Θ.ΒοήθειαςΘ.Βοήθειας   ΑναζήτησηΑναζήτηση   Εγγεγραμμένα μέληΕγγεγραμμένα μέλη   Ομάδες ΧρηστώνΟμάδες Χρηστών  ΕγγραφήΕγγραφή  ΠροφίλΠροφίλ 
Συνδεθείτε, για να ελέγξετε την αλληλογραφία σαςΣυνδεθείτε, για να ελέγξετε την αλληλογραφία σας   ΣύνδεσηΣύνδεση 

ΕΞΕΛΙΞΗ
Μετάβαση στη σελίδα Προηγούμενο  1, 2, 3  Επόμενο
 
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    www.filosofia.gr Αρχική σελίδα -> Ελεύθερες Απόψεις
Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας :: Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας  
Συγγραφέας Μήνυμα
Kain
Πρύτανης


Εγγραφή: 09 Ιαν 2011
Δημοσιεύσεις: 620

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Δευ Μάρ 21, 2011 1:23 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Πολύ καλή παρατήρηση. "Σχεδόν", στην προκειμένη περίπτωση, σημαίνει πως δεν έχει ακόμη διαφοροποιηθεί από το αρχικό είδος αρκετά ώστε να ονομαστεί νέο είδος, αλλά έχει διαφοροποιηθεί αρκετά ώστε να ονομαστεί υποείδος.

Παράθεση:
Τα μεταλλαγμένα C. elegans δεν έχουν εξελιχτεί σε ένα νέο είδος, αλλά δεν απέχουν πολύ. Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει τουλάχιστον επτά διαφορές σε πρωτεΐνες ανάμεσα σε αυτά και τα μη μεταλλαγμένα άτομα του είδους τους. Σε άλλα νηματώδη σκουλήκια, τόσο μεγάλες διαφορές είναι αρκετές για να τους δώσουν χαρακτηριστικά που τα διαφοροποιούν ως είδη.


Στους πολυκύτταρους οργανισμούς, αν θυμάμαι καλά, υπάρχουν τρία εξελικτικά στάδια εξελικτικής διαφοροποίησης που καθορίζουν πότε πρόκειται για ένα διαφορετικό είδος. Στο πρώτο στάδιο, οι διαφορές είναι αρκετές, αλλά ο διαχωρισμός γίνεται σε ράτσες, οι οποίες μπορούν να ζευγαρώσουν μεταξύ τους κανονικά και να βγάλουν μιγάδες. Σε αυτό το στάδιο βρίσκονται οι σκύλοι, αλλά και οι άνθρωποι.

Στο αμέσως επόμενο στάδιο, τα δύο είδη είναι αρκετά ίδια μεταξύ τους ώστε να ζευγαρώσουν, αλλά ο απόγονος είναι στείρος. Σε αυτό το στάδιο βρίσκονται, μου φαίνεται, τα άλογα με τα γαϊδούρια, όπου αν ζευγαρώσουν μεταξύ τους βγάζουν αν δεν απατώμαι στείρα μουλάρια.

Έπειτα μιλάμε για νέο είδος, που δεν είναι πια αναπαραγωγικά συμβατό με το κοντινότερο προς αυτό είδος. Ένας άνθρωπος, ας πούμε, δεν μπορεί να ζευγαρώσει με ένα γορίλα, που είναι ό,τι πιο κοντινό προς αυτόν.

Και μόνο η ύπαρξη των διαφόρων τύπων ράτσας στο σκύλο αποτελεί απτή απόδειξη της θεωρίας της εξέλιξης, αλλά με το πείραμα του άρθρου είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται εργαστηριακά ελεγχόμενη εξέλιξη σε ένα είδος. Είτε ο διαχωρισμός γίνεται σε ράτσα, είτε σε είδος από το αρχικό ον, πρόκειται πάντα για εξελικτική διαδικασία.
_________________
"Αν κάποιος νομίζει πως είναι σκαντζόχοιρος, του δίνεις έναν καθρέφτη και μερικές φωτογραφίες σκαντζόχοιρων και του λες να τα βγάλει πέρα μόνος του." - Douglas Adams

"Ο εχθρός που νικάς παραμένει εχθρός σου. Ο εχθρός που πείθεις γίνεται φίλος σου."
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
Δάκης Μαυροφρείδης
Πρύτανης


Εγγραφή: 22 Ιαν 2007
Δημοσιεύσεις: 2627
Τόπος: Αθήνα

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Δευ Μάρ 21, 2011 1:56 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Είναι λίγο αργά αλλά θα γράψω δυο γραμμές για να κρατήσω το topic ζωντανό.

Τα πάντα είνια τυχαία στη φύση. Αυτό όμως δε σημαίνει πως πχ τα ψάρια είναι τυχαίο που έχουν λέπια στο δέρμα τους ή πως οι πολικές αρκούσες είναι λευκές κατά τύχη. Όλη αυτή η τυχαιότητα περνάει από το κόσκινο της αναγκαιότητας, με την έννοια ότι ότιδήποτε δεν είναι φυσικά επιτρεπτό δεν επιβιώνει. Αντίθετα οποιαδήποτε αλλαγή αποδεικνύεται ωφέλιμη, παραμένει και διαιωνίζεται. Αυτά για αρχή
_________________
Δεν υπάρχει τίποτα πιο θαυμαστό και αξιόλογο από την ανάδειξη του ωραίου. Αρκεί, ο σκοπός της ίδιας της πράξης να μην αναλώνεται μέσα σε μια ανερμάτιστη και φλύαρη ματαιοδοξία

Δ.Μ.

http://d-mavrofrides.simplesite.com
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Αποστολή email
skapaneas
Πρύτανης


Εγγραφή: 13 Μάϊ 2007
Δημοσιεύσεις: 12421
Τόπος: Εδώ ........ Χρόνος: Τώρα ....... Τρόπος: Απλά + Λαϊκά

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Δευ Μάρ 21, 2011 7:40 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Bugman

Αν η φυση κανει λαθη, τοτε υπαρχει σχεδιο απο το οποιο παρεκλινει...
Κι αν υπαρχει σχεδιο τοτε υπαρχει νοημοσυνη...
Γιατι μονο η νοημοσυνη κανει σχεδια και τα πραγματοποιει...
Αρα η φυση εντελει εχει λογικη...
Η φυση δρα λογικα...
Η φυση λειτουργει προσχεδιασμενα...
Και αρα οι εξελικτικες συνθηκες ( περιβαλλοντικες διεργασιες ) που λειτουργουν ως κοσκινο στη φυσικη επιλογη ισοδυναμουν με κατευθυνομενες ( απο τη φυση ) μεταβολες σε "εργαστηριακες" συνθηκες για να οδηγησει ( η φυση ) τα πραγματα εκει που θελει...



ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ
_________________
Ο ανθρωπος ειναι ο λογος του συμπαντος


Έχει επεξεργασθεί απο τον/την skapaneas στις Δευ Μάρ 21, 2011 11:35 am, επεξεργάσθηκε 1 φορά συνολικά
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Αποστολή email
Bugman
Πρύτανης


Εγγραφή: 03 Ιούλ 2003
Δημοσιεύσεις: 13585
Τόπος: Καλλιθέα

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Δευ Μάρ 21, 2011 10:15 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Και όμως Skapanea...
η μαθηματική απόδειξη (η παραγώγιση που αναφέρω) τον σταθερό στόχο τον μηδενίζει ως παράγωγο, άρα ουσιαστικά ο στόχος δεν θα μπορέσει ποτέ να γίνει αντικείμενο "αντίληψης". Για να μπορούσε να γίνει θα έπρεπε να αφήνει κάποιο ίχνος μεταβολής. Αυτό που μένει είναι το ίχνος του λάθους. Ο εγκέφαλος του ανθρώπου πάνω στη διαχείριση του λάθους στηρίζεται. Αφαιρεί για να κερδίσει! Αν έπρεπε να συγκεντρώσει τα πάντα για να βγάλει μια απόφαση δεν θα τελείωνε ποτέ. Πόσα πρέπει να συγκεντρώσει, από εξωτερικά ερεθίσματα, για να έχει δυνατότητα απόφασης; Ούτε αυτό το ερώτημα λύνει! Μπορεί να ξεκινήσει πιο σύντομα και αυτό θα φανεί με συντομότερη έλευση κορεσμού. Αυτό δηλαδή που αντιλαμβάνεται ο άνθρωπος είναι το θέμα κορεσμού, ή πληρότητας, για τον ίδιο. Από αυτό εξάγει το συμπέρασμα ο άνθρωπος, ότι έχει ανάγκες άρα όλες του οι δράσεις έχουν σκοπό να τις καλύψουν. Η προσωποποίηση της φύσης, με την παραδοχή ότι έχει νοημοσύνη ως πρόσωπο, δημιουργεί την εντύπωση ότι έχει ανάγκες, άρα το όποιο σχέδιό της, ο σκοπός της, θα πληρώνει τις ανάγκες της. Μπορεί κανείς να εντάξει την λογική στη φύση χωρίς να την προσωποποιεί. Εκεί παίζει το ρόλο του ο Θεός. Είναι ο εξωτερικός παράγοντας που δύναται να νοείται ως πρόσωπο, και άμεσα να αφαιρεί αυτήν την δυνατότητα από τη φύση. Πάλι βέβαια στεκόμαστε στο ιδεατό. Όσο ιδεατό είναι η φύση να έχει νόηση, τόσο είναι να υπάρχει ο Θεός. Από την μεριά της φυσικής, τα πάντα έχουν αλληλεπιδράσεις, άρα βάσει συνθηκών έχουμε τα αντιδρώντα και τα προϊόντα, σε μια αναλογία που συνέχεια θα αλλάζει. Έτσι έχουμε μια φύση που συνέχεια αλλάζει. Το σταθερό στοιχείο είναι ο παρατηρητής. Αυτός παίζει το ρόλο του σκοπού (του φύλακα), όπου τον ενδιαφέρει αν η αλλαγή που ελέγχει μπορεί να τον αλλάξει και αυτόν. Αυτός ο παρατηρητής σκέφτεται ότι υπάρχει ένας μοναδικός και χωρίς δυνατότητα αλλαγής παρατηρητής...που ελέγχει τόσο αυτόν όσο και τη φύση, και του αποδίδει το όνομα Θεός. Η υπόθεση αυτή του δίνει μια σιγουριά, ότι ακόμα και αν δεν καταλάβει αυτός την αλλαγή, ή αν η αλλαγή δεν μπορεί από τον ίδιο να αντιστραφεί...θα το κάνει ο μέγας παρατηρητής. Με την υπόθεση του Θεού, δέχεται αυτόματα ο άνθρωπος ότι η φύση δεν κάνει λάθη γιατί είναι υπό έλεγχο! Δεν ξεφεύγει από το σκοπό της γιατί την βάζει πάντα ο μέγας παρατηρητής. Ο άνθρωπος έτσι έχει λόγο να μαθαίνει από τη φύση, αφού η φύση είναι "στο σωστό δρόμο".
Αντίθετα, η υπόθεση πως η φύση κάνει λάθη σημαίνει ότι δεν ελέγχεται από Θεό, ότι αυτά που βλέπουμε μπορεί να μην τα ξαναδούμε....(π.χ. δεινόσαυρους δεν θα ξαναδούμε), ότι μαθαίνουμε περισσότερο άχρηστα πράγματα παρά χρήσιμα, και πως αυτή η διαδικασία πάντα φέρνει το ίδιο τέλος για τον άνθρωπο, τον θάνατο, ως μια διόρθωση μέσα στα σφάλματα της φύσης!
_________________
Σκορπίστε γνώση, μαζέψτε χαρά!

Η γνώση δεν μπορεί να πουληθεί: Γιατί ενώ κάθε εμπόρευμα μπορεί να επιστραφεί, η γνώση δεν μπορεί να επιστραφεί!
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα
skapaneas
Πρύτανης


Εγγραφή: 13 Μάϊ 2007
Δημοσιεύσεις: 12421
Τόπος: Εδώ ........ Χρόνος: Τώρα ....... Τρόπος: Απλά + Λαϊκά

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Δευ Μάρ 21, 2011 11:27 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Επομενως Bugman

Ο παρατηρητης λειτουργωντας εγκεφαλικα - νοητικα αντιλαμβανεται ενδομυχα οτι η φυση κανει λαθη και διορθωνει αυτη την "ατελεια" της φυσης "τοποθετωντας" ( εισαγοντας ) το θεο ως το γενικο μεσο διορθωσης των λαθων της φυσης.

Στην ουσια λοιπον ο ανθρωπος δια του θεου παρεμβαινει στη νοητικη του λειτουργια και την τελειοποιει προσδιδοντας της την ικανοτητα, να καταφευγει στο γενικο διορθωτη της αντιληψης που διαθετει, για την οποια αντιληψη αντιλαμβανεται οτι ειναι ατελης ως λειτουργια.

Συνεπως, εξελικτικα πλεον, η τοποθετηση του θεου απο τον ανθρωπο μεσα στα πραγματα της νοησης του, αποτελει ενα παραγοντα προοδου αναντικαταστατο για τον ανθρωπο και το μοναδικο στοιχειο που αναβαθμιζει τη νοητικη του λειτουργια και αρα τη ζωη του και εν τελει ... τη φυση του.

Η ιδεα του θεου λοιπον, παραγωμενη απο τον ανθρωπο και λειτουργωντας πολλαπλοτικα μαζι του, καθιστα τον ανθρωπο ευελικτο σε νεες προσαρμογες που συνεπαγεται αυτη η αλληλεπιδραση και απορρεουν απο αυτην και τον οδηγει σε νεες κατακτησεις ζωης στην πραγματικοτητα.



ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ
_________________
Ο ανθρωπος ειναι ο λογος του συμπαντος
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Αποστολή email
Bugman
Πρύτανης


Εγγραφή: 03 Ιούλ 2003
Δημοσιεύσεις: 13585
Τόπος: Καλλιθέα

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τρι Μάρ 22, 2011 12:09 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Ναι...
Μόνο ένα έλλογο ον θα πίστευε σε θεό. Είναι θέμα λογικής συνέπειας! Και όπως με τη λογική πολλές φορές ο άνθρωπος υπερβάλει πως μπορεί να κάνει τα πάντα, έτσι και με τη θρησκεία πολλές φορές υπερβάλει δίνοντας στο Θεό υπόσταση ανθρώπινη, κάνοντάς τον πρόσωπο, με ανάγκες και συναισθήματα.
_________________
Σκορπίστε γνώση, μαζέψτε χαρά!

Η γνώση δεν μπορεί να πουληθεί: Γιατί ενώ κάθε εμπόρευμα μπορεί να επιστραφεί, η γνώση δεν μπορεί να επιστραφεί!
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα
skapaneas
Πρύτανης


Εγγραφή: 13 Μάϊ 2007
Δημοσιεύσεις: 12421
Τόπος: Εδώ ........ Χρόνος: Τώρα ....... Τρόπος: Απλά + Λαϊκά

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τρι Μάρ 22, 2011 9:30 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Συνεπως, οσα "προσδιδει" ο ανθρωπος στο θεο, ειναι ουσιαστικα αυτα χαρακτηριζουν τον ιδιο.

Και αρα στο προσωπο του θεου, εχουμε το προσωπο του ανθρωπου.

Ο,τι πιστευουμε οτι κανει ο θεος, ειναι ολα οσα κανουμε εμεις ασυνειδητα στη ζωη μας.

Και η ζωη μας στρεφεται στο σωμα μας, για τα κυτταρα του οποιου επεχουμε θεση θεου.

Ολα οσα επιλεγουμε και κανουμε στην πραγματικοτητα, αποτελουν νομους ζωης για τα κυτταρα μας.

Και αυτοι οι νομοι, επιβαλλομενοι, χαραζουν δρομους εξελιξης στον κυτταρικο κοσμο.

Αρα δια της λογικης και της νοησεως η εξελιξη συνεχιζεται στο εσωτερικο του ανθρωπου.



ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ
_________________
Ο ανθρωπος ειναι ο λογος του συμπαντος
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Αποστολή email
Bugman
Πρύτανης


Εγγραφή: 03 Ιούλ 2003
Δημοσιεύσεις: 13585
Τόπος: Καλλιθέα

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τρι Μάρ 22, 2011 10:50 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Αυτό στο διόρθωσα:

Ο,τι πιστευουμε οτι κανει ο θεος, ειναι ολα οσα κανουμε εμεις συνειδητα στη ζωη μας.
Το ασυνείδητο δεν έχει νόημα εδώ...είναι στην ουσία μια αντιστροφή της ανάγκης για Θεό...Ποια ανάγκη μας επιβάλλει να μιλάμε για υποσυνείδητο; Απλά κάποιες ενέργειές μας δεν μπορούμε να τις δικαιολογήσουμε με το συνειδητό. Η αδυναμία να βάλουμε τον άνθρωπο ως κύριο όλων των ενεργειών του, μας κάνει να πιστεύουμε σε ένα ασυνείδητο. Ότι ο άνθρωπος δηλαδή λειτουργεί σε δυο φάσεις. Τι είναι αυτό όμως που τον γυρνάει από την μια φάση στην άλλη; Προφανώς είναι κάποιες συνθήκες, ο χρόνος, ο τόπος, η καταπόνηση. Αυτή η διπλή φάση λειτουργίας του ανθρώπου...προβάλλεται στη φύση ως επίσης μια διπλή φάση, την φύση που εξελίσσεται υπό μια Θεϊκή στιβαρή δύναμη, μια δύναμη που στοχεύει στην ισορροπία, στον τερματισμό της εξέλιξης. Η φύση όμως δεν αφήνει να έρθει γρήγορα ο τερματισμός, γιατί και χρόνο έχει και χώρο τεράστιο...έτσι ώστε ένα συμβάν σε ένα αστέρι γίγαντα μερικά χιλιάδες έτη από εδώ μπορεί να το έχει ήδη σκάσει και μεις αύριο το πρωί να αρχίζουμε να ψηνόμαστε από την αφόρητη ακτινοβολία του, ώστε μικροοργανισμοί να ξεκινήσουν νέα αλυσίδα ζωής...σε ένα νέο μοντέλο λογικού όντος!
Με απλά λόγια αν το Σύμπαν είναι το πεδίο των γεγονότων...ο Θεός είναι ο Νόμος του πεδίου...ο αξιολογητής του, αυτός που δίνει αξία, νόημα, σ' αυτά. Ο άνθρωπος απλά αντιλαμβάνεται την εξέλιξη ως μια βαθμιαία επανόρθωση, ή αλλιώς μια βελτίωση, και τον στεναχωρεί όπου τα πράγματα τα εννοεί ότι τον γυρνάνε πίσω.

Στα παρακάτω που γράφεις skapaneas, δεν νομίζω ότι η συνείδησή μας, αυτό που δηλώνει εμάς, να μπορεί να πιάσει ποτέ το νόημα αυτών που συμβαίνουν γύρω μας. Έτσι δεν μπορούμε να ορίσουμε αν το σώμα μας για παράδειγμα δεν θα νοσήσει. Ζούμε σε ένα χώρο συμβάντων, και όλα τα συμβάντα είναι πιθανά. Απλά πιστεύουμε στο άπιαστο νοητικά σχέδιο να λειτουργήσει υπέρ μας. Μια υπόθεση μόνο ότι "υπάρχει σχέδιο" μας ξεμπερδεύει από το βάρος της πιστοποίησης της λογικής μας. Αν δεν υπήρχε σχέδιο, ένας παγκόσμιος έλεγχος...τότε η λογική μας θα ήταν σαν αρρώστια, αφού κανένα λογικό συμπέρασμα δεν θα είχε και μια πραγματική απόδειξη. Όταν αρνήθηκε τον έλεγχο ο άνθρωπος έχασε τα προνόμιά του...(ο μύθος του Αδάμ). Ο έλεγχος όμως έγινε φανερός στον άνθρωπο, και αυτή είναι η θεία αποκάλυψη. Στην ουσία είναι η πίστη σε θεό,ακριβώς αυτή η θεία αποκάλυψη. Ο Χριστός απλά επιδιόρθωσε τα κακώς κείμενα..που προήλθαν από γεγονότα τα οποία ως Θεός τα διορθώνει, τα ισορροπεί, και δεν φοβάται (ως άνθρωπος) να σταυρωθεί, να παραδώσει την προσωρινή ανθρώπινη μορφή του, το μέσο του για την επίτευξη του στόχου του, στα χέρια των Ρωμαίων στρατιωτών. Ο Χριστός είχε την ιδέα του Θεού...μόνο αυτό είναι σίγουρο. Και αυτό που προσπάθησε ήταν να δώσει την ίδια ιδέα σε όλους, δηλαδή να βάλουν τον ίδιο (τον Χριστό) στην καρδιά τους, να ταυτιστούν μαζί του, να κάνουν ότι έκανε. Βάζει δηλαδή μιας μορφής αυτοέλεγχο στον άνθρωπο. Ο θεός ελέγχει, άρα ο αυτοέλεγχος...θεοποιεί τον άνθρωπο, ή τον κάνει μέρος αυτού. Τι μπορεί να πάθει κανείς με αυτή την ταύτιση...Εδώ είναι το μεγαλείο του ανδρός, ότι συνέδεσε το μέγιστο πάθος, να χάσει κανείς τη ζωή του με την ανάσταση. Στάση ή κίνημα ή δράση και ανάσταση ή ανακίνηση ή ανάδραση, ή απλά συνέπεια. Ο θάνατος έχει συνέπεια και συνέχεια...δεν είναι το τέλος εκεί. Και αν αυτό που μπορούμε να κάνουμε περιορίζεται στην εν ζωή δράση μας, τότε πρέπει να το προσέξουμε περισσότερο...αφού θα στιγματίσει την συνέχεια.
Η αποκωδικοποίηση της παρέμβασης του Χριστού εστιάζεται στο "Εσύ επιλέγεις". Όπως η φύση επιλέγει τα συμβάντα, ενώ αυτά πραγματοποιούνται υπό έναν έλεγχο, υπό μια λογική ακολουθία, νόμους της φύσης για κάποιους, έτσι και ο άνθρωπος επιλέγει δράσεις για τις οποίες υπάρχει λογική ακολουθία σε καθεμία χωριστά, αλλά όχι σε όλες μαζί όπως ακριβώς και η φύση δεν φανερώνει μια ολοκληρωμένη λογική. Άρα αντί να σκεφτόμαστε "τι ταμπέλα θα έχω για να δείχνει όλη τη ζωή μου" ακολουθούμε αυτό "οι επιλογές σου είναι η ζωή σου, που θα ξέρεις μόνο εσύ και ένας Θεός"
_________________
Σκορπίστε γνώση, μαζέψτε χαρά!

Η γνώση δεν μπορεί να πουληθεί: Γιατί ενώ κάθε εμπόρευμα μπορεί να επιστραφεί, η γνώση δεν μπορεί να επιστραφεί!
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα
Δάκης Μαυροφρείδης
Πρύτανης


Εγγραφή: 22 Ιαν 2007
Δημοσιεύσεις: 2627
Τόπος: Αθήνα

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τρι Μάρ 22, 2011 8:20 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Bugman, μην τα λες έτσι αβασάνιστα. Τι λογικές ακολουθίες και θεία βούληση, τι είναι αυτά που λες; Πού στηρίζεις τη λογική ακολουθία στη φύση και πώς έτσι εύκολα μπερδεύεις τους φυσικούς νόμους με τη θεία βούληση;
_________________
Δεν υπάρχει τίποτα πιο θαυμαστό και αξιόλογο από την ανάδειξη του ωραίου. Αρκεί, ο σκοπός της ίδιας της πράξης να μην αναλώνεται μέσα σε μια ανερμάτιστη και φλύαρη ματαιοδοξία

Δ.Μ.

http://d-mavrofrides.simplesite.com
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Αποστολή email
skapaneas
Πρύτανης


Εγγραφή: 13 Μάϊ 2007
Δημοσιεύσεις: 12421
Τόπος: Εδώ ........ Χρόνος: Τώρα ....... Τρόπος: Απλά + Λαϊκά

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τετ Μάρ 23, 2011 10:54 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Bugman

Στο πρωτο θα "συμφωνησω" με τη διορθωση σου, αν αποδειξεις οτι σε καθε τι που κανει λειτουργεις παντα με γνωμονα το κυτταρικο σου συμφερον.
Δηλαδη οτι σε ολες τις επιλογες που κανεις στη ζωη σου, εχεις κατα νου οτι ολα ουσιαστικα καταληγουν να επηρεαζουν αμεσα και μαλιστα αμεσοτατα με τον ενα ή τον αλλο τροπο το σωμα σου.
Και επειδη αυτο κανείς απο μας δεν μπορει να το ισχυριστει οτι το φροντιζει ανα πασα στιγμη, μολονοτι αυτο συμβαινει στην πραγματικοτητα και χωρις να εχουμε συναισθηση παντα οτι συμβαινει, αρα λειτουργουμε ασυνειδητα ω θεοι σε σχεση με το σωμα μας και επιμενω σ' αυτο ( το ασυνειδητα και το χωρις συναισθηση ).
Διοτι μπορει να εχουμε γενικα μια χαλαρη επιγνωση του γεγονοτος, αλλά σε καμια περιπτωση ( στο μεσο καθημερινο ανθρωπο ) οι αποφασεις και τα δρωμενα δεν υποβαλλονται στην κριση του τι ειναι καλο και τι ειναι ανεπιτρεπτο για το σωμα.
Οι επιλογες μας συνεπως, ενω μπορει να ειναι απλες και "αβασανιστες" για μας, για τα κυτταρα μας ειναι απολυτως καθοριστικες.
Και στη διαρκεια της εκτελεσης αυτων των αποφασεων και των σχετικων δρασεων, υπαρχουν εκατομμυρια κυτταρα που πεθαινουν εξ αιτιας πολλες φορες αυτων των επιλογων μας.
Αρα οι απαφασεις μας επηρεαζουν τελικα το σωμα και τη φυσικη μας κατασταση και αρα το μελλον μας πανω στη Γη, και σαν ατομα και σαν κοινωνια.
Εμεις συνεπως στο μετρο του δυνατου επηρεαζουμε την εξελιξη μας και αποφασιζουμε ( ασυνειδητα ) περι αυτης.

Στο δευτερο θα συμφωνησω για το ρολο του Χριστου στα ανθρωπινα πραγματα και κατ' επεκταση του θεου.
Αρα ο Χριστος μας αφησε ενα μοντελο δρασης και συμπεριφορας με το οποιο μπορουμε να καταληξουμε με τη σειρα μας στην Ανασταση, χωρις κατ' αναγκη να περασουμε μεσα απο τη σταυρικη θυσια με τη φυσικη της εννοια.
Η σταυρικη θυσια μπορει να παρει και παιρνει πολλες μορφες στη Γη.
Και η καθημερινοτητα μας μπορει να χαρακτηριστει ως ενας διαρκης Γολγοθας...
Οπως και πολλες φορες την αποκαλουμε και την βιωνουμε...
Ως ενα συνεχες μαρτυριο...
Η ουσια ομως ειναι οτι μπορουμε παντα να επικαλουμεθα τον Χριστο στις αποφασεις μας που καταληγουν να σταυρωνουν το σωμα μας και να αντλουμε απο τη εμπειρια του και τη σοφια του και τη θεϊκη του φυση, γιατι Αυτος περασε μεσα απο το σταυρικο μαρτυριο και το σταυρικο θανατο και γνωριζει πως να φτασει ο ανθρωπος στην Ανασταση.
Γιατι πρεπει να πεθανουμε και να αναστηθουμε, ενω μπορουμε να προκαταλαβουμε το θανατο και να μην πεθανουμε εκμεταλλευομενοι την Υπαρξη και την Παρουσια και την Προσφορα του Χριστου ;

Αν λοιπον η μελετη της εξελιξης των ειδων μπορει να μας προσφερει κατι πρακτικα στον καθενα μας, αυτο ειναι η κατανοηση του μηχανισμου που εχει ακολουθησει και ακολουθει η φυση ( στη εξελικτικη πορεια ) και η προσωπικη του εφαρμογη στη ζωη μας.
Διοτι η φυση ειναι το μονο σχολειο που διαθετουμε και στο οποιο ειμαστε δεσμιοι να φοιτησουμε και να αποφοιτησουμε με αριστα.
Κι οσο δεν το καταφερνουμε μενουμε στην ιδια "ταξη" και ερχομαστε και ξαναρχομαστε ( βασει του νομου της μετενσαρκωσης ) μεχρι να καταφερουμε να πετυχουμε το σκοπο μας.
Η αποτυχια μας καθε φορα οφειλεται στην ελλειπη μελετη του νομου της εξελιξης των ειδων και στην αγνοια μας οτι πριν τον εφαρμοσουμε στη ζωη μας, οφειλουμε να συμβουλευτουμε το Χριστο για την προσαρμογη του νομου αυτου στον εαυτο μας, διοτι ο νομος της εξελιξης μπορει να ειναι κοινος για ολους αλλά οι εφαρμογες του ειναι προσωπικες.
Και κανείς δεν γνωριζει καλυτερα απο το Χριστο τις τροποποιητικες προσαρμογες του που χρειαζονται για τον καθενα.
Διαφορετικα καταληγουμε στο θανατο.
Και ειναι δικη μας αποφαση να μελετησουμε ( ναι ή οχι ) και να κατανοησουμε (ναι ή οχι ) τον νομο της εξελιξης και να καταφυγουμε στο Χριστο ( ναι ή οχι ) για να συμβαλλει με τη ανθρωποθεϊκοτητα του στην επικυρωτικη βελτιωση της εφαρμογης ( του νομου ) που εχουμε σχεδιασει και αποφασισει για μας.



ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ
_________________
Ο ανθρωπος ειναι ο λογος του συμπαντος
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Αποστολή email
skapaneas
Πρύτανης


Εγγραφή: 13 Μάϊ 2007
Δημοσιεύσεις: 12421
Τόπος: Εδώ ........ Χρόνος: Τώρα ....... Τρόπος: Απλά + Λαϊκά

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τετ Μάρ 23, 2011 11:07 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Δάκης Μαυροφρείδης
έγραψε:
Bugman, μην τα λες έτσι αβασάνιστα. Τι λογικές ακολουθίες και θεία βούληση, τι είναι αυτά που λες; Πού στηρίζεις τη λογική ακολουθία στη φύση και πώς έτσι εύκολα μπερδεύεις τους φυσικούς νόμους με τη θεία βούληση;

Δακη

Εχεις δικιο...
Η φυση δεν ακολουθει λογικη στην εξελιξη των ειδων...
Λειτουργει απλα πολλαπλοτικα στο συνολο της...
Ωστοσο εμεις ως λογικα οντα που ειμαστε, μπορουμε να διακρινουμε γενικα στα πραγματα το ακολουθο λογικο σχημα: γεννηση, αναπτυξη, ακμη, ωριμοτητα, θανατος...
Το αν η φυση το δεχεται και το επικροτει για λογαριασμο της λιγο μας απασχολει, αφου εμεις μονο ετσι μπορουμε να λειτουργησουμε εντος της λογω του νοος που διαθετουμε...



ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ
_________________
Ο ανθρωπος ειναι ο λογος του συμπαντος
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Αποστολή email
Bugman
Πρύτανης


Εγγραφή: 03 Ιούλ 2003
Δημοσιεύσεις: 13585
Τόπος: Καλλιθέα

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τετ Μάρ 23, 2011 11:58 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Skapaneas:
1. "η φύση είναι το μόνο σχολείο που διαθέτουμε" Αυτό έγραψες και πάνω σε αυτό σκεφτόμαστε πως η φύση είναι πάντα σωστή...πως δεν κάνει λάθη και μετά διορθώνει. Κανείς δεν θέλει έναν δάσκαλο πότε να τα λέει στραβά και πότε να τα λέει ορθά...γιατί θα χάσουμε την μπάλα! Έτσι είναι ο ένας τρόπος αντίληψης που έχω αναφέρει. Ας τον ονομάσουμε "ο Δρόμος της ενότητας και του ελέγχου", ενότητα γιατί όλα τα πράγματα έχουν μια σύνδεση και ελέγχου γιατί αυτή η σύνδεση είναι υπό μια εποπτεία.
2. Ασφαλώς και συνειδητοποιούμε το τι γίνεται μέσα μας αλλά απ' όλα αυτά εκείνα που προσέχουμε είναι εκείνα που διαφέρουν στον χρόνο. Και επιπλέον ελέγχουμε την τύχη του σώματος στο βαθμό που μπορούμε, με επιλογές μας, όπως η θέρμανση, η τροφή και γενικά η ασφάλειά μας. Και φυσικά για όλα αυτά έχουμε "χαλαρή επίγνωση" γιατί κύρια μας ενδιαφέρει να λύσουμε τα τωρινά προβλήματα, ενώ διαφορετικά θα έπρεπε να ξέραμε πολλά για να μπορέσουμε να προβλέψουμε πολλές κινήσεις στο μέλλον και να προετοιμαστούμε γι' αυτές. Με τον καιρό βέβαια μαθαίνουμε...αλλά είμαστε βέβαιοι πως πάντα θα καραδοκούν αστάθμητοι παράγοντες για να ανατρέψουν τις προβλέψεις. Να γιατί η φύση κάνει λάθη! Αυτόν τον τρόπο αντίληψης ας τον ονομάσουμε "Ο δρόμος της δοκιμής και του σφάλματος" όπου η ενότητα είναι υπό αίρεση, βασίζεται σε πιθανότητες σύνδεσης, και ο έλεγχος δημιουργεί την σύνδεση, η παρατήρηση δηλώνει την μια πιθανότητα ως υπαρκτή. Έτσι χαρακτηρίζεις τον καιρό ως "βαριά συννεφιά" και παίρνεις την ομπρέλα μαζί σου...και βρέχει. Σε μια άλλη φάση της ζωής σου κάνεις σχεδόν το ίδιο, δεν παίρνεις την ομπρέλα και δεν βρέχει. Έχεις όμως παρατηρήσει ότι έχουν παίξει όλες οι πιθανότητες...ακόμα και να έχει καλό καιρό να πάρεις την ομπρέλα και να βρέξει!
_________________
Σκορπίστε γνώση, μαζέψτε χαρά!

Η γνώση δεν μπορεί να πουληθεί: Γιατί ενώ κάθε εμπόρευμα μπορεί να επιστραφεί, η γνώση δεν μπορεί να επιστραφεί!
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα
skapaneas
Πρύτανης


Εγγραφή: 13 Μάϊ 2007
Δημοσιεύσεις: 12421
Τόπος: Εδώ ........ Χρόνος: Τώρα ....... Τρόπος: Απλά + Λαϊκά

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τετ Μάρ 23, 2011 2:47 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Bugman

Μπορεις να αναφερεις πεντε παραδειγματα ( ουτε λιγοτερα ουτε περισσοτερα ) στα οποια να φαινεται σαφως η φυση κανει λαθος ;

1. .......

2. .......

3. .......

4. .......

5. .......

Ο αριθμος εχει να κανει με την επαναλητπικοτητα του κριτηριου σου στον προσδιορισμο του φυσικου λαθους.

Αναφερε εσυ τα παραδειγματα που σου ζηταω για να εδραιωσεις τον ισχυρισμο σου περι των φυσικων λαθων, και μετα συζηταμε τα υπολοιπα και το πως μπαινουν στην εξελιξη !



ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ
_________________
Ο ανθρωπος ειναι ο λογος του συμπαντος
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Αποστολή email
Bugman
Πρύτανης


Εγγραφή: 03 Ιούλ 2003
Δημοσιεύσεις: 13585
Τόπος: Καλλιθέα

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Πεμ Μάρ 24, 2011 1:28 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Μόνο 5....χιλιάδες μπορώ να αναφέρω!
Όπως σου εξήγησα ...ότι αλλάζει σημαίνει ότι διορθώνει από ένα λάθος Α σε ένα λάθος Β. Η αλλαγή συνιστά το λάθος που αλλάζει. Αλλιώς γιατί κάτι να άλλαζε; Αλλά δες το και λογικά: Το Α αλλάζει στο Β. Αν το Α είναι το σωστό τότε δεν θα είναι το Β ή δεν πρέπει να υπάρξει Β. Αν το δούμε σε όλο το σύμπαν...αν δεν φθάσει ο τελικός προορισμός, όπου καμία άλλη μεταβολή δεν μπορεί να γίνει, δηλαδή να είμαστε στο σωστό, τότε θα είμαστε στο υπόλοιπο λάθος!
Το σωστό για τον άνθρωπο υπάρχει "Εφόσον" οι συνθήκες είναι όπως θέλουμε...Αλλά η φύση προσφέρει τέτοιες συνθήκες; Απλά ο άνθρωπος δημιουργεί χώρους με τέτοιες συνθήκες και εκεί φτιάχνει το σωστό! Όλα αυτά γίνονται σε περιορισμένους χώρους και χρόνους. Όλο τον άλλο καιρό και σε όλους τους άλλους χώρους δεν υπάρχουν παρά μόνο αστάθμητοι παράγοντες.
Επιμένεις ακόμα στην απαρίθμηση;
_________________
Σκορπίστε γνώση, μαζέψτε χαρά!

Η γνώση δεν μπορεί να πουληθεί: Γιατί ενώ κάθε εμπόρευμα μπορεί να επιστραφεί, η γνώση δεν μπορεί να επιστραφεί!
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα
Kain
Πρύτανης


Εγγραφή: 09 Ιαν 2011
Δημοσιεύσεις: 620

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Πεμ Μάρ 24, 2011 3:13 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με Συμπερίληψη

Φίλε Bugman, νομίζω πως εν μέρει έχεις δίκιο... Αλλά μόνο εν μέρει.

Πολύ σωστά μεν μια αλλαγή σε έναν οργανισμό γίνεται για να διορθώσει ένα εξελικτικό "λάθος" του οργανισμού αυτού, δηλαδή να τον βοηθήσει να επιβιώσει και να ζευγαρώσει.

Ωστόσο νομίζω πως ξεχνάς να λάβεις υπ' όψην πως και οι συνθήκες αλλάζουν, με αποτέλεσμα κάτι που στην αρχή βοηθούσε τον οργανισμό να επιβιώσει, με την αλλαγή των συνθηκών να τον δυσκολεύει.

Ως παράδειγμα θα φέρω τους Βροντόσαυρους. Το τεράστιο μέγεθός τους τους βοηθούσε να επιβιώσουν με το να μην κυνηγούνται όσο το περιβάλλον ήταν σταθερό και ευνοϊκό για τα ψυχρόαιμα ζώα, αλλά με το που έπεσε στη Γη ο αστεροειδής αυτό τους το μέγεθος ξαφνικά μετατράπηκε σε ελάττωμα καθώς λόγω αυτού χρειάζονταν περισσότερη τροφή, που λόγω των νέων συνθηκών ήταν πλέον λιγοστή. Και αυτό είναι μόνο ένα από τα άπειρα παραδείγματα που μπορώ να δώσω.

Φυσικά, υπάρχουν και είδη που έχουν, κατά κάποιον τρόπο, τελειοποιήσει τη μορφή τους ώστε να μπορούν να επιβιώσουν στο περιβάλλον τους, και έτσι απλώς δεν εξελίσσονται πολύ επειδή απλώς δεν χρειάζεται. Τέτοια είδη, για παράδειγμα, είναι οι σκορπιοί, οι κροκόδειλοι και οι καρχαρίες. Στα τόσα εκατομμύρια χρόνια που έχουν περάσει από την πρώτη τους εμφάνιση, και ενώ τα άλλα πλάσματα γίνονταν αγνώριστα λόγω της εξέλιξης, αυτά τα είδη άλλαξαν ελάχιστα τη μορφή τους.
_________________
"Αν κάποιος νομίζει πως είναι σκαντζόχοιρος, του δίνεις έναν καθρέφτη και μερικές φωτογραφίες σκαντζόχοιρων και του λες να τα βγάλει πέρα μόνος του." - Douglas Adams

"Ο εχθρός που νικάς παραμένει εχθρός σου. Ο εχθρός που πείθεις γίνεται φίλος σου."
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
Επισκόπηση όλων των Δημοσιεύσεων που έγιναν πριν από:   
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    www.filosofia.gr Αρχική σελίδα -> Ελεύθερες Απόψεις Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες
Μετάβαση στη σελίδα Προηγούμενο  1, 2, 3  Επόμενο
Σελίδα 2 από 3

 
Μετάβαση στη:  
Δεν μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης





Μηχανισμός forum: PHPBB

© filosofia.gr - Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του.

Υλοποίηση, Φιλοξενία: Hyper Center