αυθεντική φθάνει η σκέψη στον παραλήπτη; Μάλλον όχι όσο θα θέλαμε. Να γιατί δεν υπάρχει αυθεντικός λόγος (και στην δημιουργία άλλά και στην μεταφορά πάσχει).
Περί προφορικού λόγου, τσατ και φόρουμ
Ο προφορικός λόγος είναι κάτι περισσότερο κουραστικό από τον γραπτό, διότι δεν έχεις τη δυνατότητα να ξανακούσεις αυτά που είχαν λεχθεί και έτσι να έχεις μια καλύτερη άποψη.
Ας ξεχωρίσουμε όμως το τσατ από το φόρουμ. Στο πρώτο έχεις άμεση απάντηση (εδώ η παύση είναι μέρος του λόγου), ενώ στο ΄δεύτερο γνωρίζεις από πριν ότι δεν θα σου απαντήσουν αμέσως (η παύση δεν σημαίνει τίποτα!).
Πάντως παλαιότερα υπήρχε η αλληλογραφία σε μεγάλη χρήση. Τώρα τα μόνα χαρτάκια που ταξιδεύουν, είναι αυτά που θέλουν να σου πάρουν χρήματα (ή λογαριασμοί ή διαφημιστικά!).
Η ηλεκτρονική μας έφερε από τα τηλέφωνα -αμφίδρομη επικοινωνία ένας προς έναν - στα δίκτυα υπολογιστών -αμφίδρομη επικοινωνία ένας προς πολλούς.
_________________
Σκορπίστε γνώση, μαζέψτε χαρά!

Η γνώση δεν μπορεί να πουληθεί: Γιατί ενώ κάθε εμπόρευμα μπορεί να επιστραφεί, η γνώση δεν μπορεί να επιστραφεί!
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα
iason
Πρύτανης


Εγγραφή: 01 Ιούν 2003
Δημοσιεύσεις: 4108
Τόπος: (Γ)Ελλάς

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Δευ Σεπ 29, 2003 6:31 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Κάτι να συμπληρώσω (στα δικά μου): έχεις χρόνο, για να δομήσεις άποψη και λόγο, με την ησυχία σου. Αυτό σημαίνει αυξημένη ευθύνη!

Κλέλια,
Κάθε λόγος μπορεί να έχει αντίλογο. Κάθε αντίλογος πρέπει να έχει λόγο.
Χάρηκα τον αντίλογό σου, επειδή είχε λόγο.

Μη φοβάσαι, τη θάλασσα, κανείς μας δεν θα την εξαντλήσει.

Βαχ! Cool
_________________
-Κάθε λόγος μπορεί να έχει αντίλογο. Κάθε αντίλογος πρέπει να έχει λόγο.
-Εγέμισεν ο ουρανός πετούμενους γαϊδάρους.
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
Κλέλια
Υφηγητής


Εγγραφή: 19 Σεπ 2003
Δημοσιεύσεις: 17
Τόπος: Αθήνα

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Δευ Σεπ 29, 2003 2:55 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Η αλληλογραφία, Bugman, ήταν και έχει αρχίσει να είναι σε μεγάλη χρήση. Και αυτό είναι κάτι που με ευχαριστεί ιδιαίτερα, γιατί σημασία έχει η διάθεση και η προσπάθεια για επικοινωνία. Δεν παύω όμως να έχω τον προβληματισμό, αν αυτό συμβαίνει τώρα πια στα πλαίσια της αποξένωσης, της αποστασιοποίησης, των παραπετασμάτων που υψώνουμε απέναντι στον συνάνθρωπό μας...
Μου άρεσε η επισήμανσή σου για τα παράθυρα στην τηλεόραση. Θα προσθέσω: Μήπως κι όταν η παρουσία του άλλου είναι πρόδηλη, η επικοινωνία μαζί του δεν είναι συχνά πρόφαση; Μήπως στον άλλο -και κάποιοι πάντα- δεν προσπαθούμε να ανιχνεύσουμε πόσο ταυτίζεται πάνω του (μέσα του δηλαδή) το δικό μας ψυχικό σημειοσύνολο; Μήπως δεν ζητούμε ο άλλος να είναι μια εικόνα του εαυτού μας, έτσι όπως πιστεύουμε πως αυτός είναι ή έτσι όπως θα θέλαμε να είναι; Δεν μας ενδιαφέρει να γνωρίσουμε και να αποδεχτούμε τον συνομιλητή μας, η επικοινωνία με το άλλο γίνεται επικοινωνία με το ίδιο και τότε καταργούμε -ποδοπατώντας βάναυσα- την έννοιά της. Έτσι κάνω συχνά τη σκέψη, ότι μέσα στη γραφή το υποκείμενο επιστρέφει και αναφέρεται στον εαυτό του, χρησιμοποιώντας σαν ανακυκλωτική αρχή την επικοινωνία. Εύχομαι να το βλέπω μονοδιάστατα και να το κρίνω απόλυτα...


Iason,
σωστή η συμπλήρωσή σου.Αυξημένη ευθύνη...Πόσο σημαντική και πόσο περιζήτητη!

Ακόμη σωστότερη η παρατήρησή σου.Κάθε αντίλογος πρέπει να έχει λόγο...Και κάθε σύννους πρέπει να φροντίζει, όχι μόνο ο αντίλογος, αλλά και ο λόγος του να έχει λόγο ύπαρξης!!

Όσον αφορά το τελευταίο, είθε να αρχίζαμε όλοι μας από το "ψαρεύοντας έρχεται η θάλασσα", ακόμη κι αν ξέρουμε πως κανείς μας δεν θα την εξαντλήσει!!!

Αχ,αχ!! Sad
_________________
Τη θάλασσα, τη θάλασσα, ποιός θα μπορέσει να την εξαντλήσει;
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
Επισκόπηση όλων των Δημοσιεύσεων που έγιναν πριν από:   
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    www.filosofia.gr Αρχική σελίδα -> Ελεύθερες Απόψεις Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες
Σελίδα 1 από 1

 
Μετάβαση στη:  
Δεν μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης





Μηχανισμός forum: PHPBB

© filosofia.gr - Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του.

Υλοποίηση, Φιλοξενία: Hyper Center